Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Lavaa, uważaj żeby nie wpaść w jedną z pułapek z przygarniętymi/adoptowanymi psami. Jak mamy taką sierotkę u siebie, to non stop byśmy głaskały, nagradzały itd. Żeby wynagrodzić dotychczasowe nieszczęście psinki. I w efekcie psujemy psu charakter , w efekcie długofalowym albo szybszym czasem, niż się spodziewamy.

Zwłaszcza na początku, kiedy ustalamy reguły w domu i co psu wolno a czego nie wolno, najlepiej psa nagradzać (smakołyki, pieszczota) za coś, co dobrze zrobił, zgodnie z naszym poleceniem lub życzeniem. Nie nagradzamy za nic, za samo bycie.

Taki pies musi wiedzieć, że nagroda jest od Ciebie, czyli Pani, i że jest za to, co Ty chcesz żeby zrobiła. Jeśli nagrody będą za polecenia (siad, przywołanie, zejście z fotela itp) a za nic innego, to Pola łatwiej wyłapie, co jej się opłaca robić i sama będzie przychodzić i siadać przed Tobą, nawet jeśli nie będziesz jej wołać, żeby dostać nagrodę.

Takie postępowanie jest ważne, jeśli chcemy nauczyć psiaka określonych zachowań no i żeby pokazać, że Ty jesteś Panią dającą nagrody.

• Replies 553
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

No właśnie masz racje Swan. Trzeba wziąć się do roboty nad psinkami, bo okres adaptacyjny przeszły, zaklimatyzowały się. Ja niestety też muszę popracować nad sobą zeby konsekwentnie wymagać tego od nich, bo niestety nie należe do osób twardych.

Posted

[COLOR=#000000][IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images_pb/editor/insertimage.gif[/IMG][/COLOR]
klikam ,,wstaw obrazek'' i wklejam adres obrazka i nie wyswietla sie. no i nie wiem co zle robie.:mad:

Posted

[quote name='Lavaa'][COLOR=#000000][IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images_pb/editor/insertimage.gif[/IMG][/COLOR]
klikam ,,wstaw obrazek'' i wklejam adres obrazka i nie wyswietla sie. no i nie wiem co zle robie.:mad:[/quote]

A wklejasz adres obrazka = strony z obrazkiem? Czy na obrazku prawym przyciskiem myszki, KOPIUJ ADRES OBRAZKA i to wklejasz?

Posted

najlepiej na stronie z obrazkiem kliknij prawym przyciskiem myszy na właściwości potem kliknij kopiuj adres odnośnika (lub adres obrazka -różnie to się nazywa), a jak na stronie dogomanii klikasz [IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images_pb/editor/insertimage.gif[/IMG] to wymaż to http które będzie tam w tym okienku, bo jak wklejasz skopiowane to może być że wkleja się podwójnie http i to może być przyczyną...

Posted

Lava wyślij mi te zdjęcia bo widzę że coś Ci nie wychodzi.....jakiś kosmiczny link widzę w powiadomieniu :evil_lol: ( file://C:\Documents and Settings\user\Pulpit\DSC01639.JPG )
[B][SIZE="5"]aaaa już wiem[/SIZE][/B] TY wklejasz z koma zdjęcie a to musi być gdzieś na serwerze :evil_lol:

Posted

pewnie tak. wysle zdjatka.

a tak ogólnie to mam pewne watpliwości co do Poli, nie chodzi o moje uczucia i o nas ale o Polę. Chodzi o to ze wychodziłaby ciagle na dwór. Gdy idę do łazienki a jest blisko drzwi wejściowych to Pola od razu biegnie i czeka zeby Ją wypuścic, chocby była 2 min. wczesniej na dworzu. Chodzimy czesto na dwór a także wypuszczam Ją na ~1 h na ogród i może się pobawić sie z sunia rodziców (tez ze schronu -2 letnia) jak ją wołam to przychodzi ze spacerku. W domu Pola bawi sie z moim dzieckiem, z Timbą i ze mną. I tak po prostu myślę czy jestesmy w stanie zapewnic Poli to co najlepsze, czy nie lepszy byłby dom z ogrodem i jakimś psiakiem do towarzystwa, bo to chyba odpowiadałoby Poli najbardziej. Polubiłam Pole ale... nie chciałabym żeby była nieszczesliwa, bo jak już pisalam przeprowadzamy sie do małego mieszkania i nie bedzie ogrodu:shake: . no i jestem w kropce.... moze wy cos poradzicie

Posted

Lavaa, to dlatego że taka zima ciepła, jakby był mróz i śnieg, to Polcia by nie chciała swojej krótkowłosej dupci wyprowadzać :evil_lol:

A tak serio, to sądzę że ona tak czesto chce wychodzić, bo wie że wy ją wypuścicie. A to zrozumiałe, że większośc psów lubi przebywać na dworze, tyle tam nieznanych zapachów, tyle kijków do obgryzania :lol:
Mój pies jak był mały, to chciał wychodzić co 1,5 godziny :evil_lol: I wcale nie na siku :evil_lol: Po prostu chciał sobie pobiegać po dworze gałgan mały, a my myśleliśmy że ma pęcherz chory :mad: A zagonić go do domu, to dopiero była sztuczka...
Teraz się uspokoił i jak brzydka pogoda, to pierwszy do domu ciągnie, co by się wygrzac w ciepełku.
Moim zdaniem nie powinno być z tym problemu...

Posted

Bo timba to przeciwieństwo Poli, zmarżluch jeden, troszkę pobiega i do domu - a co bedzie jak spadnie snieg? bo jak idziemy na dłuzszy spacer to timba siedzi w koszu w wózku bo małpa nie chce chodzic i trzęsie sie.

Posted

[quote name='Lavaa']Bo timba to przeciwieństwo Poli, zmarżluch jeden, troszkę pobiega i do domu - a co bedzie jak spadnie snieg? bo jak idziemy na dłuzszy spacer to timba siedzi w koszu w wózku bo małpa nie chce chodzic i trzęsie sie.[/quote]

Niech no trochę podrośnie, to też zacznie szaleć :evil_lol:

Posted

a jak chciałam zeby Timba pobiegała i zostawilam ją z suczkami na trochę to do domu wróciła jeszcze grubsza bo wyzerała żarlo suni, jaki to jest pasibrzuch:shake:

Posted

[quote name='Lavaa']Timba jest od 15 grudnia i wtedy miala 7-8 tyg. to ma już ponad 3 m-ce. jak ją zaciagne to weta (chyba w plecaku) to zwaze dziewczynki.[/quote]

Lavaa a jak foteczki Poli nowe beda:)

Posted

[URL]http://foto.onet.pl/9d229,8liy0roo0sog,u.html[/URL]

Już nie mialam siły z tym wstawianiem tu zdjęc:mad: , więc bedą na onecie.
Tam są zdjątka. Będa uzupełniane.

Posted

[quote name='Asior']ehehehheh Poli na tej pufie nie widać nawet tak się zlała z otoczeniem,....... kurna kameleon :evil_lol:[/quote]

Widzialam na onecie az mi sie za Pola stesknilo rany tak sie dalej ciesze ze ma domek:multi: a jak nasza urwiska uspokoila sie cos troche moze ma cos z genow foksteriera hihi

Posted

[quote name='chatita']Widzialam na onecie az mi sie za Pola stesknilo rany tak sie dalej ciesze ze ma domek:multi: a jak nasza urwiska uspokoila sie cos troche moze ma cos z genow foksteriera hihi[/quote]

Buziolki dla Polci u nas tyle sniegu napadalo dobrze ze Polcia juz nie bedzie marzla :lol: tylko pozostaje setki innych sierotek:placz:

Posted

[quote name='chatita']Buziolki dla Polci u nas tyle sniegu napadalo dobrze ze Polcia juz nie bedzie marzla :lol: tylko pozostaje setki innych sierotek:placz:[/QUOTE]

jak tam nasza rozrabiara mala:lol:

Posted

Polcia jest coraz bardziej posłuszna i okropnie żarłoczna. ale mimo to jej waga jest bez zmian, i nie wiem czy to jej uroda czy cos innego. Daję jej syrop na poprawe trawienia i zobaczymy. I chce ciagle wychodzić na dwór i muszę biegac co 2h aby sie nie zsikała w domu. Wet twierdzi że to może z powodów psychiki ale dzisiaj dalam mocz do badania aby wykluczyc iine sprawy. a jeśli by to było spowodowane psychologia to dlaczego? czyżby jej tak bylo żle z nami/ Jest przytulana, kochana więc nie wiem.

Posted

[quote name='Lavaa']Bo timba to przeciwieństwo Poli, zmarżluch jeden, troszkę pobiega i do domu - a co bedzie jak spadnie snieg? bo jak idziemy na dłuzszy spacer to timba siedzi w koszu w wózku bo małpa nie chce chodzic i trzęsie sie.[/quote]

Timba zmarzluch? To chyba po tatusiu? Bo jej mama- Fraszka(d.Sisi)uwielba spacery. W domu prawie niewidoczna, na spacerach- szleniec:evil_lol: . A snieg? - to jej zywioł.

Posted

Lava jak tam dziewczyny? czytałam że moczenie polowe nie ustaje:shake: cholera no...a czy masz możliwoasc je odseparowania chociaz na pare dni? moze ktoś z rodziny mógłby się jedną z dziewczyn zająć przez chwile żeby nie były razem? najlepiej ktos znajomy kto by nie wywołał dodatkwego sresu...
czekam na relację i 3mam mocno kciuki za Was!;)

Posted

niestety nie mam komu Ja podrzucic. Mama kociata, siostra też z psiakiem a inni znajomi którzy nie maja psiaka to lubia tylko rybki. Dzisiaj jeszcze Pole podestuje. Nie wyjdę tyle razy ile ona chce i zobaczymy. bo dzisiaj rano była tylko jedna kałuza i nie wiem czyja może Timby.

Posted

Ja juz nie wyrabiam:shake::placz::mad:
Dwa dni i noce bez koopy i siku. wydaje sie że dziewczyny coraz lepiej radza sobie z czystościa. A tu dziś w nocy obsrany pokój, koopa na fotelu obasikana podłoga. TZ po prostu wsciekły a ja nie iwem już co z tym fantem robic. no i nie wiem czy po prostu tak jedna druga podkreca. bo jak jedna zrobi i to i pewnie druga tez. Czasami jak przychodze sdo odmu po 3 godz. nieobecnosci to jest czysto a czasami koszmar. cholerka co ja mam robic, może ktoś ma jakis pomysł? Bo ja chwalę dziewczyny za sikanie itp. na dworzu i wiedzą o tym bo to widzę jak np. timba pochwalona cieszy sie. Nie wiem czy nie będę zmuszona rozstać sie z Pola bo moze to że są dwie. naprawde polubiłam ja ale Tz coraz bardziej wściekły:mad:. co ja mam zrobic, może dać ją do kogos na tydzień i sprawdzic czy to to jest przyczyną?
Pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!