Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ma ktoś wyprubowane sposoby??

Moj Chester(czester)jest grzecznym psem,jak wychodzimy do parku i biega bez smyczy to wszystko jest O.K ale jak jest potrzeba zeby szedl na smyczy to brzuchem po chodniku ciagnie:placz:

Spacerowalam z nim na krotkiej smyczy,myslalam ze zrozumie o co chodzi,dawalam smakolyki ale nic nie pomaga:placz: zalamana jestem.

Kazde wyjscie z nim na dlugi spacer to nie przyjemnosc a udreka :(

Posted

"brzuchem po chodniku ciagnie:placz: " - ze strachu? Postaraj się aby zaakceptował smycz, to znaczy był na niej całkiem wyluzowany - może na poczatek gdy biega luzem doczep do obroży krótki kawałek smyczy lub jakiegoś paska. I nagradzaj, odwracaj uwagę od smyczy zabawą i smakołykami. Potem trzymaj psa na długiej smyczy i nagradzaj kiedy podejdzie do Ciebie, krótka, napięta smycz na pewno nie poprawi sytuacji, raczej doda pieskowi wiecej stresu.

Posted

Zgadzam sie w pełni z Morelee. Nagradzaj kazde zblizenie sie w Twoja strone. Niech to najpierw bedzie spojrzenie, pozniej krok w Twoim kierunku itd. Ja z moim psem postapilam w taki oto sposob. Zaczelismy cwiczenia w domu - w momencie przypinania smyczy najpierw bylo mnostwo smaczkow, tak, aby smycz byla mile kojarzona. Pozniej, wspolne bieganie za zabawka i WSPOLNA zabawa. Pies jest caly czas na smyczy, ale KONIECZNIE LUZNEJ!!!! Przypinaj psa czesto, najpierw na pare skund i wydluzaj ten czas. Z czasem, jak przestanie sie tak panicznie bac, zacznij spacery, ale nie zapominaj o smaczkach. I jeszcze jedna wazna rzecz - przypinaj psa nie tylko na koniec spaceru. Przypinaj go takze jak jestescie w parku, na lace itd. i wtedy zaczynaj szalona zabawe. Powinno Ci to pomoc :)

Posted

Bardzo dziekuje za te rady :) juz od dzis bedziemy sie do nich stosowac :) z ta krotka smycza mi tez sie nie podobalo bo on sie naprawde meczyl, ale pewna Pani poradzila mi zeby tak robic bo ona swojego pieska wlasnie w taki sposob nauczyla poslusznie chodzic na smyczy. Jeszcze raz DZIEKUJEMY:)

Posted

morelee, on sie nie ciagnie ze strachu. Np. jak zobaczy jakies drzewko to tak do niego pedzi jak by mu uciec mialo :( dlatego napisalam ze ciagnie brzuszkiem po chodniku :)tu napewno nie chodzi o strach raczej o to ze on jest takim "zywym" i szalonym pieskiem. Na dworzu jest czesto wiec to tez nie bierze sie z tego ze jest za zadko wyprowadzany.

Posted

oł no to inna sprawa chyba bo tu dziewczyny napisały jak postępować z psem który boi sie smyczy a nie tym, co ciągnie tak mocno...
W takim razie radze metode 'drzewa'... polega na tym że zapinasz psa na smyczy mówisz 'równaj' i idziesz... jak pies napnie i pociągnie smycz - zatrzymujesz sie i ...stoisz:evil_lol:. Gdy pies sie uspokoi stoisz jeszcze z 10 s i potem pochwal go i znowu 'równaj' - pociągnie, znowu stoisz jak drzewo:D. To pracochłonne ale daje efekty i pies nie ciągnie na smyczy. Pies powinien po kilku(nastu może) spacerach skojarzyć że nie opłaca mu sie ciągnąć i że jest zmuszony iść równo.

Pamiętaj że szkolenie to gra: ''kto jest cwańszy?"!

Posted

Kiedys uczylam naszego silka ta metoda 'drzewka' - ludzie patrzyli na mnie jak na nieszkodliwa wariatke :evil_lol: No i przyznam sie, ze to Czari byl cwanszy - a raczej bardziej wytrwaly. Po prostu nie mialam na to czasu - musialam dojsc do tego parku, zeby sie zalatwil, wybiegal i pracowac. A nie mialam tez ogrodu, zeby z nim chodzic tylko jak bedzie czas na cwiczenia. No i pies wygral :oops:

Posted

podejrzewam ze Karolinie nie chodzilo o to ze pies ciagnie na smyczy... tylko ze nie chce na niej isc -bo pewnie nie jest do niej przyzwyczajony. tak samo robia szczeniaki, ktorym pierwszy raz zalozy sie obroze i smycz, i probuje zachecac by podazaly za czlowiekiem.
Mysle ze rady morelee i Whisperka sa trafne ;) pies najpierw musi zaakceptowac ze cos mu wisi u szyi, a pozniej , ze moze byc za to cos pociagany, i zmuszany do pojscia w innym kierunku niz on by tego chcial. Musi sie nauczyc biernosci co do smyczy.

Posted

[quote name='betty_labrador']podejrzewam ze Karolinie nie chodzilo o to ze pies ciagnie na smyczy... [/quote]

z tego co pisze Karolina wynika, ze pies ciagie na smyczy, wiec 'drzewko' jak najbardziej pasuje

• 2 weeks later...
Posted

ja stosowałam metodę "drzewa" z moim psem ( labrador) jak był mały i działało... Ale gdy skończył półtora roku coś się stało jemu(mi???) i znowu ciągnie jakby w zapszęgu pracował... (wybaczcie błędy ort.) A teraz to już kwestia przyzwyczajenia, chociaż czasami daje się we znaki( Rybc!a mi świadkiem) jak Orient sobie coś/kogoś upodoba. wtedy dzieją się rzeczy straszne... Macie rację, źle go wychowałam. łoł ale offtop się zrobił.

• 2 weeks later...
Posted

Karolino co prawda piszesz ,że dawałaś smakołyki ale jak i kiedy?
Ja Fizię ( 10 mies.)ucze tak,że biorę smycz w lewą rękę przysmak w prawą i mowię noga (jak zaczynałam ją tak uczyć to pokazywałam smaka i nakierowywałam na moje lewe kolano teraz sama wie jak się ustawić) .. idzie dobrze to chwalę i w ruchu daje smaka. Na początku często , później rzadziej. Potem jak juz nie musi iść blisko mówię luzem i idzie na dłuższej smyczy. teraz ćwicze chodzenie bez smyczy na tej samej zasadzie. no efekty bywają różne ( a to inny piesek a to trzeba coś obwąchać) ale ciągle robię to z żelazną konsekwencją.Cierpliwości .. ot czego nam wszystkim trzeba:placz: :evil_lol:

Posted

ja pojęcie 'brzuchem po ziemii' rozumiem doskonale - tak wygląda zazwyczaj start zaprzęgu :evil_lol:
i na spacerkach ojj, ręka boli ;)

również polecam obroże uzdowe (halti, gentle leader), ewentualnie smycz z linkami - easy walker.
jeśli połączysz to z nauką, pies będzie chodził później bez 'dodatków' grzecznie - jeśli nie, nauczysz psa chodzić grzecznie w kantarku, a bez dalej będzie ciągnął.