Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Chiquita&DeeDee']Dzielna Lola:) [a co do znęcania to będę wyrozumiała;)]

No tak, u Was jeszcze pilling, my tylko 2 razy kąpiel, maska na włosy, później olejek, czyszczenie uszków, obcięcie pazurków, suszenie i szczotkowanie, kropienie oczu. Ale na widok suszarki to mam psy o połowę mniejsze;) a jak często ją kąpiesz? na co dzień chyba też musisz dużo dbać o jej skórę? Jedyne czego mi się nie udaje zrobić to mycie zębów.[/QUOTE]

moje uwielbiaja mycie zebów. no moze nie samo mycie, ale smak pasty;)
kapie ja ca dwa tygonie, czasem co trzy. ona jakas taka czyściutka jest;) ale po kazdym spacerze obie dziewczynki maja wycierane łapki i brzuszyska mokra chusteczka dla bobasów.
oczka tez codziennie frani przecieram płynem. pazurki obcinam raz na ruski rok;)
a na co dzień smaruje jej skóre nawilzajacyma sprayem dla psów, a na słońce filtrem.

• Replies 7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Chiquita&DeeDee'][B]Jaga. [/B]zaciekawiłaś mnie swoją wypowiedzią- więc tak ciiiichutko zapytam... Czyżbyś miała już kogoś na oku?;) [/QUOTE]

tak ;)
moje zajadają Animondę, Brit (Tesiak) i teraz zamówiłam dla Goldisi Acanę
a co do mycia zębów ja to robię paluchem ;) i taką pastą od weta

peelingi kiedyś robiłam Johnemu - jak miał wągry na ryjeczku. ślicznie mu po tym zeszły

Posted

[B]Maalwi[/B] dziś usłyszałam, że to męski basenik:) heheh no cóż, braliśmy najmniejszy nie moja wina, że ciufcia na obrazku:D
A może jakieś zdjęcie Bibi?

[B]arielka186 [/B]dołączam się do pytania- co z karierą?

[B]paniMysza[/B] widać, że Twoje Skarby zadbane i wychuchane:) a kiedy Wy jedziecie dokładnie?

[B]Jaga.[/B] teraz to już mnie zaintrygowałaś:) czy mogę pytać dalej?;)
Animondę lubię im dawać, bo wydaje mi się dobra, choć różne opinie słyszałam.. Brita i Acany nigdy nie próbowałam, bo nie wiem jakie mają ziarenka i czy smakowało by moim głodomorkom... Polecasz?
Wiesz, że w sumie to nie wpadłam na to żeby myć palcem:roll: heheh muszę sprawdzić jak to pójdzie:)
Hehe ja sobie pillingu nie robię, więc nie wyobrażam sobie robić go psiakowi;) ale na grzywka mam zakaz, więc nie dowiem się;)

Posted

[quote name='Chiquita&DeeDee'][B]Jaga.[/B] teraz to już mnie zaintrygowałaś:) czy mogę pytać dalej?;)
Animondę lubię im dawać, bo wydaje mi się dobra, choć różne opinie słyszałam.. Brita i Acany nigdy nie próbowałam, bo nie wiem jakie mają ziarenka i czy smakowało by moim głodomorkom... Polecasz?
Wiesz, że w sumie to nie wpadłam na to żeby myć palcem:roll: heheh muszę sprawdzić jak to pójdzie:)
Hehe ja sobie pillingu nie robię, więc nie wyobrażam sobie robić go psiakowi;) ale na grzywka mam zakaz, więc nie dowiem się;)[/QUOTE]
możesz pytać dalej ;)
ja o animondzie nie słyszałam nic złego, same dobre rzeczy, moja Tessi jako szczeniątko była odchowywana na animondzie junior i karmie suchej i pięknie wyrosła (aż za pięknie :diabloti:)
Brit ma małe ziarenka, polecam. Acana jest dużo lepsza ale jeśli dla chi to tą dla małych ras - ma mniejsze kuleczki
hihi a czemu to zakaz na grzywka?
a o myciu palcem było napisane na opakowaniu tego specyfiku, on się nazywa orozyme żel. moje psy się na niego rzucają, jest pyszny ;)

Posted

No to pytam dalej;) czyżby jakiś łysolek na oku?;) może jakieś malutkie zdjątko??
Mam zakaz w zasadzie na cokolwiek żywego już w domku(choć już myślałam, że dziś będę pisać o 3...:(), ale życie jeszcze pokaże, a grzywek to zapomnij, mój TZ raz widział i miał przyjemność poznać canadian sphinxy, bo 6 sztuk mieszkało z byłą "Panią" Dee i powiedział, że nigdy w życiu psiaka bez włosów!:) hehehe próbowałam go przekonać, że ja uwielbiam konie, a taki grzywek to "prawie" jak konik:D hehehe, cóż nie poszło mi;)
Hmm. musiałabym kupić jakąś małą paczuszkę, żeby zobaczyć czy im zasmakuje(myślisz, że lepsze od mojej karmy?), a animondę kupuję dalej dla juniorów;) jakoś tak mi się wydaje, że delikatniejsze, ale to chyba raczej takie moje:stupid:... a tu akurat paczuszki 150gram to mam na 3 dni:)
a swoją drogą jedni mają basenik... inni namiocik;) heheh śliczne foteczki, tylko nie wiem co to za drugi jamniorek?

Posted

Chihuahua z bliska...:)
[IMG]http://i1127.photobucket.com/albums/l621/chiquitadeedee/DSC00545.jpg[/IMG]

[IMG]http://i1127.photobucket.com/albums/l621/chiquitadeedee/DSC00547.jpg[/IMG]

[IMG]http://i1127.photobucket.com/albums/l621/chiquitadeedee/DSC00548.jpg[/IMG]

[IMG]http://i1127.photobucket.com/albums/l621/chiquitadeedee/DSC00554.jpg[/IMG]

[IMG]http://i1127.photobucket.com/albums/l621/chiquitadeedee/DSC00559.jpg[/IMG]

Posted

cd...:)
[IMG]http://i1127.photobucket.com/albums/l621/chiquitadeedee/DSC00564.jpg[/IMG]

[IMG]http://i1127.photobucket.com/albums/l621/chiquitadeedee/DSC00571.jpg[/IMG]

[IMG]http://i1127.photobucket.com/albums/l621/chiquitadeedee/DSC00574.jpg[/IMG]

[IMG]http://i1127.photobucket.com/albums/l621/chiquitadeedee/DSC00573.jpg[/IMG]

[IMG]http://i1127.photobucket.com/albums/l621/chiquitadeedee/DSC00584.jpg[/IMG]

Posted

Cuuudne są te fotki z plaży!!!:loveu::loveu::loveu:[SIZE="1"]Tylko wrzucaj mniejszy rozmiar żeby nie dostać upomnienia- te niektóre są OK, dwie fotki masz za duże :)[/SIZE]

Nie bardzo mogłam wyłapać pytanie skierowane do mnie "co z karierą"- do którego się dołączasz- szukałam kto je zadał, w jakim kontekście...i nic:shake:

U mnie SPA maluszków (bo napiszę o nich, jako że każdy psiak ma inne zabiegi)wygląda raczej standardowo. Na co dzień czesanie Milki co 3 dni, Chicki wcale nie czeszę, czasami przejadę furminatorem- ale to raczej kiedy ma okresy linienia. U mnie największym problemem są oczka- przemywam rumiankiem lub czarną herbatą- niestety, ta druga, chociaż działa lepiej, zostawia ciemne ślady- także jeżeli ktoś zna dobre kropelki na łzawienie oczek proszę o info. Bardzo często-jak na psa (co dwa tygodnie) małe mają obcinane pazurki- one są takie leciutkie, że nawet spacerując po chodniku, nie ścierają ich sobie. Mycie łapek i brzuszków w zależności od potrzeby- pogody, zabrudzenia, no i wieczorem, bo śpią w łóżku ze mną :eviltong: Prawdziwe kąpiele albo przed wystawami, a w okresie zimowym staram się ich nie kąpać- mają tylko myte łapki po każdym spacerze (sól) i wycierane są do sucha- chociaż jeżeli wychodzą, to w ubrankach. Piszę "jeżeli", bo generalnie w zimie przy ujemnej mocno temperaturze małe rzadko wychodzą- jeden średnio długi spacer dziennie. Korzystają wtedy z kuwety. Natomiast taka kąpiel prawdziwa to u Milki cały zabieg fryzjerski. Najpierw zwykły psi szampon, później koloryzujący (tzn podkreślający kolor), a na koniec odżywka...(moja, i to taka jakiej sobie bym nie kupiła bo za droga):evil_lol: Z Chiccą jest łatwiej, bo włos krótszy, i kąpana jest bez odżywki. Później moje panny są suszone- Mila na szczotce- taki trik, żeby optycznie włosa było więcej (prawie wszyscy wystawcy tak robią)- czesze się psa "pod włos". U Chikusi tylko dokładne suszenie.
Do tego czyszczenie uszek w zależności od potrzeby, mycie ząbków- znalazłam taką malutką szczoteczkę, jaką kobiety 30 lat temu malowały sobie rzęsy- dostałam ją od Babci:lol: Rozmiarem idealna- bo kiedy myłam tym małym końcem, nie chciały pysi otwierać- do tego kurczakowa pasta niemieckiej firmy.
Do tego czasami moje dziewczynki mają robione prawdziwe masaże- kiedyś chyba w "Moim Psie" o tym przeczytałam i wypróbowałam- wszystkie moje psy to uwielbiają...:evil_lol:
I to chyba wszystko- jeżeli chodzi o chihuahua;)
Ostatnio Chicca ma problem z łzawieniem oczek- nie wiecie jak jej pomóc (wd weta wszystko jest OK, a winna jest jej anatomia).

edit: już wiem o co chodzi z tą karierą :D Napisałam że miałam nadzieję na wielką karierę wystawową Arielki- stafficzki, był to mój własny pierwszy rodowodowy pies. Marzyły mi się championaty, finały :D Rzeczywistość sprowadziła mnie na ziemię, chociaż Ariel ma 2CWC i dwa złote medale, Best Puppy, kilkanaście medali srebrnych i brązowych... Ale ona nie lubi wystaw- po zrobieniu uprawnień hodowlanych przestałam ją wystawiać...(chociaż rodziła raz i na razie nie planuję drugiego krycia- po prostu nie mam warunków żeby hodować staffiki).

Na koniec mojego mega-postu[COLOR="purple"][B] zapraszam Was na bazarek ogłoszeniowy, mający wspomóc westie w potrzebie:[/B][/COLOR]
[URL="www.dogomania.pl/threads/212317-Ogłoszeniowy-bazarek-dla-westie-w-potrzebie-do-wyczerpania-)?"]www.dogomania.pl/threads/212317-Ogłoszeniowy-bazarek-dla-westie-w-potrzebie-do-wyczerpania-)?[/URL]

Posted

Też lubię te zdjęcia:) [SIZE=1]a rozmiar, cóż, poczekamy może nikt nie zauważy, bo daje tak jak mi ktoś polecił i inaczej nie umiem- jakiś program robi wszystko za mnie- daje 480x640 i tyle..[/SIZE];)

Mega post;) hehe więc od początku- furminator to nazwa jakiejś szczotki?? Z oczkami problemy ma Dee, ja jej czasami kropię świetlikiem, chociaż teraz miała mocniejsze kropelki(nazwy nie pamiętam, ale z wymazu z oka wyszło, że te są odpowiednie), doszłyśmy z moją wet do wniosku, że ona chyba ma jakąś alergię po prostu, bo w domku oczka ok, a jak wyjdę na pole od razu mokre, ale mam taką szczotę z włosia i jej parę razy dziennie przejadę po oczętach:) czasami używam zwykłych chusteczek do pupy niemowlaka(tylko huggies);)
pazurki właśnie też często musimy ciachać, a przyjemne to to nie jest... Jaki to jest szampon koloryzujący?;) o suszeniu już mi chyba Aysel pisała, a poza tym ja jestem fryzjerem;) hehehe więc wiem coś o tym.. ale Dee to ma takie mega włosy, że ostatnio przeszło mi przez myśl, żeby ją ciut obciąć, ale mój Grześ zrobił protest;)
Nio i proszę nas tu pouczyć jak się robi cudowny psi masaż! :) Dee będzie zapewne bardzo wdzięczna, bo to pieszczoch straszny:lol:
Aha, czyli jakaś kariera była. A jak dziewczyny? Wystawiacie? (pewnie było gdzieś u Ciebie w galerii, ale już mi wypadło z głowy;))

Posted

ja tez robie masaz dziewczynkom:) lola najbardzie lubu "mazaz mózgu", czy głowy;) a frania wszelaki i do tego drapanie i wsyztsko, zeby tylko zajmować się nia;)

zdjęcia prześwietne!!!!!:)

Posted

Zdjęcia świetne. Chiquita i jej języczek powalają :D Dee wydaje mi się podobna do Blanki bardzo :)
Takie fotki szczęśliwych psiaków cieszą oko. Jak pomyśleć, że kiedyś Dee na czterech łapach chodzić nie mogła...:shake:

Posted

smaczniutkie te foteczki :loveu:

[quote name='Chiquita&DeeDee']No to pytam dalej;) czyżby jakiś łysolek na oku?;) może jakieś malutkie zdjątko?? [/QUOTE]
na razie trwają poszukiwania ;)

[quote name='Chiquita&DeeDee']powiedział, że nigdy w życiu psiaka bez włosów! [/QUOTE]
grzywki są też cale owłosione ;) hahah ;)

[quote name='Chiquita&DeeDee']
Hmm. musiałabym kupić jakąś małą paczuszkę, żeby zobaczyć czy im zasmakuje(myślisz, że lepsze od mojej karmy?)[/QUOTE]
ta karma jest dobra która służy psiakom :) moim eukanuba nie służyła

[quote name='Chiquita&DeeDee']
a swoją drogą jedni mają basenik... inni namiocik;-) heheh śliczne foteczki, tylko nie wiem co to za drugi jamniorek?[/QUOTE]
moja to taka że jej tylko namiocik hahahha ;) a ten drugi jamniczek to sunia mojego wujka którą mu przywiozłam więc trochę się czuję jakby była moja ;)

Posted

[quote name='Chiquita&DeeDee']Też lubię te zdjęcia:) [SIZE=1]a rozmiar, cóż, poczekamy może nikt nie zauważy, bo daje tak jak mi ktoś polecił i inaczej nie umiem- jakiś program robi wszystko za mnie- daje 480x640 i tyle..[/SIZE];)[/QUOTE]
Czyli rozmiar dobry... Spróbuj z Tinypic jak masz problemy z tamtym programem- wszystkim go polecam bo jest najłatwiejszy w obsłudze ;)

[quote name='Chiquita']Mega post;) hehe więc od początku- furminator to nazwa jakiejś szczotki??[/QUOTE]
To takie narzędzie groomerskie, wyczesujące martwy włos u psów krótkowłosych- tak jak trymer pozwala wyrywać go u długo- i szorstkowłosych- tylko że tu po prostu jeździsz tym po psie :)

[quote name='Chiquita'] Jaki to jest szampon koloryzujący?;) o suszeniu już mi chyba Aysel pisała, a poza tym ja jestem fryzjerem;) hehehe więc wiem coś o tym.. ale Dee to ma takie mega włosy, że ostatnio przeszło mi przez myśl, żeby ją ciut obciąć, ale mój Grześ zrobił protest;) [/QUOTE]
Proszę mi tu nie obcinać Dee kudełków!!!:mad:Ja też protestuję! Ona jest taka śliczna! Jak już, to porządnie wyczesz maleńką gęstym grzebieniem- żeby wyczesać martwy podszerstek...
Co do szamponów, to ja używam (tzn dla psów) podkreślające kolor firmy Gottlieb linia New Style- cena to ok 35zł za butelkę300ml, a więc się opłaca.

[quote name='Chiquita']Nio i proszę nas tu pouczyć jak się robi cudowny psi masaż! :) Dee będzie zapewne bardzo wdzięczna, bo to pieszczoch straszny:lol:[/QUOTE]
Ciężko na odległość wytłumaczyć jak się robi psi masaż- chociaż ja nauczyłam się z gazety psiej którejś- więc spróbuję... Zaczynamy od "odwrażliwiania psa na dotyk"- po prostu głaszczemy leżącego psa. Później- stopniowo, głaskanie zmienia się w lekkie uciskanie-no, po prostu masaż
-najpierw delikatnie, później, czując jak psie ciało się rozluźnia(w pewnym momencie po prostu pies staje się bezwładny i zasypia) troszkę mocniej. Ważne jest dotykanie łapek, pleców, które się masuje- od góry do dołu. Ważne żeby siłę ucisku dostosować do masy psa- u chihuahua trzeba to robić b. delikatnie... Masaż kończymy głaskaniem całego ciała- pies zazwyczaj już pochrapuje :) Taka pierwsza sesja powinna trwać 20-30minut.

[quote name='Chiquita']Aha, czyli jakaś kariera była. A jak dziewczyny? Wystawiacie? (pewnie było gdzieś u Ciebie w galerii, ale już mi wypadło z głowy;))[/QUOTE]
Kariera to za dużo powiedziane- byłam ze swoimi dziewczynami- Paco nie ma papierów- na wielu wystawach- jeżdżę już czwarty rok. Jednak jakichś oszałamiających sukcesów nie mamy- najbardziej utytułowana jest stafficzka, prawie championka- brakuje jednego CWC.Zdobyła też Best Puppy, a na finałach zeszła z ringu jako 5-ta od końca- tak mało brakowało, żeby stanęła na "wielkim pudle".;) Chicca była dopiero na jednej wystawie, w szczeniakach, a Milka zrobiła hodowlankę i przywiozła do domu kilka medali- najwyżej to srebro- ale w chi jest zawsze duża konkurencja, a moja Mila ma wadę uzębienia- brak dwóch siekaczy ;)

Posted

A wiecie, ile się trzeba nagimnastykować, żeby takie foty zrobić?;) tylko teraz się zestresowałam, bo już wstawiłam wszystkie najlepsze i co dalej?? Wszyscy nas opuszczą:evil_lol: hehehe no, a na poważnie to muszę zrobić następną sesyjkę, uwielbiam fotografować moje Maluchy!

[B]paniMysza[/B] no proszę, to nie dość, że takie sprawne rączki, to do tego dusza artysty;) teraz to czekam tylko na wycenę- a później to pewno po jakiś kredycik trzeba będzie skoczyć:evil_lol: hehe dziś spróbuję zrobić masaż;)

[B]Casablanca[/B] są podobne- teraz to tylko mogę czekać do przyszłego roku- chyba, że się wyrwę jeszcze na kilka dni z pracy, to może... może uda się spotkać ;) ale powiem Ci, że sama jak teraz patrzę na Dee i przypomnę sobie jak było... ciężko uwierzyć, że ona teraz tak wygląda- wtedy każdy kto ją zobaczył zalewał się łzami...

[B]Jaga.[/B] :loveu::loveu: cieszę się, że foteczki Ci się podobają. Twoje stadko też cudowne- tylko coś fotek mało... :mad: ale spokojnie, czekam, jeszcze cierpliwa jestem;) hehe

Wiem, że są też całe owłosione, ale to nie dla mnie- cały dzień dbam o włosy klientek, jakbym jeszcze musiała pół wieczorku psiaka czesać to...:mdleje:a poza tym takie całe to nie przypominają już tak koników:)
To może nie będę kombinować z karmą- skoro sierść ładna i smakuje?chciałam im urozmaicić troszkę menu...:)
Nio, a jamniczki cudne, mojemu Grzesiowi się bardzo podobają w szczególności, że w dzieciństwie miał króliczego z rodowodem... właśnie rudaska:) i ma sentyment... :)
[B]
arielka186[/B] właśnie problem polega na tym, że ja zawsze muszę wszystko na opak- na tiny też mam konto i za chiny nie umiem na nim operować:D teraz mam na photobucket czy jakoś tak- zapisane na pulpicie;)

No powiem Ci zaciekawiło mnie to- muszę posznupać i zobaczyć co to za maszynka... Może się przyda?:)
Dziś postaram się wypróbować masaż:evil_lol: mam nadzieję, że obędzie się bez ofiar:D

Nie obetnę jej kudełków- nie bij :grins: , tu nie chodzi o podszerstek, tylko o to, że ona ma 1 kg, a kudełki rosną i rosną- ostatnio babka krzyknęła na jej widok "o patrzcie biała wiewiórka...", innym razem "jaki słodki kotek", chociaż wczoraj jedna Pani mi powiedziała "jaki słodki pyszczek- cały pekińczyk"... poza tym wydaje mi się, że jej ciepło.. heheh :) ale niech zostanie jak jest;)

Moje obie są bez rodo, chociaż jak tak jeżdżę na wystawy to nie powiem... kusi- ale obiecałam sobie, że jak miałabym mieć 3 psiaka to jakieś biedaczysko i tego się trzymam.

To jakbym się jednak wybrała do Wrocka (24-25.09) to będę Cie molestować o przybycie:lol:

Posted

Już kilka osób mnie "zaprasza" do Wrocławia... cóż, może się skuszę? W tym tygodniu sprawdzę jak z busami bo pociągiem to się nie piszę- chyba że ktoś znajomy by jechał z Warszawy, wtedy byłoby super...
Na Milkę też często mówią że to "wiewióreczka" :D - takie malutkie, kudłate śliczności :lol:

Hmmm...nie wiem jak o to zapytać, więc zapytam wprost- skąd w ogóle znalazłaś Dee?

Posted

To będzie ślicznie, my na 99% jedziemy :) jak żadna życiowa sytuacja nie wypadnie to będziemy;)

Z Dee historia jest krótka, od kiedy interesuje się chihuahua, szukam dużo informacji na ten temat, oglądam psiaki i tak trafiłam na ogłoszenie kobiety, która chciała się pozbyć zepsutego psiaka... zobaczyłam zdjęcia i serce mi stanęło. Wtedy już wiedziałam, że po nią pojadę. Nie było to łatwe bo do pokonania miałam 800km. Pojechałam, i w sumie do dziś czuje się jak suka. Zostawiłam tam śliczną i kochaną yorczkę- brakło mi kasy.. yorczka 99deko...

Posted

kilkanaście razy ;)
przemycisz bez problemu tylko musisz mieć świadectwo szczepienia na wściekliznę (tj w książeczkę wbite przez weta ostatnie ważne szczepienie)

Posted

A to oczywiście, że mam:) więc nie ma problemu!:) to teraz mam motywacje i już mam ustalone z moim Grzesiem, że spędzamy weekend we Wrocku;)

Ale przeżyłam stres- kochana Chiquita coś zjadła na tarasie i dostała takich wzdęć, że przewróciła się na ziemię i zdrętwiała... Sytuacja opanowana, co za mały śmieciarz... a taras zamiatam często... Udusić to mało:shake:

Posted

fajowo :)

a to mały śmieciuszek :shake: moja Tessi taka sama, kiedyś jak się nażarła na dworze to w domu wymiotowała tak że nie miała siły wstać, tylko leżała i krzyczała (pierwszy raz w życiu słyszałam żeby pies tak wrzeszczał jak człowiek, najpierw myślałam że to za oknem)

śmietnikarki małe, ja to mówię o jeden zawał bliżej śmierci

Posted

Szkoda tej yorczki- ale przecież NIC nie mogłaś zrobić- jakby babsko miało jakiekolwiek sumienie, to by Ci yorczkę dała razem z DeeDee... :( Pewnie jedną chciała zostawić żeby zarobić na szczeniakach, a na drugiej szybko zarobić...

Jaga- Ty jedziesz pociągiem, a masz już rezerwację? I do kiedy jest termin zgłoszeń? Bo może dałoby radę żebyśmy się razem wybrały-ja z chihuahua...? A co myślisz o podróży busem? Jest bezpieczniej, wygodniej i chyba szybciej- chociaż jeszcze się nie zorientowałam jacy przewoźnicy są.