Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Będąc w tesco zauwazyłam nową karmę - Lathams ([URL]http://www.tesco.pl/produkty/karmy-dla-zwierzat/lathams-pod.php[/URL]). Cena przyzwoita, skład również - [URL]http://www.lathamsdogfood.com/products.html#/adult[/URL]

Czy ktoś o niej słyszał? Próbował ? Owczarek sąsiada zachwycony, a podobno niejadek :cool3:

Posted

No nie wiem, dla mnie 26% produktów mięsnych w składzie, w dodatku w postaci mączki, to cienizna...
Kupiłabym jako całkiem przyzwoitą i tanią karmę np. schroniskowcom - ale nie swojemu psu.

[quote name='plusia']
Czy ktoś o niej słyszał? Próbował ? Owczarek sąsiada zachwycony, a podobno niejadek :cool3:[/QUOTE]

A to akurat świadczy najprędzej o tym, że producent zainwestował w substancje smakowe i zapachowe :evil_lol:

• 3 months later...
Posted

A moim zdaniem to całkiem fajna propozycja :) Skład jest przyzwoity i cena również. W Tesco koło mnie są opakowania 2 kg w cenie 15,99 :) Większych opakowań nie widziałam. I nie jest to żadna śmieciowa karma jakich wiele w marketach.

[URL]http://www.lathamsdogfood.com/products.html#/adult[/URL]

Martens: "No nie wiem, dla mnie 26% produktów mięsnych w składzie, w dodatku w postaci mączki, to cienizna..."

No ja nie wiem czy taka cienizna jak piszesz ... Zobacz sobie składy wielu innych karm na rynku ile tam jest mięsa czy mączek w składzie ?? nie pisze tu o jakiś modnych ostatnio "wypasionych" karmach o których się pisze że mają ponoć 50% mięsa w składzie tylko nikt nie pisze, że to świeże mięso i w suszu jest go o wiele mniej a reszta to też modne ostatnio ziemniaki , które wcale nie muszą być lepsze od ryżu w składzie :D

Bento Kronen: ryż, [B]jagnięcina (min. 16%),[/B] tłuszcze zwierzęce, pulpa z buraka cukrowego, dehydratyzowana ryba, siemię lniane, ...
Nutro choice: [B]Suszone mięso z jagniąt (min. 26%)[/B], mielony ryż (min. 26%), otręby ryżowe, mąka ryżowa, olej słonecznikowy ....
Eukanuba: [B]Mięso jagnięce (>14%)[/B], ryż (>14%), kukurydza, sorgo, jęczmień, [B]mączka z kurcząt[/B], mączka rybna, suszone ...
Purina Pro Plan: [B]kurczak (20%)[/B], ryż (15%), kukurydza, [B]odwodnione proteiny drobiowe[/B], gluten kukurydziany, pszenica,
Best Choice: [B]mączka z mięsa drobiowego (26,5%)[/B], kukurydza, mąka kukurydziana, ryż, tłuszcz drobiowy, pulpa buraczana, ...

itd. itp

A wielu producentów w ogóle nie podaje składu ilościowego w procentach także pozostaje kalkulować i liczyć na oko samemu...

Posted

Nie bardzo rozumiem, czemu równasz w dół :roll: Może porównaj sobie Lathams do bezzbożowej Acany?
Dla mnie wszystkie karmy które wymieniłaś, ze wspomnianym na czele, są poniżej pułapu jakości, w którym w ogóle opłaca się kupować gotową karmę, bo kupując świeże produkty można przygotować psu o wiele lepszej jakości świeży pokarm za podobną lub niższą cenę, stąd ja polecać ich nie będę, po prostu, bo dla mnie to drogie badziewia.

Posted

[quote name='Martens']Nie bardzo rozumiem, czemu równasz w dół :roll: Może porównaj sobie Lathams do bezzbożowej Acany?
Dla mnie wszystkie karmy które wymieniłaś, ze wspomnianym na czele, są poniżej pułapu jakości, w którym w ogóle opłaca się kupować gotową karmę, bo kupując świeże produkty można przygotować psu o wiele lepszej jakości świeży pokarm za podobną lub niższą cenę, stąd ja polecać ich nie będę, po prostu, bo dla mnie to drogie badziewia.[/QUOTE]

Co za równanie w dół ?? W jaki dół ? Acana ziemniaczana a nie zbożowa ... Też mi różnica ... Moje psy i wiele innych znajomych Acany nie tolerowało - sraka po ziemniakach jest zdecydowanie większa niż po czymkolwiek innym :evil_lol: ... To że ma ziemniaki w składzie i może się nazywać "bez zbożowa" nie znaczy że jest taka super ...
Ja rozumiem: pszenica, soja czy kukurydza to są zboża marnej jakości i wartości dla psa, ale ryż akurat jest bardzo dobrym wypełniaczem: bezglutenowym, hypoalergicznym i jakoś nie spotkałam psa który po ryżu miałby sraczke ... :p

Oczywiście, że kupując i gotując można, bo zdrowo i w ogóle, ale rozmawiamy tu o karmach przemysłowych suchych, a nie o gotowaniu. I jeżeli chodzi o SUCHE KARMY PRZEMYSŁOWE, które bardzo wiele osób stosuje jednak to karma LATHAMS z Tesco jest całkiem przyzwoitym wyborem w tej gamie produktów. A już na pewno bije na głowę wszystkie karmy suche przemysłowe jakie kiedykolwiek były sprzedawane w dużych marketach, hipermarketach i sieciówkach :)

Posted

[quote name='Birmanka']Co za równanie w dół ?? W jaki dół ? Acana ziemniaczana a nie zbożowa ... Też mi różnica ... Moje psy i wiele innych znajomych Acany nie tolerowało - sraka po ziemniakach jest zdecydowanie większa niż po czymkolwiek innym :evil_lol: ... To że ma ziemniaki w składzie i może się nazywać "bez zbożowa" nie znaczy że jest taka super ...
Ja rozumiem: pszenica, soja czy kukurydza to są zboża marnej jakości i wartości dla psa, ale ryż akurat jest bardzo dobrym wypełniaczem: bezglutenowym, hypoalergicznym i jakoś nie spotkałam psa który po ryżu miałby sraczke ... :p
[/QUOTE]

Ja mam w domu i widzę codziennie psa, który po żadnym wypełniaczu nie miał takich problemów jelitowych co po ryżu :diabloti: a najlepiej wygląda i załatwia się na tych oszukanych karmach z ziemniakami ;) tudzież na barfie.

Stąd napisałam, że Lathams jest ok w swojej półce cenowej - ale pisać, że to dobra karma o fajnym składzie to dla mnie duża przesada.

Posted

[quote name='Martens']...ogóle opłaca się kupować gotową karmę, bo kupując świeże produkty można przygotować psu o wiele lepszej jakości świeży pokarm za podobną lub niższą cenę, stąd ja polecać ich nie będę, po prostu, bo dla mnie to drogie badziewia.[/QUOTE]

Jasne... Widzisz, sama sobie przeczysz w kółko, bo przed chwilą myślałam, że gotujesz jednak, bo karmy to drogie badziewie... Acana do tanich nie należy a dla mnie to drogie badziewie ziemniaczane :evil_lol: A jak gotujesz psu to przepraszam ziemniaki mu gotujesz jako wypełniacz ?? :p Pewnie tak ... A psa który ryżu nie toleruje to raczej trzeba przebadać i leczyć a nie pchać w niego ziemniaki, chociaż w wypadku chorych psów to pewnie jakieś rozwiązanie ...

A temat dotyczy suchej karmy LATHAMS z Tesco i jak na karmę z marketu to jest bardzo fajna karma, o porządnym składzie i dobrej cenie.

A skoro nie polecasz suchych karm i wolisz gotować to po co wypowiadasz się w temacie karm suchych ??? Cały dział "jedzenie domowe" czeka na Ciebie :)

Posted

Gotowałam psom kilka lat temu i jedyna rzecz po jakiej mój pies naprawdę brzydko się załatwiał był właśnie ryż. Na makaronie czy płatkach jęczmiennych było w porządku; inne składniki też wykluczyłam, bo sprawdzałam - i tylko na ryżu pies miał sensacje, mimo że był dobrze ugotowany.
Później moje psy były 3 lata na barfie; niestety jednemu nie pozwala już na to wiek i choroby z nim związane i jest na tej złej, ziemniaczanej, drogiej karmie, którą super toleruje i jako jedyna jest porównywalna jeśli chodzi o wygląd i przyswajanie u tego psa do barfu (i akurat nie jest to Acana). Drugi pies jest na karmie, bo zdiagnozowano mu alergię pokarmową i finansowo przerosło nas komponowanie barfu z królików, kaczek i podobnych :evil_lol: ale pewnie do niego wrócimy, bo z żadnej z testowanych karm nie jestem w 100% zadowolona.
Tak więc wybacz, ale to czym w tej chwili karmię swojego psa nie jest wyznacznikiem mojej wiedzy i doświadczenia w temacie, a już tym bardziej mojego prawa do wypowiadania się w jakimś dziale forum... Swoją drogą czemu Cię tak boli, że uważam, że Lathams to badziew i nie dałabym tego swoim psom...? Każdy ma prawo mieć swoją opinię - Ty uważasz, że jest fajna i w porządku, karm jak chcesz, polecaj, ale ja mam inne zdanie i też mam do niego prawo, i nie musisz z tego powodu wysuwać jakichś sarkastycznych insynuacji na temat zdrowia mojego psa :razz: Dla mnie Lathams na tę jakość jest drogie, bo tą samą albo lepszą jakość dostanę dla psa taniej w mięsnym, spożywczym i warzywniaku - bo ja wychodzę z założenia że na gotowej karmie świat się nie kończy, a jeśli ktoś karmi byle czym, bo szkoda mu czasu raz na tydzień przy okazji swoich zrobić zakupy dla psa, ugotować ryż i jarzynki i zamrozić sobie w porcjach to współczuję psu, bo pewnie na wiele innych rzeczy też czasu i weny nie starcza.

Posted

[quote name='Martens']Gotowałam psom kilka lat temu i jedyna rzecz po jakiej mój pies naprawdę brzydko się załatwiał był właśnie ryż. Na makaronie czy płatkach jęczmiennych było w porządku; inne składniki też wykluczyłam, bo sprawdzałam - i tylko na ryżu pies miał sensacje, mimo że był dobrze ugotowany.[/QUOTE]

No i ok. Jak wiadomo każdy pies jest inny i jednemu pasuje to drugiemu co innego i metodą doświadczalną można ustalić co jest dla jakiego psa najlepsze.

[quote name='Martens']Później moje psy były 3 lata na barfie; niestety jednemu nie pozwala już na to wiek i choroby z nim związane i jest na tej złej, ziemniaczanej, drogiej karmie, którą super toleruje i jako jedyna jest porównywalna jeśli chodzi o wygląd i przyswajanie u tego psa do barfu (i akurat nie jest to Acana). Drugi pies jest na karmie, bo zdiagnozowano mu alergię pokarmową i finansowo przerosło nas komponowanie barfu z królików, kaczek i podobnych :evil_lol: ale pewnie do niego wrócimy, bo z żadnej z testowanych karm nie jestem w 100% zadowolona.[/QUOTE]

Napisałam "Acana" dla przykładu. Karm ziemniaczanych jest więcej: Wolfsblut, White Wolf, Orijen, Acana Provincial, Profine i pewnie jeszcze pare by się znalazło... I jak piszesz "finansowo przerosło nas komponowanie barfu z królików, kaczek i podobnych" i o to chodzi ...

[quote name='Martens']Swoją drogą czemu Cię tak boli, że uważam, że Lathams to badziew i nie dałabym tego swoim psom...? Każdy ma prawo mieć swoją opinię - Ty uważasz, że jest fajna i w porządku, karm jak chcesz, polecaj, ale ja mam inne zdanie i też mam do niego prawo, i nie musisz z tego powodu wysuwać jakichś sarkastycznych insynuacji na temat zdrowia mojego psa :razz: [/QUOTE]

Poczytaj składy SUCHYCH KARM dostępnych w sklepach. Pełno tego w necie...
w porównaniu w wieloma z nich Lathams ma właśnie całkiem dobry skład i cene.
Mamy na rynku pewnie około 60-70 marek karm dla psów. I te które podałam to tylko najpopularniejsze z tych "lepszych" ... Nie podałam już za przykład np Chapi czy Pedigree czy innych bardzo tanich karm ...bo uważam że to syf kompletny...

[quote name='Martens']Dla mnie Lathams na tę jakość jest drogie, bo tą samą albo lepszą jakość dostanę dla psa taniej w mięsnym, spożywczym i warzywniaku -[/QUOTE]

Jeżeli tak uważasz to gotuj, kupuj tanio i karm. A nie porównuj suchej karmy do gotowania w domu, bo to dwa różne tematy. Nie możesz wnioskować, że skoro potrafisz ugotować taniej to karma jest do bani. Porównujemy tu karmę Lathams do innych karm suchych a nie do tego co można za tą cenę ugotować.

[quote name='Martens'] bo ja wychodzę z założenia że na gotowej karmie świat się nie kończy, a jeśli ktoś karmi byle czym, bo szkoda mu czasu raz na tydzień przy okazji swoich zrobić zakupy dla psa, ugotować ryż i jarzynki i zamrozić sobie w porcjach to współczuję psu, bo pewnie na wiele innych rzeczy też czasu i weny nie starcza.[/QUOTE]

A teraz Ty tu wyjeżdżasz z dziwnymi wnioskami... Też uważam, że na suszu świat się nie kończy i ja też czasem psom gotuję. Jednak uważam i z moich doświadczeń wynika (a prawie 30 lat mam psy), że jeżeli chce psu naprawdę porządnie ugotować, z wysokiej jakości kupionych półproduktów i dodam do tego preparaty witaminowe, czas i gaz to wcale to tak tanio nie wychodzi, czym się jednak kierujesz karmiąc psa czy psy... Chyba że ma się jednego pinczerka miniaturowego :lol:

Dodam tu że gdybym chciała ciągle psom gotować to wolałabym jednak przygotowywać psu wszystko świeże a nie mrozić przez tydzień w zamrażarce czy trzymać w lodówce .... Bo albo gotowane świeże jedzenie albo mrożonki odgrzewane ...

A karmiąc suchą karmą oszczędzam dużo czasu na zabawy, szkolenia i spacery z psami zamiast stać przy garach ... I starcza mi czasu :lol: I psy zadowolone :lol:

Wracając do LATHAMS: jest to bardzo dobra karma, jeżeli chodzi o skład w porównaniu z innymi w tym przedziale cenowym i nawet w trochę wyższym też :lol:

Pozdrawiam :lol:

• 10 months later...
Posted

włąsnie dzis wpadła mi w ręce w tesco. chyba kupię następnym razem skład całkiem spoko, wczoraj w tv był program o karmach i mowili ze jak jest mączka to ok, i jak jest ponad 20% to jest to juz dobra karma, a jak 14 % to srednia.

nie mam zamiaru wydawac na psa milionów bez przesady, po prostu zeby cos było lepsze od Pedigre. ;)

haszczaka karmilam kiedys gorszymi karmami wychował się super zdrowy, innego psa mialam 20lat! i jadł puszki dla psów i kotów za 2zł. : ] i NIGDy nawet nie był u weta. nie chorował.

Posted

[quote name='inna877']włąsnie dzis wpadła mi w ręce w tesco. chyba kupię następnym razem skład całkiem spoko, wczoraj w tv był program o karmach i mowili ze jak jest mączka to ok, i jak jest ponad 20% to jest to juz dobra karma, a jak 14 % to srednia.

nie mam zamiaru wydawac na psa milionów bez przesady, po prostu zeby cos było lepsze od Pedigre. ;)

haszczaka karmilam kiedys gorszymi karmami wychował się super zdrowy, innego psa mialam 20lat! i jadł puszki dla psów i kotów za 2zł. : ] i NIGDy nawet nie był u weta. nie chorował.[/QUOTE]

Daj znać jak smakuje psu i jaką wersję adult/puppy?