Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 2 weeks later...
Posted

bylismy, bylismy - III stopień, no ale kurcze ja ma wyzuty sumienia, ze ten pies wiele traci przez moja niewiedze i chcialabym aby popracowala z kimś kto sie na tym za wie co i jak... (bo o sobie tak nie moge powiedzieć)

Posted

Rozumiem :lol: my na Zlocie Węgrów mieliśmy szkoleniowców-myśliwych, którzy pomogli nam zrozumieć i nami pokierować aby z psem tak pracować aby miał on frajdę, a my abysmy psu nie przeszkadzali:evil_lol:

Posted

przydalo by mi sie cos takiego bo z tego co sie dowiedzialam to na szkoleniach p.m. daja ci barzanta i masz z psem pracowac i na tym polega cale to szkolenie. A u mnie jest ten problem ze ja nie wiem jak z tym psem pracowac. Wiem jak pokazywac kierunki, ze pies powinien chodzic zygzakami, wystawic ptaka... no i to w sumie wszystko...

Posted

Ja nie byłam na takim szkoleniu. U nas na Zlocie porwadzacy zajęcia dużo tłumaczył co i jak, w którym miejscu pracy psa już ingerować, a w którym jeszcze nie, omawiał prace każdego psa na co zwrócić uwagę jeszcze, my akurta korzystaliśmy z pola pełnego przepiórek także nie potrzebowaliśmy hodowlanych ptaków. Choć w "najstarszej" grupie jednego dnia mieli takiego ćwiczebnego ptaka. ;)

Posted

Hawana przeciez pod samym nosem masz p. Siejkowskiego :-) ja nie wiem czy on przypadkiem nie mieszka w Zninie albo gdzies w okolicy! W tym roku jak bylam na zgrupowaniu szkoleniowym dla retrieverow on wlasnie prowadzil taki trening dla wyzlow! :-) Kontakt do niego na pewno dostaniesz w oddziale zk w Bydgoszczy!

Posted

[quote name='Hawana'] A u mnie jest ten problem ze ja nie wiem jak z tym psem pracowac. [/quote]

Polecam lekture "Wyzly" E. Dembinioka, ew. "Zrozumiec psa" J. B. Wilskiego lub "Ukladanie psow - porady praktyczne" J. Wozniaka

Posted

tak wiem, mieszka w Rogowie i porzyjezdza czasem do hodowcy jamnikow, ktory mieszka niedaleko. Nie musialam nawet isc z psem odebrac rodowodu bo mi ja na miejscu obejzal, ale mi tak troche glupio... Zawracac mu glowe...
ale kiedys bede musiala go zapytac

Posted

Nie musisz "zawracac mu glowy" - zapytaj poprostu czy nie organizuje znowu jakis zgrupowan/kursow, a jesli nie czy nie moglby Ci kogos polecic, bo Ci zalezy bla bla bla ;-)

• 1 month later...
Posted

[quote name='betty_labrador']Martyna, gdzie i kiedy i skad sie dowiedziec o takie szkolenie retrieverow?[/quote]

[URL]http://www.szkolenia-psy.dog.pl/[/URL]

Posted

[quote name='betty_labrador']Martyna, gdzie i kiedy i skad sie dowiedziec o takie szkolenie retrieverow?[/quote]

Zazwyczaj wrzucam info o tym na nasza liste/forum, no i Mars podal konkretny link :D

• 2 months later...
Posted

No dziwne że nie lubi wody. Większośc wyżłow z aportem z wody nie ma problemu... Na szczęście po to sa właśnie próby aby odrzucic hodowli psy które nie nadają się do pracy

• 9 months later...
Posted

Poszukuję namiarów na osoby z okolic Olsztyna, które pomogą mi w przygotowaniu wyżełki do prób polowych. :)

• 4 weeks later...
Posted

tak w zasadzie, to proby polowe nie sa sprawdzianem tego co pies juz umie tylko jego naturalnych instynktow w lowisku, nie powinnno sie go wiec specjalnie przygotowywac.
Obowiazkiem jednak wlasciciela umozliwienie psy kontaktu z ptactwem, woda, strzalem tak by nie byl na tych probach zdziwiony o co chodzi.
proba wody jest chyba jedynym cwiczeniem gdzie wydaje mi sie normalne by z psem cwiczyc- pies na tej konkurencji musi wejsc do wody chetnie i przeplynac minimum 5 metrow z wlasnej woli. Jest to dosyc trudne, zwlaszcza ze psy bez celu nie chca na poczatku wchodzic do wody i musi sie im cos w glowce poprzestawiac zanim odkryja przyjemnosc plywania.
Ewelina, szukaj wiec osoby ktora nauczyc Ciebie jak obserwowac psa w polu i na ktore rzeczy masz zwrocic uwage w pracy z Hera.
Kiedy wlasciwie sa proby w legnicy?