Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 58
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

pumka1990 napisał(a):
Pochodziłam jeszcze z 30 minut w różnych kierunkach, ale tamtejsi ludzie nic nie wiedzą :((

Liczę na to, że ktoś Go zabrał - leżał w widocznym miejscu.... Jutro postaram się podzwonić do weterynarzy z tamtych okolic, może ktoś tam psiaka przyprowadził....

Ja Ci powiem jak to wygląda moim zdaniem. Mieszkam na wsi. Codziennie widuję tu psy chodzące luzem, a często i bez obroży. Tutaj ludzie wypuszczają swoje psy wieczorami żeby się wybiegały !!! Jak zapytasz czyj to pies, to nikt Ci tego nie powie, a wiesz dlaczego? Bo się boją że to właśnie Ty potrąciłaś tego psa i będziesz się domagać od właściciela kosztów naprawy samochodu, a po co zadzierać z sąsiadem? No po co? Lepiej nawet powiedzieć że nie wiesz czyj to pies, a potem zadzwonić do właściciela i powiedzieć o wypadku...
Mam nadzieję że ktoś udzielił temu psu pomocy. Niestety tak jest że policja odbija piłeczkę, straż miejska umywa ręce, a reszta ludzi nie wie o co chodzi. Taki kraj...
Jak będziesz coś wiedziała to daj znać. Będziemy tu czekać.

Posted

Nie mam dobrych wiadomości... Dzwoniłam po klinikach i niestety psiaka nigdzie nie ma ;(

Już nie wiem co robić... Mam nadzieję, że nic poważnego Mu nie jest i ktoś Go wziął do siebie, ale wtedy jest pytanie. Dla mnie każdy człowiek, który znajdzie psa po wypadku bierze Go do weterynarza, więc gdzie On jest?!?! ;(

Posted

Jeżeli to gmina Otwock lub Karczew, to oni nie mają w tej chwili z nikim umowy. Ew. straż miejska podrzuca jakieś psy do Celestynowa, przede wszystkim tam trzeba szukać.

Niestety w tych okolicach to wygląda tak, jak napisała Agmarek... Tam psy latają stadami :( Pół dnia tkwią na łańcuchach, drugie pół biegają po wsi...

Posted

Sądząc po Waszych opisach, po tym, co zastałyście na miejscu wypadku, pies musiał być nieźle poturbowany :-(. Więc jeśli nikt nie udzielił mu pomocy weterynaryjnej, to strach myśleć, co się z nim teraz dzieje...

Posted

pumka1990 napisał(a):
Dla mnie każdy człowiek, który znajdzie psa po wypadku bierze Go do weterynarza, więc gdzie On jest?!?! ;(

A może jego prawowity "właściciel" zabrał go gdzieś do stodoły i czeka aż wydobrzeje? Niestety trzeba się z tym liczyć że możemy nigdy nie poznać prawdy :shake:
Spróbuj jeszcze do Celestynowa, bo inaczej nie wiem gdzie jeszcze szukać...

Posted

To gmina Karczew,po wielu telefon udało porozmawiać z kimś kompetentnym. Pani Ewa z gminy nie miała kogo wysłać, bo tak jak napisała osoba kilka postów wyżej nie mają podpisanej z nikim umowy. Kobiecie zrobiło się żal psiaka, więc wysłała robotników - wczoraj ok. godziny 13.30- niestety psa też nie znaleźli.

Jeśli chodzi o schronisko w Celestynowie próbowałam się tam dodzwonić od razu, ale niestety jest podany nie aktualny numer. Chyba, że ktoś zna aktualny? Jeśli nie,to będę próbowała napisać do jakiegoś wolontariusza z Celestynowa, żeby się dowiedzieli...

Niestety wiem,że psy latają luzem, byłam świadkiem jak ok. 6psów latało sobie po polu ;(

Posted

Dzisiaj jeszcze raz było sprawdzane miejsce potrącenia i okolica, żadnych śladów. Spotkani ludzie nic nie wiedzą.
Ja dzwoniłam do schroniska w Celestynowie, wtedy w nocy, od razu jak zawiadomił mnie mąż, ale oczywiście nikt nie odbierał, więc również w nocy wysłałam im @ z informacją o zdarzeniu i opisanym miejscem. Odpowiedzi do dzisiaj nie otrzymałam. Dzisiaj natomiast otrzymałam odpowiedź od Straży dla Zwierząt:
"Witam,
w tym wypadku Policja powinna zgłosić sprawę do Wydziału Ochrony
Środowiska w Urzędzie Gminy (tej gdzie pies się znajdował) ponieważ
zwierzęta bezdomne lub porzucone należą do zadań własnych gminy wg.
Ustawy o Ochronie Zwierząt proszę więc tam zgłosić ten przypadek."
Rychło w czas i metoda spychologii nadal w użyciu.

Posted

Nikita. napisał(a):
Dzisiaj jeszcze raz było sprawdzane miejsce potrącenia i okolica, żadnych śladów. Spotkani ludzie nic nie wiedzą.
Ja dzwoniłam do schroniska w Celestynowie, wtedy w nocy, od razu jak zawiadomił mnie mąż, ale oczywiście nikt nie odbierał, więc również w nocy wysłałam im @ z informacją o zdarzeniu i opisanym miejscem. Odpowiedzi do dzisiaj nie otrzymałam. Dzisiaj natomiast otrzymałam odpowiedź od Straży dla Zwierząt:
"Witam,
Rychło w czas i metoda spychologii nadal w użyciu.

i tak właśnie powiedział funkcjonariusz z którym rozmawiałam...że w nocy nie mięli jak zadzwonić do gminy...bo to poza godzinami urzędowania, zadzwonili więc rano....a jak rano ktoś pojechał to psa już nie było....takie mamy przepisy niestety.....

Posted

"Witam,

W jakie to ładne słowa można ująć niechęć do ruszenia dupy i pomocy psu :angryy:

Posted

Nikita. napisał(a):
....

Można wywiesić w okolicy plakaty z prośbą o informacje

Posted

W sumie to jest dobry pomysł.Tylko czy jest ktoś kto ma możliwość się tym zająć? Ja mogłabym dopiero po weekendzie, a to za późno. Teraz mam na głowie załatwienie domów kilku psiakom, poza tym pracy mam dużo ;(

Posted

Ja temu psu nie życzę złego, ale jeśli policja, czy gmina zawiadomiła jakiegoś weta, to ten mógł uznać, że pies /jako bezdomny/ lepiej, żeby został uśpiony... A zdaje się, że w tych okolicach już raz taki bieg zdarzeń miał miejsce całkiem niedawno http://www.dogomania.pl/threads/206674-Halin%C3%B3w-k-W-wy!-Zagin%C4%99%C5%82a-Scully-stara-chora-ON-ka!-Dwa-dni-cierpia%C5%82a-w-rowie!-*
Jak już dziewczyny pisały, urzędy w tych okolicach nie mają umów i mają w głębokim poważaniu problem bezdomności psów. I jest tu masa wałęsających się psów domnych, których właściciele nie widzą w tym nic dziwnego, że pies "sobie musi polatać po wsi"...