Jump to content
Dogomania

Schron KIELCE - mini-goldenka GAFA odeszła za TM [*][*][*] , czy inne też odejdą?????

Recommended Posts

Posted

Dziewczyny! Przestancie wypisywac komentarze na FB! Bo sie zaraz sie tam zrobi zamet i nie bedzie przyjemnie! PROSZE, dajcie nam robic to co zaczynamy. Nie chce awantur i klotni. chce pomoc zwierzetom. Przez swoje wpisy robicie tam jeszcze wiekszy balagan od tego ktory juz jest! Bardzo prosze, zastanowcie sie co robicie!!!!

Posted

[IMG]http://img543.imageshack.us/img543/695/imgp0993a.jpg[/IMG]

cudowny misio

[IMG]http://img826.imageshack.us/img826/2451/imgp0995a.jpg[/IMG]

Prawie jak Koni tylko chyba samiec

[IMG]http://img72.imageshack.us/img72/8498/imgp0996a.jpg[/IMG]

[IMG]http://img121.imageshack.us/img121/8984/imgp0997ab.jpg[/IMG]

Posted

epe Gosi Frąc żadna z nas nie zna. Nie ma ona nic wspólnego z tozem. Pracuje dla fundacji non profi.

Dlaczgo dary i kasa mają wpływać na konto TOZu??
Bo TOZ ma dać lokal na dary i również teraz działa z posłem na sejm odpowiedzialnym za ochronę zwierząt. Wpłaty będą dokonywane na dwa konta i maja ze sobą współpracować..

Najważniejsze są zwierzaki. Pamiętajmy o tym!!

epe jak masz jakieś pytania to napisz do Gosi Frąc na pw. Napewno ci odpisze.

Posted

[quote name='agnieszka24']epe Gosi Frąc żadna z nas nie zna. Nie ma ona nic wspólnego z tozem. Pracuje dla fundacji non profi.

Bo TOZ ma dać lokal na dary i również teraz działa z posłem na sejm odpowiedzialnym za ochronę zwierząt. Wpłaty będą dokonywane na dwa konta i maja ze sobą współpracować..

epe jak masz jakieś pytania to napisz do Gosi Frąc na pw. Napewno ci odpisze.[/QUOTE]

Prawda! Dlatego APELUJE do Was o nie sianie zametu na FB!!!!! Tym mozecie tylko zaszkodzic!!!

epe, zamiast zadawac pytania na FB (ktore zawsze mozes zadac tu, a nie podjudzac towarzystwo na FB) napisz prosze tekst do przetlumaczenia i wspolpracuj z nami!

Posted

Szczeniorki:

[IMG]http://img835.imageshack.us/img835/6404/imgp0998a.jpg[/IMG]

[IMG]http://img19.imageshack.us/img19/8273/imgp0999a.jpg[/IMG]

[IMG]http://img822.imageshack.us/img822/988/imgp1000a.jpg[/IMG]

[IMG]http://img837.imageshack.us/img837/5292/imgp1001a.jpg[/IMG]

Posted

Różny wiek i różne mioty, ale wszystkie w budzie gdzie kiedyś była Kana:(

[IMG]http://img408.imageshack.us/img408/1682/imgp1002a.jpg[/IMG]

[IMG]http://img413.imageshack.us/img413/5778/imgp1003a.jpg[/IMG]

[IMG]http://img227.imageshack.us/img227/4269/imgp1005a.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='agnieszka24']Bardzo proszę o zakończenie dyskusji na fb na temat zbierania pieniędzy na konto TOZu!

Sama była na początku zaskoczona, ale taka dyskusja tylko szkodzi. Pieniądze jakie wpłynął zasilą też konto psiaków ze śtozu. Poza tym duże grono osób dowie się o psiakach, a to zwiększa szansę na pomoc dla nich. Toz ze śtozem się dogada w tej sprawie. My nie musimy drążyć tematu.

Gosia pomaga, a nie szkodzi. Naprawdę bardzo dużo już zrobiła. Oby tym razem akcja przyniosła efekty i udało się wygrać walkę o lepsze jutro psiaków ze schronu.

Nie mąćmy już na fb, bo to tylko podważa wiarygodność akcji.[/QUOTE]

[quote name='andzia69']a ja zapytam inaczej - co bedzie z ta "zamrozoną" kasą na koncie TOZu gdy sie okaże, ze z całej tej akcji nic nie wyszło??? przyszło wam to do głowy?

po jaką chusteczkę pisze sie o kasie???? można było napisac, ze do momentu osiągniecia konkretnego celu nie zbieramy kasy, bo nie ma po co! nie podoba mi sie to....i nei znam żadnej Gosi Frąc...zalogowałam sie na FB po to by poczytać co tam piszą...ale mi sie to nie podoba i koniec - takie jest moje zdanie:([/QUOTE

[quote name='agnieszka24']epe Gosi Frąc żadna z nas nie zna. Nie ma ona nic wspólnego z tozem. Pracuje dla fundacji non profi.

epe jak masz jakieś pytania to napisz do Gosi Frąc na pw. Napewno ci odpisze.[/QUOTE]

Posłuchajcie - żeby pomagać tym psom - muszą być środki finansowe.
Ludzie sami zaczęli się domagać podania kont do wpłaty - bo chcą wpłacać nie tylko na agatkę - ale chcą pomóc wszystkim cierpiącym psom - nie mozna im tego zabronić.
Te psy panicznie i szybko POTRZEBUJĄ pomocy. A pomoc = szczepienia, leczenie, operacje, kastracje, sterylizacje, hotel, DT, karma, transporty = KASA.
Nieważne kto z Kielc zbiera - ważne, że pieniadze na pomoc psom będą !!!
Choć nie to było celem akcji na FB - celem akcji była pomoc agatce i krytyka schroniska oraz doprowadzenie do zmian w schronisku.
Stało się inaczej - czego nikt przewidzieć nie mógł, ale nie stało się nic ZŁEGO !!!
Bardzo dobrze, że tak wspaniały odzew i odruch serc jest na FB, wspaniale, że nazbiera się jakieś pieniadze na psy.
Pecunia non olet epe !!! tym bardziej, jeśli są dla psów.
Wyluzujcie proszę.

Posted

jeśli ktoś nie widział, to Gosia Frąc wrzuciła tez konto śtozu tutaj:

[URL="http://www.facebook.com/?tid=1601862603716&sk=messages#%21/group.php?gid=111611718864409&ref=nf"]http://www.facebook.com/?tid=1601862603716&sk=messages#!/group.php?gid=111611718864409&ref=nf[/URL]

Ona próbuje pomóc. epe, nie podważaj wiarygodności akcji na fb. Pozwól że toz ze śtozem się dogada.

Ta zbiórka to dla mnie tez dziwna rzecz, ale się nie wtrącam. Skoro taka inicjatywa [B]wyszła od ludzi z fb[/B] to dlaczego przeszkadzać??

Miejcie na względzie dobro pisków. Nie mąćcie tam. już wystarczy tych niedomówień, awantur i dopisywania teorii na wątkach dogo..

Posted

Dobrze,że mi wytłumaczyłyście,że będzie współpraca:lol:
Od dawna śledzę wątek Dymin,pamiętam "akcję" Emir oraz różne inne próby w sprawie Dymin - mijają lata i dopiero teraz,gdy odbyła się kontrola NIK,coś zaczyna ruszać. Najważniejsze,że powiatowy zrozumiał,że może stracić stołek;)
Jak on będzie teraz trzymał z Wami,to będzie można myśleć o wyganej!
A o tych pieniądzach - dlatego tak się dopytywałam,bo nigdy nie słyszałam,aby TOZ Kielce coś pomagał w sprawie zwierząt. Aby pomagał je wyciągać itp. Chyba,że tak robił,a nigdy o tym nie pisano;)
Więc dlatego doznałam szoku - bo wiem,że kto pomaga zwierzakom w realu,ma zazwyczaj duże koszty i wiele długów

Posted

Czy ktoś kto jest na bieżąco mógłby wstawić fotki psiaków wyciągniętych ostatnio ze schronu?? Gosia chce zrobić grupę i zbierać pieniądze na hotel dla tych konkretnych psiaków. Ja kojarzę tylko dwie wyżełki..

Posted

[quote name='E-S'][quote name='andzia69']a ja zapytam inaczej - co bedzie z ta "zamrozoną" kasą na koncie TOZu gdy sie okaże, ze z całej tej akcji nic nie wyszło??? przyszło wam to do głowy?

po jaką chusteczkę pisze sie o kasie???? można było napisac, ze do momentu osiągniecia konkretnego celu nie zbieramy kasy, bo nie ma po co! nie podoba mi sie to....i nei znam żadnej Gosi Frąc...zalogowałam sie na FB po to by poczytać co tam piszą...ale mi sie to nie podoba i koniec - takie jest moje zdanie:([/QUOTE

Posłuchajcie - żeby pomagać tym psom - muszą być środki finansowe.
Ludzie sami zaczęli się domagać podania kont do wpłaty - bo chcą wpłacać nie tylko na agatkę - ale chcą pomóc wszystkim cierpiącym psom - nie mozna im tego zabronić.
Te psy panicznie i szybko POTRZEBUJĄ pomocy. A pomoc = szczepienia, leczenie, operacje, kastracje, sterylizacje, hotel, DT, karma, transporty = KASA.
Nieważne kto z Kielc zbiera - ważne, że pieniadze na pomoc psom będą !!!
Choć nie to było celem akcji na FB - celem akcji była pomoc agatce i krytyka schroniska oraz doprowadzenie do zmian w schronisku.
Stało się inaczej - czego nikt przewidzieć nie mógł, ale nie stało się nic ZŁEGO !!!
Bardzo dobrze, że tak wspaniały odzew i odruch serc jest na FB, wspaniale, że nazbiera się jakieś pieniadze na psy.
Pecunia non olet epe !!! tym bardziej, jeśli są dla psów.
Wyluzujcie proszę.[/QUOTE]

Dziewczyny bardzo Was proszę uwzględnijcie na FB info jakie są problemy ze schroniskiem:[INDENT] [B]1. Dokumentacja prowadzona przez schronisko jest nierzetelna, dotyczy to zarówno księgi rejestrowej zwierząt jak i dokumentacji medycznej. Brak jest możliwości jednoznacznej identyfikacji zwierzęcia.
2. W schronisku panuje przepełnienie. Zwierzęta żywione są np. surowymi korpusami, podrobami drobiowymi, chlebem moczonym w wodzie lub kaszą. Karma podawana jest w jednym pojemniku znajdującym się w danym boksie. Brak systematycznego dostępu do wody.
3. Nieumiejętne rozmieszczenie zwierząt powoduje, że psy walczą ze sobą okaleczając się nawzajem, nierzadkie są przypadki zagryzień.
4. Suki z cieczką przebywają w jednym boksie wraz z psami. W konsekwencji dochodzi do walk pomiędzy psami oraz rozmnażania się zwierząt.
5. Brak kwarantanny (zwierzęta nowo przybyłe są dołączone do pozostałych bezpośrednio po odłowieniu).
6. Piaszczyste podłoże w boksach i klatkach uniemożliwia dezynfekcję co skutkuje rozprzestrzenianiem się chorób zakaźnych. Wydawane psy i koty są często nieuleczalnie chore.
7. Brak programu zapobiegania bezdomności zwierząt (wydawane zwierzęta można co prawda bezpłatnie wysterylizować, ale jest to zależne od osoby nabywającej zwierzę).
8. Brak wolontariatu.
9. Personel nie posiada predyspozycji do zajmowania się zwierzętami, często nie potrafi udzielić podstawowych informacji dotyczących wskazanego zwierzęcia, przy wyłapywaniu, a także przy wyciąganiu z boksów zwierzęta są traktowane brutalnie.
10. Wyposażenie gabinetu weterynaryjnego w schronisku (szafka z lekami i stół do badania) nie pozwala na diagnostykę i przeprowadzenie zabiegów chirurgicznych (m.in. dotyczy to zwierząt powypadkowych).

Schronisko odławia psy i koty z terenu gminy Kielce otrzymując roczne wynagrodzenie od miasta w wysokości ok. 550.000 zł. Mimo znacznego przekroczenia ilości zwierząt ma zawartą umowę z 21 gminami województwa świętokrzyskiego otrzymując za każde odłowione zwierzę ok. 1200 zł.[/B] [/INDENT]
Kasa jest potrzebna, ale na określony cel i nie spierajmy się czy zbiera ją TOZ czy ŚTOZ. Ważne jest to by nikt nam nie zarzucił, że rozminęliśmy się z prawdą.

Posted

Nie zapominajcie,że u nas głównie ratuje sie psy,zeby do tego miejsca kaźni nie trafiły.
Otrzymuję prawie każdego dnia telefony z prośba o interwencje, równiez od osób, które w TOZ żadnej pomocy nie uzyskały.
Zgłoszenia z ostatnich dwóch dni, którym juz nie jestem w stanie pomóc z grupą dogomaniaków, to dwie szczeniorki w stanie totalnego wycieńczenia znalezione przez dzieci w lesie blisko schroniska i suka z malutkimi szczeniakami leżąca na mostku w Ameliówce.
Może w takim razie ktos zawiadomi o nich TOZ, może pomogą:cool3:.
Może dla nich znajdzie sie jakis hotel , czy dt?

Bardzo byłabym równiez ciekawa ile psów uratowanych ma TOZ na swoim koncie, bo o ile wiem, to zajmuja sie tylko kotami i to tez nie zawsze.

Posted

Agnieszko, to wątek Czekoladka ze schronu potrzebujacego pomocy

[URL]http://www.dogomania.pl/threads/192659-Jak-schronisko-może-zniszczyć-psa-...-Czekoladka-w-powaznych-tarapatach[/URL]-...-(

i Dimy, równiez jeszcze w hotelu pod opieką zuzlikowej

[URL]http://www.dogomania.pl/threads/190933-BERNARDYN_DIMA-z-KIELC-już-u-fryzjera_POMÓŻCIE-WYKASTROWAĆ-opłacić-hotel!-Ogłoszenia[/URL]

Kala równiez ze schronu, po dośc długim pobycie w dt, wczoraj pojechała do domu, mamy nadzieję,że na stałe, bo nie jest łatwym psiakiem.

Lola i Milka, również wyciągane przez dogomaniaków juz są w nowych domach.

Posted

[quote name='agnieszka24']Ewo my doskonale o tym wiemy.. TOZ palca nie przykłada do ratowania psiaków.

Na fb ppojawiła się prośba by pieniądze na psiaki z Kielc wpłacać pół na pół na konto tozu i ŚTOZU.[/QUOTE]
To jest nierealna propozycja. Jeśli ktoś na chce pomóc finansowo, to proszę o pomoc dla zwierząt, które dzięki nam do Dymin nie trafiły m.in. Szopen, Mocca, Elza, Koni, Mozart, Misza, Rea, Bafi, Senior, Kropka, Bolmin, że o kotach nie wspomnę.

Posted

Ewab, każdy może zajrzeć na wątek kielecki i zobaczyć, ile psów dzięki dogomaniakom nie trafiło do tego miejsca. A jest ich nie mało, bo przez ostatnie lata ok. 150 psów rocznie.
Wszystko finansowane przez żebraninę na dogo. Mam nadzieję,że równiez w ten sposób uda sie dalej utrzymywac w hotelu i dt Górkę, Oskara, Albinkę, Teri, Sonię, Morelka, Misia, chociaz to same bardzo trudne przypadki i psy juz przez wiele miesięcy nie mogą znaleźć domu.
A ratowanie np Albinki, to był koszt kilku tysięcy i to wszystko dzięki dogomaniakom .

Jak pisała wcześniej ewab, równiez bardzo wiele psiaków pod opieką ŚTOZ-u jest utrzymywanych w płatnych hotelach.

W tym kontekście kierowanie pomocy tam , gdzie psom sie nie pomaga, jest co najmniej niezrozumiałe.

Posted

Dla mnie też jest to niezrozumiałe...

cytat z FB
[QUOTE]najlepiej zróbcie tak...macie na profilu psy ze schronu do adopcji udostępnijcie mi te zdjęcia a ja napiszę,że sa wyciagnięte ze schronu i dalej potrzebują DT i leczenia i podam Wasz nr konta...TOZ jest w kontakcie z poseł Joanną Muchą z PO Ona ma przy sejmie zespół d.s zwierząt i czekamy tylko na wyniki NIK...podobno mają być na niekorzyść...także dajcie mi ten link z grupy adopcje kieleckich psów i je umieszczę... [/QUOTE]

Te fotki to chyba ewelinka musi udostępnić, bo ja nie wiem jak. Pieniądze które będą wpływaą na konto śtoz można przeznaczyć na opłacenie hoteliku psiaków które są pod ich opieką.

Posted

[quote name='agnieszka24']Dla mnie też jest to niezrozumiałe...

cytat z FB

Te fotki to chyba ewelinka musi udostępnić, bo ja nie wiem jak. Pieniądze które będą wpływaą na konto śtoz można przeznaczyć na opłacenie hoteliku psiaków które są pod ich opieką.[/QUOTE]
Agnieszko jesteś na FB? Napisz, że ze względu na to co się dzieje ze zwierzętami w schronisku wiele osób zgłasza interwencje do organizacji prozwierzęcych, jak również osób prywatnych opiekujących się bezdomniakamin na terenie miasta. Że schronisko dostaje dobrą kasę na leczenie i utrzymanie zwierząt, ale jest ona przeznaczona niezgodnie z przeznaczeniam. Że wiele kosztów związanych z leczeniem i opieką nad zwierzętami bezdomnymi ponoszą osoby nie związane ze schroniskiem. I jeśli ktos ma życzenie niech nas (mam tu na myśli nie tylko stowarzyszenie) wesprze.

Posted

[quote name='agnieszka24']Dla mnie też jest to niezrozumiałe...

cytat z FB

Te fotki to chyba ewelinka musi udostępnić, bo ja nie wiem jak. Pieniądze które będą wpływaą na konto śtoz można przeznaczyć na opłacenie hoteliku psiaków które są pod ich opieką.[/QUOTE]

Agnieszko, linki do tych wątków podałam wyżej, to tylko jeszcze ewab musi podac do tych, które ona wyciagała.

Posted

Mnie interesuje,kto w ogóle zajmie się dalej sprawą Dymin?
Tzn.czy jest taka organizacja,która będzie to prowadzić? Bo jak wyczytałam w artykule wypowiedzi weta,to zrozumiałam,że raport NIK jest "niezły"!;) Teraz możnaby właśnie z nim współpracować:lol:
Piszę tak,bo w Olkuszu było podobnie - najpierw powiatowy bronił właściciela schronu,a jak poczuł,że może stracić stołek,to się od niego odwrócił i sam złożył na niego doniesienie do prokuratury i nakazał zamknięcie schronu,bo nie spełniało norm!
To w Dyminach też może wet zamknąć,choćby ze względu na brak podłoża odpowiedniego!
Gdyby jakaś org. z terenu kieleckiego chciała to prowadzić dalej,to polecam kontakt z p.Wypychem on napewno pomoże i poprowadzi,co dalej.
Piszę tak,bo samo się nie rozwiąże,wiadomo,że tzw.siły zła,będą się zapierać,aby tam zostać:angryy:

Posted

Dobrze by było wykorzystać te 5 min. zainteresowania sprawami zwierząt innym problemem. Walka z pojedyńczymi złymi schroniskami tu nic nie da. Nawet dobre schronisko, to i tak zło konieczne, a ich ilośc, to kropla w morzu potrzeb.
Problemem jest nadpopulacja psów i głównie przczyniają sie do niej różnej maści pseudohodowle i rozmnażalnie . Powstają , jak grzyby po deszczu, bo tym, którym sie nie chce pracowac wydają się żyłą złota .
W podkieleckich wiochach jest ich pełno, w stodołach, w klatkach na króliki, w tragicznych warunkach, w
gnoju,karmione świństwami.
Skąd taki wysyp niby benków, wyciaganych ze schronu i nie tylko, które pomaga nam ratować zuzlikowa.
Ale nie tylko benków, produkują różne pseudorasowe, a nawet kundelki.

Ostatnio pomagałysmy kobiecie wyadoptowac małe suczki, która wykupiła z takiej rozmnażalni.
Psy siedziały w klatkach po królikach , nigdy nie wypuszczane, w grubej warstwie odchodów, karmione były surowymi kaczymi kuprami, które moczyły sie beczce z woda na podwórku.
Były tam psy wtypie rasy i małe kundelki również.
Kobieta zgłaszała sprawę w TOZ i do powiatowego weta, wszyscy ja olali.

A tego tego typu rozmnażalni są tysiące w całej Polsce.
Bardzo proszę dziewczyny, które jesteście na GL , czy FB, poruszcie ten problem, może pod większym naciskiem społecznym da sie zmusić ustawodawcę, to stworzenia przepisów, które by uniemożliwiały ten proceder, aprznajmniej ograniczały.
Juz sam zakaz handlu na różnych giełdach, bazarach cos by pomógł.
POkażcie filmiki z pseudohodowli, jest tez taka stronka, niech ludzie zobaczą , co sie tam dzieje, bo wydaje mi się,że normalny smiertelnik nie ma o tym bladego pojęcia.
Może, gdyby zobaczyli ten koszmar, nie kupowali by szczeniaka, napędzając biznes tym oprawcom.

A tak bardziej konkretnie, to może ktos by pomógł, tym dwóm 4 mies. suczynkom , które w stanie totalnego wycieńczenia , zostały znalezione przez dzieci w lesie w poblizu schroniska.
A właśnie ona maja dużą szansę trafic do tego obozu, bo my juz nie jesteśmy w stanie im pomóc.

Posted

Odnośnie tego co napisała erka - też mam prośbę o linki do filmów - to były takie klatki zdjęciowe - leciały po sobie - z pseudohodowli, zgubiłam to, chciałam też wsadzić na FB.