invictus hilaritas Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 cos skleilam, ale to jeszcze napewno bedzie poprawiane :evil_lol: Dzien dobry ! Czasami życie pisze nam inny scenariusz niż my sobie zaplanowalismy, śmierć bliskiej osoby,pilny wyjazd, alergie, emigracje w poszukiwaniu pracy.. Mozna by duzo wymienic takich przykladow.. Niestety przez takie czynniki jestesmy czasami zmuszeni oddac nasze zwierzatka, ktore do tej pory traktowalismy jako swoje dziecko, czlonka rodziny.. Czasami czas, ktory nas nieublagalnie goni, nie pozwala nam na dokladne sprawdzenie przyszlych domow, zweryfikowania przyszlych wlascicieli naszych pupili.. Jestesmy grupa ludzi, ktora ratuje swinki. W niedalekiej przyszlosci mamy zamiar powolac do zycia Stowarzyszenie Przyjaciol Świnek Morskich, by rozwinac skrzydla i moc sprawniej pomagac naszym najmniejszym braciom, ktorzy w dzisiejszych czasach malo na kogo moga liczyc.. Mozemy Panstwu pomoc w znalezieniu domu dla prosiaczka, zaoferowac tez pomoc w przetrzymaniu swinki, zaoferowac dom tymczasowy dopoki swinka nie znajdzie kochajacego domu.. Organizujemy tez bezpieczny transport (osoby zawoza swinke w transporterze pociagiem, badz samochodem i oddaj swinke do rak wlasciciela) w kazde miejsce Polski by swinka bezpiecznie trafila do domu. Jak wiadomo niektorzy wysylaja swinki poczta, jest to bardzo niebezpieczne, nie wiadomo kiedy ktos odbierze swinke, ile czasu bedzie bez wody, jedzenia, poczta rzuca paczkami, swinka w ciasnym , obcym, ciemnym miejscu moze sie zestresowac i w koncowym etapie odejsc z tego swiata w ciezkich meczarniach.. Nalezy pamietac ze pospiech w znalezieniu domu nie jest najlepszym rozwiazaniem !! Musimy uwazac by swinka nie stala sie pokarmem dla wezy- duzo terrarystow tylko czeka na taka okazje.. Warto tez wspomniec ze osoba - przyszly wlasciciel swinki podpisuje umowe adopcyjna- dodana do listu w formie zalacznika.. Uratowalismy juz kilkanascie swinek morskich, moze i Tobie bedziemy mogli pomoc ?? Prosze na spokojnie przemyslec nasza propozycje, jezeli bedzie Pani/Pan zainteresowany prosze o kontakt: mail: kom: gg: strona www - tu mozna obejrzec uratowane przez nas swinki morskie, a takze obejrzec nasze pociechy.. z powazaniem Quote
invictus hilaritas Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 troche mi to czasu pochlonelo, ale w miedzyczasie musialam obiad zrobic i znajoma dzwonila :evil_lol: Quote
Elurin Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 Invictus - bardzo ładne. Ja mam suche i nieciekawe, ale ciężko coś fajnego w biurze spłodzić: [COLOR=black]Witam[/COLOR] [COLOR=black] [/COLOR] [COLOR=black]Reprezentuję grupę miłośników świnek morskich, występującą na forum Dogomania.pl jako Klub Pomocy Świnkoosobom. Staramy się pomagać świnkom morskim w potrzebie oraz innym miłośnikom tych wspaniałych zwierzątek w opiece nad nimi.[/COLOR] [COLOR=black]Chcielibyśmy zaproponować naszą pomoc w znalezieniu śwince nowego domu.[/COLOR] Jeśli sprawa jest bardzo pilna lub zwierzątko nie znajdzie domku w rozsądnym czasie, jesteśmy w stanie zapewnić mu tzw. dom tymczasowy do chwili znalezienia śwince domu docelowego. Oczywiście chętnie pomożemy w poszukiwaniu domu stałego dla gryzonia. [COLOR=black]W związku z tym, że często spotyka się właścicieli gadów żywiących się gryzoniami, którzy wyłudzają świnki morskie pod pretekstem zapewnienia im domu, a w rzeczywistości na karmę, sugerujemy podpisanie z nowym opiekunem świnki tzw. umowy przekazania. Wzór takiej umowy wzór chętnie prześlemy.[/COLOR] [COLOR=black]Opcjonalnie, jeśli typ pisze coś o przesyłce: [/COLOR] [COLOR=black]Oczywiście jedyny możliwy sposób odbioru zwierzątka przez nowego opiekuna to odbiór osobisty. Wysyłka pocztą jest okrucieństwem wobec świnki, którą taka forma podróży wyjątkowo stresuje, nie mówiąc o bardzo niepewnym zachowaniu pracowników Poczty Polskiej wobec tak nietypowej przesyłki czy możliwości śmierci zwierzątka z głodu lub pragnienia.[/COLOR] [COLOR=black] [/COLOR] [COLOR=black]z poważaniem[/COLOR] [COLOR=black][/COLOR] [COLOR=black]prezesunio Elurin:eviltong:[/COLOR] Quote
invictus hilaritas Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 to jak piszemy ?? pierwsza aukcja [URL]http://www.allegro.pl/item213546575_swinki_morskie_rozetki.html[/URL] samiczka trzymana z samcami matko jedyna, tylko zeby malych nie miala.. elurin jako ze zostales wytypowany podaj nast inf :evil_lol: : mail: kom: gg: jako strone www jaki link damy ?? moze ten drugi bo tu zaduzo rozmawiamy ;) Quote
invictus hilaritas Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 ta agnieszka jacek wykupuje swinki trzeba cos zrobic.. juz wim o ktora swinke wam chodzilo :lol: [URL]http://www.allegro.pl/item212595033_zaadoptuj_mnie.html[/URL] ale ona miala byc juz adoptowana, wiec nie rozumie.. :crazyeye: Quote
kapuszek Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 mnie się podoba... choć może strony www nie podawac.... Quote
invictus hilaritas Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 a ktore sie podoba bo sa 2 propozycje :razz: Quote
Elurin Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 Invictus - primo, poczekajmy chwilę, niech się jeszcze przynajmniej Pucka i Evelin wypowiedzą nt. listów. Secundo - namiary dam Ci zaraz na priv. Choć myślę, że tu raczej powinna pisać osoba, która może potrzymać prośki na tymczasie w razie czego. A ja nie mogę z czwórką moich diabłów i Binią w ciąży. Co najwyżej tę samiczkę mogę potrzymać, może pojechałaby razem z Binią do Olsztyna ?;) Tertio - makabra lepsza, myślę. Tu jest ten nasz Klub Pomocy Świnkoosobom. Drugi wątek jednak skupia się na eksperymentkach. W razie czego posty można wywalić... Quote
invictus hilaritas Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 1, czekam az wypowiedza si ewszyscy 2. dostalam, dziewczynke ja moge wziasc ;) 3. moze byc i tak Quote
pucka69 Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 1. wstrzymajmy się z bólami do wieczora bardzo proszę 2. wersja elurin bardziej mi sie podoba Quote
pucka69 Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 no i przestali gadać! gadajcie do woli i układajcie listy - chodzilo mi o to zeby pochopnie nic nie wysyłac !:) Quote
invictus hilaritas Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 nikt niczego wysylac nie bedzie dopoki razem nie uzgodnimy tego ;) Quote
Elurin Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 Pucka - to poczekamy do wieczora. Może jeszcze ktoś wejdzie i będzie miał dobry pomysł. Quote
pucka69 Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 a klatke jaką masz, pytam? tę co to dla Balbiny za mała była? Quote
Elurin Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 [quote name='pucka69']a klatke jaką masz, pytam? tę co to dla Balbiny za mała była?[/quote] 60-kę. Cztery 3-miesięczne świnki parę dni wytrzymają, ale nie matka z dziećmi miesiąc-półtora. Jedna świnia sobie poradzi, jesli będzie spacerować codziennie. Zresztą po co ja to piszę...Znasz się na świnkach. Quote
Czarne Słoneczko Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 Trochę temat zszedł na inne toru, ale chciałabym zakomunikować, że Tradycjusz jest już u mnie (Wraz z torbą leków). W piątek lub czwartek musze się z nim jeszcze do weta przejechać, bo może mieć coś z ząbkami – dlatego nie chce jeść. Bardzo fajny i sympatyczny Świń. Chciałabym z tego miejsca podziękować wszystkim „pośrednikom”, w szczególności Pucce (jak się ten nick odmienia ?:P) Evelin i jej siostrze. Dziękuje Wam! :* [IMG]http://palpatinka.fm.interia.pl/swinie/tradycjusz.JPG[/IMG] [IMG]http://palpatinka.fm.interia.pl/swinie/wszyscy.JPG[/IMG] Quote
invictus hilaritas Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 jak milo widziec tradycjuszka :loveu: Quote
Evelin Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 Tradycjuszek....Cieszę się,że trafił w dobre ręce... Pani weterynarz nic nie zdziwiło...Poza jednym imie było powalające na kolana Tradycjusz... jesli chodzi o mnie to bardzo mi sie podoba. Będzie tak sie dalej nazywał?Jesli nie to może chociaz drugie imię zostanie Tradycjusz? Quote
pucka69 Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 Dobrze, ze Tradycjusz juz w domu! I dobrze ze znalazł sie zaufany wet - te zęby mnie niepokoją trochę. A u mnie w pracy stoi ta dziwna klatka zabudowana w ktorej mieszkal Tradycjusz, dziewczyna po nią nie przychodzi. Kolezanki z pracy nazywaja ja "wanienką do moczenia nóg". Quote
Halo (Alfa i Zuzia) Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 dużo postów przybyło. Przejrzałam. List Elurin jest krótszy i bardziej konkretny, ale list Invictus jest bardziej wzruszający. Może ten wzruszający kierować do dusz wrażliwych a ten suchy Elurina do wystawiających nie wydających się być przejętymi losem osoby? Acha i zamiast pisać że świnka może umrzeć w transporcie z głodu lub pragnienia-napisałabym że ze stresu. Bo oni będą tłumaczyć że wyślą priorytetem i dadzą jedzenie do klatki a poczta będzie uważać(akurat;)). No a stres to jednak zawsze ogromny dla osoby jest. Pucka, zapomniałaś w świnkozestawieniu o Melu Gibsonie. Mel będzie u waldi 481 i Eli w miejscowości Rumia nad morzem Może zamiast stowarzyszenia założyć klub? Wiem że klub ma mniejsze prawa niż stowarzyszenie, ale procedura zakładania jest prostsza i tańsza. A jakie sa nazwy tych stowarzyszeń zajmujących się adopcjami królików i szczurów? Mnie sie wydaje że niestety ale ten piękny wyraz [B]świnkosoba [/B]nie będzie się jednoznacznie kojarzyć ze świnką morską. Nazwa powinna być krótka i jednoznaczna. Swinkoosoba jednoznaczna nie jest, różnie można to sobie tłumaczyć:evil_lol: Quote
invictus hilaritas Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 nie wiem jak z klubem ale w stowarzyszeniu bedziemy mogli korzystac np z darowizn.. Stowarzyszenie Pomocy Krolikom Stowarzyszenie Przyjaciol Szczurow Quote
pucka69 Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 moze wyslijmy mail tutaj: [URL]http://www.allegro.pl/item211649687_oddam_swinke_w_dobre_rece.html[/URL] bo aukcja sie zakonczyla i nie bylo kupujacych i swinka jest z warszawy szczurzy - psp - stowarzyszenie pomocy szczurom? króliczy - stowarzyszenie pomocy królikom: [URL]http://www.kroliki.net/kastracja/wywiad.html[/URL] Elurin - a to widziałeś: Cytat: Napisał [B]Elurin[/B] [URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=6301606#post6301606"][IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images_pb/buttons/viewpost.gif[/IMG][/URL] [I]Nadal szukam transportu [COLOR=red][B]Warszawa-Olsztyn[/B][/COLOR] dla świnki morskiej uratowanej od uśpienia! Sprawa robi się pilna![/I] Zgłos sie do Patch, ona jezdziła co dwa tygodnie ta trasa. A ja szukam Ostróda - Tczew dla małej suni Bystrej. Wielkosci około 40 cm A wogóle to moglibyscie czasem podbić mój bazarek ze smyczami z logo afn - w poim podpisie - tacy z Was koledzy! O! Quote
Czarne Słoneczko Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 „Świnkoosoba” to super określenie wg. mnie i bardzo mi się podoba, ale to moje zdanie... [FONT="](Tradycjusz zachowa swoje imię) [/FONT] Quote
Recommended Posts