Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

robiłam niespełna rok temu mojej psicy testy na alergie wziewna. 150 zl na klinikach u dr popiela.zastanawiam sie skąd te 500 zl?

• Replies 321
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

tak, najpierw wymazy i zeskrobiny. wetka powiedziała mi, że testy to koszt ponad 300 pokarmowe i 140 wziewne, ale na razie i tak ich nie zrobimy, bo nie mamy kasy. Też sugerowała, żeby zamiast niepewnych i tak testów podawać jedzenie dla alergików.

Ta Purina Pro Plan z jagnięciną i ryżem chyba nie ma hydrolizowanego białka, ale na teraz tylko taką wykombinowałam, bo lepsze już to niż Chapi albo Tesco jakie w schr mają.

Posted

Zagłosowałam, a wracając do tematu karmy - tylko te dwie RC Hypoalergenic i Eukanuba Allergic sa z tym białkiem rozcząsteczkowanym, ale....wcale nie jest powiedziane, że pies jest uczulony na białko. Ja rozmawiałam (w sprawie Pusi) z wetem, który zajmuje się alergiami (u nas na weterynarii) i powiedział mi, że przede wszystkim trzeba eliminować zboża, bo najwięcej psów jest właśnie na zboża uczulonych. Są karmy z lini Acana , które np. nie maja wcale zbóż - zielona acana i acana pacyfic, są one tańsze od RCH i Eukanuby, są dostępne w sprzedaży i można zacząć od nich właśnie (miałam dokładną listę tych karm, jak znajdę, to napiszę, jest ich 4 albo 5) i z tego wykładu zapamiętałam jeszcze, że warto robiąc testy postawić właśnie na te 4 alergeny :pszenica, kukurydza, soja, ale tez kurczak - choć akurat kurczak nie jest najczęstszym alergenem. każdy pies trochę inaczej reaguje na te karmy dla alergików,u niektórych może pojawić się biegunka, to wówczas można rozważyć podawanie RC dla jelitowców - tez i dla alergików jest.

Posted

Basiu, jak dobrze, że jesteś... i że się na tym swoim gremlinku tak wnikliwie doktoryzujesz z alergii

no to na tej Purinie jak widzę długo żyć nie może, tam jest kukurydza
[B]a nie ma karmy w której nie ma ani zbóż, ani normalnego białka?[/B]

Posted

pewnie na efekty eliminowania każdego alergenu z pokarmu trzeba trochę czekać, a my czasu nie mamy ... nie wiem jednak czy testy nie będą szybszą odpowiedzią czego mu nie dawać

zastanawiam się także, czy on już czegoś w schr nie złapał. Przyszedł z atopią i po paru dniach bakteryjne zakażenie się odezwało.

Posted

juz mnie Basia uprzedziła z odpowiedzią i to bardzo profesjonalną ,z czysty sumieniem moge polecić ROYAL CANIN Hypoallergenic oraz ROYAL CANIN Skin Support rónież doskonała dla tekiego psiaka jest EUKANUBA Dermatosis (na bazie ryb ) wszystkie niestey drogie :(

Posted

[quote name='doddy']500zl to pewnie wiecej profili alergicznych.
Ja niesmialo przypomne, ze jest szansa na DT jesli bedzie kasa na utrzymanie Paryska.[/QUOTE]
Ja już zadeklarowałam wcześniej.
Te wszystkie porady co do leczenia mogą się oczywiście przydać, ale najpierw trzeba psa wyciągnąć ze schronu, o ile wszystko dobrze zrozumiałam.

Posted

wiem że dr Małgorzta Taube stosuje przy alergiach zestaw diphergan + amertil ale muszę poszukać w jakich dawkach
jednak proponuję jeśli jest taka możliwość podawać mu na początek RC hypoalergenic, pamiętajcie że może mieć uczulenie na odchody roztoczy, dlatego karma nie powinna być podawana powyżej 2 tygodni po otwarciu bo w tym czasie namnażają się roztocza

Posted

być może Parys pojedzie w poniedziałek do Bytomia. Pani chce go jak najszybciej wyciągnąć, wie że jest w schronisku we Wrocławiu i po prostu po niego przyjedzie. Miała amstaffa 10 lat. Wie, że Parys wymaga specjalistycznej karmy i badań. Niestety jeśli przyjedzie po niego jutro, nie uda się sprawdzić domu...

Parys był w sobotę na badaniach, pobrano materiał do badania. Wet na klinikach stwierdził stan dobry, absolutnie nie kwalifikujący się do eutanazji. Zmiany są zasuszone i nie sączą się.

doddy, czy wiesz kiedy będą wyniki badań?

Posted

No właśnie nie wiem, dziś w schronie prosiłam,żeby zadzwoniły do diuny, jeśli Parys pojedzie, ale nie wiem, czy zadzwoniły. bardzo chciałabym, żeby pojechał. A dziś do schronu wrócił Demon - ten półtoraroczny, wykastrowany, taki rudawy, jednolity z wielkim łbem jak stodoła, zna komendy, energii ma za czterech i wrócił, bo sobie z tą energią nie poradzili. On nadawałby sie do pary do jakiejś suczki i jakiś ogródek, żeby psy mogły razem poszaleć - tak się wetłam z tą reklamą Demona u Parysa, ale dziś mnie się kolana ugięły, jak go zobaczyłam w biurze - długo u nich nie był :(

Posted

no chyba nie miał swojego wątku - ja dziś nie miałam aparatu, bo on ślicznie się prezentował i jeszcze taki uśmiechnięty (jesoooo jaką on ma paszczę !) i czyściutki i łapę dawał, siad, leżeć - grzecznie, ale energii ma dużo za dużo - jakies kurcze biegi za motorem powinien mieć, albo inny sport wysiłkowy. A jest w boksie 12, ma nr na szyi 779

Posted

bede w sobote wyprowadzac asty z aresikiem. zrobie mu fotki i zalozy sie watek.oczywiscie go wyprowadze i chociaz troche rozruszam!

Posted

Dopytajcie co z domkiem dla Paryska , są dziewczyny w okolicach Bytomia będziemy prosić o wizytę .

a Demonka trzeba będzie ogłaszać :( .... pewnie pies cudeńko