Jump to content
Dogomania

Swinka-makabra,czyli Klub Pomocy Świnkoosobom.SZUKAMY DT dla swinek,w calej Polsce!

Recommended Posts

• Replies 8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A bo na tych zdjęciach kiepsko widac... Jutro wet mi powie czy panikuje, czy naprawde coś jej jest. Ale dlaczego ciągle się drapie? I dotego oczko rozdrapała! Przemyłam w rumianku i brzuszek też. Wygrzałam pod kołderką. Pojadła. Jest taka kiepściutka, słaba, jakby miała zaraz kojfnąć. Ale to może moje przewrażliwienie... Oby...

Posted

Dałam to zdjęcie na Nowe Świnkowe Forum i... dziewczyna napisała, że nie widzi żadnych bąbelków, lecz jedynie 2... sutki :)
A co do płci, to podobno zdjęcie jest źle zrobione (ale nie wiem jak miałoby być zrobione dobrze).
W każdym razie jak chcesz sie dowiedzieć więcej o świnkach, to wpisz w google "Nowe Świnkowe Forum". Jest to naprawdę kopalnia informacji, sama stamtąd czerpię. Piszę o tym, bo widziałam, że się zarejestrowałaś na forum świnek, ale ono dotyczy świnek rasowych, a przcież my mamy kundelki :) Najbardziej kundelkowe świnki na świecie :)
Aha, a co do oczka, to przemywaj raczej herbatą, niż rumiankiem, ew. solą fizjologiczną, jak masz. Podobno rumianek wysusza skórę wokół oczka.
Już wiem, jakie zdjęcie trzeba zrobić, takie "od spodu" bardziej, nawet może byc całkiem od spodu.

Posted

Sutki to ja wiem jak wyglądają, bo mam starą świnie;) Jutro się dowiem wszytkiego:) A to zdjęcie nei miało odzwierciedlać płci. Ale raczej to baba, bo wygląda jak Duża.
A tak właśnie coś mi na tym forum nie grało:) Ja jestem już po wielu forach porejestrowana, ale już nie pamiętam gdzie;)

Posted

Wiem, że nie miało odzwierciedlac płci, tylko raczej te krostki, a płeć tylko przy okazji.
Nie znam się niestety na chorobach skórnych, ale dostrzegam na moim komputerze takie kropeczki i mnie to wygląda jak potówki u niemowlaka. Gdyby tak było, to potówki nie są chorobą, ale oczywiście to drapanie musi zobaczyć wet, bo przeciez bez przyczyny sie nie drapie. No i oczka szkoda.
Pozdrawiam cieplutko :)

Posted

Tam są dwa mikro strupki. Ale jej się robi do tego taki łupież, i się drapie ciągle. Sama już nic nie wiem. Nie wiem czy to narmalne, że jest taka słabiutka. Chce już być u tego weta, i słyszeć jak mi mówi, że świnka jest zdrowa jak rydz:)!

Posted

Nie wiem czy dobrze zobaczyłam na zdjęciu (takie małe białe strupki o to Ci chodzi??) ale u moich świnek świerzb zaczął się od białych mikrostrupków...
Potem świnki zaczęły się drapać strupki powiększać i wylądowalismy u weterynarza.Niestety jednej śwince się nie udało...
Z drugą do tej pory chodzę do weta,stwierdziła,że średnio potrzeba 7-10 zastrzyków + smarowanie.Napewno jest to uporczywa choroba....Ale walczymy...
Czy może ktoś wie dokładnie o podawaniu świnkom vit C?Tzn czy konieczne jest podawanie jesli świniak je dużo świeżego pokarmu (jabłka,kapusta pekińska,marchewka)??
Black sheep trzymam kciuki za Twoją świnkę...Idź z Nia koniecznie do weta...

Posted

:lol: utrzymanie rasowych świnek i nierasowych niczym się nie różni, mam jednak większe zaufanie do ludzi którzy świnkami zajmują się troskliwie od wielu lat, wiedzą co piszą i są za to odpowiedzialni.
Jedna Black Skheep udaj się do dobrego weta bo lepiej wykluczyć chorobę niż potem długo leczyć. Tym bardziej że masz 2 świnki, jedną na pewno zdrową.
Wg mnie nie da się ocenić stanu zdrowia świnki na podstawie zdjęcia.

Posted

[quote name='Evelin']Czy może ktoś wie dokładnie o podawaniu świnkom vit C?Tzn czy konieczne jest podawanie jesli świniak je dużo świeżego pokarmu (jabłka,kapusta pekińska,marchewka)??
Black sheep trzymam kciuki za Twoją świnkę...Idź z Nia koniecznie do weta...[/quote]

W okresie letnim kiedy jest trawa, koniczyna, świeże warzywa i owoce nie jest konieczne podawanie syntetycznej witaminy C. Z wyjątkiem sytuacji kiedy świnka jest chora, osłabiona, w ciąży, karmi, itp.
O zawartości wit C w warzywach, owocach można poczytać tutaj, polecam:
[URL]http://www.grebski.nazwa.pl/ccp_forum/viewtopic.php?t=279[/URL]

swoim podaję Juvit po 5 kropel tylko w zimie.

Posted

[quote name='Evelin']Nie wiem czy dobrze zobaczyłam na zdjęciu (takie małe białe strupki o to Ci chodzi??) ale u moich świnek świerzb zaczął się od białych mikrostrupków...
Potem świnki zaczęły się drapać strupki powiększać i wylądowalismy u weterynarza.Niestety jednej śwince się nie udało...
Z drugą do tej pory chodzę do weta,stwierdziła,że średnio potrzeba 7-10 zastrzyków + smarowanie.Napewno jest to uporczywa choroba....Ale walczymy...
Black sheep trzymam kciuki za Twoją świnkę...Idź z Nia koniecznie do weta...[/quote]
:crazyeye: :-( o nie ja zwariuje:(:-( Dziś nie śpią razem, nie moge mojej ukochanej narażać na zarażenie. Choć może już się zaraziła... Oszaleje do jutra:( ŁEEEEE

Posted

Alfa i Zuzia dzięki....:lol:
Black Sheep-to co napisałam to nie diagnoza....Nie musi tak być...Może to coś innego...Wszystkie Twoje wątpliwości może wyjaśnić wizyta u weta...
Trzymam kciuki...a świnkowa rozmowa była super....

Posted

[quote name='black_sheep']Świński film [URL="http://www.youtube.com/watch?v=sElUCl1Sw2I"][COLOR=red][B]TUTAJ[/B][/COLOR][/URL][/quote]

świńska rozmowa genialna! Masz bardzo rozmowne świnie i na dodatek jakie podobne! 2 border coli;)
Nie martw się Owco na zapas, prosię wygląda na żywotne, pewnie wszystko będzie o.k.

Posted

Tak bym chciała, żeby była zdrowa, musi być, przecież była mi przeznaczona!:( Trzymajcie kciuki za jutro!...
Aha, na tym filmie Mała też się "skubie", choć nie drapie. A na koncu zauważyłyście, jak Duża ją... no własnie, co??

Posted

Aaaaaaaaaaaaaaaaa jaka cudna filma ... Mała RAZ sie podrapała, nie przesadzaj. moje sie drapia identycznie. Policz ilerazy dziennie ciebie cos zaswędzi. Duża ją ... myje chyba.
Ja daję wit C - CAŁY ROK!!! Wetka mi nakazała!

Posted

U Jadzi jak to u Jadzi - ciągle trwa zabawa w terroryzowanie Inki i niejedzenie jabłka i marchewki ( ogórek i natka pietruszki sa lepsze!). Szykuję sie powoli do wykąpania Jadzi w nizoralu ( wiadomo dlaczego), chyba w sobotę to zrobię - Jadźka obrazi się na mnie na kilka dni po kapieli ;( Białaczka siedzi przyczajona w Jadzi :( Daję grubasce koenzym Q10 - wetka kazała. I opowiadała o swoim pacjencie z nowotworem, który od stwierdzenia nowotworu żyje już rok :)

Posted

Jadźka juz nie jest najmłodszą świnką,ale to w przypadku nowotworu dobrze...Generalnie (oczywiście są wyjatki) im młodszy organizm tym intensywniejszy rozwój nowotworu..Przynajmniej u ludzi...Jesli to przewlekła białaczka to wcale nie musi być źle....
A,że się Jadźka na Ciebie obrazi to się nie dziwię...Słusznie i naukowo...
Nie lubi się kąpać....
Moja Pajucha za smarowanie,wizyty u weta (zastrzyki-jak ona się drze...) często ucieka do domku na dźwięk moich kroków...A niedawno piszczała z radości (czasami,nie zawsze,swój honor zawsze miała...)..A jeszcze parę wizyt przed nami...

Posted

wlasnie odkryłam ze jestem tzw. głupia pipa, bo wykasowalam sobie z aparatu własnorecznie zrobione zdjecia! a takie fajne byly tam zdjęcia psa moich rodziców - Bazylego. Buuuuuuuuuuuuuu

Posted

Film jestfantastyczny. Mała chodzi za Dużą jak cień, krok w krok. Wzruszające :)
Alfa i Zuzia, Evelin:
Dziewczyny! Witaminę C podaje się śwince codziennie przez całe życie (dorosłej śwince 10 kropli, małej 5 kropli). Pisałam o tym w tym wątku kilka dni wcześniej. Świnka morska nie stymuluje tej witaminy w organiźmie i dlatego ważne jest podawanie witaminy syntetycznej. Pomyślcie ile kilogramów pietruszki musiałyby dziennie zjeść Wasze świnki, żeby otrzymać dzienną dawkę 50mg kwasu askorbinowego!
A niedobór tej witaminy.... eh, nawet nie piszę.
Pozdrawiam :)

Posted

[quote name='bebebe1']Film jestfantastyczny. Mała chodzi za Dużą jak cień, krok w krok. Wzruszające :)
[/quote]
Duża jest przekonana, że jest jej mamą... Gdy wezme Małą z klatki, i wystarczy jedno jej pisknięcie, ta uż skacze, piszczy, wygląda za nią:loveu:
A mała nie zrobi kroku bez Dużej. Jak jej nie wiedzi, albo nie jest na moich rękach tak piszczy, że ogłuchnąć można. Jak dam Dużą do niej, zaraz milnie. Ciągle się przytulają, spią z ryjkami przy sobie:) Niestety, mała nie chciała spać sama... widzicie co się dzieje, jak je rozdziele. To super słodkie.

Pozdrowienia dla ślicznej Jadziuni:) Świnke też dobrze jets umyć szarym mydłem.