Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Mysza2']Miej ją na smyczy jak ktoś przychodzi.
może być problem w ewentualnym Ds :shake:[/QUOTE]

Mi sie wydaje, ze ta agresja mogla byc powodem pozbycia sie Zabki... Ewa ja karci za kazdym razem (tzn. mowi "nie wolno" i odsyla na legowisko" wtedy zabka robi sie potulna jak baranek i lezy u siebie) ale... do nastepnego razu;/ ciezko wyzbyc sie takiego zachowania u paronastoletniego psa. Zabke okreslono na około 12 lat- jak na moje oko ma więcej, mam takiego kurdupelka jak ona od 11 lat- tez tolerujacego tylko moja mame i dla niej jest łagodna, nigdy w zyciu by jej nie chapneła, a dla innych juz nie jest taka kochana... Szczerze mowiac nie wiem czy da sie oduczyc takiego zachowania takiej starowinki. Mam kilka ksiazek o psach- czytam je, przekazuje wiedze ewie i staramy sie zachowywac tak jak w ksiazkach jest napisane, niestety efekty sa takie jakie sa- czyli chwilowe. Mozna minimalizowac jej zachowanie- tak jak pisze Mysza2 trzymajac Żabke na smyczy jak ktos przychodzi albo np. odizolowac ja jak przyjda goscie. Tyle, ze w cieplutkie dni Żabka wyleguje sie przed domem, a jesli ktos sam otwiera sobie bramke to Ewa nie zawsze zdazy przypiąć ją smyczą, a nie chcemy zeby w cieplutkie dni Żabka kisiła się cały dzien w domu jak woli wylegiwać się w trawce na słoneczku. Jeśli ktoś będzie naprawde zainteresowany to będziemy musiały powiedzieć przed adopcją o zachowaniu Żabki- to nie jest jakiś bardzo duży problem, bo ona tylko chwyta za nogawkę czy buta i to nawet nie boli, ale skutecznie odstrasza intruza. Postaram się nagrać jak to wygląda. Ostatnio na grillu u Ewy Żabka spkojnie sobie siedziała, dawała się głaskać, żebrała o kawałek mięska, a po jakiejś chwili przechodząc Żabka podbiegła do mojej nogi i złapała mnie za nogawke (gdbym nie zauważyła to bym nawet nie poczuła)- skarciłam ją to skuliła uszy i położyła się pod krzesłem, ale za chwile przechodząc znowu podbiegła do mojego buta- zanim zdążyła chapnąć odesłałam ją aby się położyła. Sama już nie wiem co to jej podbieganie miało oznaczać... ani nie szłam w strone Ewy, ani w strone grila, ani w jej strone... Ona może w ten sposób chce na siebie uwage zwrócić... nie mam już pomysłów. Aby nie być gołosłowną sugerujemy się książkami: "Co jeśli mój pies...", "Jak wyszkolić psa?", "Co twój pies próbuje Ci powiedzieć? Poznaj tajemnice psiej psychologii", "Zaklinacz Psów" i 2 książki o westach. Niestety nie jest tak łatwo jak opisują w książkach lub pokazuje Cesar Millan w Zaklinaczu Psów ;)

• Replies 998
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Adka, ona jest juz starszym psem, moze cos ją pobolewa stad takie humorki i rozdraznienie?
Opowiadalam ci nieraz o mojej Nuce, ktora przypomina Twoją zołze. I z wiekiem jej zachownie sie nasililo. Sa dni, ze jest spokojna, nic jej nie przeszkadza - ani koty, ani Karolina (ta trojka dla Nuki jest ewidentnie najnizej w hierarchii :) a sa takie dni, ze chodzi caly czas i warczy na nich, musimy stale kontrolowac ją i idsylac na poslanie bo sprawia wrazenie gotowej do gryzienia. I podobnie jak u Zabki, karcenie Nuki dziala chwilowo. Uspokaja sie, zeby wrocic za pare chwil i znow zaczyna ustawianie po kątach. W koncu to mija i na jakis czas mamy spokoj w domu ;)
Pytalam kiedys wetke i mowila, ze rzeczywiscie moze czuc sie rozdrazniona bo ma slabszy dzien, cos jej dokucza jak u ludzi. I juz nic na to nie poradzimy, wiek :(
(albo rozdwojenie jaźni :))

Posted

[quote name='adkaaaaa5'] Niestety nie jest tak łatwo jak opisują w książkach lub pokazuje Cesar Millan w Zaklinaczu Psów ;)[/QUOTE]
No niestety nie:(
Może też być coś w tym o czym pisze edytka, jakieś dolegliwości związane z wiekiem,

Posted

[quote name='fiorsteinbock']Adka, ona jest juz starszym psem, moze cos ją pobolewa stad takie humorki i rozdraznienie?
Opowiadalam ci nieraz o mojej Nuce, ktora przypomina Twoją zołze. I z wiekiem jej zachownie sie nasililo. Sa dni, ze jest spokojna, nic jej nie przeszkadza - ani koty, ani Karolina (ta trojka dla Nuki jest ewidentnie najnizej w hierarchii :) a sa takie dni, ze chodzi caly czas i warczy na nich, musimy stale kontrolowac ją i idsylac na poslanie bo sprawia wrazenie gotowej do gryzienia. I podobnie jak u Zabki, karcenie Nuki dziala chwilowo. Uspokaja sie, zeby wrocic za pare chwil i znow zaczyna ustawianie po kątach. W koncu to mija i na jakis czas mamy spokoj w domu ;)
Pytalam kiedys wetke i mowila, ze rzeczywiscie moze czuc sie rozdrazniona bo ma slabszy dzien, cos jej dokucza jak u ludzi. I juz nic na to nie poradzimy, wiek :(
(albo rozdwojenie jaźni :))[/QUOTE]

Mozliwe, ale ciezko mi powiedziec... bo ona sobie tak po prostu podbiega.. i wczoraj zauwazylam, ze ona nawet nie zawsze chce chapnac, tylko podbiega i tak jakby nosem w noge czy w buta, tak jakby chciala zeby ktos sie zatrzymal.. a za chwile potrafi sie cieszyc... Ewa zauwazyla tez, ze jak ona podbiega do nogi i np. masz spodnie to podleci do nogawki, gołej nogi nie chapnie- tylko podleci, a jak masz buta to buta tak nosem uderzy albo chapnie ale tak leciutko.. jesli ktos ja zechce to musi to zatolerowac, bo watpie ze ona sie zmieni, chyba ze bedzie mieszkac z osoba samotna to wiadomo to zachowanie to nie bedzie widoczne. W kazdym razie my nie umiemy tego wyeliminowac na dluzsza mete...

Posted

Badzmy dobrej mysli, ze trafi sie domek podobny jak nasze, ktore tolerują rozne nieporzadane ;) zachowania psów i bedzie jej wybaczal takowe wyskoki. Wiem, ze to jest mozliwe :)

Dziewczyny, a jak z finansami u Zabki?
Tymczas jest bezplatny i chwala Ewie za to, ale powietrzem Zabka nie zyje i musimy ją wesprzec.
Prosze o pomoc i datki na jedzonko dla tego malego gryzonia, kazda zlotowka jest wazna :)

Posted

[quote name='fiorsteinbock']Dzieki Myszko, Adka podesle nr konta. Montujemy jakis bazarek dla malej, bo nie ma ani na jedzonko ani zabezpieczenia w razie ewent. wizyt u weta, a tak nie moze byc :([/QUOTE]
rozmawialam dzisiaj z cioteczkami
i mam prawie stały [ ihijhi]
tymczas
jak tylko Basia skonczy z remontem:)
brawo
a Ewa koniecznie musi oddac w dobre rece Zabulke bo juz nastepny czeka w kolejce na takie Dt
Adka mobilizuje dziewczyny i do czynu
tfu,tfu i
Zabke do domku:)