Orzełek Posted December 31, 2011 Posted December 31, 2011 Witam wszystkich! Zastanawiam się nad zakupem suczki rottweilera, ale martwią mnie koszty utrzymania tak dużego psa. Pies będzie zapewne karmiony jedzeniem domowym czyli gotowaną kaszą, makaronem z mięsem i warzywami. Czy ktoś z Was karmi w taki sposób dużego psa i może mnie oświecić w kwestii kosztów miesięcznych takiego żywienia? Quote
Olson Posted January 1, 2012 Posted January 1, 2012 Po pierwsze kasza to zły pomysł. Lepiej jest kupowac ryż. Cena kilograma ryżu przeciętnej jakości (bo rozumiem, że nie będziesz psu gotowac basmati :)) to ok. 2 zł. Przy czym 0,5kg ryżu dziennie to wystarczająco na rottka. (oczywiście plus mięso i warzywa) Czyli problem ryżu zamyka Ci się w jakis 35zł - piszesz też o makaronie, czyli podejrzewam, że podstawa (ryż, makaron) będzie zamykac się w jakiś 45zł. Mięso (zależy jakie - jeśli np. gulasz z kurczaka, czyli pociachana pierś to ok 16zł/kg, możesz też kupowac ścinki z masarni - wtedy myślę, że za kg zapłacisz ok. 8zł, albo mniej) możesz dodawac w różnych proporcjach, jednak najlepiej by było gdyby dodawac na 1 kg ryżu - 0,5 kg mięsa. Czyli mięso zamknie Ci się w (piersi z kurczaka) 240zł, a jeśli z masarni ścinki to jakieś 120zł miesięcznie. Do tego jeszcze warzywka - myślę, że też ok. 40 zł miesięcznie. Jeśli będziesz karmic psa jedzeniem gotowanym nie może zapomniec o odpowiednich suplementach - np. na ładną sierśc (może byc Mikita Megavit) wychodzi jakieś 10zł na miesiąc i preparat na stawy (np Arthrofos) jakieś 15zł na miesiąc. Średni koszt (wersja z lepszym jakościowo mięsem) - 355zł/miesiąc Średni koszt (wersja z gorszym jakościowo mięsem, ale nie złym) - 235zł/miesiąc Wnioski nasuwają się same. ;) Quote
pauli_lodz Posted January 2, 2012 Posted January 2, 2012 Olson napisał(a): Średni koszt (wersja z lepszym jakościowo mięsem) - 355zł/miesiąc Średni koszt (wersja z gorszym jakościowo mięsem, ale nie złym) - 235zł/miesiąc Wnioski nasuwają się same. ;) ano niestety, wnioski nasuwają się same - że taniej wychodzi karmić suchą karmę nawet z najwyższej półki niż gotowanym :P a i tak w twoich wyliczeniach Olson myślę, że maławo mięsa na kilo ryżu dość :) Quote
Orzełek Posted January 2, 2012 Author Posted January 2, 2012 No to mnie zmartwiliście. Muszę jeszcze poczytać o tych suchych karmach. Dotąd psy w mojej rodzinie karmione były gotowanym jedzeniem, a ja zawsze uważałem suche karmy za marne substytuty dla leniwych właścicieli czworonogów :) Dzięki za informacje. Jeśli ktoś ma jakieś rady jak zmniejszyć koszty karmienia psa domowym jedzeniem (zakupy hurtowe?) to proszę o informację Quote
pauli_lodz Posted January 2, 2012 Posted January 2, 2012 wiesz, to zależy od psa ;) i od tego gdzie mieszkasz. przez jakiś czas karmiłam psa gotowanym jedzeniem na bazie kurczaka, potem jak dorósł to głównym mięsem były serca wołowe - ok. 5 pln/kilogram. ale się pochorował i mógł jeść tylko filety z kurczaka i indyka - chude mięso - 15-23 PLN/kilogram :D więc to wychodziło dość drogo, na suchym żarciu z wyższej półki wychodzi mi ok. 100 PLN na miesiąc. nie twierdzę, że to lepsze - na pewno świeże posiłki są lepsze, wiesz co dajesz psu. ale tańsze i łatwiej ustabilizować chorego psa. poczytaj o BARFie jeśli chcesz samodzielnie przygotowywać posiłki :) jakbym miała zdrowego psa na pewno bym spróbowała :) Quote
gryf80 Posted January 3, 2012 Posted January 3, 2012 orzełku ja mam owczarka środkowoazjatyckiego samca,gotuję dla niego jeśli jesteś zainteresowany nadal to pisz,może być na pw Quote
sachma Posted January 3, 2012 Posted January 3, 2012 nie wiem czy Barf to taka taniocha, zależy jakiego masz psa - mój jest dość wybredny, a ja staram się jak najbardziej urozmaicić.. na 8kg psa miesięcznie wydaję koło 80zł. Pewnie jakby jechał na korpusach, kurzych łapkach itd to wyszło by o 2/3 taniej :P Quote
Orzełek Posted January 3, 2012 Author Posted January 3, 2012 Gryf80: pewnie, że jestem zainteresowany. Napisz czym karmisz, gdzie to kupujesz i ile Cię to kosztuje Quote
gryf80 Posted January 4, 2012 Posted January 4, 2012 zjada dziennie 3 korpusy gotowane+3 garście gotowanego makaronu dla psów+prep.na stawy(wieczór),rano dostaje szklankę frolic +canvital mikity z tranem;korpusy i makaron kupuję w leclercu-bo tam najtańsze korpusy mają(1,89 zł/kg)makaron 7,9złza 3 kg(tylko as babuni karma makaronowa dla psów innych nie zje),2x w tyg dostaje surowa świńską łopatkę(2 zł/kg w lecl;erc) trzeba pamiętać że azjata w przeciwieństwie do innych dużych ras(np.bernardyn)nie potrzebuje w wieku dorosłym dużych porcji żarcia w ty miesa-lepiej trawi posiłki gorszej jakości(po frolic oki po royl canin lużna qpa).gdybyś miał jakieś wątpliwości -pisz.chętnie na nie odpowiem Quote
Sandra&ABC Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 Orzełek a robiłeś już rozeznanie do jakich mięs - rodzajów ,części masz dostęp? Ja karmiłam gotowanym doga w okresie wzrostu , cenowo wychodziło około 200zł miesięcznie razem z dodatkami witaminowymi. Tyle,że ja za 7kg mielonych ścinek (z kośćmi ,chrząstkami-mięso mieszane) płaciłam 5zł, kawałki nóżek cielęcych 2zł za 1kg, szyje indycze 7zł za kg ...łapki kurze za 1kg 3zł :) Duże kości mięsne jak się trafiło to 10gr za sztukę , jak nie było to w makro za 1kg koło 8zł ,korpusy z kaczki/kury -90gr kilogram.... do tego warzywa czyli to co pod ręką i ryż bo ani kasza,ani makaron się nie sprawdziły. No i przy takim gotowaniu musowa jest dodatkowa zamrażarka :D Quote
gryf80 Posted January 9, 2012 Posted January 9, 2012 sandra ja nie mam dodatkowej zamrażarki.kupuję co tydzień 30 korpusów.wszystko sie mieści w tej "lodówkowej",a w mrozne zimowe dni trzymam w garażu Quote
Sandra&ABC Posted January 9, 2012 Posted January 9, 2012 No ja niestety musiałam mieć osobną :) Zakupy robiłam raz na 2 tygodnie np z tych podstawowych czyli mielonki/łapki /szyje - czyli około 20/30kg różnych mięs i kości , a w międzyczasie jeszcze to co było w promocji - korpusy, gnaty, podroby :) Więc pies dostał swoją , małą ,3 półkową zamrażarkę :D Teraz akurat już z niej zrezygnowałam bo i w większości przeszłam na suche, a na bieżące surowizny miejsca mi starcza :) U mnie balkon odpada nawet w mrozy... jak raz zostawiłam worek z popakowanym mięsem (musiałam zrobić porządek w zamrażarce) to ptaki tak go podziobały,że nie było co zbierać :) Quote
Recommended Posts