Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='cavani']W ciągu ostatnich dni doszło do trzech adopcji ogłaszanych piesków. Były to adopcje schroniskowe. Niestety w przypadku takich adopcji niewiele wiemy o warunkach w jakie te pieski trafiły. [/QUOTE]

Zdejmuję więc ogłoszenia ich wszystkich... Powodzenia pieseczki i szczęśliwego życia!

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

tak dołączyłam tu i zamierzam pomagać jak najbardziej się da ;) , z osiągnięć moich jak na ten czas to adopcja jednego z piesków i 3 nowe wolontariuszki , myślałam nad domem tymczasowym dla tych trudniejszych w zachowaniu szczeniaków bo jest tam kilka ale niestety pan Sławek stwierdził że to nie ma sensu w czym się nie zgadzam, bo jak niektórzy z was zobaczyli są tam w kojcu 4 maluchy dosyć chyba już duże które bardzo są tchórzliwe a w zapytaniu o adopcję o nim to jest odradzana "bo są wredne", więc chyba taki DT by im się przydał ale cóż nie będę się kłócić.

Posted

[QUOTE]Witaj Aduska!
Czy chodzi Ci o tej suni, która jest w kojcu przy budynku biura? Ta sunia jest do adopcji. Niestety jest chora - ma bardzo częste ataki padaczki. No i to staruszka, więc chętnych do adopcji nie widać.[/QUOTE]
Tak właśnie o tą mi chodzi ;) a tak około ile lat ma? Z każdym zmienionym właścicielem schroniska zmieniają się imiona psiaków ;p trudno mi się jak na razie połapać. Ale czytając te forum jest łatwiej. Dziękuje i mogę ogłaszać piesy ;) tylko które? :)

Posted (edited)

Kochani!
Dołączyło do bialskich piesków kilka nowych osób.
Zapraszam Was na wątek informacyjno-pogaduszkowy na którym sobie dyskutujemy na różne psie i nie-psie tematy.
[url]http://www.dogomania.pl/threads/173527-schronisko-Biała-Podlaska-wątek-informacyjno-pogaduszkowy-)-zapraszamy!/page164[/url]

Ten wątek niech zostanie miejscem, gdzie poruszamy wyłącznie sprawy adopcyjne.

Edited by cavani
Posted

Pamiętacie jeszcze uroczego, parówkowatego pieska, który został adoptowany 29 stycznia 2012 r ze schroniska?

[CENTER][IMG]http://img834.imageshack.us/img834/3250/img1407ou.jpg[/IMG][/CENTER]

Ludzie, którzy go adoptowali bardzo szybko chcieli go oddawać. Po kilku dniach rozmyślili się.
Wczoraj znowu zadzwonili do kierownika schroniska, że jednak go oddają.
Dzisiaj Earl Grey został przez nich przywieziony do schroniska. Pani stwierdziła, że "...co to za pies, co nie szczeka i łasi się do każdego". Dodatkowym powodem było to, że zaczął interesować się kurami.

Piesek płakał i wołał zrozpaczony swoich państwa gdy odchodzili :-(

Earl Grey znowu szuka domu!

Posted (edited)

Wczoraj, tj.31 kwietnia 2012 r. do swojego nowego domu w Szczecinie pojechała Andzia - cudowna, całuśna, kochana sunieczka w typie jamnika szorstkowłosego.
Była to adopcja dogomaniacka prowadzona przez Cavani.
[CENTER]
[IMG]http://desmond.imageshack.us/Himg69/scaled.php?server=69&filename=schroniskowbiaejpodl815.jpg&res=medium[/IMG][/CENTER]

Andzia to młodziutka sunia - ma około 2 lat. Ktoś zostawił ją w lutym 2012 roku na osiedlowej uliczce razem z czwórką szczeniaczków - w jeden z najmroźniejszych dni tej zimy.
Andzia jest przemiłym pieskiem. W stosunku do ludzi niezwykle ufa, garnie się do każdego. Uwielbia być przytulana, głaskana i noszona na rączkach.
Jej dzieci szybko znalazły dom, a ona wciąż czekała.
Dzięki ogłoszeniom Bejotki wypatrzyła ją pewna pani ze Szczecina, która niedawno staciła ukochanego pieska. Szukała niedużej łagodnej suni, która byłaby towarzyszem dla ich teriera szkockiego i ukoiła by ból rodziny po stracie poprzedniego pieska.
Cała rodzina jest sunią zachwycona - jej łagodnością i całuśno - przytulaśnym charakterem. Andzia z rezydentem terierem podobno zachowują się tak, jakby znali się od zawsze.
Na jutro sunia ma umówioną wyzytę w psim salonie piękności, w którym zostanie poddana zabiegom upiększającym. Ponad to jej nowej pani zostaną udzielone wskazówki dotyczące pielęgnacji szorstkowłosej królewny :lol:.

Jestem pewna, że to dla tej suni najlepszy dom na świecie. Wszystkiego dobrego w nowym życiu kochany pieseńku :bye:

Edited by cavani
Posted (edited)

[quote name='Aduska']Tak właśnie o tą mi chodzi ;) a tak około ile lat ma? Z każdym zmienionym właścicielem schroniska zmieniają się imiona psiaków ;p trudno mi się jak na razie połapać. Ale czytając te forum jest łatwiej. Dziękuje i mogę ogłaszać piesy ;) tylko które? :)[/QUOTE]

Aduska , jeżeli chodzi ci o rottweilerke Emi to ona już za TM ;((((( .. :(:( . Niestety.. A teraz właśnie przebywa tam gdzie była ona Aris , która ma ataki padaczki.

Edited by Paulaabp
Posted

Cavani na razie przez krótki czas nie będzie na DGM ,więc nie wiem,kto miał ogłaszać Cygana...

Kopiuję tutaj (z "pogaduszkowego") tekst do ogłoszeń dla psiaka.Jutro napiszę dla Earl Greya.

Tekst do ogłoszeń dla Cygana:

[B]Cygan to pies ,jakich w schroniskach wiele,czyli nieszczęśliwy i strasznie samotny...
Przykuty grubym łańcuchem do budy, przez kilka lat pokornie czekał i nie tracił nadziei ,że jego los się odmieni.
Wreszcie zdarzył się cud-ktoś zwrócił na Cygana uwagę,wybrał go spośród innych!
Pies nie wierzył swojemu szczęściu,wsiadł do samochodu oszołomiony bliskością człowieka i pojechał do domu... Na krótko,niestety!
Teraz znowu jest w schronisku i znowu czeka,chociaż nadziei ma już znacznie mniej...
Dlaczego został zwrócony ,dlaczego przestał się podobać?
No,cóż ?Okazało się,że Cygan ma "feler" -jest głuchy i wymaga specjalnej opieki...
Co prawda Państwo obiecali psu,że po niego wrócą,kiedy tylko ich warunki na to pozwolą,ale ... nie wrócili ,a Cygan ma coraz mniej czasu!

Czy jest gdzieś Dom ,który nie zawiedzie Cygana? Może to właśnie Ty jesteś Człowiekiem,którego wzruszył los tego nieszczęśliwego psa i chcesz mu pomóc ?
Cygan nie pragnie wiele ,wystarczy mu miękkie posłanie ,pełna miska i ręka ,która go pogłaszcze.
Cygan jest dużym,reprezentacyjnym ,trochę ciapowatym miśkiem o łagodnym charakterze.
Ma ok.8 lat,lubi dzieci (chociaż ze względu na jego wielkość -lepiej ,by dzieci były starsze),nie wykazuje agresji wobec suczek. Będzie się znakomicie czuł w domu z ogrodem,ale nie zostanie wydany na łańcuch ani do kojca.

Jeżeli chcesz pomóc temu łagodnemu wielkopsiakowi- zadzwoń: 505 572 846 lub napisz [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL][/B]

[B][COLOR=#ff0000]Aduska,Paulaabp[/COLOR][/B] :),wiecie,że mamy tu wątek "pogaduszkowy"? Tam dzielimy się wrażeniami ,refleksjami i innymi ,ten-to wątek "roboczy".:)

[url]http://www.dogomania.pl/forum/threads/173527-schronisko-Biała-Podlaska-wątek-informacyjno-pogaduszkowy-)-zapraszamy!/page164[/url]

Posted

[quote name='Bejotka']Aduśko - więcej informacji to właśnie od wolontariuszy potrzebujemy, którzy mają styczność z psami na codzień. Jest bardzo dużo fajnych fotek bialskich psiaków, zrobionych przez [B]muzzy[/B], tylko info o psiakach nie ma :( Bardzo liczę na to, że Wasi wolontariusze zajrzą [URL="https://plus.google.com/photos/107274905493768446998/albums/5657454599412620353?banner=pwa"]TU[/URL] i napiszą kilka słów o którymś psiaku (wiek, usposobienie, charakterek, imię) - ja wtedy od razu zrobiłabym im ogłoszenia...
Pomożesz? Współpracujcie... :wallbash:[/QUOTE]

Bejotka ja jestem wolontariuszka:) . Tak się składa że jednym z moich piesków jest Tara. Mogę Ci WSZYSTKO o niej powiedziec. Mogłabyś jej zrobic ogłoszenia? Jeżeli Wiesz, masz czas i oczywiście chcesz.. ;)

Posted

Paula,napisz wszystko,co wiesz o Tarze...Wiek,charakter,stosunek do ludzi,innych zwierząt i co ci tam jeszcze przyjdzie do głowy.W poście Bejotki jest link do zdjęć-sprawdź,które psiaki znasz.Taka pomoc jak Twoja jest tu najbardziej potrzebna!:)

Posted

Dobrze , cieszę się , że mogę pomóc. Zależy mi na niej bardzo. Kochana moja ;) Więc tak . Zacznijmy od tego, że Tara już nie jest taka jak jest w wielu opisach. Cicha, lękliwa , nieufna , zalękniona ? Nigdy bym tak nie powiedziała o Tarze . Owszem kiedy zostałam wolontariuszka we wrzesniu ( ubieglego roku ) to może trochę tak było. Ale już nie , napewno. Tara jest nie na lancuchu lecz na wybiegu z Violą( tez moja :) ) i Miśkiem , także swietnie dogaduje sie z innymi psami. Ostatnio tez , gdy niestety zawital do nas Earl Grey to Tara byla z nim w kocju ( miala operacje , wycinany guz i sterylizacja ale juz wszystko ok ! :) ) bo musiala byc po zabiegu przeniesiona. Z daleka wyczuwa , że ide po nia ;) . Odrazu skacze biega cieszy sie - nie widac po niej ze ma 10 lat. Gdy wyjdziemy ze schroniska , to Tare spuszczam ze smyczy. Zarowno na smyczy chodzi pieknie jak i bez. Absolutnie , nie ucieknie napewno :). Jest kochana. Przywiązuje się do człowieka całym sercem. Taka duuuża przytulanka;). Na imię również super reaguje i zna jedną komendę - " siad " ;) . Z wyglądu troszkę przypomina Owczarka Niemieckiego tylko jest trochi mniejsza i uszka jej nie stoją ;) . Jak już pisałam , niedawno miała sterylizację .Niezależnie od płci , z psami się dogaduje dobrze . Naprawdę kochana psina:) .

Posted (edited)

Tara ma już ogłoszenia. Ale rzecz jasna informacje "z pierwszej ręki" czyli od Ciebie Paula :) MUSZĄ być uwzględnione w treści ogłoszenia. Jutro postaram się zmienić tekst w ogłoszeniach Tary i pokaże Wam jak wyszło :)
Ogromnie się cieszę, że wolontariuszka zawitała do tego wątku.
Zobaczcie proszę na wątku [URL="http://www.dogomania.pl/forum/threads/113543-Schronisko-w-Olsztyni******-koty-do-adopcji-w%C4%85tki-zdj-ze-spacer%C3%B3w/page203"]naszego olsztyńskiego schroniska[/URL] jak współpraca się układa. Dzięki temu, że wolontariusze, którzy dobrze znają psy, chodzą z nimi na spacery, robią im fotki i opisują na forum każdego psiaka - ogłosiłam już WSZYSTKIE nasze psy (obecnie 173 psy są ogłoszone). Adopcje szaleją - w każdą sobotę kilka psów idzie do domu, w tygodniu również. W zeszłym roku adopcje wyszły na 100% !!
Ogłoszenia są [B]bardzo[/B] ważne. I choć rzadko bywam w schronisku (bo zaraz ryczę i mam makijaż na cyckach) to mogę robić chociaż to - ogłaszać psy. I nie można mówić, że siedzę na tyłku przed kompem i mi wygodnie - to też ciężka praca, codziennie dostaję tonę maili, żeby ogłoszenia odnowić, odświeżyć, trzeba zmieniać teksty, bo psy się zmieniają, nie są takie same po roku jak od razu po kwarantannie, trzeba zmieniać fotki na ładniejsze, nowsze... Przy tylu ogłoszonych psach to nie jest taka bułka z masłem...
Bardzo bym chciała, żeby i u Was ta współpraca się układała - między tymi co siedzą przed monitorami (ale odwalają kawał dobrej roboty - zakładają psom wątki, ogłaszają, robią wszystko, by psy rozreklamowac, by świat je ujrzał) a wolontariuszami, którzy są największym skarbem, bo dzięki nim psy nie są takie samotne i znają te psy najlepiej.
Nie możecie się boczyć jedni na drugich, musicie ze sobą współpracować. Dla dobra Waszych psów...

Popatrz Paulo na [URL="https://plus.google.com/photos/107274905493768446998/albums/5657454599412620353?banner=pwa"]TE[/URL] fotki i opisz kilka psiaków. Zajrzyj też na początek tego wątku i zobacz, które psiaki są już ogłoszone. Jeśli podasz opisy psów - Ania wstawi zdjęcia z opisami do pierwszych postów i ruszymy z ogłoszeniami. Czas najwyższy. U Was psiaki mają strasznie - budy, łańcuchy - dlatego Wam pomagam (do tej pory nie mogę zapomnieć schorowanego Bastera stojącego w błocie). W Olsztynie mamy inaczej - Stowarzyszenie działa bardzo prężnie, pozyskuje środki, schronisko zbliża się do końca remontu, wszystkie psiaki mają boksy, żaden nie sterczy na łańcuchu. Wolontariuszy jest dużo i dbają o futra :)

Cieszę się, że jesteś tu i mam nadzieję, że pojawi Was się więcej i będziecie na dogo wspomagać Anię i Jolę. A ja ze swojej strony oferuję pomoc w ogłoszeniach - niech tylko mam szansę! :)

[quote name='jostel5']Cavani na razie przez krótki czas nie będzie na DGM ,więc nie wiem,kto miał ogłaszać Cygana...
Kopiuję tutaj (z "pogaduszkowego") tekst do ogłoszeń dla psiaka.Jutro napiszę dla Earl Greya.
[/QUOTE]

Jola! Mogę ogłosić i Cygana i Earl Greya, ale skąd fotki?? Nie ma na początku wątku, a Cygana to w ogóle w tym wątku nie ma! :(

Zmienione ogłoszenia [B][URL="http://tablica.pl/oferta/piekna-samotna-tara-IDmu1z.html"]TARY[/URL][/B]

Edited by Bejotka
  • 2 weeks later...
Posted

Która ciocia byłaby taka miła i podała link do wątku małej Tiny ze schroniska? : )Ten z pierwszej strony nie chce mi się otworzyc. A zabieram Tinkę do siebie w ramach DT, i nie mogę do niej zaglądnąc i sprawdzić co nowego u niej słychać, bo coś z tą dogomania jest nie tak,albo z moim komputerem, już sama nie wiem..
Z góry dziękuje za ten link : )

Posted

Bejotka to sa fotki Cygana ( z września ) nie wiem , czy takie masz :

[IMG]http://i43.tinypic.com/wwbyc5.jpg[/IMG]

[IMG]http://i41.tinypic.com/20r6afp.jpg[/IMG] [IMG]http://i40.tinypic.com/15rmot0.jpg[/IMG]

[IMG]http://i40.tinypic.com/5np3ko.jpg[/IMG]

I Earl Grey ( ale pewnie takie masz zdjęcie ) :

[IMG]http://i40.tinypic.com/34fzhft.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='Bejotka']Z września fotki mam wszystkie :) Postaram się wkrótce ogłosić Cygana.[/QUOTE]

O, sory! A jednak nie! Mam fotki z wiosny! A strona Sławka nie działa i nie mogę sięgnąć do wrześniowych :( Podeślijcie mi na maila te zdjęcia Cygana z czerwonymi chustkami, pliz...
Ogłoszenie już gotowe (skorzystałam z tego tekstu powyżej) i zaraz bym wrzuciła...

Posted

[quote name='Bejotka']A strona Sławka nie działa[/QUOTE]
Działa, działa :) Tylko jeśli masz stworzoną zakładkę, to zmień adres na [url]www.psifotograf.com[/url], bo stary adres kończący się na hostcenter.pl już nie działa.
A tak poza tym, to niedawno wróciłem ze Schroniska, zdjęć jest kilkaset (póki co blisko tysiąc, ale pewnie w obróbce trochę pokasuję), w ciągu tygodnia powinny być gotowe.

Posted (edited)

[quote name='muzzy']Działa, działa :) Tylko jeśli masz stworzoną zakładkę, to zmień adres na [URL="http://www.psifotograf.com"]www.psifotograf.com[/URL], bo stary adres kończący się na hostcenter.pl już nie działa.[/QUOTE]

O, dzięki - brakowało mi jej :) A nawigacja jakaś na stronie jest? Bo nie mogę zobaczyć wszystkich fotek (strony), próbowałam w różnych przeglądarkach... :(
No to czekamy na piękne zdjęcia! :)
P.S. Do Olsztyna się nie wybierasz czasem? :)

Edited by Bejotka
Posted

Czy ktoś z Was może potwierdzić, czy to też jest Cygan (bez czerwonej chustki), czy inny pies?

[IMG]http://www.beata.olsztyn.pl/fotobank/psy/cygan2.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='Bejotka']A nawigacja jakaś na stronie jest? Bo nie mogę zobaczyć wszystkich fotek (strony), próbowałam w różnych przeglądarkach... :([/QUOTE]
A na samej górze nie ma? Przed wgraniem nowej wersji strony też testowałem na różnych przeglądarkach i wszędzie działało. Nad dwoma psiakami u góry (swoją drogą są one też ze Schroniska w Białej :) ) powinno być czarne, czy tam grafitowe menu.
[quote name='Bejotka']P.S. Do Olsztyna się nie wybierasz czasem? :)[/QUOTE]
Chętnie, tylko to już większa wyprawa by była...

Posted

[quote name='muzzy']A na samej górze nie ma? Przed wgraniem nowej wersji strony też testowałem na różnych przeglądarkach i wszędzie działało. Nad dwoma psiakami u góry (swoją drogą są one też ze Schroniska w Białej :) ) powinno być czarne, czy tam grafitowe menu.[/QUOTE]

To menu jest, ale jak wejdzie się w galerię (weszłam we wrześniową z Białej) to nie ma nawigacji i kolejnych stron. Tylko jedna stronka z niewielką ilością fotek i żadnych strzałek pt. "next". Jest co prawda sortowanie i po nim się zorientowałam, że fotek jest więcej, tylko jak przejść na kolejne strony? :(

Posted (edited)

[quote name='Bejotka']To menu jest, ale jak wejdzie się w galerię (weszłam we wrześniową z Białej) to nie ma nawigacji i kolejnych stron. Tylko jedna stronka z niewielką ilością fotek i żadnych strzałek pt. "next". Jest co prawda sortowanie i po nim się zorientowałam, że fotek jest więcej, tylko jak przejść na kolejne strony? :([/QUOTE]
Faktycznie, mój błąd. Przepraszam, już poprawiam. I dzięki za zauważenie go :)
Edit: już wszędzie powinna być na dole możliwość wybrania wyświetlania wszystkich zdjęć.
Edit2: Po wybraniu z menu 'wszystkie psiaki' wyświetla się tabelka 'po staremu' i tam są linki do wszystkich zdjęć w galerii google.

Edited by muzzy