kasumi Posted February 14, 2011 Author Posted February 14, 2011 [CENTER][SIZE="5"][COLOR="#ffa500"]ROZLICZENIE:[/COLOR][/SIZE][/CENTER] wpłaty: :loveu: [B]50zł - Monika K. (molosy) 209,5zł - bazarek /dogo/ 122.05zł - bazarek /dogo/ 60zł - bazarek /dogo/ 50zł - Monika K. 50zł - zusa_k 13,5zł - bazarek /dogo/ 105zł - bazarek /dogo/ 100zł - bazarek /dogo/ 200zl - Sylwia z allegro 100zł - Juona 160zł - bazarek /dogo/ (brakuje jeszcze 20zł) 96zł - nika&lola /molosy/ 200zł - bazarek /molosy/ 10zł - moni12 38.77zł (10euro) - Monika R. /fb/ 40zł - Magda Cz. /fb/ 50zł - Marta S. /fb/ 100zł - aga4 50zł - spadek po TOYI 50zł - Roofi /molosy/[/B] [SIZE="4"][COLOR="green"]RAZEM: 1854.82zł[/COLOR][/SIZE] wydatki: :( [B]50zł - karma Brit/5kg 209zł - karma Hills i/d/ 12kg 5zł - karma Brit/500g 10zł - zastrzyki 18zł - full wypas allegro 18zł - odnowione full wypas allegro 10zł - smyczka [/B] kupiona u taks [B]65zł - obroża Bayer 24,5zl - kaganiec 2,8zł - adresówka 7,7zł - czopki 83zł - antybiotyki, badania itp. na babejszjozę 45zł - antybiotyk na babejszjozę 31zł - j.w. 18zł - wznowione allegro 6zł - pakiet ogłoszeń 150zł - Brit Care 12kg 40zł - karma ACANA 2,5 kg 42zł - zastrzyki 30zł - zastrzyki 32zł - zastrzyki 50zł - ACANA 2,5 kg 16zł - allegro 84zł - zastrzyk + maść na zapaleniu ucha 259zł - 2x12kg Brita 6zł - luminal 35zł - wizyta u weta, podanie zastrzyków na padaczkę 25zł - Relsed (5 szt.) 15zł - pakiet ogłoszeń 18zł - 3 opakowania luminalu 50zł - morfologia i biochemia 20zł - leki moczopędne 110zł - 30kg. karmy 30zł - powtórzone badania mocznika i kreatyniny 3,75zł - opłata za przesłanie 2 op. luminalu 18zł - 3 op. luminalu 52zł - wizyta u wet. 151.05zł - 37,5kg. Brita[/B] [SIZE="4"][COLOR="red"]RAZEM: 1829,8zł[/COLOR][/SIZE] [COLOR="green"][SIZE="5"]SALDO +25,02zł[/SIZE][/COLOR] [SIZE="1"]była jeszcze kupowana miska (1szt.) i kostka do gryzienia (1szt.), ale mama podarowała w prezencie :)[/SIZE] [SIZE="5"][CENTER][COLOR="blue"]DZIĘKUJEMY!!![/COLOR][/CENTER][/SIZE] [IMG]http://www.dogomania.pl/images/smilies/laola.gif[/IMG][IMG]http://www.dogomania.pl/images/smilies/laola.gif[/IMG][IMG]http://www.dogomania.pl/images/smilies/laola.gif[/IMG][IMG]http://www.dogomania.pl/images/smilies/laola.gif[/IMG] Quote
Atomowka Posted February 15, 2011 Posted February 15, 2011 Trzymam bardzo mocno kciuki za sunie i za szybką i udaną adopcję Quote
anita_happy Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 Kasumi - pisz rozliczenia w tym poscie, w którym teraz napisałas - ja zalinkuje na pierwszej stronie...i tu bedzie rozliczenie suni swoją droga...KAsia wczoraj napisała emila do Pani hodowczyni... Pani hodowczyni jest z okolic Gorzowa WLKP. , a potencjalny dom z Ziel Góry...to niedaleko. Jak rozmawiałm z hodowczynią mówiła, ze ma jakaś znajomą od psich problemó w ZG... Kasumi...na gg wysyłam Ci emila do hodowczyni... Z Kasia napisałyśmy, ze sunia jest w DT...u Ciebie i teraz mozna sunie poobserwowac racjonalnie jaki ma charakter - czy ma ataki szkoda, ze Pankracy nie dał Ci karmy za free :) bo w sumie uwolniłas Go od problemu :) no chyba, ze coś dał :) Quote
kasumi Posted February 16, 2011 Author Posted February 16, 2011 (edited) nie dostałam żadnej karmy..., a to w sumie ich pies, bo zrzeczenie jest na nich/na lecznicę....jakoś w tym tygodniu podjadę do nich obciąć jej pazurki (długiee zapuściła, jak chodzi mi po panelach to słyszę stukanie) i dodatkowo chyba ma łupież, albo to jakiś piasek...w każdym bądź razie podjadę, a potem w domu ją wykąpię... powiem wam, że ona to musiała już kiedyś rodzić, myślę, że co najmniej 2 razy, bo sutki ma powiększone (zrobię zdjęcie i sami oceńcie). nie wiem czy u hodowczyni rodziła (wątpię), czy u tych ludzi Edited January 19, 2012 by kasumi Quote
lilith27 Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 [quote name='kasumi']nie dostałam żadnej karmy..., a to w sumie ich pies, bo zrzeczenie jest na nich/na lecznicę....jakoś w tym tygodniu podjadę do nich obciąć jej pazurki (długiee zapuściła, jak chodzi mi po panelach to słyszę stukanie) i dodatkowo chyba ma łupież, albo to jakiś piasek...w każdym bądź razie podjadę, a potem w domu ją wykąpię... powiem wam, że ona to musiała już kiedyś rodzić, myślę, że co najmniej 2 razy, bo sutki ma powiększone (zrobię zdjęcie i sami oceńcie). nie wiem czy u hodowczyni rodziła (wątpię), czy u tych ludzi (mieliby zysk, oj mieliby...)[/QUOTE] może skóra w złej kondycji witaminy suńka może potrzebuje aaaaa wiesz co ciotka jest dobre olej z pestek winogron lub oliwa z oliwek łyżeczka do karmy - dziennie w biedronce jak coś jest tania taka oliwa Quote
kasumi Posted February 16, 2011 Author Posted February 16, 2011 jak będę w lecznicy to się dowiem co i jak. dodatkowo podaję jej ryż (pół torebki) z jogurtem naturalnym (małym, chyba 2,4% tłuszczu, ale jak pojedziemy na zakupy to będzie odtłuszczone) baaaardzo jej smakuje, miska jeździ po całym pokoju... wieczorem w szczególności ma apetyt i do tego po 20 zaczyna wariować, tzn. SAMA kładzie się na podłogę i turla, czasami zaczepia, no chce się bawić. a w ciągu dnia to trzeba przewrócić na plecki i dopiero głaskać i miziać ;) myślę nad zmianą karmy, bo straszne gazy w domu puszcza, ale takie, że maskę gazową trzeba nosić :p znalazłam w miarę tanią karmę PURINA DOG CHOW LIGHT 15 kg za 90zł Quote
lilith27 Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 a co ona konkretnie za karmę potrzebuje? Quote
kasumi Posted February 16, 2011 Author Posted February 16, 2011 konkretnie to te ze zmniejszoną ilością tłuszczu (max 10%) brit jej nie służy (gazyyy), więc zmienię, dla dobra suni i domowników ;) może być też senior light (nie mam pojęcia, czy są inne tego typu oprócz Brita) czytałam, że można też podawać ryż, jogurt, jakiś ser biały (oczywiście z małą ilością tłuszczu) Buba (jakoś tak ją nazwano w lecznicy, a imię w papierach Negrith) na razie nie ma biegunki. Kupka ładna, więc ok :) Quote
lilith27 Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 nie wiem ile waży taki pies nie znam się na psiakach z majorki ale uznałam, że to średniak all light dla średniaków [url]http://www.krakvet.pl/dorosle-srednich-karmy-psow-otylych-light-c-23_201_202_205_210_232.html[/url] najlepiej to chyba eukanuba cena względna i jakość jedna z lepszych [url]http://www.krakvet.pl/karmy-suche-chore-karmy-weterynaryjne-c-23_201_202_204.html[/url] tu jest jeszcze coś takiego nie wiem co jej jest z brzuszkiem.....więc masz all kategorii Quote
kasumi Posted February 16, 2011 Author Posted February 16, 2011 na eukanubę to nas nie stać...niestety z tych tańszych to znalazłam BOSCH'a 12,5 kg/99zł + 3 gratisy do wyboru [url]http://www.krakvet.pl/bosch-light-125kg-p-1058.html[/url] PURINA 15kg/87,90zł + 1 gratis do wyboru [url]http://www.krakvet.pl/purina-chow-light-15kg-p-973.html[/url] a co sądzicie o Purinie? stać nas na nią + jest jej dużo (o 2,5kg więcej niż BOSCH, a i tańsza) + dostawa gratis + prezencik (o jak ja kocham gratisy! :loveu: ) ja też się nie znam na tej rasie..., więc większość pytań kieruję tutaj... wyczytałam, że idealna waga to 30-34 kg, ale ona ma chorą/leczoną trzustkę, więc chudzina z niej (wszystkie kości można policzyć) i wolno tyje...:( Quote
lilith27 Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 wiesz co kochana ja bym najpierw kupiła maleńko żeby sprawdzić jak tam kupy, gazy i w ogóle czy psiak chce to jeść a jak stoisz finansowo pokrywasz z własnej kieszeni wydatki na karmę? czy jak? edit. swoją drogą dziwne, ze lecznica Cię olała z ta karmą podobno mają gratisy też karmy Quote
kasumi Posted February 16, 2011 Author Posted February 16, 2011 zapewniam Cię, że ona zje wszystko, co się jej poda, a jak już zje to węszy po całym domu i szuka jakichś jadalnych odpadków na dywanie... Purina i Bosch chyba nie wysyłają próbek...:( mamy 100zł, pieniądze od wspaniałych ludzisk :) (Anita, myślę, że czas zrobić event...) jak będę to się zapytam, czy mają jakąś karmę, którą można jej podawać (w ich sklepiku to mają tylko Brita, który jej nie służy) Quote
lilith27 Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 ehssss, to faktycznie dużo pieniązków nie masz tyle, że wór 15 kilo to starczy na troszkę Quote
kasumi Posted February 16, 2011 Author Posted February 16, 2011 (edited) dlatego robimy event, będę pisać tekst jak coś to udoskonalicie moje wypociny, coo? :) jutro zadzwonię do tego faceta od molosów [dzwoniłam w niedzielę i dowiedziałam się, że to pies dla jego kolegi w Zielonej Górze (*!PIES! CaDeBou *dziecko 4 latka) i miał się kontaktować z kolegą (potencjalny DS) i z drugim kolegą (okolice Radomia), który ma przyjść z małym dzieckiem i zobaczyć jak się zachowuje Bubcia] Edited January 19, 2012 by kasumi Quote
aga4 Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 kasumi, weź próbki karm i napisz bądź zadzwoń 697 617 284 ktora odpowiada dziewczynie, postaram sie taka dostarczyć do Ciebie Quote
kasumi Posted February 16, 2011 Author Posted February 16, 2011 dzięki aga4 :loveu: i tak nam bardzo pomagasz :loveu: do weta pojadę w sobotę (akurat załapię się na podwiezienie :)) a jak coś to mogę wcześniej tyle, że wtedy to autobusem... Quote
anita_happy Posted February 17, 2011 Posted February 17, 2011 kasumi - wet dał Ci ta sunei od tak- czy masz jakąś dT umowe??? a co myśli o sterylizacji suni???zapytaj - bo oddawać ta suke bez sterylki to mól na całe życie.... Quote
kasumi Posted February 17, 2011 Author Posted February 17, 2011 mam umowę i zapytam się w sobotę :) muszę wszystko na kartce zapisać, bo się tego uzbierało ;) Quote
rufusowa Posted February 17, 2011 Posted February 17, 2011 hej puriny, to nie polecam.. chyba, że pro plan Przy każdej zmianie karmy (nawet na najlepszą), mogą wystąpić gazy, które mogą przejść po kilku dniach jak już się piesek przyzwyczai do nowej karmy. Myślę, że warto jednak powalczyć o lepszej jakości karmę dla niej... Ma chorą trzustkę, jest teraz jakoby na rekonwalescencji i zdecydowanie szybciej dojdzie do siebie jeśli będzie dobrze odżywiana. Dla porównania opis karmy purina dog chow [url]http://www.krakvet.pl/purina-chow-light-p-972.html[/url] i Acana light & fit [url]http://www.krakvet.pl/acana-adult-light-135kg-p-12537.html[/url] Ale tak na prawdę, to na początku, wypróbowałabym karmy, które polecają ludzie dla psów z chorą trzustką [url]http://www.krakvet.pl/eukanuba-intestinal-formula-10kg-p-616.html[/url] [url]http://www.krakvet.pl/royal-canin-intestinal-gastro-14kg-p-14049.html[/url] [url]http://www.kuchniapupila.pl/pies/zdrowie1/diety_weterynaryjne/hills_canine_id,p136262900[/url] Warto poszukać w internecie... sporo osób pisze o problemach z jakimi się borykają mając psy z chorą trzustką i jak sobie z nimi radzą. Np. często karmią, podają witaminy, czy inne specyfiki i nie dają smakołyków. Przykro mi, że nie mogę się dorzucić do karmy :( Myślę, że przyszły właściciel powinien się liczyć z wydatkami związanymi z odpowiednią dietą i lekami dla suni. Nie można dopuścić, żeby była zaniedbana i żeby ktoś ją karmił byle czym a potem oddał, bo za chuda albo zbyt chora. Quote
kasumi Posted February 18, 2011 Author Posted February 18, 2011 hej *przypuszczam, że suczka była karmiona Britem, a gazy u mnie w domu są już od tygodnia...(prawie tygodnia, bo była przywieziona w sobotę po południu) *Acana zdecydowanie lepsza, ale cholerka kasa..., zobaczymy ile będziemy miały (ludzie z molosów dorzucą się) *na samym początku patrzyłam na Royal'a, Hills'a i Eukanuba'ę ale z tej serii (Intestinal), ale są cholernie drogie, to ja już wolę Acanę kupić... trochę szukałam w internecie... wet mi zalecił karmić częściej, ale mniejszymi porcjami... zapytam się o te witaminy, bo czytałam, że ludzie (zawsze) podają do karmy jakieś witaminy/specyfik (już nie pamiętam nazwy). Bubcia nie dostaje smakołyków, bo takowych nie mam..., ale ona tak się patrzy jak ktoś je..., aż człowiekowi robi się głupio... tak w ogóle to dzwoniłam wczoraj do tego faceta i powiedział, że zadzwoni do mnie w niedzielę i wszystko mi powie co z tym kolegą, co ustalili itp. Quote
rufusowa Posted February 18, 2011 Posted February 18, 2011 ja tez wczoraj wyczytałam żeby karmić częściej i dodawać jeszcze jakiś specyfik na k.. dostępny w aptece bez recepty. Sporo osób pisało tez o tym, że one się tak patrzą jak człowiek je, że aż żal no ale to dla jej dobra :) Quote
kasumi Posted February 18, 2011 Author Posted February 18, 2011 poszukam jeszcze jaki to specyfik i napiszę... a jak ja jej nasypię karmy/ryżu z jogurtem to zje w minutkę i patrzy się, żeby dać więcej :D a miska jeździ po całym pokoju :D jak zostanie trochę kasy, to kupię jej z gumowymi podkładkami :) Quote
Aziza Posted February 18, 2011 Posted February 18, 2011 [quote name='kasumi']poszukam jeszcze jaki to specyfik i napiszę... a jak ja jej nasypię karmy/ryżu z jogurtem to zje w minutkę i patrzy się, żeby dać więcej [/QUOTE] Prawdopodobnie chodzi Ci o Kreon, jest to preparat zawierający enzymy trzustk., które normalnie produkuje trzustka. Podaje się go psom, u których trzustka odmówiła pracy (zewnątrzwydzielniczą niewydolność trzustki), i niestety nie jest on tani. Takie same enzymy zawierają preparaty: Neo-Pancreatinuma (mocniejsza ma dopisek Forte), Lipancrea, Panzytrat, Pangol. Apetyt, który opisujesz towarzyszy 99% psów z problemami trzustkowymi. Mój pies ma ZWNT (EPI). Quote
baster i lusi Posted February 18, 2011 Posted February 18, 2011 [quote name='kasumi']a ile konkretnie kosztuje?[/QUOTE] wyślę Ci na próbe jedno opakowanie 50 tabl kreonu 25.000j.podaj tylko adres i spytaj weta jak dawkować. Quote
Recommended Posts