Jump to content
Dogomania

Swinka-makabra,czyli Klub Pomocy Świnkoosobom.SZUKAMY DT dla swinek,w calej Polsce!

Recommended Posts

Posted

[B]Witam! Przepraszam, że zmieniam temat, ale byłam z Tradycjuszem u weta i mówię, co następuje:[/B]

Tradycjusz ma jakąś paskudną wadę zgryzu. Żeby trzonowe ścierają się nieprawidłowo, i na tym etapie Tradycjusz po prostu nie może jeść. On nawet nie zamyka pyszczka do końca. Ta choroba (jeśli można to nazwać chorobą) doprowadziła by Go do śmierci głodowej. Biegunka jest z racji tego, że nie dostarcza do organizmu włókna i nie ma tego, co zbija kupe. We wtorek o 16:30 jesteśmy umówieni na spiłowywanie tych zębów pod narkozą, wiec proszę trzymać kciuki.
Do tego czasu musze Tradycjusza karmić na siłę – gerberkiem marchewkowym i zmiksowanymi w młynku do kawy ziarenkami i sianem.
Jak to wszystko usłyszałam, to trochę się przeraziłam...
No ale teraz już mam swoją teorie na temat przyczyny, dla której Tradycjusz został oddany...

• Replies 8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Kurczę! No coś za chudo mi wyglądał! Czy byłaś u wetów o których mówiłam? Kurczę, jak mi przykro, biedny Tradycjusz ... Ale czy to wada zgryzu czy nie miała dawane twardego? A jak sie spiłuje to co? Jakie sa rokowania? Trzeba bedzie piłowac co jakis czas? Możesz mu tez dawać np jogurt naturalny - troszkę. Tego gerberka to w skrzykawke bez igły i do pysia wiesz, prawda? Jak stoisz z kasą? Jeżeli potrzebujesz - to jestem chętna do pomocy pienieżnej ....
Ps. A pytałam laskę - czy jest zdrowy - powiedziałą ze\ tak i nawet powieka jej nie drgnęła! O moja święta naiwności! Taka stara i taka głupia!

Posted

zostaliśmy z makabra przeniesieni tu:
[URL="http://www.dogomania.pl/forum/index.php"]Dogomania Forum[/URL] > [URL="http://www.dogomania.pl/forum/forumdisplay.php?f=3"]Ogólne[/URL] > [URL="http://www.dogomania.pl/forum/forumdisplay.php?f=402"]Akcje[/URL] > [URL="http://www.dogomania.pl/forum/forumdisplay.php?f=98"]Na rzecz bezdomnych psów[/URL]

ps. Carne Słoneczko - na swinkowym forum watek niestety zostal przeniesiony do kosza i chyba zamkniety - ale uwazam ze trzeba powiadomic karolcię - co się dzieje z Tradycjuszem - tylko zeby nie pomyslala ze do niej mamy jakies pretensje - chce tylko zeby wiedziala ... Trzymajmy kciuki za Tradycjusza! A to piłowanie to w pełnej narkozie?

Posted

Nie, to nie od tego, ze nie miał dawane twardego, to jest chyba wrodzone, z tego co zrozumiałam. Ma źle ustawioną szczękę, i zęby ścierają się tylko z jednej strony (te dalsze żeby) a z drugiej rośnie taki kolec, kłuje Go w policzek i z dnia na dzień jest coraz gorzej. Świnka coraz mniej je, zaczynają się biegunki i inne akrobacje i świnka powoli umiera z wyniszczenia.
Będzie to miał robione pod narkozą (chyba pełną, niewiem...). W sumie jest jeszcze nie tak bardzo wymęczony, wiec powinno być ok. Kosztowało będzie ok. 80zł, na razie z finansami wyrabiam.
I to będzie trzeba kiedyś tam powtórzyć.
Jak na razie zrobiłam mu ta papkę – zmieliłam ziarenka i pietruszkę w młynku do kawy i on to sam je, bez żadnej strzykawki – głodny chłopak jest. Bo ja już tak zauważyłam wcześniej – on do jedzenia się pchał, ale tak się zachowywał, jakby chciał a nie mógł...
Pucka69, wcale nie jesteś głupia, nie jesteś weterynarzem przecież. Głupi to tu nie powiem kto...
[FONT=&quot]Jak możesz, to daj Karolci adres tego wątku (tego co teraz piszemy)

[/FONT][FONT=&quot]P.S.: Dziękuję za wszystkie kciuki, łapki i dobre słowa. Będzie dobrze (misi do cholery być, nie po to go ratowaliśmy, żeby umarł!)[/FONT][FONT=&quot]P.S.: Dziękuję za wszystkie kciuki, łapki i dobre słowa. Będzie dobrze (misi do cholery być, nie po to go ratowaliśmy, żeby umarł!)[/FONT]

Posted

to dam znac karolci - głupia pisze w tym znaczeniu, ze Ty chyba mówilas ze przeciez by nie powiedziala jakby byl chory, a ja nie moglam w to uwierzyc, ze ktos tak po prostu by powiedzial nieprawde. Moze nie wiedziala? Wlasnie - masz racje - on tak lecial do jedzenia - a potem costam grzebał tylko, chudziaczek! Mam nadzieje ze bedzie dobrze.
Można by np. zetrzec jabłuszko na tarce i barchewke i buraczka i dac mu taka papke - jesli oczywiscie moze swieze jesc. Przepraszam ze tak draze temat - czy bylas u wetow, ktorych polecala moja dr Milena? Tak zciekawosci pytam ...

Posted

Oj Oj ja też trzymam wszystkie kciuki, z Tequilą, Ryjkiem i Paszczakiem wierzymy, że będzie dobrze.

P.S. Pucka69 wspominałaś o jogurcie naturalnym a ja gdzieś na forum świnkowym (był podany link tutaj o jedzeniu) wyczytałam, że świnki nie mogą zbytnio mlecznego jeść nie wiem nie jestem doświadczona więc mogę się mylić

Posted

Pucka, tak, ja u nich byłam, taki pan go badał. A we wtorek chyba będzie właśnie ta pani z Warszawy, bo on (tj. ten lekarz co Tradycjuszka badał) powiedział, ze ta pani doktor (Izabela Grudzińska) jest u nich tylko raz w tygodniu.

Posted

mleka - nie, jogurt jest produktem mlecznym i podobno mozna. Przy biegunce polecala mi dr Milena - jogurt ma flore bakteryjna tak jak lakcid.
Słoneczko - tu byłas?:
[FONT=Arial]Weterynarz[/FONT][FONT=Arial]Agnieszka Lenkiewicz, Łukasz Zaleski[/FONT][FONT=Arial]Lecznica[/FONT][FONT=Arial]Zwierzak[/FONT][FONT=Arial]Ulica[/FONT][FONT=Arial]ul. Piastowska 15 A[/FONT][FONT=Arial]Inne informacje [/FONT][FONT=Arial](0 85) 741-23-94[/FONT]

Posted

Kurde, kurde, kurde!!!!!

Byłam dziś u nas w schronie i obejrzałam "inne zwierzęta"... Świniaczków nie ma, za to mamy dwa króliczki, trzy szczurki i fretkę... załamka:shake: Co "te ludzie" sobie myślą, no?

Posted

[quote name='black_sheep'][URL]http://pl.youtube.com/watch?v=p3epISkxYks&mode=related&search=[/URL]
:][/quote]

Amerykanie-wiadomo :stupid: Ale ten co biegł ze skokiem niezły.
Ciekawe czy moje by biegły, DonK. raczej by się odwrócił i zaczął klapkę oglądać. Filip może tak, ale musiałby się bardzo wystraszyć.

a ja wolę ten filmik-tu nikt świnkom za zadkiem nie strzela żeby biegły;)
[URL]http://www.youtube.com/watch?v=F7Mqf--dWQI[/URL]

Posted

Biedny Tradycjusz. Dobrze, że go wzięłaś, Słoneczko, uratowaś pewno życie maluchowi.
A być będzie dobrze.
Pucka - nie jesteś głupia, po prostu pewne rzeczy normalnym ludziom w głowie się nie mieszczą.
Jeśli chodzi o prośka z Łomianek to zdecydowałem - wchodzę w ostatniej chwili i kupuję świnię. Żadnych negocjacji.
Teraz ta mniej przyjemna część - po ile możecie się zrzucić na świnkę? Ja mogę dać 30 zł. Evelin - 20. Reszta? Możecie?

Posted

[quote name='Alfa i Zuzia']czy chodzi o tą swinkę którą się dziecko nie chce już zajmować? A co z tą świnką z Rybnika? Czy to była ta z klatką? Ja w tym miesiącu nie mogę się dorzucić. Przepraszam ale nie mogę :oops: Po prostu nie mam:([/quote]
Tak, Alfa, to ta świnka, z Łomianek pod W-wą. Świnki z Rybnika nie kojarzę, to te 3 rozetki?
Nie ma sprawy, jeśli nie możesz, ludzka rzecz. Nie masz za co przepraszać.

Posted

[quote name='Elurin']Tak, Alfa, to ta świnka, z Łomianek pod W-wą. Świnki z Rybnika nie kojarzę, to te 3 rozetki?
Nie ma sprawy, jeśli nie możesz, ludzka rzecz. Nie masz za co przepraszać.[/quote]
nie, to taka z dłuższym włosem, na allegro była. Ktoś pisał że kupił w sklepie zoo i ma drugą świnkę czy jakoś tak. Wszystkie świnki mi się mieszają:oops: Kojarzę tylko Tradycjusza i laborantki.
Postaram się w przyszłym miesiącu dorzucić.

Posted

Ja używam Pinio, na przemian z Cat's Dream. U mnie na setkę schodzi 10 l na raz, ale można 7, tyle, ile jest w torbie Cat's Dream. Z 35 l wychodzi 3,5 raza albo 5 razy, zależy, ile zużywasz. Średnio znaczy - starczy na 4 zmiany.
Żwirek, jak żwirek, wg mnie jakościowo jak Cat's. Pyli tak samo, czyli nie bardzo. Świnki sobie chwalą, zawsze po zmianie podłoża włażą do klatki i juz więcej nie chcą spacerować.