omry Posted December 18, 2011 Posted December 18, 2011 Znalazłam filmik, gdzie pies uczony jest ataku na twarz. IPO ma na celu nauczenia psa prawidłowego zachowania w razie ataku, psy mają łapać najczęściej za ręce, nie rozszarpywać, tylko trzymać, a na sygnał puszczać. Nie rozszarpywać twarz. Co o tym myślicie? http://www.youtube.com/watch?v=eEKFmUR5TE8 Quote
Brezyl Posted December 18, 2011 Posted December 18, 2011 Ależ ten film nie ma nic wspólnego z IPO, a nawet z używaniem psów przez takie służby jak Policja. W ten sposób uczone są niektóre psy dla służb specjalnych (w niektórych krajach - gdzie istnieje duże zagrożenie terroryzmem lub ... życie ludzkie jest niewiele warte). W pierwszym przypadku taki pies ma po prostu jak najszybciej zabić człowieka i wykorzystywany jest np. gdy ktoś ma w ręku odbezpieczony granat, lub moze wysłać sygnał aby eksplodował ładunek wybuchowy. Taki pies ma zabić, i tyle. Quote
ajeczka Posted December 19, 2011 Posted December 19, 2011 Właśnie tak pomyślałam. To nie jest "obezwładnienie" przeciwnika tylko jego unicestwienie. Jak byłam mała miałam dalmatyńczyka, który rzucał się ludziom do gardła, jak nie dosięgnął to chwytał za krocze. Nie popieram tego, ale to było takie miejsce i czasy, że parę razy ocalił mi skórę. Nie był szkolny i ogólnie robił co chciał. Quote
gops Posted December 26, 2011 Posted December 26, 2011 straszne .. co ludzie mają na celu ucząc psa takich rzeczy , bo ipo to to nie jest . Quote
Recommended Posts