Jump to content
Dogomania

" Złoty dla Złotego" - Golden Retrievery pomagają Jurkowi Owsiakowi w XV finale WOŚP

Recommended Posts

Posted

14 stycznia 2007r.

Piętnaście lat temu, kiedy rodził się pomysł Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, urodził się pierwszy w Polsce miot złotych piesków rasy golden retriever.

Dziś obchodząc wspólne święto Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy jest największą akcja charytatywną w Polsce, goldeny stały się najpopularniejszą rasą.

Golden Retrievery to sympatyczne psy, kochające prace z człowiekiem, często wykorzystywane do wszechstronnej pomocy. Oprócz swego pierwotnego przeznaczenia do pracy jako psy myśliwskie, doskonale sprawdzają się w dogoterapii, jako przewodnicy niewidomych i niepełnosprawnych, pracują jako ratownicy szukając ludzi uwięzionych pod gruzami w katastrofach, bądź ratując życie topielcom. Goldeny są doskonałymi psami rodzinnymi, zarażają swą pogodą ducha i wiecznie dobrym humorem. Ich chęć niesienia ludziom pomocy zainspirowała nas do udziału w 15 finale WOŚP i pomocy dzieciom pokrzywdzonym przez los.

Organizatorami Goldeniej Orkiestry są ludzie, których połączyła wspólna pasja – miłość do rasy Golden Retriever. Spotykamy się dosyć regularnie na spacerach, organizujemy zjazdy w różnych częściach Polski, ale nie tylko. Mamy swoją listę dyskusyjną, na której to właśnie padł pomysł i rozpoczęły się przygotowania do udziału naszych psów w Wielkiej Orkiestrze Świątecznej Pomocy.

Nasze psiska będą kwestowały na ulicach Trójmiasta – Gdańsk Główny, Gdańsk Wrzeszcz, Sopot, Gdynia. Goldeni Wolontariusze będą także w Warszawie, Bielsko-Białej, Pabianicach, Krakowie i Katowicach. Każdy kto nas spotka, będzie miał możliwość pogłaskania goldena, pieski na pewno bardzo się ucieszą na Wasz widok i chętnie podadzą łapkę za każdy wrzucony grosik.

Mamy nadzieję, że nasze Goldenki pomogą Wielkiej Orkiestrze Świątecznej Pomocy w zebraniu jak największej kwoty pieniędzy na rzecz potrzebujących dzieci.

Serdecznie zapraszamy wszystkich właścicieli goldenów, którzy chcą się przyłączyć do wspólnego kwestowania z nami do szukania Nas w wymienionych miastach.

Miejsca spotkania (zbiórka) goldeniarzy do wspólnego kwestowania :

Gdańsk Główny:
godz. 10.00 budynek LOT-u

Gdańsk Wrzeszcz
godz. 11.15 Centrum Handlowe Manhattan

Sopot
godz. 11.30 Monte Cassino – Kościół św. Jerzego

Gdynia
godz. 11.45-12.00 Centrum Handlowe Batory

Warszawa
godz. 10.30 Stacja Metro – Centrum (od strony Alej Jerozolimskich)

Tarnów
od 13 do 16 godziny na ulicy Wałowej i Brodzińskiego

Katowice
12.00 - miejsce zbiórki ul. Stawowa przy dworcu PKP w Katowicach.

Kraków
kwestować będą w okolicach Starówki, Rynku, Barbakanu, Plant,
dworców PKP i PKS, Wawelu i jeszcze w kilku miejscach.

Bielsko-Biała
- od 11.00 na Starym Rynku,
- od 12.00 spacer ulica 11 Listopada,
- od 14.00 do zmroku Wapienica tereny spacerowe aż do zapory.

Pabianice
11.00 do 14.00 - dwa parki - MOSIR i tzw. Strzelnica. Goldeny i ich właściciele najpierw zaczną kwestowanie w jednym a później pojadą do drugiego.
Później chwilka przerwy dla zmęczonych psiaków i drugie wejście od 15 -15.30 do oporu na ulicy Zamkowej - od Zamku do Młynów.

Autorzy tekstu to:Łukasz od Miji
Basia od Opy i Marcelka

[SIZE=2]PS. I my bierzemy udział! :lol:

Guest aneta_w
Posted

Pomysł jest genialny!! :p :p Tak jak napisała Crazy Lab to Goldenki będą się rzucać w oczy :) To wzbudzi zachwyt w ludziach i (co za tym idzie) tym bardziej wrzucą conieco do skarbonki :)
Dziś Wielka Orkiestra świątecznej Pomocy :)
A ja wysłałam SMS-a :eviltong: <chwali się>

Posted

Jasne, że dobrzy opiekunowie z marszu się zdarzają tak jak diabelkowa, ale to nie zmienia faktu, że licytacje psów na WOŚP do mnie nie przemawiają. Pamiętam gdy 2 lata temu na ranku w Kaliszu licytowali jakiegoś kundelka - biedak przestraszony, załatwiał się pod siebie - w końcu to straszny stres la szczeniaka przebywac w takim hałasie jaki tam był. Ktoś się zlituje, nie przemyśli sprawy, zalicytuje, a potem nie wiedzą co zrobić z psem.
Żywych stworzeń niehc nie licytują - takie jest moje zdanie.

Posted

I jesteśmy PO! :lol:
Goldki trójmiejskie uzbierały 3550,00 zł.Była też z nami Ania i jej pies-pomocnik Labradorka. WIelkie podziękowania dla Ani, że chciała i pomogła nam kwestować! :lol:

Wyjechaliśmy o 9 rano, wróciliśmy do domu o 21 - ale opłacało się i to jak! Pieski prosiły o pieniądze i się kłaniały, dzieci wieszały im sie na szyjach, robiły sobie z nimi zdjęcia. Mój Doc nigdy nie dostał przysmaku i głasków od tak wielu obcych osób naraz! :lol: Bardzo mu się to podobało :lol:
Mamy zdjęcia i filmy. Ale to później!

Guest Mrzewinska
Posted

Inicjatywa swietna, wykokonanie tez, szukam relacji w prasie internetowej i nie widze nigdzie, czy gdzies o goldkach kwestujacych napisano relacjonujac wczorajszy dzien?

Zofia

Posted

ja zbierałam w Wawie i najpierw samam a potem dołączył do mnie mój labek i odrazu ludzi to przyciągało;) . Jak tak stalismy w miejscu to troszkę mu się nudziło ale wymyślałam mu sztuczki i skakał z radości.Przykuwało to uwagę ludzi. Nigdy nie był wygłaskany tyle razy przez obce osoby:p , ale bardzo mu się podobało.
[CENTER]:multi: Brawa dla Goldenów !!:multi:
[/CENTER]

Guest Mrzewinska
Posted

A ja mam prosbe do krakowskich goldeno-i labkomaniakow - tych, ktore uczestniczyly w Orkiestrze. W Krakowie od chyba juz 6 lat odwiedzamy - przede wszystkim z goldenami - Dom Opieki Spolecznej, to nie jest tak efektowne, ale daje wiele radosci ludziom starym, czesto schorowanym.
Jesli ktos z Was chcialby wiedziec cos wiecej - zapraszam na strone
www.sybaris.prv.pl
zakladka DPS Helcle - terapia kontaktowa.

To nie jest dogoterapia - my po prostu uprzyjemniamy troche ludziom starosc, wiecej nic.
Jedyne, co moge dac wzamian - bo to dzialalnosc na zasadzie wolontariatu - to pomoc szkoleniowa. Oczywiscie pies ma trudniej niz w Orkiestrze - pomieszczenie o zapachu szpitala, ludzie niepelnosprawni czesto, o nieskoordynowanych ruchach. Pies musi byc calkowicie pod kontrola i wytrzymac czasem zbyt mocny uscisk, zreszta - zobaczcie, pomyslcie, jesli ktos moze raz na jakis czas poswieciec godzine w dzien powszewdni przed poludniem, lub okazjonalnie w sobote - prosze o kontakt na priv.
Cukierki, ktore goldenka na zdjeciach roznosi w koszyku, tez kupujemy z wlasnej kieszeni.

Zofia

Posted

Zofio, psiaki też nie miały tak łatwo :lol:
Byliśmy w centrum Madison gdzie też było właściwie gorąco i ciasno, psiakom sie dzieci rzucały na szyje. Psy poprostu to kaceptują i LUBIĄ.
Mój Doc jeździł już np windą, ruchomymi schodami, odwiedzaliśmy orśrodek dla chorych dzieci i przedszkola z akcją informacyjno-wychowawczą. :lol:
Niemniej - podziwiam. Jak każdych ludzi, którzy z psami robią coś. Dla psa. Dla innych. I dla siebie samego, bo to wielka satysfakcja pomagać i robic coś dla kogoś. Czy Ty również masz goldenkę?

Beata - super pomysł!