Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

jest głodna! dzisiaj, w sobotę; bardzo głodna:(

Suri to suczka, którą pierwszy raz zobaczyłam w schronisku pod koniec lata. Jeszcze nie wiem, jak długo tam jest, nie zdążyłam sprawdzić w dokumentach. Prawdopodobnie została oddana przez właściciela. Wszystkie konkrety postaram się poznać w najbliższą środę, to wtedy dopiszę.

2 kwietnia, czyli tydzień temu, wyszłam z nią na pierwszy spacer. Dzisiaj - drugi. Będziemy tak razem co sobotę - ale to bardzo mało dla psa...

Suri mieszka w boksie z 3 innymi psami. Dogaduje się z nimi bardzo dobrze.
Kiedy się podchodzi do krat, stoi - a raczej podskakuje - na dwóch łapkach i wpycha nosek w szpary. Bardzo chce wyjść, chce, by ją chociaż pogłaskać, naprawdę "woła" o uwagę.

Gdy wychodzi - jest niesamowicie ruchliwa. Nie to, że ciągnie na smyczy czy szaleje - tylko cieszy się tak bardzo, że po prostu musi być w ciągłym ruchu. Podskakuje, podbiega, kładzie się na brzuchu, na plecach, macha łapkami, zaplątuje się w smycz i po chwili wyplątuje, uśmiecha całym psim pyszczkiem.

Jest najtrudniejszym psem do robienia zdjęć, jakiego w życiu poznałam;)

Więc i zdjęcia albo w ogóle nie oddają jej uroku, albo są bardzo niewyraźne i liche, ewentualnie poobcinane:razz:

Właściwie nie udało mi się zrobić jeszcze żadnego dość dobrego do ogłoszeń, choć próbowałam w tamtym i tym tygodniu...

To, co mam:

• Replies 87
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jest jeszcze coś takiego:

Te robiłam przy pomocy "asystenta" do przytrzymywania psa, ale też niewiele pomogło;) (na kilkadziesiąt zrobionych fotek, widać coś na trzech..:cool3:)

Posted

Suri jest przesympatyczna, sama radość, esencja radości - oczywiście, gdy uda się jej wyjść i pobyć z człowiekiem.
Gdy się już wyszumi trochę, ładnie chodzi na smyczy - póki z czegoś się znów nagle nie ucieszy i nie owinie jej sobie dookoła;)
Kocha dostawać smaczki, uwielbia przybiegać na wołanie, skacze wysoko i ma wielką satysfakcję, gdy uda jej się dosięgnąć kogoś i polizać znienacka:cool3:

Mimo to wszystko - daje radę się skoncentrować i dzisiaj zaczęła już troszkę siadać na komendę (za łapówki), co w ubiegłą sobotę wydawało się nie do pomyślenia:)

To sunia rozbijająca smutek w puch. A potem się w nim wytarza i poskacze, i życie jest piękne:lol:

Co ona robi całymi dniami w tym boksie...:shake:

Posted

leonardo kochana, a ja mam prośbę do Ciebie - jak będziesz miała aparat w sobotę mogłabys pstryknąć pare fotek temu owczarkowi, który siedzi w tym samym boksie?

Posted

zapka napisał(a):
leonardo kochana, a ja mam prośbę do Ciebie - jak będziesz miała aparat w sobotę mogłabys pstryknąć pare fotek temu owczarkowi, który siedzi w tym samym boksie?

Raczej nie będzie z tym problemu, jasne.

Posted

Wrażenia z soboty bardzo, bardzo pozytywne - Suri fantastycznie chodziła na smyczy. O ile szaleje przy zapinaniu (to z radości:diabloti:), to potem jest jak anioł. Spacer to miły wypoczynek, połączony z zabawą:) To starałam się podkreślić w ogłoszeniach.

Dowiedziałam się, że Suri została oddana tak po prostu, bez podania przyczyny czy jakichkolwiek informacji. I - co mnie bardzo zdziwiło - że jest w schronisku już 2 lata! A ciągle taka radosna! - biedna psinka:shake:
Więc wychodziłoby, że teraz ma prawie 4, a zachowuje się czasem jak szczeniaczek..

Jest tak miła, że gdyby tylko znalazł się ktoś, kto zechciałby ją bliżej poznać - to pewnie by się nią szybko zachwycił - tylko najpierw musi na nią ktoś w ogóle zwrócić uwagę - a Suri w boksie jakoś bardzo się nie wyróżnia. Taki zwykły, czarny kundelek, który próbuje wyciągać łapki i wystawiać nosek zza krat...

Ale musimy znaleźć i znajdziemy fajny dom! Prędzej czy później! Oby prędzej..:roll:

Posted

I przefajna.
Wprawdzie wątek skromny, mało sensacyjny - ale psy schroniskowe mają dramat na co dzień, taki mało widowiskowy.. Cóż tu pisać?
To 2 lata zwykłego, strasznego życia w boksie - beton, zimno lub upał, walka o jedzenie...
I ta nie wiadomo skąd się biorąca nadzieja w oczach, gdy tylko w okolicy pojawi się człowiek.

• 2 weeks later...
Posted

Suri była dzisiaj na spacerze, jak zwykle, przefajna. Chciała się zabić za parówkami:razz:, siadała i jadła,wciąż chciała więcej i skakała po mnie - choć ją tego oduczam:mad:, na smyczy za to chodzi naprawdę jak anioł:lilangel: .

Najgorsze, że cały jej urok widać dopiero na żywo, na zdjęciach się niczym szczególnym nie wyróżnia... I żadne ogłoszenie nie odda nawet w połowie tego, jaka naprawdę jest..

Spróbuję zrobić jakiś filmik, ale nie wiem, czy się uda coś sensownego. Zobaczę w przyszłą sobotę.
Z Suri to chyba każdy normalny człowiek byłby tak zadowolony - a na razie nic się nie kroi..

Igemelli zrobiła dla niej firmówkę, wydrukowałam trochę i porozwieszam. Może to coś da? Oby..

Posted

myślę, że filmik byłby najlepszą reklamą Suri. Ktoś miał przynieść kamerkę i kręcić filmiki naszym psiakom. Chyba Diana M., ona też na drugą turę przyjeżdża po Katowicach.

Posted

Ja przyniosę aparat z kamerką w sobotę. Spróbujemy.

Dzisiaj rozdałam do rozwieszenia wolontariuszom z K-c parę firmówek Suri. Przy okazji - igemelli - wielkie dzięki za ich przygotowanie. mnie wystarczyło tylko wydrukować;)

Posted

Filmik zrobiony - szkoda tylko, że mnie na nim jest bardzo dużo też... no i się waham, czy dawać do ogłoszeń w związku z tym... i drugi, z dziewczynami, ale sama Suri chyba grzeczniej, więc i lepiej się prezentuje na tym pierwszym... zresztą, zgram do poniedziałku, to wrzucę.

Dziś tylko dwa zdjęcia ze spacerku, reszta jutro:)

Posted

Tu Suri wącha coś zawzięcie i oblizuje trawę:

Wraca na każde zawołanie:

Coś zobaczyła, może robaka:

Wygląda, jakby się na kogoś/coś czaiła, ale ona czasem po prostu tak lubi przycupnąć:

Obserwacja terenu:

Posted

Dalej sprawdzamy, co wokół:

Znowu "z przyczjajki":

Normalne chodzenie na smyczy:

Sprawdzanie, czy coś może ciekawego jest w saszetce...

Suri nieco dalej:

Posted

Suri wczoraj, jak zwykle, wesoła i żywiołowa. Wyjątkowo szalała na punkcie jedzenia, skakała albo wpychała nos do saszetki, żeby coś wyjeść. Potem trafiła jej się dodatkowo kasza z mięsem, którą opiekunka przywiozła koledze Suri z boksu, a on już zrezygnował. Mała pożarła kaszę w try miga... i dalej poszukiwała czegoś smacznego:eviltong:
A przecież nie jest jakoś szczególnie chuda - zupełnie normalna.. choć pewnie brakuje jej, jak wielu schronowym psom, jakichś witamin, minerałów itp.

Mój Biś poszedł do domu i obiecałam sobie, że nie będę się zajmować innym psem z tego schroniska, póki nie wyadoptuję Suri. Muszę się jakoś uprzeć i skupić głównie na niej. 2 lata to naprawdę za dużo. I jak na razie nie ma widoków na nic innego...:roll:

Tak zwany najzwyklejszy kundelek... Ludzie się o nią nie zabijają, jak o parę innych w typie modnej rasy...