Jump to content
Dogomania

Swinka-makabra,czyli Klub Pomocy Świnkoosobom.SZUKAMY DT dla swinek,w calej Polsce!

Recommended Posts

Posted

Filipe ciotka zasadzkas dla Magdy co gara w tunelu przywiezie w poniedziałek lub wtorek - pewnie cała s[puchnioeta bedziesz co ciotka, kurcze! a u mnie wapienko jak wisiało tak wisi nikt nawet w jego strone nie spojrzy ;) koniec roboty ide do domku

• Replies 8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Elurin, to może świniaki będą zgodne. Ja musiałm rozdzielić bo śpię w tym samym pokoju i miałam dosyć wysłuchiwania y y y y y y y y y y y y y y i sypania granulkami w trakcie nocnych galopów. W dzień były nawet grzeczne, czasem tylko kręciły zadami. Donek zaanektował 3/4 klatki i Filip miał małą przestrzeń prywatną:evil_lol:

Pucko - to pani z tunelu powinna mieć za jakiś czas drugą świninkę, przecież prosię nie może żyć samo :razz:

Posted

Już jej mówiłam, jak polubi jedną to bedzie i druga! Tylko na razie klatka malutka będzie - jednoświnkowa. A jak Evelin zdecyduje sie jakiej płci jest Wacia a jakieś Krysia to liczymy na dwuświnkowa klatkę od niej. Za miesiąc czy ile tam. Pani z tunelu - łiiiiiiiiiiiiiiii - pani Magda , po prostu!

Posted

[B][COLOR=#800080][I][U]UAKTUALNIENIE ŚWINKOWE:[/U][/I][/COLOR][/B]

[B][COLOR=#800080]Evelin - Pajunia, Wacia, Krysia[/COLOR][/B]
[B][COLOR=purple]Black - Duża i Mała[/COLOR][/B]
[B][COLOR=purple]Alfa i Zuzia - Don Kichot i Filip[/COLOR][/B]
[B][COLOR=purple]Pucka - Inka i Helenka ( Jadzia za TM)[/COLOR][/B]
[B][COLOR=purple]Bebebe - Bronka i Pysia[/COLOR][/B]
[B][COLOR=purple]brazowa1-"Czarna Głowa vel Chrupcia"[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#800080]Elurin - Bercik i Bolek[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#800080]Zasadzkas - żeby jej nie było smutno - Świnka Ze Śmietnika i Filipie[/COLOR][/B]

Posted

[QUOTE]Chodzi mi o tą od której zaczął się wątek:
[/QUOTE]
Właśnie, właśnie ... Co z nią? Ktoś może zna jej historię? Mam nadzieję, że zakonczona happy endem...

Posted

Rzeczywiście, na wątku świnkowym byłoby mi smutno bez świnki, więc mam dwie wirtualne: sklepową prawie-makabrę i Filipkę skierniewicką.
Dzięki, ciotko Pcuko ;) Namawiam siostrę na świniaka, tylko to trochę ryzykowne w związku z uczuleniami. Jak sprawdzić, czy ona się nie uczuliła i jej dziecko też? Mała inhalacja nad klatką z morskimi? :evil_lol:

Posted

[quote name='zasadzkas']Jak sprawdzić, czy ona się nie uczuliła i jej dziecko też? Mała inchalacja nad klatką z morskimi? :evil_lol:[/quote]
:diabloti: i do tego grzebanie rękami w koopach i mokrej ściółce, bo mocz świnek jest bardzo uluczulający, i głaskanie, najlepiej żeby się zsikała na kolanach i na koniec inhalacja:diabloti:
Ja np. mam uczulenie na świnki ale takie w miarę niewielkie. Jak mi się świnia zleje na nogi to mam wysypkę. Szybko schodzi. Trochę też kicham przy zmianie ściółki.

Posted

Uczulenia ... temat rzeka. Mam znajomego, który uczulony na psią sierść jest psim fryzjerem.

Zawsze do wymiany ściółki czy grzebaniu w odchodach można użyć rękawiczek. Poza tym utrzymanie świnki w czystości i zachowanie higieny też ogranicza problem uczuleniowy.
Aaa... i jeszcze jeden argument. Dzieci podobno z alergi wyrastają :D

Posted

moja koleżanka miała starszliwą alergię na koty. Około roku musiała mieszkać z kotem(wynajmowała pokój u właścicielki kota) i się odczuliła po kilku miesiącach. Alergię miała straszną, w pomieszczeniu z kotem kichała i łzawiła. Samo przeszło.
Kiedy przynoszę świnki z balkonu po lecie to też mam katar, po kilku dniach mija. To działa jak szczepionka. Odczula. Na sierść psa też mam uczulenie a w domu zawsze były psy i teraz też jest. A ja żyję! :hand: :megagrin:
Oczywiście jak ktoś ma dusznosci czy astmę to bez sensu żeby się zabijał ale takie lżejsze objawy można znieść i to się opłaci.
Jednak przed zakupem zwierza lepiej się dowiedzeć czy ma się uczulenie-czy nie, bo to jedna z najczęstszych przyczyn oddawania zwierząt. Sporą winę za to ponoszą lekarze, których 1 radą przy minimalnym uczulenieu na dane zwierzę jest pozbycie się go.:angryy:

Posted

Ale ja miałam świnki wiele lat, dożyły starości, umarł, a ja teraz ma naprawdę duże problemy w pomieszczeniu ze świnkami, puchnę bardzo i szybko.
Więc osobiście nie zaryzykuję choć mam wielką ochotę. Wspaniale wspominam tamte świńskie czasy :loveu:

Posted

no ja miałam na myśli lżejsze objawy-takie jak kichanie a nie puchnięcie czy astmę, w takich przypadkach bez sensu się męczyć.
Chociaż początkowe kichanie może się też przerodzić w astmę-więc dlatego lepiej wcześniej złożyć wizytę znajomym kórzy mają dane zwierzątko (najlepiej żeby miało nieposprzątana klatkę a pies był kudłaty, a kotu kuwetę posprzątać:))

Posted

Nie, może trochę, bo właśnie zaliczyłam zapalenie tkani łącznej, czyli chrząstki, w nosie. Wcześniej miałam nos jak bania, ból okropny. Nawet nie wiedziałam, że coś takiego jest. Ale już dobrze. No, i ja taka pyzata jestem sama w sobie :p

Posted

Po pierwsze witam serdecznie wszystkich świnkomaniaków :lol:
Postanowiłam się wreszcie ujawnić i dołączyć do tego wspaniałego grona.
Mam na imię Agnieszka, i chcę Wam przypomnieć te świniaczki, pamiętacie je?

[quote name='Ania-Sonia']Zobaczcie jakie piękne świntuchy są w schronie w Kaliszu

[IMG]http://images14.fotosik.pl/26/cd858fd910a1344d.jpg[/IMG]

[URL]http://dogomania.pl/forum/showthread.php?t=34661&page=6[/URL][/QUOTE]
To tutaj na tym forum dowiedziałam się o nich, a właściwie mój mąż dowiedział się o nich. Sytuacja była oczywista, ponieważ mieszkamy w Kaliszu grzechem by było nie zaopiekować się maluszkami. Tym bardziej, że od jakiegoś czasu nosiliśmy się z zamiarem kupienia świnki jednej;) . Skontaktowaliśmy się z wolontariuszką która zamieściła o nich wiadomość i pojechaliśmy do schroniska. Okazało się, że są tej samej płci więc kupiliśmy je i tak stały się częścią rodziny. Prawdopodobnie są to siostry, które ktoś pozostawił w kartoniku na przystanku w STYCZNIU!!!! na dworze.
Mamy syna (6 lat), który bardzo chciał żeby to byli "świnkochłopcy" więc chyba nic złego się nie stało, że troszkę go okłamaliśmy ;) i dla niego to chłopaki a w rzeczywistości to dziewczynki.
Dostały imiona jak na świnkochłopców przystało Kubuś – to ten na pierwszym planie pierwszy do jedzenia i do kłótni, i Tutuś bardziej bojaźliwy i spokojniejszy.
Są z nami już kilka miesięcy przez ten czas poznaliśmy je troszkę :p . Teraz nie mam możliwości wkleić zdjęć z czasu teraźniejszego, ale jak tylko będę w domu do je dołączę i wcisnę się do tego miłego grona jeśli nas przyjmiecie.
Aga.

Posted

[B][COLOR=#800080][I][U]UAKTUALNIENIE ŚWINKOWE:

[/U][/I]Evelin - Pajunia, Wacia, Krysia[/COLOR][/B]
[B][COLOR=purple]Black - Duża i Mała[/COLOR][/B]
[B][COLOR=purple]Alfa i Zuzia - Don Kichot i Filip[/COLOR][/B]
[B][COLOR=purple]Pucka - Inka i Helenka ( Jadzia za TM)[/COLOR][/B]
[B][COLOR=purple]Bebebe - Bronka i Pysia[/COLOR][/B]
[B][COLOR=purple]brazowa1-"Czarna Głowa vel Chrupcia"[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#800080]Elurin - Bercik i Bolek[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#800080]Zasadzkas - żeby jej nie było smutno - Świnka Ze Śmietnika i Filipie[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#800080]Aga&Adam - świnki płci damskiej - Kubuś i Tutuś [/COLOR][/B]

Posted

Spójrzcie tu: [URL]http://www.gryzonie.info/topics51/20008.htm[/URL]
Może dalibyśmy radę jakoś pomóc?
Ja mógłbym teoretycznie wziąść trzeciego świnka plus dwóch/dwie na tymczas.
Pucka, coś wspominałaś, że pusto Ci bez dodatkowych prosiąt;).
W razie czego służę autem.

Posted

Co za świński wątek..I serdecznie witam nowe świntuchy...
A Krysia dziś po raz pierwszy stanęła na dwóch łapkach i sępiła źdźbło trawy.I wzięła z ręki (wcześniej uciekała i się chowała)...Nie mówiąc już jak Wacia umie sępić...Klatki stoją obok siebie ,Pajusia wsadza pychol między kraty i wyciąga od koleżanek pojedyńcze źdźbła sianka.Chociaż u siebie ma go mnóstwo.Ale to od koleżanek lepiej smakuje...Taki z Niej świniak...

Posted

Apso! Jak przyjdziesz zostawić mysz, to zobzczysz, ze u mnie nie ma już miejsca na króliczą klatkę ;(

wklejam Helkę:
[IMG]http://www.sobon.un.waw.pl/wandal.jpg[/IMG]