malvaaa Posted January 9, 2012 Author Posted January 9, 2012 a tu z serii ' siedmiu nieszczęść' i niestety prawie każde jest takie... [IMG]http://plixy.pl/img.php?id=41453[/IMG] [IMG]http://plixy.pl/img.php?id=41454[/IMG] i co o tym sądzicie? Quote
chauwa Posted January 9, 2012 Posted January 9, 2012 Mam głęboką nadzieje, że wygląd Fortuny to jej natura, martwie się okropnie, że coś jej jest. Nic by na to nie wskazywało, żadnych boli brzucha, innych anomalii Dziękuję Ci Malvaaa za pomoc :) Quote
malvaaa Posted January 9, 2012 Author Posted January 9, 2012 no też mam taką nadzieje, czekamy na wyniki :) nie ma za co :) Quote
tripti Posted January 9, 2012 Posted January 9, 2012 brawo malvaaa :) ciężki dzień miałaś, 24 kg na rękach to już coś, a tak na poważnie to jakoś dziwnie wygląda Fortuna, ciekawe co wyjdzie z tych wyników, oby to była taka jej uroda. Może ona za dużo biega? w schronisku robiła to non stop a chudość tłumaczyliśmy, że labek jej wszystko wyjadał plus za dużo ruchu, ale teraz ma własną miskę, więc głodna nie chodzi. Lola za to dostojna :) Quote
malvaaa Posted January 9, 2012 Author Posted January 9, 2012 dla mnie też jakoś dziwnie wygląda, taki tułów jest inny niż u innych psiaków, no ale taka może jej natura :) a 24kg to nie za mało jak na takiego psa? jak myślicie? Lola jest super, ogonek już się zagoił, no i ten uśmiech bez zębów jest bez cenny :) Quote
chauwa Posted January 9, 2012 Posted January 9, 2012 Fortuna biega dużo, jak jest w domu to non stop drepta z jednego pomieszczenia do drugiego, to samo w nocy. Wszystkie psy sa aktywne,biegaja, lobuzuja, adhd pełną para. Jednak je najwięcej ze wszystkim psów, jest łapczywa. Nadal się krztusi jedzeniem, np. sucha karma jak jej nie rozmoczę choć trochę. I ten ciągły strach który aż się z niej leje :( Ma momenty zapomnienia, co widac na wczesniejszych zdjeciach ktore ja dawalam, luz i zero paniki. Teraz jak ja porównuje z wcześniejszymi zdjęciami to widzę ze schudła i to bardzo. Quote
malvaaa Posted January 9, 2012 Author Posted January 9, 2012 dzisiaj też miała nieraz takie przebłyski że podnosiła ogon, była czymś zaciekawiona itd. nie było widać że się boi a za chwile znowu ogon pod tyłkiem... tutaj jakby była trochę grubsza ale może dlatego że siedzi... sama nie wiem... zobaczymy co wyniki pokażą... mówiłam pani wet że jak wychodziły ze schronu to te podstawowe badania miała robione i wyglądało wszystko ok... [IMG]http://plixy.pl/img.php?id=41113[/IMG] SZUKAMY TRANSPORTU FORTUNY Z LECZNICY W WARSZAWIE DO CHAUWY!!!! Quote
Telimena Posted January 9, 2012 Posted January 9, 2012 no, miło zobaczyć zdjęcia dziewczynek... Lola super, bardzo wyładniała. Ale ten brzuch Fortuny... To naprawdę wygląda nieciekawie. Trzeba jej powtórzyć badania krwi i może zrobić USG. Bardzo ciekawa jestem, co powie lekarz, który ją oglądał na żywo. Quote
chauwa Posted January 9, 2012 Posted January 9, 2012 Zalazłam stojąca [url]http://imageshack.us/photo/my-images/28/zdjcie040l.jpg/[/url] niestety link bo zdjęcia nie chce mi dodać.:mad: [IMG]http://imageshack.us/photo/my-images/28/zdjcie040l.jpg/[/IMG] [IMG]http://imageshack.us/photo/my-images/28/zdjcie040l.jpg/[/IMG] Quote
mysza 1 Posted January 9, 2012 Posted January 9, 2012 Fortuna wygląda słabo... żebra widać, niepokojące to jest, bo jedzą z Lolą 30 kg suchej karmy w miesiąc a Fortuna waży 24 kg. Jeśli nie przybiera na wadze to może chorować :( Jutro badania krwi i usg. Ze sterylką poczekamy. Zrobię Fortunie wydarzenie na FB, pobyt w lecznicy się przedłuży na pewno a badania będą drogie, do tego sterylka... Quote
malvaaa Posted January 9, 2012 Author Posted January 9, 2012 na tym zdjęciu wyżej wyglądała normalnie, a teraz jak ją głaskałam w lecznicy to kręgosłup na wierzchu, kurcze może coś jej dolega i dlatego tak nie zachowuje... zresztą nie będę gdybać, zaczekamy do jutra... ja jutro poszukam jakiś rzeczy na bazarek, zrobię kolejny, z pierwszego uzbierało się 162zł, ale uzupełnię jak już bedę mieć kasę na koncie... Quote
mysza 1 Posted January 9, 2012 Posted January 9, 2012 Jeśli coś jej dolega to koszty będą spore :( ale jakoś sobie poradzimy. Przy okazji, zbieramy 1 %, dla osób prowadzących działalnośc gospodarczą termin rozliczenia rocznego to koniec stycznia. Się polecam ;) [url]http://psomnapomoc.pl/informacje/procent%20podatku[/url] Nie wiem czy nie zmieniły się od ubiegłego roku formatki na 1 %, muszę to sprawdzić. Quote
malvaaa Posted January 10, 2012 Author Posted January 10, 2012 ciekawe jak tam Fortuna się miewa... Quote
mysza 1 Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 Już piszę. Fortuna ma silną biegunkę, aż z niej leci więc sterylka na razie odpada... Dostaje leki. Wczorajsze badania krwi nie wykazały niczego niepokojącego. Dzisiaj ok 18 ma usg. Jeżeli na usg wszystko będzie dobrze wyglądało sterylizacja pod koniec tygodnia. Psychicznie słabo, nie załatwia się zupełnie na spacerze, jest przerażona. Je i pije normalnie, w lecznicy zachowuje się grzecznie. Pojadę do niej jutro po pracy, zrobię jej zdjęcia portretowe ;) Quote
malvaaa Posted January 10, 2012 Author Posted January 10, 2012 przed wejściem do samochodu też zrobiła mega kupę taką biegunkowatą ale chauwa mówiła że dzień wcześniej miała normalną, chauwa dawałaś jej coś innego do jedzenia niż zwykle? Quote
chauwa Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 Nie, normalnie od 3 dni na suchej karmie. Nie gotowałam ostatnio przez zepsuta kuchenkę. Ona zawsze miała luźniejsze kupy. Biegunki nie miała w ostatnich dniach. Jadla normalnie, pila normalnie, nie dzialo sie nic niepokojącego,no chyba, że za objaw można wziąć jej apetyt. Ograniczałam jej to jedzenie według zaleceń do 35g na posiłek, czyli dziennie zjadała 2x35g suchej karmy. Wcześniej jadła prawie kilo i wiecej na więcej posiłków. Wszystkie psy jedzą to samo. Fortuna to jedyny nie najedzony pies w domu, ja to brałam na barki życia w schronisku i psychicznego uzależnienia od jedzenia. Quote
malvaaa Posted January 10, 2012 Author Posted January 10, 2012 zmieniłam trochę Loli tekst, może być? Dzisiaj porobie ogłoszenie a może macie jakiś namiar na bazarek ogłoszeniowy? Lola to sunia w wieku 6-7lat, w typie owczarka niemieckiego. Lola posiada wszystkie cechy tej rasy, to oddana i przywiązana sunia, kocha człowieka ponad wszystko, chodzi za nim krok w krok i prosi o głaskanie. Mimo swojego wieku i drobnych problemów ze stawami Lola jest aktywnym psem, biega, skacze, cieszy się z każdego dnia. Uwielbia spacery i bieganie po łąkach… Lola mieszka z kotami i innymi psiakami, akceptuje inne psy ale nie daje sobie ‘wejść na głowę’. To starsza pani która potrzebuje spokoju i miłości… Tą sunie los nie oszczędzał dlatego tak bardzo należy jej się cudowny dom, kochający człowiek, ciepły kąt i pełna miska… Lola odwdzięczy się swoim psim uśmiechem… Quote
mysza 1 Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 Badanie usg Fortuny w normie, to nie jest woda. Jelita i układ pokarmowy są silnie zgazowane. Biegunka nie ustaje, Fortuna robi okropne kupy w lecznicy, w środku.... Wetka, z którą rozmawiałam nie była zachwycona tym faktem. Przypuszcza, że może mieć robaki, konieczne odrobaczenie (od razu wszystkie psy z domu Chauwy powinny być odrobaczone) Trzeba też pomyśleć o porządnym badaniu kału (jakoś 3 dni z rzędu, jedno laboratorium w Warszawie to robi). Opcja numer dwa to błędy żywieniowe. Fortuna musi jeść jeden rodzaj karmy, nie mieszać z gotowanym. Mało prawdopodobne, żeby to była trzustka, bo pytałam. Na razie leczymy biegunkę, dostaje też leczniczą karmę. Quote
bric-a-brac Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 [quote name='mysza 1'] Trzeba też pomyśleć o porządnym badaniu kału (jakoś 3 dni z rzędu, jedno laboratorium w Warszawie to robi). [/QUOTE] Masz na myśli dr Kamirską? 35gram to dosłownie garstka chrupek :roll: Na pewno o takie porcje karmy chodzi? Quote
malvaaa Posted January 10, 2012 Author Posted January 10, 2012 Czyli to zagazowanie jest spowodowane albo żywieniem albo robaki? dobrze zrozumiałam? a taka kupa biegunka nadaje się do badania czy musi być zwarta? kurcze nie wiem czy to dobre czy złe wiadomości, niby nic poważnego ale tak naprawdę nie wiadomo co jej jest :( Fortuna może tam zostać? czy ta biegunka jest zbyt uciążliwa? Quote
chauwa Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 Miałam na myśli dkg wyszły gramy. Jakie błędy żywieniowe ma na myśli dr.? Mam zadnemu psu nie dawac gotowanego czy tylko Fortunie? Ja bym raczej obstawiała zmianę diety. Fakt tego, że od czwartku jest na suchej karmie. W dodatku zawsze je łapczywie połykając powietrze. Co do robaków, to nie wykluczam bo mam w domu przygarniętego szczeniaka który miał robaki ale został natychmiast odrobaczony i odizolowany na parę dni od innych psów, to by tez oznaczało, że wszystkie psy maja robaki. Oczywiście odrobaczę profilaktycznie. Fortuna miała już jakiś czas temu biegunkę ale pomogło jej podanie dwóch dawek pasty(nie pamiętam nazwy leku). Brała ten lek Kiko chora na parwowirozę by zatrzymać u niej biegunkę. Na ta chwile nic nie wiadomo, bo ani badanie krwi ani usg nie wyjaśniło niczego.:( Co to robienia qpy to Fortuna u mnie normalnie dawała znać, że chce wyjść kręcąc pupa i biegając po domu. Z racji na biegunke i przerazenie miejscem woli zrobic tam gdzie w danym momencie jest. Quote
mysza 1 Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 [quote name='bric-a-brac']Masz na myśli dr Kamirską? 35gram to dosłownie garstka chrupek :roll: Na pewno o takie porcje karmy chodzi?[/QUOTE] Nie wiem, jest taki lab, do którego wozi się kał, chyba na Wale Miedzeszyńskim, wetki z Wila-vetu tam zalecają badać, nie pamiętam teraz. [quote name='malvaaa']Czyli to zagazowanie jest spowodowane albo żywieniem albo robaki? dobrze zrozumiałam? a taka kupa biegunka nadaje się do badania czy musi być zwarta? kurcze nie wiem czy to dobre czy złe wiadomości, niby nic poważnego ale tak naprawdę nie wiadomo co jej jest :( Fortuna może tam zostać? czy ta biegunka jest zbyt uciążliwa?[/QUOTE] Przecież to pies z Korabiewic... wiecie jak tam jadły... lub nie jadły i jak wyglądała Fortuna. Mogły jej się uszkodzić kosmki jelitowe, generalnie cały układ pokarmowy nie jest w dobrym stanie. Musimy poczekać, bo sunia jest w lecznicy od wczoraj i leki dopiero zaczynają działać. Fortuna po prostu musi jeść lepszą karmę, może jakąś z jagnięciną a na razie intestinala. Sama w spokoju, 2 razy dziennie. Jak je suche, to nie powinna jeść gotowanego i odwrotnie. Jesli innym to nie szkodzi to niech jedzą jedno i drugie, chociaż się nie zaleca (ale wiele osób tak robi) Poza tym po Korabiewicach mogą mieć jeszcze robaki albo gdzieś złapała, wszędzie tego pełno. Oczywiście moze to zostać, poobserwujemy, podleczymy, jak będzie dobrze to sterylka w okolicy weekendu. Myśle, że trzeba się cieszyć, że usg i krew wyszła ok. Po prostu trzeba mieć na nią oko i trochę nad nią popracować, żeby nie bała się tak strasznie. Quote
bric-a-brac Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 [quote name='mysza 1']Nie wiem, jest taki lab, do którego wozi się kał, chyba na Wale Miedzeszyńskim, wetki z Wila-vetu tam zalecają badać, nie pamiętam teraz. [/QUOTE] Otóż to, chodzi o Kamirską, dobrze Wam ktoś doradził, to bardzo dobry lab. Nawet ludzie się tam badają, bo mają większą umiejętność dostrzeżenia intruza. Quote
chauwa Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 (edited) Moze i racja, mowilam malvie ze ona robiła qpe z małymi kamykami. Eh, sama nie wiem co myśleć. Przytyla u mnie i jak patrze na zdjeica to zaczela spadac z wagi razem ze swietami. Czyli cos jej zaszkodzilo :( Co do jej strachu to juz bardziej jej oszczedzac stresow nie moge. Czasem musze tez na nia krzyknac bo nie raz sie prawie poparzyla o kuchenke. Izolowac od normalnych czynnosci domowych tez nie moge, nawet nie odkurzam w domu(co prawdaz Tobi zaszczal odkurzac i nie dziala ale nie mam w planach zakupu nowego z racji na Fortune). Duzo do niej gadam, glaszcze i czesze. Ona ma takie zalozenie jakbym za kazdym razem jak ja wolam miala zbic lub skrzyczec. Ma tez te momenty gdy podniesie ogon i widac jej radosc, nie raz szala za pilka na dworze ale po chwili znow ogon pod dupe. Jak inaczej wytłumaczyć psu ze nic mu nie grozi? Ja sie juz zastanawialam czy za tym jej strachem nie stoi wiecznie cieta na nia Lola, ktorej zapachy sa wszedzie, moze Ona ja tak paraliżuje do pelnego otwarcia sie? Edited January 10, 2012 by chauwa Quote
Recommended Posts