Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam pytanie: co sądzicie o gotowaniu psu rosołków i zalewaniu nimi karmy? :???:

Karmię dobrą suchą karmą, jednak mój pies nieznosi jeść jej suchej, więc mu zalewam czymś dobrym.

Czasem właśnie gotuję rosołek- kupuję kurczaka, warzywka i dolewam mu szklankę wywaru do miski- zjada ze smakiem :-D no i uwielbia też gotowane w tym wywarze warzywa.
Hodowca zalecił mi tez podawanie raz na jakiś czas wywaru z giczy cielęcej, bo podobno jest zdrrowy.

ale ostatnio słyszałam tez, ze wszelkie rosołki i wywary są niezdrowe. Co sądzicie? :hmmmm:

Posted

Ja sądzę: jak najbarzdiej zalewaj karme rosołkami i zupkami mięsnymi. Byle nie zwierały przypraw. No i musisz mies oko na wage psa tzn, zeby zupy za tłuste nie były jesli pies ma tendencje do tycia.
Moje psy tez uwielbiaja takie "zalewane" jedzenie. A juz szczególnie zimą podczas mrozu niewyobrażam sobie żeby nie podać Mo ciepłego "papu piesia".

Posted

Dokładnie tak jak napisała Mokisia-polewanie takim wywarem/rosołkiem jest dobrym sposobem,aby psa zachęcic do zjedzenia,jeżeli jest niejadkiem,oczywiście każdemu psu mozna zaserwować taką przyjemnosc,moze to byc też oliwa,olej z pestek winogron,jogurt nat., kefir.
Wszystkie te przyjemnosci mój pies moze doswiadczyc.
Obecnie je gotowane czyli kurczak,ryz,warzywa i witaminy,wszystko to zalewam"rosołkiem" w którym mieśo sie gotowało,oczywiście beż żadnych przypraw.Kiedy przychodzimy do domu,pies biegnąc do kuchni skomle, czując zapach żarełka :D , a kiedy mu to wszytsko przygotowywuje,to bacznie i grzecznie z oblizywaniem na czele :D siedzi przy stole i czeka,od czasu do czasu popedzając mnie charakterystycznym pomrukiwaniem tzn gadaniem :D

Posted

to, że pies to uwielbia, to ja widzę :-D

pytam się tylko bo słyszałam, ze to NIEZDROWE, zwłaszcza wywar z kurczaka. Tylko jakoś nie moge pojąc, czemu wywar z kurczaka ma być niezdrowy?:hmmmm:
może ktoś jeszcze coś o tym wie?

Dzięki za odpowiedzi :)
Jak by mój pies się dowiedział, ze rosołki mają być niezdrowe, to chyba byłby bardzo nieszcześliwy.. ;)

Posted

Jak ktoś mi mówi, że coś jest niezdrowe, to przede wszystkim staram się ustalić dlaczego. Nie wiem, czemu rosół miałby szkodzić psu - może dlatego, że jest tłustawy? Jeśli służy za aromatyzator karmy, to uważam, że dużo lepiej polewać rosołem niż jakąś sztuczną polewą do suchych karm.

Posted

no więc właśnie próbuję ustalić :lol: bo dowiedziałam się, ze " jest niezdrowy, bo już kilka osób ( w tym wetów) to potwierdziło. "

no ale z tego, co tu widzę, chyba aż tak źle nie jest ;)

Posted

Z tego,co wiem,to wywar z mięsa zawiera dużo tluszczu i właśnie ze wględu na to lekarze nie polecają "rosołku". Według mnie,jeśli Twojemu psu to służy,to śmiało możesz podawać.Jest to wykluczone jedynie w przypadku psów mających problemy z trzustką.

Posted

jak taki rosolek wyjdzie za tłusty to wystarczy wstawić do lodówki i jak tłuszcz stężeje to po prostu ga wyjąć i po kłopocie.
ja jak ugotuje taki rosołek to potem wyjmuję mięso i warzywa i rozdrabniam, a w wywarze gotuję ryż/kaszę/makaron i zostawiam do "wchłonięcia". psia zupka pierwsza klasa :lol: u mnie piechole raczej chudawe więc o zbędny tłuszczyk nie musimy się martwić :p