Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Z najnowszych wieści: 4 szczeniaki w domach. Zostało 6.

PKDT choć jest organizacją zajmującą się kotami przyjęło wyjątkowo zgłoszenie do 10 piesków, które zostały powołane do życia na skutek: braku edukacji właścicieli dorosłych psów, bieda tez się przyczyniła do tej tragedii, a także ślepa miłość do zwierząt i poniekąd bezmyślność. Historia tej psiej miłości kundelka z dalmatynką jest krótka. Małe domki na skraju osiedla, eksmisja jednego z sąsiadów , wywóz dalmatynki do schroniska. Sąsiadka z domku obok, nieświadoma że mały kundelek tez może "doskoczyć" nie oddała suczki sąsiada do azylu, zabrała ją do siebie- za kilka miesięcy owocem psiej miłości było 11 piesków w różnych kolorach w ciapki dalmatyńskie.

W domu tych ludzi mieszkało też kilkanaście kotów, niesterylizowanych, sytuacja kocia już została dzięki naszej interwencji opanowana. Właściciele tych zwierząt mieszkają na ok 40 m powierzchni, psy są dosłownie wszędzie: na łóżku, pod stołem, pod krzesłami, w kuchni, w korytarzu, załatwiają się tez gdzie popadnie.

Reasumując: jest obecnie 12 psów (1 już wyadoptowany), i 7 kotów. Opiekunowie zwierząt są załamani, u skraju wyczerpania nerwowego, już teraz rozumieją gdzie popełnili błąd, ale jest za późno, stadko niechcianych piesków zostało powołane do życia. Błagamy o domy stałe lub domy tymczasowe dla nich, pieski mają grzybicę- póki co niewielkie łyse placki, zbieramy na nie fundusze, leczymy, będziemy zbierać karmę. One nie mogą trafić do azylu, w tym stanie zdrowotnym- zarażą tam inne zwierzęta a same będą skazane być może nawet na śmierć. Suczka za kilka dni będzie sterylizowana. Prosimy też o pomoc finansową, karmę leki (immaverol, pimafucort, ketokanazol) dla tych szczeniaków 2 mies. Osoba odpowiedzialna za adopcję tych piesków- Sabina, hasło kontaktowe: "dalmatyńczyki- kundelki". Sytuacja jest tragiczna, to była jedna z naszych najcięższych interwencji :(

Sabina, PKDT: 506-664-750
[email protected]
OPIEKUNKA PIESKÓW: 663-534-579

Posted

Cieszę się, że powstał ten wątek. Nie wiem czy mój apel na wątku Toli przyczynił się jakkolwiek do jego powstania, ale super, że go założyłaś.

Suczka z tego miotu, która przebywa u mnie w tej chwili wygląda tak:
http://www.youtube.com/user/wszpasia010#p/a/u/1/yOQgHTvaR8o
http://www.youtube.com/user/wszpasia010#p/a/u/0/jmpHElVy2DY

Na chwilę obecną została jedna suczka (cała czarna i tylko jedną łapkę ma białą w czarne łatki), jeden biszkoptowy samiec i czarni chłopcy.

Psy mają grzybka ale nie rozsianego jakoś mocno, dla przykładu suczka, która jest u mnie ma dwa łyse placki. Stan choroby weryfikował weterynarz 2 dni temu i podobno suńka już nie powinna zarażać.

Pieski są zsocjalizowane, pocieszne. Załatwiają się w domu. Żal patrzeć jak kłębią się na jednym brudnym i śmierdzącym pokoju załatwiając potrzeby fizjologiczne w miejscu, w którym akurat stoją.

Jeśli ktoś wyrażałby chęć zabrania szczeniaka na DT to jutro (czwartek) oraz w sobotę będę w Gdyni i mogłabym psa do Sopotu lub Gdańska podwieźć.

Posted

dajcie je tez na sos-dalamtynczyki
dalmatynczyki mojeforum net < w miejscach spacji kropki, link do strony nie wchodzi na dogo>
potrzebne byloby zdjecie kazdego mlodego osobno z opisem czy piecz czy suczka

Posted

Staram sie wlasnie dowiedziec kto patronuje szczneiakom i jakie sa mozliwosci chociaz opisu, któy jaki jest.
Na dalmatynczyki poki co nie dam, nie mam czasu sie rejestrować. Moze kogos z dalmató sie tu sciagnie?

Posted

Myślę, że rysów charakterologicznych nie ma się co spodziewać. Ja czekam na większą ilość zdjęć od Sabiny, ale nie będą one w żaden sposób jak sądzę opisane, ze na pierwszym mamy Franka, a na drugim Zbynia..itp.
Powiem również szczerze, że matka szczeniąt to może i jakąś domieszkę dalmatyńczyka ma, ale dalmatyńczykiem to ona nie jest. Ojciec to zwykły czarny kundelek.

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

UWAGA!!
Poszukuję osoby z Lęborka lub bywającej-przejeżdżającej w tamtych okolicach.
Potrzebna wizyta przedadopcyjną dla Sary. Jeśli możesz pomóc lub znasz kogoś z tamtych okolic napisz do mnie PW.

Dziękuję i przepraszam za offa

• 2 weeks later...
Posted

Czy wszystkie szczeniaki znalazły już dom?

Poczytajcie, podajcie dalej - ważne!
Kobieta namiętnie szuka psów (małych suczek) a potem raz dwa znajduje powód żeby się ich pozbyć. Dzwoniła też w sprawie Isi, uwierzyłam jej na początku, że ma dobre intencje. http://www.dogomania.pl/threads/1983...domku.../page4
Uważajcie na p. Kasię z Wadowic/Andyrchowa (3 dzieci: 2 nastolatków i 3 letnia córeczka, mąż pracuje jako zawodowy kierowca tir'a).