ktrebor Posted May 21, 2007 Author Posted May 21, 2007 Ja osobiście mam wrażenie, że mimo wszystko tendencja wśród Polaków im większe tym lepsze, ma odbicie w preferencjach sędziów. Rozmawiałem z paroma osobami z Francji, Holandii i USA i generalnie wśród nich panuje opinia, że w przeciwieństwie do Polski gdzie wśród blokowisk panują psy duże, owczarki niemieckie, dobermany u nich psy większe trzyma się tylko na posesjach.
Incunabula Posted May 21, 2007 Posted May 21, 2007 ktrebor napisał(a):Ja osobiście mam wrażenie, że mimo wszystko tendencja wśród Polaków im większe tym lepsze, ma odbicie w preferencjach sędziów. Dokładnie tak! Rasy mniejsze/rzadsze są często dyskryminowane na finałach. Zawsze wygrywają jakieś malamuty czy husky. Z mniejszych raz to chyba tylko pomeranian... O pierwotnych w ogóle nie wspominając.
Gosia Posted May 21, 2007 Posted May 21, 2007 Ja shiby na pudle nie widziałam w Polsce, za granica tak. Dlatego nie czekam na Bisy, bo mi szkoda czasu. Wolę przyjechać do domu i iść z psami na spacer- większy pożytek dla psów i dla mnie. Zawsze wygrywa w V grupie husky, malamut, samojed- efektowne wielkie i puszyste. No- czasem akita amerykańska:-)
Hayne Posted May 22, 2007 Posted May 22, 2007 Coraz częściej DJP..., choć przyznaję wyglądają pięknie. Zaraz zwołamy wystawę małych szpiców i pierwotnych... :p ;)
Gosia Posted May 22, 2007 Posted May 22, 2007 Kasik- nie DJP, tylko akita amerykańska. Oficjalnie zmieniono nazwę:-) Tak naprawdę na Bisach publiczność oklaskuje małe efektowne pieski- nie te zwaliste ogromy- ludzie zaczynają zdawac sobie sprawę z ilości czasu, który trzeba tym dużym poświęcić.
bety Posted May 23, 2007 Posted May 23, 2007 Gosia napisał(a):Kasik- nie DJP, tylko akita amerykańska. Oficjalnie zmieniono nazwę:-) Dzięki za sprostowanie :lol: - bo mi już sił brakuje na ciągłe tłumaczenie że nazwa DJP już nie funkcjonuje. :roll: ;) Pzdr
Hayne Posted May 24, 2007 Posted May 24, 2007 Niech będzie AA :oops: Choć znając siebie za 3 miesiące znów będziecie musiały mi przypomnieć... :)
Taq Posted May 24, 2007 Posted May 24, 2007 Tak na marginesie to według FCI od kilu lat też nie "Shiba Inu" a tylko "Shiba", tak też jest z Hokaido ;)
ktrebor Posted May 24, 2007 Author Posted May 24, 2007 A to w sumie ciekawa informacja. Spory bałagan jest w nazewnictwie o ile z shibą nie ma problemów raczej to w USA - hokkaido częściej występuje pod terminem Ainu Inu (który nota bene jest bardziej prawidłowy) a Kai to Kai Ken. Ciekawe skąd ta zmiana? W przypadku akity to w sumie rozumiem, zostawili inu, by sugerować, że chodzi o wersję japońską :)
Taq Posted May 24, 2007 Posted May 24, 2007 ktrebor - wg FCI Akita, American Akita, Hokkaido, Kai, Kishu, Shiba, Shikoku ;)
Taq Posted May 24, 2007 Posted May 24, 2007 ktrebor - nie przjemuj się, zawsze mozesz sparwdzić w rodowaodach jakiej rasy masz psy :evil_lol:
ktrebor Posted May 24, 2007 Author Posted May 24, 2007 Tyle, że tam jak wół stoi hokkaido inu i shiba inu. Co ja biedny pocznę???? Jak sie dopatrzą, to nas zaczną z wystaw wywalać :diabloti: Pójdę, jakąś kawę rozleję na te fragmenty rodowodu :)
bety Posted May 26, 2007 Posted May 26, 2007 Fotka z wyborów BOG V z Meksyku z 25.V.2007 (CACIB) - jedna wystaw towarzyszących światówce. http://www.cinofilia-sud.com.ar/mundiales/mundial2007/fotoscisud/viernespang0059.jpg Zdaję się, że ów shibka to TANASEA TETSU TARMATSU Pzdr
ktrebor Posted May 27, 2007 Author Posted May 27, 2007 A gdzie można znaleźć, katalog psów z tej wystawy?
bety Posted May 27, 2007 Posted May 27, 2007 [quote name='ktrebor']A gdzie można znaleźć, katalog psów z tej wystawy? http://www.cinofilia-sud.com.ar Katalog jest w formacie xls - i w tabelce trzeba patrzeć na daty dni w których pies jest wystawiany. Katalog jest w spólny na wszystkie cztery dni - łącznie na Światówkę i pozostałe imprezy towarzyszące. Pzdr
ktrebor Posted May 27, 2007 Author Posted May 27, 2007 O dzięki wielkie, chciałem sprawdzić dokładnie, bo ten TANASEA TETSU TARMATSU to najprawdopodobniej brat z miotu ojca Amandila, w każdym razie mają takich samych rodziców.
bety Posted May 27, 2007 Posted May 27, 2007 ktrebor napisał(a):O dzięki wielkie, chciałem sprawdzić dokładnie, bo ten TANASEA TETSU TARMATSU to najprawdopodobniej brat z miotu ojca Amandila, w każdym razie mają takich samych rodziców. Nie ma za co. Nie wiem czy znajdziesz tam wszystkie informacje bo ten ich katalog ma różne braki (nie wszystkie dane psa mogą być podane) i udziwnienia np: niektóre psy są powpisywane po dwa, trzy razy. Także trzeba się dokładnie wczytywać w te tabelki. Ale dobry przynajmniej taki katalog niż żaden. Pzdr
Taq Posted June 3, 2007 Posted June 3, 2007 Leszno 2-3.06.2007: psy: - kl. pośrednia CHINO CZECH Jakobin - dosk. CWC - kl. otwarta ENJO OF BONSAI Xandrina - dosk. CWC, res.CACIB - kl. championów ECHIKETTO OF BONSAI Xandrina - dosk. CWC, CACIB, NDPwR, BOB suki: - kl młodzieży YUZUKI Gamron - dosk. zw. mł. NJwR - kl. pośrednia CAIRO Anibob - dosk. CWC, CACIB, NDSwR - kl. otwarta GREAT TAQNAKA Leo Libra FCI - dosk. CWC, res.CACIB
Hayne Posted June 4, 2007 Posted June 4, 2007 Gratulacje ! Taq, może masz jakieś zdjęcia z tej wystawy? Chciałabym zobaczyć nieznane mi shiby.
Taq Posted June 5, 2007 Posted June 5, 2007 dzięki za gratulacje. A oto zdjęcia z Leszna, wybralam najladniejsze :oops: CHINO CZECH Jakobin ENJO OF BONSAI Xandrina ECHIKETTO OF BONSAI Xandrina YUZUKI Gamron CAIRO Anibob
Taq Posted June 6, 2007 Posted June 6, 2007 Właścicielem CHINO CZECH Jakobin i Cairo Anibob jest p. Marek Sterczyński hodwla "Grodzki Zakątek"
Hayne Posted June 6, 2007 Posted June 6, 2007 No tak, jakiś czas temu Ktrebor pokazywał mi tą hodowlę, ale nie zwróciłam uwagi. Na zdjęciach Cairo wygląda ładnie. Może w przyszłym roku wybierzemy się i my do Leszna. Miłego weekendu wszystkim, K.
Recommended Posts