Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jeszcze tylko jedna rzecz na temat Advantix. O ile dobrze pamiętam, głównym przeciwkleszczowym składnikiem tego preparatu jest permethrin, który jest niebezpieczny m.in. dla kotów (nie wiem, czy macie w domu koty). W ogóle dosyć silna trucizna. Więc uważajcie!!!

• Replies 10.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Sluchajcie, to juz tyle info slyszalam na temat tego badziewka w spray'u, ze chyba zgoopialam do reszty. speechless-smiley-004.gif

Sajko Bardzo sie czesze ze twoj Bari juz czuje sie lepiej :lol:

A teraz i innej beczki - mam tor w Plocku :multi: i w niedziele ruszamy na przeszkody! :D

Juhu, juhu! To kiedy zapraszasz popatrzec?? action-smiley-035.gif

Posted

Qurrrrrrrrrrrrrrrrrrka wodna i lądowa :evil:

Właśnie się dowiedziałam, że znajoma suczka ma babesziozę :evil:

Wczoraj wieczorem zaczęła się słaniać, wezwali w nocy weta i suczysko ciężko chore. Ale właściciele też lepsze dooopy, bo parę dni temu zdjęli z niej opitego kleszcza i zamiast od razu zrobić badanie, to zlekceważyli sprawę. Ja już nie mogę, dostanę chyba choroby nerwowej.

Sajko, cieszę się, że Barik już wydobrzał :lol: , to jest przynajmniej dobra wiadomość. Choróbsko wcześnie wykryte ma mniejsze szanse.

Posted

Przy nas w lecznicy wczoraj też sunia dostała zastrzyk, bo miała babesziozę, ale bardzo wcześnie złapaną, więc tak jak mój tylko osowiała była, ale na nóżkach się dobrze trzymała i próbowała zjeść weta :wink:

ale pan wet powiedział, że w tym roku to już jakieś szaleństwo- taaaakiej ilosci kleszczy i pogryzień to on jeszcze w życiu nie widział, i coraz więcej przenosi babesziozę, bo kiedyś parę musiało się wbić, a teraz jeden kleszcz i psa albo człowieka składa :x

Lenka, a co Wy wymysliłyście z fryzjerką we Wrocku? zjadłyście Pana Sędziego? :wink: i jak plany na drugie łaciate?

Posted

Sajko,

Huuura :B-fly: ze Barik juz zdrowy! Bardzo sie o Barika martilysmy, ale jak widze mozemy puscic kciuki i odetchnac z ulga :D :D

Dziekujemy tez za wszystkie rady dotyczace zabezpieczen przeciwko kleszczom. Mam nadzieje, ze przyniesione przeze mnie informacje beda spojne z Twoimi ;)

Dziewczyny,

Czy w piatek organizujemy jakis spacerek? Czy tez sie lenimy w tak piekny i miejmy nadzieje sloneczny dzionek?

pozdrawiam,

Posted

Pati,

Baaaa ... spacerek to male piwo przy tym co ona wyczynia z tych nudow :o Mimo upomniej, prosb i grozb skacze po meblach, robi "swistaka" i biega jak szalona. Nikt by nie powiedzial, ze jeszcze dwa tygodnie temu kulala :-) Gdyby nie to, ze lekarz kazal odczekac miesiac do nastepnych treningow, to juz bylybysmy na torze !!!

podrawiam,

Posted

Pati,

Czemu nie. Moze byc piatek. Tylko uzgodnimy dokladnie gdzie sie tam spotkamy, bo raczej nie jest to przeze mnie zbyt czesto uczeszczane miejsce :-)

pozdrawiam,

Posted

Wiecie co? Siedzę w domu, próbuję poprawiać te studenckie eseje i nie mogę się skupić ani na sekundę, bo strasznie, okrutnie tęsknię za Misią. Przez jakiś czas było lepiej i już myślałam, że się przyzwyczaiłam, ale może po prostu byłam wyżłem zajęta, w każdym razie teraz tak serce boli, że już nie mogę tego znieść! I nie mogę się doczekać, kiedy znów będziemy razem. A esejów do poprawienia nie ubywa :( .

No to tyle na razie ode mnie. :cry:

Posted

Flaire,

Ty nie mow o depresji tylko stawiaj Misina stronke www. Misia jak przystalo na urodziwego teriera musi miec portalik :-)

Co do wypadu do rurexu lub tartaku to deklaruje sie na jutro. Moze byc?

Nie mam tropienia wiec mam czas wolny ...

pozdrawiam,

Posted

Hej, witam wszystkich po dlugiej mojej nieobecnosci :) Alez sie rozpisaliscie! Troche mi zajelo nadrobienie zaleglosci w czytaniu :)

Jezeli chodzi o kleszcze i srodki przeciwko nim... Przede wszystkim kazdy taki srodek to silna trucizna. Na ulotkach do nich dolaczonych napisane jest, zeby uwazac podczas ich stosowania i natychmiast myc rece. Skoro ludzie maja myc rece zeby nie dopuscic do kontaktu ze skora, to tak sie zastanawiam dlaczego my to naszym psom pod skore wkrapiamy???!W koncu to takie same organizmy jak i my. Skoro nam to szkodzi, to i dla psow obojetne nie bedzie. Oczywiscie rozumiem strach przed kleszczami (albo przed pchlami, na ktore wiele psow, w tym moj Galgan, jest powaznie uczulonych), ale nie wiem czy zbyt lekko nie podchodzimy do tych zabezpieczajacych srodkow. Tym bardziej, ze one wcale tak idealnie nie zabezpieczaja. Moje psy, mimo bycia potraktowanymi frontlinem kilka razy lapaly kleszcze (teraz nic im nie zakraplalam przez kilka miesiecy i jak na razie kleszcze tez daly spokoj). A w przypadku kleszcza jak sie taki juz wkreci w skore, to moze byc niedobrze. Bo co prawda sam z siebie zaczyna zarazac dopiero po uplywie 12 godzin-zwraca wtedy do krwioobiegu zaatakowanego zwierzecia czesc wypitej krwii, tym razem z drobnoustrojami przez niego przenoszonymi, ale jesli sprobujemy go wyciagnac wczesniej to wtedy pobudzamy go do wczesniejszego zwracania. Zwlaszcza, jesli wyciagniemy takiego drania nieumiejetnie. A z tego co widzialam, to nawet wielu weterynarzy robi to nieumiejetnie! Nadal pokutuja u nich stare metody. No a sam z siebie kleszcz przed uplywem 12 godzin nie wyjdzie!

Tez sama nie wiem co robic, caly czas sie zastanawiam czy zastosowac ten frontline czy nie. Rozmawialam z weterynarzem, ktory jest jednoczesnie hodowca. Twierdzi, ze pare lat temu byl sens stosowac frontline, poniewaz zabezpieczal psa w jakis 95 %. Natomiast teraz najwyzej w 60%. I przestrzegal przed zbyt czestym stosowaniem takich srodkow, bo moga bardzo niekorzystnie wplywac na zdrowie psa, zwlaszcza w pozniejszym wieku i m.in. zwiekszac ryzyko wystapienia nowotworu.

No i co tu robic? :(

Posted

Aha, Wind, czy juz znalazlas opiekuna zastepczego dla Majeczki???

Zapomnialam sie jeszcze pochwalic- Hektorek spedzal swieta z kotem i wspaniale sie oba zaprzyjaznily. Do tego stopnia, ze po dwu dniach Hektorek juz nie potrafil spac bez nowego kumpla. Nawet nie podejrzewalam ze Hektor potrafi byc tak delikatny i cierpliwy jak w kontaktach z tym kotem. Oba zwierzaki bawily sie doskonale, nawet utworzyly zgrana druzyne, ktora z niesamowitym powodzeniem niszczyla dom rodzicow :) Np. kot wchodzil na wyzsze polki, niedostepne psu, zrzucal stamtad rozne przedmioty, ktore nastepnie pies rozgryzal :P

Bajka kotem specjalnie zainteresowana nie byla,

Posted

!!!!!!!!!!!!!!!!!TRENINGI!!!!!!!!!!!!!!!

Piątek

Godzina 18.00 ze mną

Sobota

Godzina 10.00 sami

Niedziela

godzina 18.00 ze mną

Odpowiada Wam?

Nie mam niestety nikogo na zastepstwo do sklepu i nie mogę poprowadzić treningu o 9.00 tak jak chciałam!

Pzremyślcie to!!

Sajko

Ciesze się, że Bari czuje się już dużó lepiej! :P

Posted

Wlasnie wrocilam z lecznicy.

Kupilam frontline bo innego srodka dla takiego malucha jak moj akurat nie bylo.

Weterynarz powiedzial mi, ze wczoraj i dzisiaj zdiagnozowano w jego malutkiej lecznicy az 5 przypadkow babeszjozy, przy czym jeden psiak jest od wczoraj na kroplowkach a jego stan jest bardzo, bardzo kiepski :(

A teraz o srodkach przeciwkleszczowych. Suki ciezarne jak najbardziej powinny byc zabezpieczone. Co do karmiacych, to srodkiem przeciwkleszczowym powinno sie suke spryskac tuz przed rozwiazaniem. Wtedy okres najintensywniejszego karmienia szczeniat bedzie wolny od opryskiwania.

Kazdego psa mozna zabezpieczac dodatkowo poprzez zakladanie obrozki KILTIX. Niestety na mojego psa nie bylo i zostanie dopiero zamowiona.

Co do czestosci stosowania Frotline, to weterynarz twierdzi, ze mimo czestych kapieli, to nie powinno sie zageszczac aplikowania badz co badz trucizny. Wiec sama nie wiem ... Moze wspomaganie obroza pomoze.

A teraz jeszcze raz o najbardziej typowych objawach. Moga one wystapic juz w drugim dniu od zarazenia, jednak najczesciej wystepuja w 4 - 6 dobie ... moga tez wystapic po kilku tygodniach.

Objawy:

- temperatura ok. 41 st. C

- osowialosc, brak apetytu

- niedowlad miesniowy

- brunatny mocz

- specyficzne chodzenie na paluszkach tylnych lap. Spowodowane jest to bolem nerek i checia odciazenia odcinku ledzwiowego

- opuchniecie spojowek

To sa najbardziej typowe objawy, ale moga tez wystapic zupelnie inne.

Kleszcz moze zarazic psa juz po 6 - 8 godzinach od chwili wkrecenia sie w skore (chociaz wet glowy mi nie dal, ze po 3 godzinach do zakazenie nie dojdzie :(). Dlatego najlepiej jak najszybciej wykrecic paskude!

Ania-Bajka,

Co do opieki nad Majka, to jeszcze nic nie widomo. Bari od Sajko sie pochorowal i mimo, ze juz jest ok to chyba nie chcialabym, aby Maja naprzykrzala sie Slonikowi w okresie rekonwalescencji.

Dlatego sprawa jest na "pol" otwarta :-)

pozdrawiam,

Posted
Sobota

Godzina 10.00 sami

A czy można by ten sobotni "sami" zostawić o 9? Bo wtedy mogłabym przyjść i zostać na cały... A inaczej to owsze, mogę przyjść, ale tylko na godzinkę...

Chociaż oczywiście ja ciągle jestem bezpsia :cry: :bigcry: :cry: , więc się nie liczę... Chyba że mi ktoś jakiegoś pożyczy...

Posted

Nie zapominajcie, ze nie tylko babeszjoza moze kleszcz zarazic. Przenosi tez pare innych niemilych chorobek, np. borelioze. Co to za paskudztwo wiem sama, bo osobiscie to przechorowalam-po jedynym ugryzieniu przez kleszcza w moim zyciu. Poczatkowe objawy mozna latwo zlekcewazyc, bo sa takie jak typowego przeziebienia, z tym ze na skorze wystepuje rumien wedrujacy. Ale u psa, zwlaszcza jak ma gesta siersc, to mozna go nie zauwazyc. W tej pierwszej fazie chorobe latwo sie leczy antybiotykami, natomiast pozniej wystepuja paralize, a nawet najgorsze.

WIND, jesli nie znajdziesz opiekuna, to ewentualnie my mozemy podjac sie opieki nad Maja- to 2 dni, tak? Mysle, ze Hektor i Bajka zaakceptowalyby goscia.

Posted

Może być w sobotę na 9.00. to juz zalezy od was. Ustalcie sobie sami.

czy wszyscy widzieli rozkład godzinowy zajęć? Bo jak narazzie skomentowała tylko Flaire...

Posted
czy wszyscy widzieli rozkład godzinowy zajęć? Bo jak narazzie skomentowała tylko Flaire...
No właśnie! Też mi drużyna! Jedyna osoba, której zależy na treningach, to ta bez psa...