Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A ja Wam plecę ostrza do maszynki OPTIMUM, są rewelacyjne, pasują do OSTERA, MARSA i ...ANDISA (chyba), ale starczają na bardzo długo i mają w ofercie ostrza tytanowe. Co do wzorców goldena , nowofunlanda i innych.... polecam szperanie po stronach internetowych hodowli, mozna tam znależć zdjęcia, rysunki i opis kolejnych czynności jakie nalezy wykonać przy psie danej rasy. Troszkę czasu to zajmuje ale ...warto, naprawdę waro szukać.:p

• Replies 158
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

znalazłam to ostrze
[URL]http://www.groomer.com.pl/produkt.php?prod_id=5210[/URL]

ale tam nic nie pisze o Andisie :placz:
tylko, że pasuje do Ostera Golden A5

a te Optimum z górnej półki to :crazyeye: jakie drogie

Posted

i do Marsa... Tak jak napisałam chyba do Andisa, bo wydawało mi sie że gdzieś wyczytałam takie informacje. Najlepiej napisać meila z prośbą o szczegóły. A ostrza tytanowe sa drogie pozornie bo naprawdę są super i w cenie zwykłego ostrza +ostrzenie+koszt wysyłki...

Posted

[quote name='SALUX']. Co do wzorców goldena , nowofunlanda i innych.... polecam szperanie po stronach internetowych hodowli, mozna tam znależć zdjęcia, rysunki i opis kolejnych czynności jakie nalezy wykonać przy psie danej rasy. Troszkę czasu to zajmuje ale ...warto, naprawdę waro szukać.:p[/quote]

Ale bardzo czesto niestety to,co pokazane jest w internecie odbiega od prawidlowego przygotowania goldena do wystawy :-(
Wielu fryzjerow robi np.uszy calkowicie na zero,co nie wyglada najlepiej i u niektorych sedziow (zagranicznych) za cos takiego pies wyleci....

Posted

[quote name='Dorota_Fiszer']Ale bardzo czesto niestety to,co pokazane jest w internecie odbiega od prawidlowego przygotowania goldena do wystawy :-(
Wielu fryzjerow robi np.uszy calkowicie na zero,co nie wyglada najlepiej i u niektorych sedziow (zagranicznych) za cos takiego pies wyleci....[/quote]

Zgadza się mi właśnie dla tego pisałam dużo wcześniej że najlepszą lekcją jest "podglądanie" psów i ich groomerów na wystawach. Ja z racji posiadania kilku psów wystawowych, zawsze staram sie coś podpatrzeć, dopracować, udoskonalić....ciągle sie uczę.
Co do wzorców na stronach internetowych, nie zapominajmy że mamy dostęp do stron hodowli z całego świata a co za tym idzie jest możliwość konfrontacji zawartych nań chociażby rysunków czy też zdjęć.

Posted

Cześć tu Alina.Przeczytałam Twoją wiadomość i ciekawi mnie czy jesteś już gromerem po odpowiednich kursach i szkoleniu?Gdzie je odbyłaś?Czy zaczynasz dopiero swą działalność?Ja mieszkam w małej miejscowości i tu w pobliżu mamy psi salon co mnie martwi bo sama mam ochotę zabrać sie za ten fach.....co Ty na to? Pozdrawiam i czekam na wieści

Posted

[quote name='amidamaru']Jestem tu nowy ale mam pytanie chcę nauczyć się tremować i strzyc pieski ale nie moge znaleść żadnego kursu w wielkopolsce proszę o pomoc[/QUOTE]
Czesc , też jestem nowa i zabieram sie za szkolenie w Katowicach u państwa Widera w zakładzie BOBIK. Moze tam spróbujesz?Sama niewiele o tym zakładzie jeszcze wiem ,ale może znajdzie sie ktos kto sie u nich szkolił i nam coś odpisze?Co Ty na to?

Posted

[quote name='alipog']Czesc , też jestem nowa i zabieram sie za szkolenie w Katowicach u państwa Widera w zakładzie BOBIK. Moze tam spróbujesz?Sama niewiele o tym zakładzie jeszcze wiem ,ale może znajdzie sie ktos kto sie u nich szkolił i nam coś odpisze?Co Ty na to?[/quote]

Witam,
Ja sama przeszłam kurs w Bobiku,u Panstwa Widera . ( znajdziesz moj post - za ktory co niektorzy postanowili mnie wykpic ). Ukonczylam go na poczatku w pazdzernika. (Salonik prowadze od 15 pażdzrnika )
Polecam Ci gorąco tych ludzi, oraz sam kurs.
To jedyne miejsce gdzie bedziesz się szkolić miesiąc za taka sama kwote za jaka inni szkola sie w 7 dni.
Pan Widera -to fachowiec i mistrz w swoim zawodzie. Zobaczysz sama, ze ma sama elitke psią. Wszystkie pieski z tatuazami- to o czyms swiadczy.
Sam kurs dosyc intensywny i wyczerpujacy, bo jest pies za psem przez 6 dni w tygodniu , od 9 rano do 9 wieczorem. Ale uwierz warto.!!!!!!!
Pan Widera doradzi Ci także w sprzęcie oraz w samym wyposazeniu lokalu.

Sama także mam zamiar jeszcze raz sie tam wybrac na drugi poziom kursu dla zaawansowanych groomerów.
Polecam goraco , bo to wspaniali ludzie, wpaniala atmosfera i wspaniali nauczyciele.

Niestety sama sie na sobie przekonałam ze na tym forum niezbyt milo traktuje sie ludzi ktorzy U pana Wiodery kończą kurs.
Ale nie wiem dlaczego

Posted

Alusiu!

Zamiast 2 poziomu u Państwa Widerów radzę Ci specjalizację już na poszczególne rasy w hodowlach. Ogólną wiedzę już masz, teraz potrzebne Ci są te najważniejsze szczegóły, detale, tajemnice,taką wiedzę mają hodowcy "siedzący" wiele lat w swojej rasie, którzy mają spore osiągnięcia wystawowe.
Spróbuj pojechać gdzieś doszkolić się na rasy, których w Twoim rejonie jest najwięcej.

Posted

[quote name='Olivka']Alusiu!

Zamiast 2 poziomu u Państwa Widerów radzę Ci specjalizację już na poszczególne rasy w hodowlach. Ogólną wiedzę już masz, teraz potrzebne Ci są te najważniejsze szczegóły, detale, tajemnice,taką wiedzę mają dodowcy "siedzący" wiele lat w swojej rasie, którzy mają spore osiągnięcia wystawowe.
Spróbuj pojechać gdzieś doszkolić się na rasy, których w Twoim rejonie jest najwięcej.[/quote]

Myślę ze ze specjalizacją jednej rasy w naszym rejonie może być cięzko.
Jest u nas w mieście Pani zajmująca sie pudlami od wielu, wielu lat.
Prowadzę salonik drugi miesiąc i najwięcej jest u mnie yorków i tzw wieloowocówek ( mixów przeroznych ).
Trafił do mnie jeden Czarny Terier Rosyjski , Briard, Sznaucer Olbrzym - psy wystawowe. I własnie ten drugi kurs jest zrobiony pod przygotowanie psa do wystawy.
Uwazam że warto by było właśnie poznac tajniki przygotowania psa na wystawe, tak aby zajął on pierwsze lokaty. W Zabrzu mamy coroczne wystawy, jest takze ZK,i wiele osób z Zabrza wystawia psy.
Nie ukrywam że fajnie byłoby byc specjalistą w jednej rasie , ale może pomysle o tym w dalszym czasie.

Posted

Alusiu ja nie miałam na myśli tylko Twojego rejonu. Godni uwagi Hodowcy są w całej Polsce i nie tylko.
Warto naprawdę, dostaniesz od nich więcej specjalistycznej wiedzy, żadem kurs Ci tego nie zapewni. Wiem co mówię ;)

Posted

[quote name='alipog']Cześć tu Alina.Przeczytałam Twoją wiadomość i ciekawi mnie czy jesteś już gromerem po odpowiednich kursach i szkoleniu?Gdzie je odbyłaś?Czy zaczynasz dopiero swą działalność?Ja mieszkam w małej miejscowości i tu w pobliżu mamy psi salon co mnie martwi bo sama mam ochotę zabrać sie za ten fach.....co Ty na to? Pozdrawiam i czekam na wieści[/QUOTE]
Hej, robiłam kurs u Ewy Grabowskiej

Posted

[quote name='weszynoska']
ostatnio miałam goldenkę, znam wzorzec, ale we wzorcu nie pisze co robić z fryzurą ;)
przy współpracy znającego się na rzeczy właściciela i pod jego wskazówki oraz zdjęcia z netu udało mi się z wiejskiej panny zrobic wystawową lux dziewczynkę :lol:

nie wzięłam za to pieniążków jeszcze bardzo podziękowałam właścicielowi za cenne wskazówki[/quote]
:klacz::klacz: Jestes wielka! Nie jest wstydem nie wiedzieć.Wstyd to nie wiedziec i nie przyznac się.Mój kolega wybierał sie na pierwsza wystawę ze swoja goldenką a poniewaz kompletnie nie znał sie na rzeczy powierzył sprawę fachowcom w renomowanym salonie.Efektem nie był zachwycony,ale uznał,ze skoro profesjonalne rece psicę przygotowywały,to tak ma wyglądać...Na wystawie kilka osób wpatrywało sie uporczywie w sukę i niestety,okazało się ze nie ze względu na jej niezwykłą urodę tylko fryzurę.
Wreszcie ktoś życzliwy poradził mu,zeby poczekal z wystawianiem aż jej futro odrośnie.Pojechał więc po radę do hodowli z której pochodziła suka i okazało się,ze 15 minut przed wizytą w salonie,fryzjerka telefonowała do tejze hodowli żeby sie dowiedziec "jak się robi goldena na wystawę".Po telefonicznym instruktazu zabrała się intensywnie za oszpecanie suki i oskubywaniu klienta ze sporych pieniędzy.

[quote name='SALUX']ciągle sie uczę.
Co do wzorców na stronach internetowych, nie zapominajmy że mamy dostęp do stron hodowli z całego świata a co za tym idzie jest możliwość konfrontacji zawartych nań chociażby rysunków czy też zdjęć.[/quote]
No własnie.

Posted

Ja mam pytanie własnie odnośnie stopni specializacji itd., Sama mam hodowle Shar Pei oraz od 2 lat Silków, (przygotowuje psy tych ras na wystawy ale nietylko tych ras) Strzyge sporo psiaków moich znajomych, mam sprzęt głównie mosera, ostera,artero, stół gromerki itd.. Zastanawiam sie nad jakimś dobrym kursem gdzie bym sie dowiedziała czegoś więcej niż już wiem, ale niewiem gdzie taki można zrobić.

Posted

Ja strzyge tylko CTR-y :loveu:, innych psow nie strzyge, bo nie umiem. Strzyge, bo lubie traktuje to jako moje hobby lub trening przed wystawa. Pamietam jedna historie sprzed ok. 6 lat. Szykowalam sie na nasza pierwsza wystawe ze skye terrierka. Bylam oczywiscie przejeta i chcialam koniecznie przed wystawa pojsc z psem do fryzjera. Dostalam namiary na fryzjerke we Wroclawiu, pojechalam do niej i konsternacja - nie wiadomo co sie z tym skye terierem robi. Fryzjerka przewertowala ksiazki i nic, zadnego zdjecia, ani sladu skya. Wiec stwierdzila, ze pewnie trzeba Bunce zebrac troche wlosa z zadu i ja przytrymowala. Na wystawie bylo ok, tyle ze w opisie sedzina zapisala, ze suka ma za malo wlosa :mad: . Mialam wlasna nauczke. Natomiast na mojej CTR-ce popelnialam juz bledy samodzielnie ;).

Posted

Pani Izo po starej znajomości zapraszam na korepetycje ze skye terriera:lol:
A zupełnie poważnie niebawem będę pisać artykuł na temat pielęgnacji tych psiaków to go Pani podeślę przed publikacją wraz z kilkoma fotkami. Powinno pomóc. Pozdrawiam i życzę Germapolowi wielu sukcesów zawodowych.

Posted

[quote name='puli'] Wreszcie ktoś życzliwy poradził mu,zeby poczekal z wystawianiem aż jej futro odrośnie.Pojechał więc po radę do hodowli z której pochodziła suka i okazało się,ze 15 minut przed wizytą w salonie,fryzjerka telefonowała do tejze hodowli żeby sie dowiedziec "jak się robi goldena na wystawę".Po telefonicznym instruktazu zabrała się intensywnie za oszpecanie suki i oskubywaniu klienta ze sporych pieniędzy.[/quote]

W Krakowie jest osoba dobrze robiaca goldeny,ale przyjmuje u siebie w domu :-)
Czasami bedac na wystawie mam wrazenie,ze wiekszosc goldenow jest zrobiona przez takich "specjalistow".....
Zwlaszcza te uszy zrobione na zero :-( I to za ciezkie pieniadze.

Posted

miałam kiedys Goldena, zrobiłam go jak trzeba, trymerem, norzyczkami, a Pan jek odbierał psa to był zdziwiony, że prawie nie widac żeby pies był obcięty, i że uszy nie zgolone, albo ostatnio był spaniel angielski, który był strzyżony maszynką. Właściciel był w kilku zakładach i nigdzie mu nie powiedzieli że to błąd, pies wyglądał strasznie, zarośnięty jak mamut nawet na pysku, ale pomału go doprowadzamy do porządku

Posted

[quote name='psisalon.pl']Pani Izo po starej znajomości zapraszam na korepetycje ze skye terriera:lol:
A zupełnie poważnie niebawem będę pisać artykuł na temat pielęgnacji tych psiaków to go Pani podeślę przed publikacją wraz z kilkoma fotkami. Powinno pomóc. Pozdrawiam i życzę Germapolowi wielu sukcesów zawodowych.[/quote]

Pani Ewo, dziekuje bardzo i oczywiscie usmiecham sie szeroko na material o skye terrierach. Moja Buniucha jest juz co prawda z lekka leciwa i strzyge jej zadek na czarnego teriera :diabloti: (bo potrafi sie niezle zabrudzic przy prozaicznych czynnosciach - starosc nie radosc) ale chetnie poczytam o mlodych i pieknych skyach.
Pozdrawiam i zycze pomyslnosci oraz zdrowia w Nowym Roku