mjola Posted August 19, 2006 Share Posted August 19, 2006 Witam, czy spotakam na forum posadaczy lub miłosników tych psów o pięknych oczach i melancholijnym wyrazie "twarzy"? :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajadera Posted August 21, 2006 Share Posted August 21, 2006 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Ja marzę o takim psie, ale jest to marzenie ściętej głowy, bo mam w domu trzy skye terriery .[/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mjola Posted August 21, 2006 Author Share Posted August 21, 2006 Uff, juz myslałam, ze się nikt nie odezwie... Tu muszę się pochwalić będe miała niedługo :lol: (jak wszystko pójdzie dobrze to na początku pździermika) suczke tej rasy i szukam osób mogących mnie poratować szerszymi informacjami na ich temat. To co udało mi się przeczytać to krótkie wzminki na temat charakteru i wzorca. Może wiesz czy gdzieś mozna dostac jakieś publikacje na temat tych psiaków? Niestety interesują mnie tylko polskie wydawnictwa ponieważ słabo znam angielski. Bedę wdzięczna za wszelkie informacje:lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajadera Posted August 21, 2006 Share Posted August 21, 2006 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Muszę sprawdzić, czy było coś w Psie lub biuletynie klubu terriera, bo nie pamiętam.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]W Płocku (chyba ?) jest hodowca tej rasy. Już kilka razy spotkałam takich starszych państwa na wystawach z pieskami tej rasy.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]A czytałaś "Guy Mannering" Scotta - to z tej książki pochodzi nazwa rasy i nazwy umaszczeń. A jakie będzie maleństwo - pieprz czy musztarda ?[/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mjola Posted August 21, 2006 Author Share Posted August 21, 2006 Kisiążki nie czytałam, ale szukam. Rozmawiałam z miłym Państwam z Poznania (to oni skierowali mnie do Czech), niestety zawiesili działalność hodowlana kilka lat temu,a ostatnie psiaki mieli ok. pięć lat temu. Ale masz rację odezwę się do nich może będą mogli wskazać żródła wiedzy:lol: . Raz też spotkałam na wystawie sympatycznych mieszkańców Łodzi jak wystawiali pieska, niestety okoliczności sprawiły, ze nie wzięłam telefonu, miałam nadzieję, ze może zaglądają tutaj i się odezwą:lol: . Mała Tosia (tak mała będzie się nazywała po domowemu) będzie maści pieprz :lol: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flaire Posted August 21, 2006 Share Posted August 21, 2006 [quote name='mjola']Raz też spotkałam na wystawie sympatycznych mieszkańców Łodzi jak wystawiali pieska, niestety okoliczności sprawiły, ze nie wzięłam telefonu, miałam nadzieję, ze może zaglądają tutaj i się odezwą:lol: .[/quote]Wystawiali w Łodzi w tym roku -- rozmawiałam z nimi. Mają chyba dwa Dandie, oba z Czech (o ile dobrze pamiętam). Ich adres jest niewątpliwie w katalogu - jeśli chcesz, to mogę Ci go wysłać na priv. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mjola Posted August 21, 2006 Author Share Posted August 21, 2006 Dzięki, jesli możesz to prześlij ten adres czekam:lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fuka Posted August 21, 2006 Share Posted August 21, 2006 [B]Witaj[/B], znałam jedna Dandie.. Była przeurocza, kochana i słodka do ludzi, była cudowną matką, ale jej relacje z innymi psami były... nazwijmy to delikatnie - rożne. Dlatego chce Cie uczulić na jedno - poważnie zadbaj o porządną psia socjalizację Twojej suczki! Dandie są przemiłe, ale jak większość małych terrierów - jezeli nie nauczy się ich od małego lubić innych psów - mogą być bardzo wredne i co tu dużo kryć - niebezpieczne, mimo swojego niewielkiego wzrostu, więc niech nie zwiedzie Cię to spojrzenie.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mjola Posted August 22, 2006 Author Share Posted August 22, 2006 Dzięki za radę, słuszlam o ich zadziorości. hodowla z której będzie szczeniak ma dwie suczki i pieska, z rozmów i zdjęc wynika, ze psiaki są w stałym kontakcie ze soba i właścicielami, mam więc nadzieję, że wstępna socjalizacja jest jak najbardziej w porządku, a u mnie też mała od początku będzie miała towarzystwo więc mam nadzieję, ze będzie ok.:lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajadera Posted August 22, 2006 Share Posted August 22, 2006 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]No ostatecznie terrier to zawsze terrier.[/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mjola Posted August 22, 2006 Author Share Posted August 22, 2006 Tak jest, charakterek musi być:evil_lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juzaczka Posted September 5, 2006 Share Posted September 5, 2006 Witam, macie może adresy stronek hodowli tych psiaków? Będę wdzięczny :-) Pozdrawiam Kuba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mjola Posted September 13, 2006 Author Share Posted September 13, 2006 wrzuć na google dinnmont w przegladarkę i masz ....:lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mjola Posted September 30, 2006 Author Share Posted September 30, 2006 nie będę miała dandusia...przynajmniej narazie. Właśnie odebrałam wiadomość która mnie zasmuciła : "l, mám pro Tebe smutnou zprávu. Dnes tady byl veterinář dát štěňatům vakciny. Tosia bude mít nekorektní zuby. Má podkus. Není vhodná na chov ani na výstavy. " Nie rozumiem dobrze ale to chyba oznacza przodozgryz, wkażdym razie jakąś wadę zgryzu. Jestem smutna i jednocześnie zła na hodowcę przecież taka wada jest chyba widoczna dużo wcześniej, psiak się urodził 31.07 a wiadomość dostałam teraz jak już pakowałam walizki :((. No nic..., zacznę szukać od nowa ..... i pewnie znów minie rok .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mjola Posted July 15, 2008 Author Share Posted July 15, 2008 na dalszy ciąg tej historii zapraszam do galerii bo niewiedzieć czemu tam został przeniesiony: [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=10487464#post10487464[/URL] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Magda Posted July 17, 2008 Share Posted July 17, 2008 [quote name='mjola']na dalszy ciąg tej historii zapraszam do galerii bo niewiedzieć czemu tam został przeniesiony: [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=10487464#post10487464[/URL][/quote] Pewnie Admin chciał stworzyć galerię Twojego psa. Masz tam tylko jej zdjęcia;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajadera Posted July 17, 2008 Share Posted July 17, 2008 Akurat nie tylko, bo i rozmówki ze mna na temat rasy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mjola Posted July 20, 2008 Author Share Posted July 20, 2008 moja Oda skończyła już cztery miesiące, jak na razie chowa się w miarę zdrowo co prawda nie jest łakomczuszkiem i do jedzenia trzeba ją namawiać ale przybiera na wadze i rośnie, mam więc nadzieję , że wszystko jet ok. teraz waży 5,5 kg. (dorosłe osiągaja wagę 8-11 kg) mogła by więcej ale i to nie jest mało tyle ,ze w dolnych granicach. Dziś miała pierwsze trymowanko, i chyba nie była zadowolona ;) ale jakoś poszło. , takiego brzdąca trymuje się wyłącznie palcami, trymerki tu nie zdają się na nic .. Dandie trymuje się dopiero jak ukończą cztery miesiące, ciekawostką jest to, że śmieszne pędzelki na końcach uszu pojawiają się dopiero jak psiak ma ok. dwóch lat. Oda jest małym rozrabiaką, uwielbia podkradać innym psiakom zabawki, następnie biegnie z nimi na podwórko i koniecznie chce ukryć zdobycz, wciska w krzewy lub próbuje zakopać. Jak na małego myśliwego przystało często urządza polowania ... jej łupem najczęściej padają ślimaki, którymi (jak na dobrego psa przystało) dzieli się z nami :lol: więc co chwila zbieram z podłogi te które dostąpiły "zaszczytu" schwytania i dostarczenia na "obiad", wczoraj przyniosła ogromnego ślimaka bez muszelki, ten uraczył ja taką ilością lepiącego śluzu, że dłuższą chwilę trwało zdjęcie tej ścisłej lepiącej galarety z zębów i pyszczka, a resztki na brodzie ma do dziś :lol: ciekawe, czy to oduczy jej polowań ... myślę, że o tym przekonam się niedługo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mjola Posted July 21, 2008 Author Share Posted July 21, 2008 a oto moja dziewczynka po pierwszym trymowanku, chyba nie wygląda na najszczęśliwszą ...;) [IMG]http://img185.imageshack.us/img185/3849/odapotrymowaniu2qa7.jpg[/IMG] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajadera Posted July 21, 2008 Share Posted July 21, 2008 Jest śliczna ! Powiem, że zazdraszczam Ci ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mjola Posted July 21, 2008 Author Share Posted July 21, 2008 [quote name='bajadera']Jest śliczna ! Powiem, że zazdraszczam Ci ![/quote] nieskromnie powiem, ze też jestem nią zachwycona :) kilka lat starań opłaciło się mam moje marzenie i wszyskim powiem nie śpieszcie się z zakupem psa naprawdę warto czekać :) looknij do galerii tam moje słonko gra na flecie :) link: [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=10539303#post10539303[/URL] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajadera Posted July 21, 2008 Share Posted July 21, 2008 No i to jest to podziabanie wątku, jak chcę zdjęcia obejrzeć, to muszć latać gdzie indziej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mjola Posted July 21, 2008 Author Share Posted July 21, 2008 [quote name='bajadera']No i to jest to podziabanie wątku, jak chcę zdjęcia obejrzeć, to muszć latać gdzie indziej.[/quote] Ale jaki prestiż: salon galerii, koło dyskusyjne ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mjola Posted January 11, 2009 Author Share Posted January 11, 2009 Tych którzy chcieli by zobaczyć moje dandusie zapraszam na wystawę do Rzeszowa, pieprzowy Brut będzie debiutował w szczeniaczkach, a słodka musztardowa Oda po raz pierwszy wystartuje w młodzieży :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mjola Posted March 6, 2009 Author Share Posted March 6, 2009 Wystawy w Rzeszowie i Bydgoszczy za nami :) teraz szykujemy się do Katowic, miłośników dandusiów zapraszam w piątek do hali namiotowej bedzie można nas tam spotkać :) wystawiać sie bedziemy na ringu 5, ale obozowisko pewnie bedzie przy westach ring 2 Przyznam sie liczylam, że w Katowicach będzie nas więcej i moze przyjadą wystawcy z zagranicy ... niestey bedziemy tylko my czyli Brut w klasie szczeniąt i Odetka dziewczynka młodzież [IMG]http://img7.imageshack.us/img7/9632/7539038.jpg[/IMG] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts