LALUNA Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 [QUOTE]A Mały?nie powiedziałabym,że był z tego powodu nieszcześliwy...ba zniósł to bardzo dzielnie i nawet obyło się bez kołnierza.[/QUOTE] A miał jakis wybór? Wiesz z psem to jest tak. Kopniesz go a on nie powie Ci że idzie od Ciebie. Nie ma wyboru. Jest tak zwiazany instynktownie ze stadem ze jest na dobre i złe. Tylko ze człowiek powinien miec jeszcze cos takiego jak wrażliwosc aby to złe nie wychodziło od niego. Nie wiem z czego jestes dumna. Ze okaleczyłas psa a on to dzielnie zniósł? Kiedys molosy puszczali na walke z bykami. Własciciele specjalnie okaleczali psy gdy ten wczepił się kłami w byka. Odcinali mu łape i byli bardzo dumni że ich pies to dzielnie znosi. Tylko wiesz to były bardzo dawne czasy i świadomość ludzi jakby jakaś mniejsza. Ale widocznie nie dla wszystkich jest to przeszłość :shake: Quote
ara Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 [quote name='twiggy'] wstydu?jakiego wstydu?nie wstydzę sie niczego. Uważam to za cos zupełnie normalnego.Żaden powod do dumy tym bardziej wstydu! Pierwsze założenie było,że Mały zostanie na moją prośbę z długim ogonem.Hodowczyni tak też zrobiła (całej reszcie ucieto ogonki).Zmieniłam jednak zdanie... A Mały?nie powiedziałabym,że był z tego powodu nieszcześliwy...ba zniósł to bardzo dzielnie i nawet obyło się bez kołnierza.Pewnie nawet nie pamieta,że miał kiedyś długi ogon...:evil_lol:[/quote] :crazyeye::crazyeye::crazyeye: Ja rozumiem, że nie wszyscy odnaleźli się w XXI wieku...:shake: Quote
twiggy Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 [quote name='LALUNA']Własciciele specjalnie okaleczali psy gdy ten wczepił się kłami w byka.[/quote] no szkoda tylko,że nie pomyślałaś o cierpieniu byka!!! Bardzo ograniczony tok myślenia!!!:eviltong: [quote]Ale widocznie nie dla wszystkich jest to przeszłość :shake:[/quote] tak ci sie tylko wydaje! Quote
LALUNA Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 [quote name='twiggy']no szkoda tylko,że nie pomyślałaś o cierpieniu byka!!! Bardzo ograniczony tok myślenia!!!:eviltong: [/quote] Dlaczego miałam mysleć o czymś co dla mnie na całe szczęscie jest tylko historią któa znam jedynie z ksiażek? Jestem przeciwna walkom zwierząt i dla mnie nie ma miejsca na takie bezsensowne okrucieństwo w XXI wieku. Tak samo jak nie poluję i nie lubie tego sportu o ile mozna to nazwać sportem. Ale to przecież Twój pies ma być polujący, będzie pomagał mysliwym aby zabijac inne zwierzeta, Ty obcięłaś swojemu psu ogon i to w wieku w którym kazdy przyzna ze jest to poważna operacja. Wiec chyba nie ja mam ograniczone myślenie. :shake: Quote
twiggy Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 [quote name='ara']:crazyeye::crazyeye::crazyeye: Ja rozumiem, że nie wszyscy odnaleźli się w XXI wieku...:shake:[/quote] to chyba nie ma nic wspólnego z jakimkolwiek zrozumieniem! Tacy mocni w gębie jestescie! Tyle piszecie o bólu i cierpieniu...to może zajmiecie się tymi,które tak naprawdę najbardziej cierpią... Quote
LALUNA Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 [quote name='twiggy']to chyba nie ma nic wspólnego z jakimkolwiek zrozumieniem! Tacy mocni w gębie jestescie![/quote] Owszem ma. I wiesz akurat te osoby które ostatnio sie wypowiadały mają psy, które nie kopiowały. Mimo iż są to rasy które się kopiowało. Quote
sylwia i boksery Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 [quote name='twiggy'] Tacy mocni w gębie jesteście! Tyle piszecie o bólu i cierpieniu...to może zajmiecie się tymi,które tak naprawdę najbardziej cierpią...[/quote] Na nic się nie zdadzą żadne krucjaty,jeżeli sami nie potrafimy -na własnym podwórku -oddzielić okrucieństwa od przyjaźni do naszego czworonoga. Wszystkie walki i przewroty trzeba zacząć od siebie-to stara prawda. Quote
sylwia i boksery Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 [quote name='LALUNA']Owszem ma. I wiesz akurat te osoby które ostatnio sie wypowiadały mają psy, które nie kopiowały. Mimo iż są to rasy które się kopiowało.[/quote] To prawda-ja mam 3 niekopiowane,piękne boksery :multi: Jestem dumna z tego,że nie okaleczyłam moich psów :multi: Quote
twiggy Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 [quote name='LALUNA'] Tak samo jak nie poluję i nie lubie tego sportu o ile mozna to nazwać sportem. Ale to przecież Twój pies ma być polujący, będzie pomagał mysliwym aby zabijac inne zwierzeta[/quote] widzę,że pojęcie o tym masz żadne dlatego nawet nie mam zamiaru wiecej z toba na ten temat dyskutowac!zawsze drą papę ci,którzy wiedzą mało albo i nic!:lol::lol::lol: I gdybyś zainteresowała się choc trochę to może wiedziałabyś,że wyżeł to legawiec,pies do polowań na PTAKI!!! Każda rasa jest do czegoś stworzona (raczej).Wyżel to pies na polowania!Każdy ma pasję we krwi.Jeden większą drugi mniejszą.Kanapowca można z niego też zrobic,ale czy jest to wtedy pies szczęśliwy?:roll: Ty polowań nie lubisz,więc po nico ci taki pies jak wyżeł.A o gustach się nie dyskutuje! :eviltong: Quote
twiggy Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 [quote name='LALUNA']I wiesz akurat te osoby które ostatnio sie wypowiadały mają psy, które nie kopiowały. Mimo iż są to rasy które się kopiowało.[/quote] nie widzę wśród nich nikogo,kto miałby psa uzytkowego.:cool3: nawet dla mnie kopiowanie ogonów i uszu takim psom jak np boksery to głupota.W niczym im ten ogon i uszy przeszkadzac nie bedą. Wszystko bierze sie z tąd,że przyjął się jakiś tam obraz,od którego trzeba odwyknac.Na to trzeba czasu. Quote
sylwia i boksery Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 [quote name='twiggy']nie widzę wśród nich nikogo,kto miałby psa uzytkowego.:cool3:[/quote] Bokser to rasa użytkowa-ma nawet próby pracy. Jeżeli nie znasz historii rasy i wzorca,lepiej nie pisz takich rzeczy. Quote
LALUNA Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 Laluna napisała: [quote]Ale to przecież Twój pies ma być polujący, będzie pomagał mysliwym aby zabijac inne zwierzeta[/quote] Twiggy napisała: [quote]I gdybyś zainteresowała się choc trochę to może wiedziałabyś,że wyżeł to legawiec,pies do polowań na PTAKI!!! [/quote] Znaczy Twiggy nie wie nic na temat ptaków które także należa do królestwa zwierząt. No wiec specjalnie dla Twiggy, coby dowiedziała się do jakiego królestwa nalezą ptaki :p [URL]http://zoo.bydgoszcz.com/strona/ptaki/sys.html[/URL] Nie wie też nic na temat polowania, skoro nie wie ze mysliwi na polowaniu zabijają zwięrzęta. Takie zwierzęta jak ssaki czy ptaki :p Quote
LALUNA Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 [QUOTE]Bokser to rasa użytkowa-ma nawet próby pracy. Jeżeli nie znasz historii rasy i wzorca,lepiej nie pisz takich rzeczy.[/QUOTE] Briardy to też rasa użytkowa i ma próby pracy. Ara a Ty masz jakas rasę użytkową? :razz: :lol::lol::lol: Quote
twiggy Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 [quote name='sylwia i boksery']Bokser to rasa użytkowa-ma nawet próby pracy. Jeżeli nie znasz historii rasy i wzorca,lepiej nie pisz takich rzeczy.[/quote] ale czy krótki ogon i uszy miały coś z tym wspólnego? Bo widzisz u wyżłow tak!:eviltong: Quote
twiggy Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 [quote name='LALUNA'] Znaczy Twiggy nie wie nic na temat ptaków które także należa do królestwa zwierząt. [/quote] lubisz zgrywac taką cwaniarę,co? :evil_lol: pisałaś moja droga w taki sposób,że dałaś do zrozumienia,że będą to wszystkie zwierzęta na które się poluje.Więc odpisałam tobie,że tymi zwierzętami będą TYLKO ptaki.Nawet nie uczę psa na farbę. Quote
LALUNA Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 [quote name='twiggy']lubisz zgrywac taką cwaniarę,co? :evil_lol:[/quote] To raczej Twoja rola w tym topicu [QUOTE]pisałaś moja droga w taki sposób,że dałaś do zrozumienia,że będą to wszystkie zwierzęta na które się poluje.Więc odpisałam tobie,że tymi zwierzętami będą TYLKO ptaki.Nawet nie uczę psa na farbę[/QUOTE] Łooooł to znaczy to musi byc usprawiedliwienie co? :razz: Znaczy jak tylko ptaki sie zabija to moze być. A co? Ptaki to jakoś tak szczególnie mniej czują, czy nie żal jak się zabija? :shake: Quote
twiggy Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 [quote name='LALUNA'] Łooooł to znaczy to musi byc usprawiedliwienie co? :razz: Znaczy jak tylko ptaki sie zabija to moze być. A co? Ptaki to jakoś tak szczególnie mniej czują, czy nie żal jak się zabija? :shake:[/quote] to się nazywa selekcja moja droga!!! :eviltong: Tak jest w życiu... [quote]czy nie żal jak się zabija[/quote] jestes wegetarianką??? Quote
LALUNA Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 [QUOTE]to się nazywa selekcja moja droga!!! :eviltong: Tak jest w życiu...[/QUOTE] Nie, w życiu człowieka nie obowiązuje prawo dżungli. A selekcja naturalna w przyrodzie nie na tym polega. W naturze selekcjonuje się najsłabsze osobniki. Chore, stare, osłabione. Moze powiedz czy myśliwy robi jakiś test przed zabiciem czy jest to najsłabszy, stary osobnik do wyeliminowania? Cos widzę że masz mylne pojecie o polowaniu i chyba nie zdajesz sobie sprawę czym jest zabicie zwierzęcia i co to jest selekcja która obowiązuje w przyrodzie. [QUOTE]jestes wegetarianką??? [/QUOTE] To chyba nie ma znaczenia. Bo wiesz co innego jest dla koniecznosci, a co innego dla zabawy lub dla estetycznych doznań Quote
twiggy Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 [quote name='LALUNA']Nie, w życiu człowieka nie obowiązuje prawo dżungli. A selekcja naturalna w przyrodzie nie na tym polega. W naturze selekcjonuje się najsłabsze osobniki. Chore, stare, osłabione. Moze powiedz czy myśliwy robi jakiś test przed zabiciem czy jest to najsłabszy, stary osobnik do wyeliminowania? Cos widzę że masz mylne pojecie o polowaniu i chyba nie zdajesz sobie sprawę czym jest zabicie zwierzęcia i co to jest selekcja która obowiązuje w przyrodzie. [/quote] widzę,że temat selekcji należy z tobą również zamknąc!:eviltong: ty o polowaniu widze,że nie masz za to pojęcia ŻADNEGO!!!:p [quote]To chyba nie ma znaczenia. Bo wiesz co innego jest dla koniecznosci, a co innego dla zabawy lub dla estetycznych doznań[/quote] a zwierzęta te również cierpią przed śmiercią, świnie płaczą jak noworodki i nikogo to nie rusza, przecież mięsko takie pyszne... :cool3: Jakoś cierpienie świnek nikogo nie rusza. Może są zbyt mało szlachetne, zeby się nad nimi litować? :shake: Quote
LALUNA Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 [QUOTE]widzę,że temat selekcji należy z tobą również zamknąc!:eviltong:[/QUOTE] Chyba faktycznie sobie nie pogadamy. Musisz troche bardziej sie wgłebic w te tematy. W temat polowania też. Tylko w ten ostatni lepiej w teorii. Po co zabijać ptaki. [QUOTE]a zwierzęta te również cierpią przed śmiercią, świnie płaczą jak noworodki i nikogo to nie rusza, przecież mięsko takie pyszne... :cool3: Jakoś cierpienie świnek nikogo nie rusza. Może są zbyt mało szlachetne, zeby się nad nimi litować? :shake: [/QUOTE] Dlaczego nie rusza? Wiele ludzi rusza i tak samo walczą, poczytaj sobie rozporządzenia unijne. A czy mięsko pyszne? Wiesz ja tam nie przepadam za mięskiem. Z mięska to najlepiej wolę owoce :p :lol: Quote
sylwia i boksery Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 Zwolennicy kopiowania zawsze mają na podorędziu trzy zastępcze tematy :sterylizacja,bezdomność i zwierzęta rzeźne. Zawsze pojawiają się one wtedy,gdy kończą się argumenty niezbędne do rzeczowej dyskusji nt kopiowania. Quote
twiggy Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 [quote name='sylwia i boksery']Zwolennicy kopiowania zawsze mają na podorędziu trzy zastępcze tematy :sterylizacja,bezdomność i zwierzęta rzeźne. Zawsze pojawiają się one wtedy,gdy kończą się argumenty niezbędne do rzeczowej dyskusji nt kopiowania.[/quote] tak to sobie tłumacz! :evil_lol: [quote]Musisz troche bardziej sie wgłebic w te tematy. W temat polowania też. Tylko w ten ostatni lepiej w teorii. Po co zabijać ptaki. [/quote] a tobie polecam poczytac sobie nt zasad selekcji! Quote
LALUNA Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 [quote]a tobie polecam poczytac sobie nt zasad selekcji![/quote] Znam je lepiej niż Ty skoro takie rzeczy wypisujesz. Ale moze powiesz mi, jak to myśliwy na polowaniu wybiera te okazy słabowite i chore. Jak je selekcjonuje zanim odda strzał, skoro nawet mu sie zdaża człowieka albo psa upolować :razz: I pewnie sobie wiesza na ścianie te trofea z chorowitych okazów, które na pierwszy rzut oka widać że ledwie dychały. Quote
twiggy Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 [quote name='LALUNA'] Jak je selekcjonuje zanim odda strzał, skoro nawet mu sie zdaża człowieka albo psa upolować :razz: [/quote] życie...:p Quote
lis Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 [quote]Każda rasa jest do czegoś stworzona (raczej).Wyżel to pies na polowania!Każdy ma pasję we krwi.Jeden większą drugi mniejszą.Kanapowca można z niego też zrobić,ale czy jest to wtedy pies szczęśliwy?:roll:[/quote] W to,że pies nie polujący jest nieszczęśliwy,po prostu nie wierzę - jest to gadka myśliwych...:diabloti: Psu zawsze można znaleźć zajęcie zastępcze - a co do kopiowania: Mój jamnikowaty kundelek miał problem z uszami,trzepał nimi na lewo i prawo i lała mu sie z nich krew - wet powiedział,że w ostateczności można obciąć końcówki uszu,ale się oczywiście nie zgodziłem - po zastosowaniu przepisanej maści ranki się zagoiły i krew już nie cieknie od ponad roku mimo,że pies nadal trzepie uszami.:lol: Quote
Recommended Posts