Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam:) nie wiem gdzie ten temat ma byc ale dam tutaj.
Mam suke bedzie miala niedlugo rok i zamierzam kupic sobie tez suczke albo pit bulla albo onka z tego co wiem onki sa bardziej spokojne i mysle ze dogadywalyby sie ze soba a pit bull jak dorosnie to troche sie boje ze sie pogryza:roll:
najbardziej mi sie podobaja pit bulle ale boje sie troche jak podrosnie czy sie nie beda gryzc.Jakiego mam wybrac psa zeby sie dogadywaly?musi to byc koniecznie suczka i z duzych ras taka zeby umiala bronic:evil_lol: moze ktos ma inne propozycje na inna rase ?

Guest Kamcia_14
Posted

A czy ten kundelek to pies w typie jakiejś rasy czy mieszanka wszytskiego po troszku :evil_lol:. I jeszcze chciałam się zapytać czy suczka toleruje inne psy bo jeślu tak to nie będzie problemu :razz:.

Posted

[quote name='Kamcia_14']A czy ten kundelek to pies w typie jakiejś rasy czy mieszanka wszytskiego po troszku :evil_lol:. I jeszcze chciałam się zapytać czy suczka toleruje inne psy bo jeślu tak to nie będzie problemu :razz:.

Co ważniejsze - czy toleruje inne suczki :razz:

Posted

[quote name='dark_star']
Mam suke bedzie miala niedlugo rok
Na kiedy planujesz zakup i jak duża jest Twoja suczka? Dwa młode psy w domu to niezły "Sajgon" :cool3:
Jaki ma stosunek do innych psów i suk?

pit bull jak dorosnie to troche sie boje ze sie pogryza:roll:

A masz jakieś doświadczenie z terierami typu bull? Skąd taki pomysł na drugiego psa?
Jakiego mam wybrac psa zeby sie dogadywaly?

Zależy charakteru Twojej suni i od tego co wyrosnie ze szczeniaka. Prawdopodobieństwo, że dwie suki pod jednym dachem nie będą się zgadzały i przynajmniej od czasu do czasu będzie dochodziło do awantur, jest duże...
z duzych ras taka zeby umiala bronic:evil_lol:

Przed kim miałaby Cię bronić? Chcesz chodzić z nią na szkolenie z obrony, żeby się tego nauczyła?

Posted

Moja suka to mieszanka podobna do liska;)ale zadnej rasy w niej nie odkrylam.
Na spacerach ciagnie bardzo do psów sie pobawic.Kiedys wzielam ja do rodziny maja 2suczki mlodziutkie to najpierw bylo ok bawila sie itd ale jak ja wkroczylam ''zameczac'' suczki zabawa i glaskaniem;)to nie bylo fajnie moja suczka sie obrazila na mnie i pokazala zabki jak ją chcialam poglaskac:roll: ale ogolnie z psami na spacerze problemu nie ma a bawi sie przewaznie z suczkami w roznym wieku i roznych ras.

Nie wiem kiedy kupuje psa narazie to sie zastanawiam jak to bedzie w przyszlosci bo jesli maja sie klocic to sobie odpuszcze chociaz bardzo chce miec drugiego psa.

Doswiadczenia z bullami nie mam tylko tyle co o nich czytam od hmm ok. 2lat .Mialam miec amstaffa przed moja sunia ale tak sie zlozylo ze dolaczyla do nas Emi z czego sie ciesze bo to kochana sunia z charakterkiem:cool1:

Na tresure to obowiazkowo bede chodzic:diabloti:na obrone i posluszenstwo i obojetnie jaka to bedzie rasa ale tresura musi byc:lol: chodzi mi o to zeby umial obronic jak zajdzie taka koniecznosc.

Wiec ze strony mojej suczki nie bedzie chyba problemu ale boje sie jak bedzie sie zachowywac tamta jak dorosnie bo jak sie maja grysc to zrezygnuje z drugiego psa bo nie mam zamiaru zbierac tej suni co mam w kawalkach albo oddawac ta co mam miec :angryy:wiec musze to przemyslec dokladnie.

A tak wogole jak bede juz miec suczke to ja poznam wlasny dom po dwoch diabelkach?:evil_lol::evil_lol::evil_lol:bo cos mi sie wydaje ze nie bardzo:diabloti:

Posted

acha jeszcze jedno znalazlam pitka pol roczna sunie do uspania:angryy::angryy:jak sie dogada z moja sunia to go wezme a jak nie to ktos by pomogl znalesc dom ?bo szkoda usypiac zdrowego psa:angryy::angryy:wrrr

Guest Mrzewinska
Posted

Pity byly uzywane do psich walk, nie do obrony ludzi.
Bullowate powinny byc do ludzi serdeczne.

Psy do prawdziwej obrony cywilnej szkoli policja - tylko na wlasny uzytek - i za psem stoi caly czas uzbrojony policjant.
Poza tym psy szkoli sie do obrony sportowej. I nie jest obojetne jaka rasa.
Uzycie psa jest w polskim prawie rowne z uzyciem broni. I tak samo karane - jesli ta bron jest uzyta nie pore lub w sytuacji nie upowazniajacej do uzycia broni.

Kazdy prawdziwy bandzior poradzi sobie z kazdym psem - zaden pies nie jest w stanie przewidziec, jaka bronia dysponuje czlowiek. Przed przypadkowym napastnikiem moze Cie obronic kazdy pies - po prostu swoja obecnoscia, bo ludzie psow sie boja. I boja sie, ze pies moze narobic halasu. a jesli mimo obecnosci duzego psa ktos bedzie chcial Cie zaatakowac - to znaczy, ze doskonale wie, jak sobie poradzic najpierw z psem, a potem z Toba.

Proponuje najpierw wyucz bodaj jednego psa absolutnego posluszenstwa, potem dowiedz sie wiecej o rasach, a potem, jesli bedziesz chcial bawic sie w psi sport - o szkoleniu obrony sportowej.

A szukajac psa mysl o tym, jaka mu zapewnisz opieke, jak sie z nim porozumiesz, zamiast myslec ze schowasz sie za jego zebami.

I moze jednak najpierw naucz sie szkolic psa w elementarnym bodaj zakresie (to znaczy opanuj z psem np obedience 1, regulamin MPPT, lub PTT II), a potem mysl o kupnie psa trudniejszego w ukladaniu. Samo czytanie o psach to za malo - jak robisz prawo jazdy, musisz znac kodeks drogowy i czytac znaki, ale bez praktycznej nauki jazdy z instruktorem nie da rady. Tak samo jest ze szkoleniem psow. Najpierw wyszkol te suczke, ktora juz masz.

Zofia

Posted

chodzi mi o to zeby umial obronic jak zajdzie taka koniecznosc.

Wiesz że wtedy Twój pies bedzie musiał chodzić całe życie w kagańcu?
Pozatym amtsafy czy pit bule bardziej są agreswyne do psów niż do ludzi.
Musisz sie zastanowić czy faktycznie nie możesz sie obejsć bez obrony osobistej. Napaść mogą Cię wszędzie nie koniecznie będzie wtedy obok pies.
Pozatym jak kupisz szczeniaka wcale nie jest powiedziane że bedzie nadawac sie do obrony. Policja selekcjonuje psy dorosłe. Z 100 dorosłych psów moze się trafić tylko jeden który nadaje się do obrony. A u szczeniaków to wogóle loteria.
No i jeszcze jdena rzecz. Jak bandyta będzie miec gaz lub broń, nawet zwykłą pałę albo będzie kilku bandytów to pies i tak Cię nie obroni. Wiec lepiej unikac miejsc niebezpiecznych i nie liczyć na to że pies Cię obroni. Nawet po najlepszej tresurze.

Posted

pityi asty kochają ludzi jest wiele opinii iz psów tych nie powinno się szkolić z zakresu obrony ...
to psy kochające ludzi tu u zrównoważonego rasowego=rodowodowego psa jedynie wygląd robi wrażenie ...
ja poczekałabym aż Twój pies podrośnie na tyle by w pełni okreslić jego charakter i temperament pit i ast to róznica w aktywności i łatwości układania ... zdecydowałabym się na psa z cechami uległości lecz tego w wieku szczenięcym tez nie można na 100 okreslić .. poza tym mały i dotrastający ast a pit w szczególności moze innego psa swoimi próbami zabaw zamęczyć, a napewno zrazić - powodować zachowania agresywne ...
i co wazne MUSISZ stale pilnowac relacji i ustalać zasady ...

Guest Mrzewinska
Posted

Przerazajace jest to, ze nie wiedzac nic o szkoleniu, bez zadnej praktyki, doswiadczenia mozna u nas posiadac psy trudnych ras.
Nadal obowiazuje pozwolenie na posiadanie pita, specjalne oznakowanie domu czy mieszkania, kaganiec i smycz w miejscach publicznych. Ustawa o rasach tzw. niebezpiecznych jest wprawdzie czyms nonsensownym, ale ciekawa jestem, Dark_star, czy wiesz, ze powinnas miec pozwolenie na posiadanie pita? O ile to jest pit...

Zakladasz, ze pitke oddasz, jesli sie nie dogadaja z Twoja suka, czy nie lepiej od razu szukac dla pitki miejsca, gdzie zostanie na zawsze????
Pisalas, ze ta suczka miala byc uspiona - dlaczego?
Zaloz jej watek na psach w potrzebie juz teraz, nie wtedy, kiedy sobie nie poradzisz z dwiema sukami w domu.

Zofia

Posted

Jak się czyta takie tematy to ręce opadają ....
Pies do obrony ?? proponuje wynając ochroniarza jak ma się manie prześladowczą , a nie psa.Pies ma być przyjacielem naszym i otoczenia.Kumplem , kompanem do spacerów ,wspólnych zabaw , członkiem rodziny , radością ..... a nie agentem ochrony !!!!

Pitbull nie jest psem obronnym !!!

W zupełności zgadzam się z Panią Zosią

Posted

Vectra wyobrażasz sobie Lalkę jako twojego ochroniarza :diabloti:
Nie potrafię, taki sympatyczny pies i uzbrojony po zeby (pies ochroniarz kojarzy mi sie z Johny Rambo, tu granat, tam pistolet ect ) :diabloti::diabloti::diabloti::diabloti:

Guest Mrzewinska
Posted

Zaden prawdziwy szkoleniowiec nie bedzie AST, pita czy pitopodobnego robic do obrony cywilnej, ale zawsze znajdzie sie ktos dokladnie pozbawiony rozumu. I zacznie sie rozdraznianie zwierzecia = a potem bedzie bardzo szybko i bardzo mocno pogryziony ktos zupelnie przypadkowy, sasiedzi, wreszcie wlasciciel.

A co bedzie potem, to juz nie musze pisac. Wiadomo.

Zofia

Posted

Popieram Zosię! Pitów (i pitobodbnych) nie powinno się szkolić przeciwko człowiekowi. W przypadku obrony sportowej, sprawa wygląda trochę inaczej, ale i tu zalecałbym dużą ostrożność, a szkoleniowiec powinien mieć duże dośwadczenie w szkoleniu bullowatych.

Posted

dark_star napisał(a):
albo onka z tego co wiem onki sa bardziej spokojne
:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: onki nie sa spokojne jak zn imi nie pracujesz-jesli nie bedziesz w stanie zapewnic onkowi ze 4 godziny ruchu i pracy z toba[nie z innym psem albo na ogrodzie czy na smyczy]to daj sobie spokoj z onkiem.

Posted

Patka napisał(a):
pityi asty kochają ludzi jest wiele opinii iz psów tych nie powinno się szkolić z zakresu obrony ...
to psy kochające ludzi tu u zrównoważonego rasowego=rodowodowego psa jedynie wygląd robi wrażenie ...
ja poczekałabym aż Twój pies podrośnie na tyle by w pełni okreslić jego charakter i temperament pit i ast to róznica w aktywności i łatwości układania ... zdecydowałabym się na psa z cechami uległości lecz tego w wieku szczenięcym tez nie można na 100 okreslić .. poza tym mały i dotrastający ast a pit w szczególności moze innego psa swoimi próbami zabaw zamęczyć, a napewno zrazić - powodować zachowania agresywne ...
i co wazne MUSISZ stale pilnowac relacji i ustalać zasady ...

bullowate to nie sa psy dla kazdego.. a tym bradziej do szkolenia obronnego dla kogos kto nie ma o tym bladego pojecia..