Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

O rany, co się podziało z forum? Ja się dziwie, że taka cisza na watkach, a tu po prostu powiadomienia przestały przychodzić... Wy też ich nie dostajecie?

Co do Maćka, to już wszystko piszę po kolei. 

Chłopak narobił ostatnio trochę zamieszania. Najpierw dostał biegunki, którą udało się zatrzymać dopiero antybiotykami. Potem pojechaliśmy na badania krwi, niestety jak już wiecie, nie wyszły one najlepiej. 

ed64d7adac0383c7med.jpg

3d2f998608a8c3d2med.jpg

a0cd6a8248f54f98med.jpg

Ze względu na nie oraz na zmienioną sylwetkę (mimo tego, że wagę utrzymuje cały czas podobną - obecnie 21,5kg, schudł kilogram) był podejrzewany zespół Cushinga. Wczoraj byliśmy na USG, żeby obejrzeć nadnercza i ew. dalej go diagnozować w tym kierunku. Na szczęście okazało się, że problemem jest "tylko" zatkany woreczek żółciowy. Maciek musi obecnie przez miesiąc brać 2xdziennie no-spę, żeby rozkurczyć drogi żółciowe oraz ursocam, żeby rozrzedzić tę zalegającą wydzielinę. Po miesiącu kontrolne badania krwi i USG. Ze względu na podwyższone parametry wątrobowe Maciek musi mieć też wdrożone hepatiale forte large breed. Maciek ma też duże zaniki na tylnych łapach, na grzbiecie, stąd zmiana sylwetki, widoczny kręgosłup i miednica. Tutaj już raczej nic nie zrobimy, ew. tylko jakaś porządna rehabilitacja mogłaby dać jakiś niewielki efekt. Niestety musimy pamiętać, że Maciek ma lekką ręką piętnastkę na karku i cudów z nim już nie zrobimy. 

Na chwilę obecną czuje się on całkiem przyzwoicie, ma apetyt, chętnie wychodzi do ogrodu, sam jest w stanie się podnieść. Obecnie w domu już na stałe musi mieć pieluchę, bo śpiąc popuszcza mocz (może ktoś chciałby mu paczkę sprezentować?). Z kupą różnie, czasem zrobi pod siebie i nie zauważy (w ciągu dnia), ale ostatnimi czasy w nocy jakoś mu się przypomina i robi pobudkę o 3-4 nad ranem, bo chce wyjść.

1549510_786717451391374_4964401397781617

Posted
. Obecnie w domu już na stałe musi mieć pieluchę, bo śpiąc popuszcza mocz (może ktoś chciałby mu paczkę sprezentować?). Z kupą różnie, czasem zrobi pod siebie i nie zauważy (w ciągu dnia), ale ostatnimi czasy w nocy jakoś mu się przypomina i robi pobudkę o 3-4 nad ranem, bo chce wyjść.

Emilko, mam niepełną paczkę pampersów (7 sztuk chyba) od Pysi, nie sprzedały się na kilku bazarkach i leżą u mnie.

Zostawię Ci w Lupusie ok?

Posted

Oki, tylko jakie to są? Bo w dziecięce Maciek się nie mieści :/ Musiałam zamówić mu takie dla dorosłych, bo gdy go zapinam w największe dziecię, to potem ma problem ze wstawaniem, musi go za mocno uciskać na kręgosłup.

Posted

Oki, tylko jakie to są? Bo w dziecięce Maciek się nie mieści :/ Musiałam zamówić mu takie dla dorosłych, bo gdy go zapinam w największe dziecię, to potem ma problem ze wstawaniem, musi go za mocno uciskać na kręgosłup.

To są dla dorosłych

Posted

Kochani wybaczcie, mam weterynaryjny armagedon, kilka zwierzaków chorych na raz i na nowe fotki będziecie musieli kilka dni zaczekać.

Maciek czuje się dobrze, po biegunce nie ma śladu. Grzecznie łyka tabletki, apetyt mu dopisuje.

Za leczenie Macka we wrześniu wyszło w sumie 159zł (leki, usg, badanie krwi, odrobaczenie), 100zł zgodziła się w Waszym imieniu dopłacić Martika, resztę dopłaci Przystań. Za hotel 300zł

Zobaczcie, jaki biedak siedzi w Częstochowie... Jak brat bliźniak Maciusia, tylko z jednym oczkiem :(

10455688_787927077936708_403129943138152