Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Pixeloza']Pixel raz mnie tak użarł w palec jak próbowałam mu zabrać plastikowy klocek, czy co to było.... krew się lała :evil_lol:
Ale mocny chwyt za kark, na następny dzień kilka ćwiczeń (komenda "daj") i teraz oddaje wszystko, nawet kości od kurczaka :cool3:

Trzeba pamiętać że każdy pies jest inny... Na mojego chwyt podziałał, ale Coma moze to odebrać inaczej i cię użreć... radzę ci żebyś nauczyła jej komendy "daj" i powinno być dobrze ;>[/QUOTE]

raczej pomogło ćwiczenie komendy 'daj', a nie ten chwyt za kark ;)

Posted

[quote name='omry']To raczej zależy od tego, co dla kogo jest karą :cool3:[/QUOTE]

Ja na Arniego tylko "krzywo" się spojrzę, a on potrafi się tego wystraszyć. Ogólnie fajnie mieć popie*rzonego, lękliwego pieseczka :eviltong:

Posted

Najczęściej kara polega na wyładowaniu frustracji właściciela na psie, nam jest lepiej choć ukaranie psa niczego go nie nauczyło, wniosło natomiast wiele złego do relacji pies-człowiek. Lepiej psa nauczyć, wytłumaczyć po psiemu jak powinien reagować, trzaśniecie go nic nie da.

Posted

[quote name='omry']To raczej zależy od tego, co dla kogo jest karą :cool3:[/QUOTE]

no właśnie :)
ja też używam kar, ale nie jest to łapanie psa za kark ;) chociaż Etnę można łapać za kark do woli, W OGÓLE tego nie odczuwa, ma tam masakrycznie dużo skóry :evil_lol: nie przejmuje się tym, nie reaguje w żaden sposób, nie denerwuje jej to

Posted

U mnie jak już kara, to tylko w postaci pójścia na miejsce wtedy, gdy pies przegnie. Np. Iwan jak jeszcze lubił mnie złapać ząbkami od razu jak dostał w łeb lądował w kojcu, a reszta psów dalej bawiła się z nami na podwórku. Albo kiedyś coś odbiło Avril i poleciała do pieska, nie chciała zawrócić, najpierw dobiegła, a dopiero później ogarnęła się, że czas wracać. To było już wtedy, kiedy doskonale umiała wracać na zawołanie, więc dostała po dupie i resztę spaceru spędziła na smyczy, bo wkurzyła mnie niemiłosiernie.
Tak to takich typowych kar nie stosuję, jedynie korekty głosowe i fizyczne. A jak walę po dupie to też nie tak, żeby piekło, ale żeby poczuły :evil_lol: No wyjątkiem był Iwan, jak się zapędzał, tutaj już się nie zastanawiałam, czy go boli, czy nie. Mnie zęby wbite w rękę też bolały :eviltong: