Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

I znowu Kochani mam pytanie. Co jakis czas w różnych działach się pojawiam i pytam, pytam... Bo ciągle u mojej schroniskowej suczki coś mnie intryguje.
Tym razem......Od kilku dni zauważyłam, że suczka ma ochotę kopulować z moimi nogami. Dodam tylko, ze wyłącznie z moimi. Męża na razie jakoś nie zaczepia.:lol:

O co jej chodzi? Za mało ruchu i energia ją rozpiera? Dojrzewa? (według schroniskowych informacji ma teraz rok i nie miała podobno jeszcze cieczki). Czy próbuje mnie dominować?

To jest psiak "wieloowocowy" ze wskazaniem na Parson Russel Teriera :)
Edytowałam, bo zapomniałam jeszcze dopisać, że myślałam, że tylko psy tak robią :)
Kiedyś miałam suczkę i ona takich "zapędów" nie miała. A teraz z wrażenia jeszcze raz zajrzałam mojej psicy między nogi... :) :) :)

Posted

U swojej też zauważyłem kiedyś takie popędy,z kolei ona tylko na mnie to robiła ;)
Jej się włączało gwałcenie moich rąk tylko wtedy gdy się ewidentnie nudziła i zaczynała to robić lub gdy zbyt bardzo się podekscytowała np. przyjściem kogoś do domu.
Sterylizacja była i tak już umówiona ,myślałem że ograniczy to jej popędy. Niestety jak na razie nie ma cudów(1,5 msc po sterylce) ale zdarza się to znacznie rzadziej.
A swoją kiedyś będziesz sterylizować ;)?

Posted

Moja gwałciła swego czasu namiętnie ulubioną zabawkę. Wysterylizowana została pół roku temu i wciąż jej się zdarza 'jeździć' na zabawce. Także nie jest to kwestia hormonów czy dojrzewania, sunia nie potrafi po prostu ukierunkowac emocji i rozładowuje je w ten sposób ;) mojej zazwyczaj zdarza się to podczas emocjonującej zabawy, albo długiego aportowania tej zabawki...

Posted

Mam dwie suczki i one czasem próbują ujeżdzać siebie nawzajem (tu to raczej kwestia dominacji, chyba). Jak była tylko jedna to czasem ujeżdzała dużą maskotkę. Zdarzało jej się zwłaszcza jak była znudzona i raczej nie miało nic wspólnego z dojrzewaniem.

Posted

[quote name='Kasi i Lena']Mam dwie suczki i one czasem próbują ujeżdzać siebie nawzajem (tu to raczej kwestia dominacji, chyba). Jak była tylko jedna to czasem ujeżdzała dużą maskotkę. Zdarzało jej się zwłaszcza jak była znudzona i raczej nie miało nic wspólnego z dojrzewaniem.[/QUOTE]

No właśnie mam nadzieję, że moja mnie nie zamierzaa zdominować.

Posted

Właśnie, zauwazyłam że robi to przeważnie (choć jak do tej pory sporadycznie) kiedy sie ekscytuje. Np podczas zabawy. Wygląda to tak, jakby z tego "rozbawienia" nie wiedziała co ma zrobić i wtedy zaczyna kopulować....
Krystak pytasz o sterylkę. Czytałam i dalej czytam na ten temat i naprawdę mam milion mysli. I jestem kompletnie niezdecydowana. Póki co czekamy na pierwszą cieczkę.

Posted

[quote name='mychaaaaa']Moja gwałciła swego czasu namiętnie ulubioną zabawkę. Wysterylizowana została pół roku temu i wciąż jej się zdarza 'jeździć' na zabawce. Także nie jest to kwestia hormonów czy dojrzewania, sunia nie potrafi po prostu ukierunkowac emocji i rozładowuje je w ten sposób ;) mojej zazwyczaj zdarza się to podczas emocjonującej zabawy, albo długiego aportowania tej zabawki...[/QUOTE]

O właśnie, moja też właśnie podczas szaleńczych zabaw :) I też mam wrażenie, że ona nie potrafi ukierunkowac emocji. Ale czytałam tez, że psiury chcą w ten sposób pokazac, że zamierzają nas zdominować :) Co to to nie...po moim trupie ;)

Posted

Rosanna a po co jej pierwsza cieczka ;)?
Sterylizuj śmiało już :)
Pamiętam ile ja miałem obaw ale w końcu( 18 grudnia) była zrobiona. Bałem się czy będzie się dobrze czuła ile będzie do siebie dochodzić... Ona po zdjęciu szwów już normalnie biegała bez smyczy(10 dni od zabiegu) oczywiście uważałem na nią, rana szybko się zagoiła a teraz cud miód jest :)

Posted

[quote name='Krystak']Rosanna a po co jej pierwsza cieczka ;)?
Sterylizuj śmiało już :)
Pamiętam ile ja miałem obaw ale w końcu( 18 grudnia) była zrobiona. Bałem się czy będzie się dobrze czuła ile będzie do siebie dochodzić... Ona po zdjęciu szwów już normalnie biegała bez smyczy(10 dni od zabiegu) oczywiście uważałem na nią, rana szybko się zagoiła a teraz cud miód jest :)[/QUOTE]

Sęk w tym, że ja nie wiem jeszcze, nie moge się zdecydowac czy ją sterylizować czy nie. Moją główną obawą nie jest to, jakie samopoczucie będzie miała suczka po zabiegu (tu jakos byśmy starali się zaradzić) ale o długofalowe, możliwe skutki sterylizacji dla jej zdrowia. Z drugiej strony niesterylizowane suczki też są zagrożone poważnymi schorzeniami.
Nie wiem, naprawdę.
O tu np. sobie poczytałam [URL]http://www.wilczarz.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=322&Itemid=6[/URL]

Posted

Akurat pomysl ze sterylka przed pierwsza cieczka nie jest najlepszym pomyslem, jest duze ryzyko powiklan posterylizacyjnych. na ogol odczekuje sie do drugiej, trzeciej cieczki.
No i sam zabieg nie jest czysta kosmetyka, sensowny w przypadku psow schronowych, wydawanych do adopcji, w sytuacji, gdy zachodzi ryzyko niedopilnowania suki. W przeciwnym razie, jesli nie ma szczegolnych wskazan, to niekoniecznie konieczny.
Rosanna, wyrzuc ten mit dominacji na podstawie normalnego zachowania suczy. Raczej daj jej zajecie, naucz wyciszenia, nie pozwol na powtarzanie 'kopulacji'.

Posted

[quote name='karjo2']Rosanna, wyrzuc ten mit dominacji na podstawie normalnego zachowania suczy. Raczej daj jej zajecie, naucz wyciszenia, nie pozwol na powtarzanie 'kopulacji'.[/QUOTE]

Szczerze mówiąc - mi jakoś osobiście nie chciało się wierzyć, że to może być dominacja. Bo suczka jest generalnie bardzo grzeczna, karna. Ale ponieważ ona takie zachowania kieruje w moją stronę to mój mąż mi powtarzał "o widzisz, dominuje Cię, bo na mnie tak nie robi". No i juz sama zwątpiłam. W necie też można przeczytać, że to zachowania "dominacyjne".
Jak juz pisałam, suczka tak się zachowuje właśnie podczas intensywnych zabaw, kiedy mam wrażenie że energia ją roznosi. I oczywiście nie pozwalam na takie akty - jak tylko widzę, że się "przymierza" to natychmiast odwracam jej uwagę.
A czy takie zachowania przemijają z wiekiem czy tak będzie zawsze?

Posted

Rosanna- wiesz niby występują jakieś zagrożenia,ale gdyby każdy miałby się przejmować wszystkim co usłyszy/ przeczyta to nikt by nie kastrował psów/suk.
A po za tym. Biorąc sunie ze schronu nie podpisywałaś umowy adopcyjnej gdzie zobowiązywałaś się się do kastracji swojej suczki?

Posted

[quote name='karjo2']Akurat pomysl ze sterylka przed pierwsza cieczka nie jest najlepszym pomyslem, jest duze ryzyko powiklan posterylizacyjnych. na ogol odczekuje sie do drugiej, trzeciej cieczki.[/QUOTE]

Moja Laila została wysterylizowana jeszcze przed pierwszą cieczką, wet mówił, że to bzdury, że trzeba czekać do cieczki. Suka osiąga dojrzałość jeszcze przed pierwszą cieczką, po obejrzeniu Laili wet stwierdził, że nie ma przeciwwskazań.
I nic jej nie jest.

Posted

[quote name='Krystak']RosannaA po za tym. Biorąc sunie ze schronu nie podpisywałaś umowy adopcyjnej gdzie zobowiązywałaś się się do kastracji swojej suczki?[/QUOTE]

Nie. W umowie którą podpisywałam, nie było zapisu, że zobowiązuję się do kastracji/sterylizacji.
Swoją drogą - nie dostałam kopii takiej umowy...Tylko potwierdzenie wpłaty.

Posted

[quote name='mychaaaaa']Moja Laila została wysterylizowana jeszcze przed pierwszą cieczką, wet mówił, że to bzdury, że trzeba czekać do cieczki. Suka osiąga dojrzałość jeszcze przed pierwszą cieczką, po obejrzeniu Laili wet stwierdził, że nie ma przeciwwskazań.
I nic jej nie jest.[/QUOTE]

A jak długo Twoja sunia jest juz po sterylizacji?

Posted

Ignorancja jest twierdzenie o znikomosci zagrozen przy sterylce, zwlaszcza tak wczesnej.
Polecam watki [URL]http://www.dogomania.pl/threads/200060-Kastracja-psa?p=16228006#post16228006[/URL]
wprawdzie o kastracji psa, za to z odnosnikami do badan i opracowan naukowych,
[URL="http://www.dogomania.pl/threads/101108-Chc%C4%99-wysterylizowa%C4%87-moj%C4%85-suni%C4%99-przed-pierwsz%C4%85-cieczk%C4%85.-Czy-nie-za-wcze%C5%9Bnie"]http://www.dogomania.pl/threads/101108-Chc%C4%99-wysterylizowa%C4%87-moj%C4%85-suni%C4%99-przed-pierwsz%C4%85-cieczk%C4%85.-Czy-nie-za-wcze%C5%9Bnie[/URL] dokladnie ten sam problem.

Co do zachowania, moze z czasem ustapic, jak sie pies zestarzeje ;). Tak naprawde trzeba sobie wypracowac zajecie i wyciszenie suczydla, np tak :[video=youtube;UlcpvakGoxE]http://www.youtube.com/watch?v=UlcpvakGoxE[/video]

Posted

[quote name='Krystak']Nie musiałaś się do takiego czegoś zobowiązać ;O Dziwne... A z którego schronu ją brałaś?[/QUOTE]

Dla mnie dziwne byłoby, gdyby ktoś mnie zmuszał do sterylizacji zdrowego zwierzęcia. Przecież każdy zabieg niesie za sobą ryzyko powikłań. Ja chciałabym jak najlepiej dla swojej psiury. To powinno być już w gestii każdego właściciela. Uważam, że suczkę która jest w domu można bez problemu przypilnować, żeby nie było młodych, prawda? (no chyba, że ktoś ma więcej psów różnej płci). Ale ja mam tylką ją.
A tu umowa adopcyjna [URL]http://www.schronisko.org.pl/files/um_adopcyjna.pdf[/URL]

Jak powiedziałam, że póki co muszę się poważnie nad tą kwestią zastanowić. Decydujące pewnie będzie też to, jak sunia będzie przechodziła cieczkę.

Posted

Karjo - powiem Ci, że się zastanawiamy nad agility. Bo moim zdaniem nasza psiura by się do tego nadawała. Jak wychodzimy z nią na "wybieganie" to mam wrażenie, że ona tak biegnie, że nie dotyka łapkami ziemi :)
No i wybieganie jest dobre na wszystko :) W niedzielę z nią byliśmy prawie 3 godziny. Po wariactwach i szaleństwach nie tylko nie chciała kopulować ale w ogóle nic nie chciała :)

Posted

Psy wydawane do adopcji powinny miec zapis o sterylce badz byc po zabiegu z zasadniczego powodu. Na myslacego opiekuna trafic, to jak szostka w totku. A ryzyko niedopilnowania, rozmnozenia 'bo ladne', 'bo musi choc raz', 'by sobie ulzyl' jest na tyle wysokie, ze schrony pekaja w szwach...I niestety decyzje o rozmnozeniu podejmuja ludzie przygarniajacy futrzane bidy, popatrz, co sie dzieje na watkach adopcyjnych, jak czesto potencjalny dom znika urazony wymogiem jalowienia psa...
Powodzenia na agility, dorzucisz troche szkolenia w czasie spacerow i w domu i problem 'kopulacji' zniknie :).

Posted

karjo- w końcu coś fajnego napisałaś, fakt schronisko powinno wydawać psy po kastracjach(jak i suki) no ale szczeniaki też są wydawane i niestety nie ma pewności czy ktoś się zgłosi na sterylke, dlatego powinno się dobrze wybadać przyszłych właścicieli.
Rosanna-bez przesady,niby zabieg, niby możliwe powikłania, ale zobacz ile tysięcy psów jest kastrowanych.

Posted

I co, jesli suce sie cos stanie, tez jowialnie poklepiesz Rosanne po ramieniu 'no przeciez statystycznie miala sucz szanse...'?
Z opisu wynika, ze dziewczyna madra, przy kryciu sie nie upiera, wskazan zdrowotnych do zabiegu nie ma, to po co psuc cos co jest dobre?

Posted

Że zapytam- czy twoje zwierzęta są wykastrowane/wysterylizowane?
A czemu z góry zakładasz najgorsze?
I jeszcze jedno. Tzn. że kastrować sterylizować się powinno jak jest zaawansowane ropomacicze/rak jąder? Czy co ma być wskazaniem do kastracji? Zdrowych zwierzą nie powinno się kastrować tylko chore?

Posted

Nie sa sterylizowane/kastrowane jesli nie ma potrzeby, niezaleznie od tego, czy rasowe czy kundelki.
Dla jasnosci, niechciane krycia tez sie nie zdarzyly.
Uwazam, ze zabawa hormonami nie jest tak bezpieczna i jestem daleka od hurra optymizmu, preferuje rzeczowosc.
Moim zdaniem pod noz powinny isc zwierzaki z powodow zdrowotnych, wydawane do adopcji, w przypadku nieplanowanego krycia ( z racji stanu zapsienia i braku wystarczajacej ilosci domow dla miotow) czy tez niemoznosci upilnowania przed kryciem.
W kazdym innym decyzja nalezy do wlasciciela, a jego rola jest swiadome i przemyslane postepowanie, ze znajomoscia plusow i minusow... By nie okazalo sie, ze np. z racji posikiwania pozabiegowego pies traci dom.
PS. Jakims cudem sporo psow i suk sie przewinelo, wiekszosc dozyla naprawde sedziwego wieku, bez szczegolnych atrakcji typu ropomacicze czy nowotwor jader. Za to spotkalam sie z problemami posterylkowymi, szczegolnie przy obecnej modzie namawiania na 'lek na cale zlo'.