Jump to content
Dogomania

Nadzieja Dobermana-aktualne info www.nadzieja-dobermana.pl - POMOZ DOBECZKOM!

Recommended Posts

Posted

[quote name='Karilka']ALE! pies mieszkałby w budzie (ocieplana styropianem podobno i w ogóle ) i mysle że to pewnie byłaby czysta samowolka na podwórku - na 100% gość by sie nie bawił ani nic:shake: ale psy u niego są cały czas luzem... Jedzenie to kasza z warzywami +co jakiś czas mięso surowe i karma (pewnie siajs tescowy albo coś w tym stylu)... Nie wiem co mam o tym myśleć... [/quote]

Wiesz, wiesz. To nie jest dom dla dobka.
Wszystko napisała Klementynka.

• Replies 7.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Karilka']Mam kandydata na właściciela dobermana
Znam goscia osobiście - ma sklep ''metalowy'' jakieś 100m od mojego mieszkania;). Zapytał sie czy mój pies nie jest na sprzedaż:angryy:...za chiny ludowe! I zaczęła sie gadaka. Ma 2 owczarki niemieckie(sunie) - starowinki, mają po 15lat...to o czymś świadczy no nie? ALE! pies mieszkałby w budzie (ocieplana styropianem podobno i w ogóle ) i mysle że to pewnie byłaby czysta samowolka na podwórku - na 100% gość by sie nie bawił ani nic:shake: ale psy u niego są cały czas luzem... Jedzenie to kasza z warzywami +co jakiś czas mięso surowe i karma (pewnie siajs tescowy albo coś w tym stylu)... Nie wiem co mam o tym myśleć... Krzywda wielka by sie nie działa ale... no nie wiem:oops:. Byłabym zawsze w pogotowiu i nachodziłabym co jakiś czas ten domek itp itd... Co o tym myśleć?[/quote]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Moje zdanie na ten temat jest takie: [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Tak, doberman to rasa raczej domowa! no niektóre z nich nadają się do zamieszkania pod dachem (dom, mieszkanie) tylko po długim tłumaczeniu że to niszczyć nie wolno a w rogu się nie siusia i t.d. Ale nie zmienimy my garstka dziewczyn całego świata i zawsze będzie ktoś kto weźmie Dobka na łańcuch. Po paru latach w budzie taki pies bez przeuczenia nie nadaję się na zamieszkanie w domu. A nie dogomaniaki nie będą poświęcać psom tyle czasu ile my! Ale to w cale nie oznacza ze pozbędziemy schroniskową bidę dobrego domu! Ciepła buda i miska z jedzeniem i opieka człowieka – to jest ważniejsze od kanapy. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Schron – przesada w złą stronę, a kanapa – przesada w dobrą stronę. A po środku mieści się akurat takie warunki o jakich pisze Karilka i teraz tylko trzeba dobrać odpowiedniego psa (takiego który wcześniej mieszkał na podwórku). Psinek w schronach setki, tysiące! Nie znajdziemy wszystkim kanap! [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Karilka sprawdź ten dom namów faceta i działajmy. Może on chce dwóch Dobków z Poznania? Bracia. Świetnie się dogadują. Mogłabym zając się nimi mocniej po wywaleniu Ricza do domu stałego.[/SIZE][/FONT]

Posted

Zgadzam się.

Zwłaszcza, że nie dajemy psa/psów w ciemno, bo eata jest pod ręką i miałaby oko na tego pana.

W każdej chwili mogłaby mu psy odebrac, gdyby, tfu, tfu, tfu, coś się stało.

Posted

Vika Bari, nawet się z Tobą zgadzam, ale chodzi też o to, co napisała Karilka, że facet raczej nie będzie miał czasu dla psa, nie pogłaszcze, nie pobawi się itp. i w tej sytuacji bałabym się, że taki dobek z nudów będzie broił albo zdziczeje. A wtedy Pan raczej nie będzie miał skrupułów, żeby się psa pozbyć, czasem w niewyszukany sposób.
Chyba, że weźmie te dwa, które są dla siebie towarzyszami doli i niedoli.

Posted

Czyli przegłosowane ;)
Ja osobiście do tego ręki nie przyłożę, bo się z wami nie zgadzam, ale tak jak pisałam, to nie są moje psy.
Gdybym wiedziała wcześniej to miałabym juz kilka domów dla naszych dobków, ale ja uważałam, że do budy ani do kojca nie dajemy. :roll:

Jeśli już wydajecie tak, to chociaż kastrujcie, prosze...
Bo za niedługo to się zamieni w wydawanie komu popadnie!

Miałam też dostać na meila jakiś przykład tego transportera, bez zdjęcia nie moge pokazac facetowi jak to ma wyglądac i w związku z tym nie wiem czy go w ogóle pytać.
Poza tym: miałayście napisac jak ma wyglądac logo dobermanie, żeby potem nie było pretensji jak do Klementynki...

Wybaczcie, ale mam dzisiaj zły dzień...pozdrawiam was...

Posted

Dobermania... ja znam tego faceta nie Beatka;). Myślę że na 2 psy sie nie zgodzi bo 4 psy by wtedy miał a to już raczej przesada... tego dobermana co jakiś czas wyciągała bym na dłuższe spacerki z moimi psami dla rozrywki... Zabawki jakieś bym mu kupiła... Myślę że nie miałby źle i na pewno nie byłby na łańcuchu ani w małym kojcu!!! Spisałabym umowę adopcyjną, sprawdzała warunki w jakich pies żyje, czy nie chudy itd... To robimy tak?

Posted

[quote name='Vika_Bari'][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Karilka sprawdź ten dom namów faceta i działajmy. Może on chce dwóch Dobków z Poznania? Bracia. Świetnie się dogadują. Mogłabym zając się nimi mocniej po wywaleniu Ricza do domu stałego.[/SIZE][/FONT][/quote] Przepraszam, że się wtrącę, ale te dobki z Poznania to typowo domowe psy...

Posted

widze ze moj psot sie gdzies podzial.

ja tez reki do tego nie przyloze. widze ze cala nasza ide pada. zaczyna sie dzialanie po lepkach. jak cos robic to robic zgodnie z zalozeniami i do konca. lipa jakas...:-(

Posted

Daga... to nie są złe warunki dla psa. Co innego łańcuch czy mały kojec... Pies nie bedzie głodny, nie bedzie mu zimno w ocieplonej budzie i bedzie miał kontakt z ludzmi...

Posted

mam poswiecic troche czasu i poszukac postow na dogo, w ktorych krytykowalismy takie warunki dla dobermanow??

poszukaj dla kolegi psa innej rasy badz kundelka. dlaczego akurat to ma byc doberman?

Posted

Znaczy wiesz na początku ostro go zjechałam zaczęłam mu mówić czego wymagaja te psy, że jak już to musi mieć bardzo porządną budę, że potrzebuje mnóstwa ruchu... Doberman bo to wspaniałe, inteligentne psy - dlatego. NIE WIEM CO O TYM MYŚLEĆ

Posted

wg. mnie możemy mu dać mixa z dłuższym włosem byleby był dobkowaty. Ale może są dobki, które całe życie spędziły np. przy budzie na łańcuchu (:angryy:) i nie znaja innego życia poza takim podwórkowym? Takiemu psu zrobi sie krzywde zmuszajac go do życia na kanapie.... Jeśli nie znał innego... Takie jest moje zdanie i też uważam że doberman jest psem domowym - ogólnie psy z krótką sierścią sa psami domowymi.

Posted

Karilka-albo ten węgrowski?cały czas na łańcuchu...teraz zmieniłaby mu sie tylko buda. Bardzo zywy.
Karilka-pewnie, że są takie, które całe zycie spedziły na łańcuchu,ale nie wierzę, że taki nie ucieszy się jak przynajmniej w zimie będzie na dywanie spał.

Posted

w sprawie psa z allegro:
rozmawialam z osoba, ktora tego psa wystawila. ten pies sie przyblakal do tego pana ok 3 miesiace temu. pan ten oglaszal ten fakt w Gorzowie lecz nikt po psa sie nie zglosil. Dluzej ten pies nie moze tam zostac. jest w 100% psem domowym. bardzo zadbanym.
mam zgode by wrzucic go na watek o zaginionych psach. jak rowniez pan obiecal zadzwonic do mnie jesli ktos psa bedzie chcial adoptowac. skontaktuje mnie z potencjalnym wlascicielem. wtedy my bedziemy mogly sprawdzic domek przed adopcja i podpisac umowe, o ile wczesniej same dla niego domu nie znajdziemy.

Posted

w sprawie psa z allegro:
rozmawialam z osoba, ktora tego psa wystawila. ten pies sie przyblakal do tego pana ok 3 miesiace temu. pan ten oglaszal ten fakt w Gorzowie lecz nikt po psa sie nie zglosil. Dluzej ten pies nie moze tam zostac. jest w 100% psem domowym. bardzo zadbanym.
mam zgode by wrzucic go na watek o zaginionych psach. jak rowniez pan obiecal zadzwonic do mnie jesli ktos psa bedzie chcial adoptowac. skontaktuje mnie z potencjalnym wlascicielem. wtedy my bedziemy mogly sprawdzic domek przed adopcja i podpisac umowe, o ile wczesniej same dla niego domu nie znajdziemy.

Posted

zalozylam jemu watek. moze ktos tam jemu po ludzku fotke wstawic?? z gory dziekuje!
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=3760376#post3760376[/URL]

Posted

Daga, napisz mi kilka zdan o Sally. Wyslę ja na str. dobermanów. Dobrze, że sie z nim kontaktowałaś. A wiesz jaki ma chrakter?Jego tez wyslę na naszą strone i kontakt na ciebie czy na tego pana?

Posted

No to jak? Jest taki pies...który mógłby mieszkać na dworze?:roll:
Ten nowy jest piękny! Jaką on ma budowę ładną! :loveu:CUDO! A może ma tatuaż? Zapytajcie sie tego pana czy nie patrzył...napisał że rasowy....:roll: