Marta1990 Posted January 21, 2012 Author Posted January 21, 2012 ja właśnie pilnuje dzieci sw uojej kuznynki. Jeste m w Świdnicy. Niestety złą wiadomość przed chwilą była uem mnie policja i zabrała psa. Ja jesem załamana Quote
Satrina Posted January 22, 2012 Posted January 22, 2012 O cholera, a kto wydał tą sukę policji? Mówiłaś policji,że pies jest żle traktowany?Jeżeli Onka trafi na łańcych to koniecznie dzwoń na straż miejską. Quote
karolina175 Posted January 22, 2012 Posted January 22, 2012 Wlasnie stalo sie to co wiedzialam od poczatku.... Quote
Cantadorra Posted January 22, 2012 Posted January 22, 2012 Pojawił się DT, a psa nie ma? To nie na moje nerwy...... Quote
karolina175 Posted January 22, 2012 Posted January 22, 2012 Ogolnie policja nie mogla tak poprostu zabrac psa, no chyba ze Marta przyznala ze to pies tamtego chlopaka, bo mogla isc w zaparte ze to jej pies i zeby tamten przedstawil dowod ze to jego suka... No ale teraz to juz po ptakach.... Quote
xmartix Posted January 22, 2012 Posted January 22, 2012 ktoś z domu mógł wydać ............. mogą czytać forum, uśpili naszą czujność i bach zrobili to co mogli zrobić i o czym może nie bezpośrednio ale pośrednio pisałyśmy na forum piszę do Marty pw Quote
Marta1990 Posted January 22, 2012 Author Posted January 22, 2012 ale Cantadorra on przyszli jak mnie nie było w domu.... pisałam że jadę na noc.... otworzyła im moja siostra... koleś do bicia i wyzwiska.... oni do niej z mordą dlaczego pies jest uwiązany :-o jakby tam miał wolność...wydaje się że policjanci znali się z tym chłopakiem. Quote
Cantadorra Posted January 22, 2012 Posted January 22, 2012 [quote name='Marta1990']ale Cantadorra on przyszli jak mnie nie było w domu.... pisałam że jadę na noc.... otworzyła im moja siostra... koleś do bicia i wyzwiska.... oni do niej z mordą dlaczego pies jest uwiązany :-o jakby tam miał wolność...wydaje się że policjanci znali się z tym chłopakiem. Przepraszam Marta, napisałam emocjonalnie. Bez sensu. Szkoda mi psinki. No nic, trzeba pomyśleć co dalej. Przecież wiem, że chcesz jak najlepiej. Może faktycznie kurna czytają forum i wtedy musicie przejść na pw. Quote
kora78 Posted January 22, 2012 Posted January 22, 2012 koles do bicia startowal i wyzwiska? przy policjantach? to juz macie odbicie pileczki i wytoczenie sprawy o zniewazanie i przemoc :D sam na siebie bata ukrecil :D ale cwaniak od siedmiu bolesci :) hahaha jak to czytasz, to jestes smieszny chlopaczku :) Quote
kizimizi Posted January 23, 2012 Posted January 23, 2012 watpie zeby czytali i akurat znalezi ten watek. Bez przesady Koles dobrze wiedzial, gdzie ejst pies wiec po prostu przyszedl z policjantem i zabral swoja wlasnosc. Powinnas powiedziec siostrze ze chocby niewiadomo co ma nie mowic ze w domu jest pies i isc w zaparte ze nie wiecie o co chodzi. Funkcjonariusz Policji czy Strazy Miejskiej nie ma prawa wejsc do mieszkania i przeprowadzić jakąkolwiek rewizje bez nakazu sadu.... No nic po ptokach jak ktos powiedzial. Teraz nawet jak suka trafi na lancuch to dupa bo polskie prawo wciaz nie zabranie trzymania psa na lancuchu o ile ejst dluzszy niz iles tam metrow (Marta pewnie wie). A zeby zabrac psa interwencyjnie potrzebne sa solidne dowody jak wychudzenie, brak wody itp. No i watpie zeby lokalna policja czy SM zechciala podjechac i zabrac psa -dla nich to problem bo musza cos z tym psem zrobic. Jak sytuacja sie znow powtorzy to trzeba bedzie czekac no i Aske z TOZem prosic .... edit: co do siostry to moze oczywiscie isc na prokurature i pozwac kolesia o zniewage -funkcjonariusz policji jest swiadkiem ale czy ma to jakikolwiek sens? Koles moze pozwac was o kradzież mienia Quote
Ada-jeje Posted January 23, 2012 Posted January 23, 2012 Zgloscie doniesienie do prokuratury, o bezprawne wejscie Policjanta do prywatnego mieszkania i o pomoc w kradziezy psa. Przeciez to nie Marta ukradla psa, przygarnela psa bezpanskiego, blakajacego sie. I dalej cicho sza na watku. Komu przekazac na PW dalsze dzialania? Quote
xmartix Posted January 23, 2012 Posted January 23, 2012 ja myślę że Marcie, chyba że masz rade jakąś dla nas :) to do mnie Quote
Ada-jeje Posted January 23, 2012 Posted January 23, 2012 Wyslalam PW a oprocz tego do wiadomosci Marty 1. Bezprawne wejscie Policjanta do mieszkania i do tego przyprowadzil jeszcze faceta ktory wyzywal siostre Marty. 2. Pomoc Policjanta w kradziezy psa, poniewaz nie udowodnil ze pies jest wlasnoscia faceta ktorego przyprowadzil. 3. Niedopelnienia obowiazku Policjanta ukarania wl.psa ktory dopuscil sie wykroczenia ustawa o ochronie zwierzat art. 10a pkt. 3 [FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT, sans-serif][FONT=TimesNewRomanPSMT, sans-serif][SIZE=3]Zabrania si[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, serif]ę[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, sans-serif]:[/FONT][/FONT] [FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT, sans-serif][SIZE=3]3. [FONT=TimesNewRomanPSMT, sans-serif]Zabrania si[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, serif]ę [/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, sans-serif]puszczania psów bez mo[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, serif]ż[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, sans-serif]liwo[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, serif]ś[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, sans-serif]ci ich kontroli i bez oznakowania[/FONT][/FONT] [FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT, sans-serif][FONT=TimesNewRomanPSMT, sans-serif][SIZE=3]umo[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, serif]ż[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, sans-serif]liwiaj[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, serif]ą[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, sans-serif]cego identyfikacj[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, serif]ę [/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, sans-serif]w[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, serif]łaś[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, sans-serif]ciciela lub opiekuna [/FONT][/FONT][FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT, sans-serif][FONT=TimesNewRomanPSMT, sans-serif][SIZE=3]Juz ja bym wiedziala jak sie dobrac do wladzuni. :angryy: [/FONT][/FONT] Quote
kizimizi Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 Ada pytanie czy wszedl czy zapukał do drzwi i zapytal sie czy to prawda ze znajduje sie tu pies ktory jets wlasnoscia tego uroczego Pana obok :( A siostra moze spanikowala, powiedziala ze tak no i po ptokach. [FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT, sans-serif][SIZE=3]3. [FONT=TimesNewRomanPSMT, sans-serif]Zabrania si[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, serif]ę [/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, sans-serif]puszczania psów bez mo[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, serif]ż[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, sans-serif]liwo[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, serif]ś[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, sans-serif]ci ich kontroli i bez oznakowania[/FONT][/FONT] [FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT, sans-serif][FONT=TimesNewRomanPSMT, sans-serif][SIZE=3]umo[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, serif]ż[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, sans-serif]liwiaj[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, serif]ą[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, sans-serif]cego identyfikacj[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, serif]ę [/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, sans-serif]w[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, serif]łaś[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, sans-serif]ciciela lub opiekuna -[/FONT][/FONT] wiesz zabranie sie tez trzymania na za krótkich łańcuchach i nieleczenia, kiedy stan zdrowotny tego wymaga. Prawo prawem a zycie jest takie, ze jakas organizacja musi tam pojechac i ja zabrac no i cos z nia zrobic. [FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT, sans-serif][FONT=TimesNewRomanPSMT, sans-serif][SIZE=3] [/FONT][/FONT] Quote
Ada-jeje Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 [quote name='kizimizi']Ada pytanie czy wszedl czy zapukał do drzwi i zapytal sie czy to prawda ze znajduje sie tu pies ktory jets wlasnoscia tego uroczego Pana obok :( A siostra moze spanikowala, powiedziala ze tak no i po ptokach. [FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT, sans-serif][SIZE=3]3. [FONT=TimesNewRomanPSMT, sans-serif]Zabrania si[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, serif]ę [/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, sans-serif]puszczania psów bez mo[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, serif]ż[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, sans-serif]liwo[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, serif]ś[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, sans-serif]ci ich kontroli i bez oznakowania[/FONT][/FONT] [FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT, sans-serif][FONT=TimesNewRomanPSMT, sans-serif][SIZE=3]umo[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, serif]ż[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, sans-serif]liwiaj[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, serif]ą[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, sans-serif]cego identyfikacj[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, serif]ę [/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, sans-serif]w[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, serif]łaś[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT, sans-serif]ciciela lub opiekuna -[/FONT][/FONT] Prawo prawem a zycie jest takie, ze jakas organizacja musi tam pojechac i ja zabrac no i cos z nia zrobic. [FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT, sans-serif][FONT=TimesNewRomanPSMT, sans-serif][SIZE=3] [/FONT][/FONT] Takie jest, bo na to pozwalamy, dajemy przyzwolenie nawet nie probujac dojsc swoich racji. Nigdy tego nie zmienimy z taka postawa. :-( Quote
karolina175 Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 Ada-jeje napisał(a):Takie jest, bo na to pozwalamy, dajemy przyzwolenie nawet nie probujac dojsc swoich racji. Nigdy tego nie zmienimy z taka postawa. :-( Zgadzams ie ludzie nie walcza o swoje racje bo sie poprostu obawiaja.... Dlatego tyle psow cierpi bo przeciez nie nakapuje na sasiada bo mi dom w nocy spali.... Takie myslenie bylo jest i bedzie, dlatego wlasnie nic sie nie zmienia :( Oby suczce nic sie nie stalo... Quote
Ada-jeje Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 karolina175 napisał(a):Zgadzams ie ludzie nie walcza o swoje racje bo sie poprostu obawiaja.... Dlatego tyle psow cierpi bo przeciez nie nakapuje na sasiada bo mi dom w nocy spali.... Takie myslenie bylo jest i bedzie, dlatego wlasnie nic sie nie zmienia :( Oby suczce nic sie nie stalo... Ja tez od dogomaniakow dostawalam ostrzezenie zeby sie bac wlasciciela schroniska w Olkuszu, bo moze mi dom spalic, psy otruc, samochod zniszczyc itp. A ja sie pytam czy to my prawi ludzie powinnismy sie bac tych co dopuszczaja sie bezprawia? czy odwrotnie? W koncu tych zlych jest zdecydowana mniejszosc a dopoki to nie jest zadna mafia pruszkowska nie ma sie czego bac. Ja wygralam, a wlasciwie to obronilam przed typem sporo psow i choc na poczatku sie tez odgrazal to jest juz coraz mniejszy, juz maluczki a mnie nic zlego nie spotkalo, dzialam dalej i czycham na kolejnego ktoremu dobiore sie do skory. Quote
kizimizi Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 Ada-jeje napisał(a):Takie jest, bo na to pozwalamy, dajemy przyzwolenie nawet nie probujac dojsc swoich racji. Nigdy tego nie zmienimy z taka postawa. :-( zaraz zaraz bo troche osobiscie to brzmi ... Ja nie powiedzialam, ze mamy nic nie robic tylko ze latwo jest stukac zza ekranu jakie to my narzedzia prawne mamy i czemu z nich nie korzystamy. A i owszem korzystajmy ale wtedy kiedy ma to sens. Bo prawo nei zabranie trzymania na lancuchu, pies musi byc wyglodzony zeby byc zabrany albo -jak sama pisalas- biegac bez opieki i identyfikacji. No i co z tego, ze my ja znow "ukradniemy" skoro nie mamy dla niej Dt. Dziewczyna mowila ze hycla tam maja co "rozwiazuje problem" wiec co ... mamy zadzwonic po SM albo Policje pokazac im ustawe i zmusic zeby odebrala i patrzec spokojnie jak hycel odjeżdża z nia samochodem zeby w najlepszym wypadku wyrzucić kilka km za miastem? Owszem działajmy, wyslijmy tam Aska z Tozem ale niech ta suka ma gdzie pozniej trafic Quote
Ada-jeje Posted January 27, 2012 Posted January 27, 2012 kizimizi napisał(a):zaraz zaraz bo troche osobiscie to brzmi ... Ja nie powiedzialam, ze mamy nic nie robic tylko ze latwo jest stukac zza ekranu jakie to my narzedzia prawne mamy i czemu z nich nie korzystamy. A i owszem korzystajmy ale wtedy kiedy ma to sens. Bo prawo nei zabranie trzymania na lancuchu, pies musi byc wyglodzony zeby byc zabrany albo -jak sama pisalas- biegac bez opieki i identyfikacji. No i co z tego, ze my ja znow "ukradniemy" skoro nie mamy dla niej Dt. Dziewczyna mowila ze hycla tam maja co "rozwiazuje problem" wiec co ... mamy zadzwonic po SM albo Policje pokazac im ustawe i zmusic zeby odebrala i patrzec spokojnie jak hycel odjeżdża z nia samochodem zeby w najlepszym wypadku wyrzucić kilka km za miastem? Owszem działajmy, wyslijmy tam Aska z Tozem ale niech ta suka ma gdzie pozniej trafic W chwili obecnej raczej nie ma podstaw prawnych do natychmiastowego odebrania psa, ale mozna sprawdzic warunki bytowe i jesli jest sie do czego doczepic, wezwac Policje zazadac sporzadzenia notatki, dac termin wlascicielowi kilkudniowy na poprawienie warunkow zgodnie z ustawa, przy policji rowniez ostrzegamy goscia ze niedopelnienie wywiazania sie z obowiazkow ciazacych na nim jako na wlascicielu skierujecie sprawe do prokuratury lub mozna od razu zaproponowac zrzeczenie sie psa jak macie dla niej DT. Quote
kizimizi Posted January 27, 2012 Posted January 27, 2012 Ada-jeje napisał(a): lub mozna od razu zaproponowac zrzeczenie sie psa jak macie dla niej DT. no i co dalej? Dziewczyny ja od poczatku wam mowilam ze tu wszytsko jest na "łapu capu". Ps sie tak o nie zabiera jak sie nie ma z nim co zrobic. Kora i ja wspominalysmy o naszym schronie, byla tez mowa o Giselce ale psa trzebaby tam jakos podrzucić. Byla tez mowa o jakims dt. Mysle ze trzeba znalzezc psu bezpieczne miejsce i wtedy dzialac jak mowi Ada. Quote
Cantadorra Posted January 27, 2012 Posted January 27, 2012 Tak, jak kizimizi pisze, opcji było kilka, tym bardziej, że DT się pojawił i to tutaj na wątku. Poza tym jest Ada-jeje. Może by podpowiedziała jakiemuś miejscowemu TOZ, co można zrobić, jak podziałać. Zawsze jest jakieś wyjście. Quote
kizimizi Posted January 27, 2012 Posted January 27, 2012 xmatrix pisala ze Aska z wroclawskiego TOZU moze po nia jechac no ale trzeba cos ponziej z psem zrobic Quote
Ada-jeje Posted January 27, 2012 Posted January 27, 2012 Cantadorra napisał(a):Tak, jak kizimizi pisze, opcji było kilka, tym bardziej, że DT się pojawił i to tutaj na wątku. Poza tym jest Ada-jeje. Może by podpowiedziała jakiemuś miejscowemu TOZ, co można zrobić, jak podziałać. Zawsze jest jakieś wyjście. W poscie 171 napisalam dokladnie jak trzeba w tej chwili postapic. Jest to jak najbardziej zgodne z usatwa. Nie wspomne juz ze to wlasnie Policja powinna dzialac bo to ich obowiazek a my robimy to tylko z wlasnego dobrowolnego wyboru. Ale znajac zapisy ustawy mozemy smialo edukowac Policje bo mamy zdecydowanie wieksza wiedze, im to lotto. Quote
Recommended Posts