Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 147
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Cioteczki, ponieważ DT Lotuska nie ma dużego doświadczenia w adopcjach, a ruszamy z ogłaszaniem adopcyjnym psa, pozwoliłam sobie napisać kilka wskazówek. Bardzo proszę o przeczytanie i dopisywanie. Jeśli o czymś zapomniałam DOPISUJCIE!

no, więc tak:
[FONT=Arial]W momencie, gdy zaczynamy szukać psu nowego domu stałego (DS) ważne jest powiedzenie kilku rzeczy:[/FONT]

[FONT=Arial]1. Po pierwsze nigdy nie oddajemy psa od razu przy pierwszej wizycie. Gdy ktoś zadzwoni należy go o tym fakcie poinformować (że pies nie jest do zabrania od razu). Zapraszamy, więc taką osobę, by przyszła zobaczyć pieska i zapoznać się z nim oraz informujemy, że jeśli po tym spotkaniu zdecyduje, że chce adoptować tego właśnie pieska (i prześpi się z tą decyzją), to wówczas umówimy się na drugie spotkanie i osobiście dostarczymy psa do nowego domu. [/FONT]
[FONT=Arial]To pozwala po pierwsze wykluczyć pochopne podejmowanie decyzji przez mało odpowiedzialne, zbyt spontaniczne osoby. Po drugie pozwala psu na możliwie łagodne przejście - nie zostaje zabrany nagle przez obcych ludzi i w obce miejsce. Do nowego domu odwożą go ludzie, których już zna i którym już ufa (w nowym domu zostajemy przynajmniej na kawkę, by dać psu czas na zapoznanie się z nowym otoczeniem). Nowi ludzie nie są już tak bardzo nowi, bo przynajmniej raz ich wcześniej widział. Po trzecie pozwala nam na obejrzenie miejsca, w którym psiak będzie mieszkał (upewnienie się np. czy nie jest to melina i czy inni domownicy akceptują psa). [/FONT]

[FONT=Arial]2. Zawsze informujemy, że warunkiem wydania psa będzie podpisanie umowy adopcyjnej. To choć trochę odstrasza psycholi, oraz osoby, które mają zamiar psa shandlować czy przerobić na smalec... :( Umowę taką podpisujemy przywożąc go do nowego domu, po oblukaniu czy wszystko jest ok. Umowę załączyłam do maila. Jeśli będą jakieś pytania to najlepiej zadawać je na wątku. Chętnie wszystko wyjaśnimy. [/FONT]

[FONT=Arial]3. Wybieramy najlepszy z możliwych domów dla psa (z pośród tych, które się do nas zgłoszą) – także nie podejmujemy pochopnych decyzji. Chodzi o przyszłe życie tego pieska. [/FONT]
Podejmując decyzję czy oddać psa danej osobie/ osobom kierujemy się przede wszystkim odpowiedziami, jakich osoby te udzielą nam na ważne pytania (przytoczę je poniżej) oraz intuicją. Jeśli mamy wątpliwości lepiej nie oddawać psa i poczekać na inny lepszy dom, a ten wątpliwy spławić.

O co trzeba zapytać kandydatów do psa podczas pierwszej wizyty (wizyty przedadopcyjnej):
(pytania pomocne w ocenie, z kim mamy do czynienia)

- (na wizycie najlepiej jak są obecni wszyscy mieszkańcy/rodzina!! –wtedy wiemy, że wszyscy się zgadzają na psa i nie będzie przedmiotem awantur i przepychanek. Jeśli nie wszyscy obecni na wizycie to pytamy o stosunek do tej adopcji pozostałych domowników)

Zawsze na wstępie mówię do potencjalnych domków, że przyszłam ich zniechęcić do adopcji. rozpatrujemy najczarniejsze scenariusze, co będzie gdyby...

1. mieszkanie czy dom z posesją (jeśliposesja to musi być zabezpieczona, by pies nie wyszedł, nie wyskoczył, nie podkopał się)
a. jeśli mieszkanie to ile spacerów dziennie? (minimum to 3)
b. jeśli posesja to, czy pies będzie mieszkał w domu czy na zewnątrz? (na zewnątrz bez wstępu do domu – marna socjalizacja z człowiekiem :( )
c. jeśli na zewnątrz to trzeba dobrać do psa. Jeśli mamy takiego, że nie będzie mu to przeszkadzać, to pytamy, gdzie będzie mieszkał - buda, kojec?
d. co w zimę?
e. czy będzie miał wstęp do domu, bo jest to bardzo ważna forma kontaktu z człowiekiem!
f. no i jeśli posesja to czy dobrze zabezpieczona? nie ma dziur? czy jesteście pewni? siatka, podmurówka?

2. przez jaki czas nikogo nie ma w domu? (ewentualne lęki separacyjne i jak sobie z tym będą radzić) – Lotusek akurat już wiemy, że lęków separacyjnych nie ma.

3. co w wakacje/wyjazdy. Kto będzie opiekował się psem? Jeśli działka to znów - czy zabezpieczona?

4. spacery - na smyczy czy bez? pierwsze miesiące na smyczy - aż zacznie reagować na wołanie! Instruujemy jak się tego psa uczy.

5. małe dzieci, jeśli są to trzeba wybadać podejście ludzi – czy będą pozwalać na męczenie i ciąganie psa czy mają do tego zdrowsze podejście i nie pozwolą psa traktować jak zabawki.

6. psy, koty, inne zwierzęta. Czy psiak będzie jedynakiem czy będzie mieszkał z innymi zwierzętami. Nie każdy pies się nadaje np. do kotów.

7. bardzo ważny jest temat kastracji – dlaczego jest potrzebna (problem bezdomności i względy zdrowotne) i czy ludzie są chętni. Kastracji samemu trzeba dopilnować.

8. koszty związane z utrzymaniem - czy są ich świadomi? Ewentualne choroby i większe w związku z tym wydatki. Koszty szczepienia, odrobaczenia, choroby.

9. czy blisko jest zaufany wet? może trzeba doradzić innego :)

10. no i czy były zwierzaki i dlaczego ich już nie ma !!!!!!!!!
Pytać koniecznie czy w rodzinie był już pies lub inne zwierze i co się z nim stało!!!!!!!
Jeśli pozbyli się już w przeszłości zwierzaka (wyrzucili, oddali do schroniska, oddali z byle powodu obcym ludziom, itp. itd.) to wiadomo jak to o nich świadczy i absolutnie nie można powierzyć im opieki nad zwierzęciem.

11. Co zrobią jak pojawią się problemy???
zawsze mówię:
- to co wiem o psie - zachowanie
- na ile mi się reszta wydaje (jeśli pies jest w hotelu)
i informuję, że może być różnie
że pies wymaga ruchu, że może zacząć niszczyć i wtedy będzie wymagał więcej ruchu :P
że może płakać, jak będą wychodzić i to wymaga pracy (ćwiczenie wychodzenia)
co wtedy - jeśli pojawią się problemy?
trzeba zaznaczyć, że 99% problemów DA SIĘ ROZWIĄZAĆ PRACĄ - tylko w zależności od tego, jakie to będą problemy trzeba poświęcić im odpowiednią ilość czasu.

12. koniecznie adresówka - pies musi ją mieć!

13. uczulenia w rodzinie – czy nikt z domowników nie jest/ nie był uczulony na zwierzaki lub nie ma skłonności do uczuleń.

Jeśli ktoś te pytania przeżyje to chyba mu zależy ;)

jeśli ludzie są fajni, to z reguły widać od razu, ale trzeba podejść sceptycznie i tak :)
jeśli są słabi, to trzeba zniechęcić - że nie dadzą rady, że ten pies musi mieć to a to... ;)
no i ... intuicja...

Posted

Ja bym zweryfikowała pierwszy punkt. Choć przedstawia on sytuację w jakimś sensie optymalną, ale realia mogą ją utrudnić, bo co na przykład, jeśli dom dla psa znajdzie się gdzieś dalej?
Oczywiście idealnie by było, gdyby przyszły właściciel mógł psa wcześniej poznać, a obecny opiekun osobiście go dostarczyć do nowego domu.
Ale jeśli nie ograniczacie się z poszukiwaniami domu tylko do Warszawy, to proponuję dopisać w 1 punkcie, że jeśli nie jest możliwe osobiste spotkanie to prosimy kogoś o wykonanie wizyty przedadopcyjnej w naszym imieniu, a przyszły dom powinien się na taką wizytę zgodzić.

Posted

Awit napisał(a):
A czy wiesz jak poszło spotkanie z koleżanką?
Czy Państwu jest łatwiej?

Na razie mam informacje tylko z awaryjnego DT Lotuska. Podobno wizyta była udana i owocna :) Państwo dostali kilka rad jak postępować, gdy psiaki źle się zachowują i już wcielają je w życie :) Mam nadzieję, że między chłopakami teraz będzie lepiej.

Posted

Sleepingbyday była w DT Lotuska ponad godzinkę i poobserwowała trochę zachowania obu chłopaków :) Podobno obaj usiłują rządzić i stąd konflikty. Podpowiedziała kilka rzeczy i pozostaje czekać na efekty. Mam nadzieję, że psiaki będą już lepiej się zachowywać.
:thumbs:

To w DT, a tu trzeba ruszać z ogłoszeniami adopcyjnymi dla Lotuska. Jeśli ktoś ma jeszcze wolne sloty w głowie ;) i odrobinę czasu to bardzo proszę o pomoc w ogłaszaniu Lotuska! :modla: Sama będę to dłubać przez ruski rok :(
Treść ogłoszenia jest w drugim poście. Zdjęcia w pierwszym i drugim :Rose:

Dla DT podaję listę stron www, na których można ogłosić psiaka. Wiem, że jak się tego nigdy nie robiło to idzie jak krew z nosa. Prawie wszędzie trzeba się zarejestrować, poczekać na maila, potwierdzić rejestrację, potem zalogować i dopiero można coś zrobić. Dlatego nie spodziewam się, że zdołacie sami go ogłosić. W miarę możliwości jednak próbujcie i wklejajcie linki do ogłoszeń, które zrobiliście na wątek cobyśmy się nie dublowali :)

Oto lista:

[FONT=Arial]www.allegro.pl - Pamiętaj o zawarciu w ogłoszeniu informacji, np.: Aukcja ma na celu znalezienie domu dla psa. Licytacja nie jest równoznaczna z jego nabyciem. Zanim zalicytujesz, zadzwoń! Zastrzegam sobie prawo wyboru odpowiedniego opiekuna oraz zakończenia aukcji przed czasem.[/FONT]

[FONT=Arial]www.adin.pl[/FONT]

[FONT=Arial]www.adopcjapsa.pl[/FONT]

[FONT=Arial]www.adopcje.org[/FONT]

www.adopcje**********/ [FONT=Arial]- na forum [/FONT]

[FONT=Arial]www.adpedia.pl[/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.adsy.pl[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial]www.afisze.pl[/FONT]

[FONT=Arial]www.alegratka.pl[/FONT]

[FONT=Arial]www.allezoo.pl - aukcje internetowe – dopisek jak na allegro[/FONT]

[FONT=Arial]www.animalia.pl[/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.animalpedia.pl[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.argetto.pl[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.aukcjezwierzat.pl[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.bazarek.biz[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial]www.cafeanimal.pl[/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.darmobranie.pl[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial]www.drobne.pl[/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.drobne.centrumofert.pl[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial]www.drobny.com.pl[/FONT]

[FONT=Arial]www.e-zwierzak.pl[/FONT]

[FONT=Arial]www.eoferty.com.pl[/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.fistak.pl[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.gablota.com[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.gumtree.pl [/FONT]– nie można wstawiać linków w treść[/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.i-bazar.pl[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial]www.isu.pl[/FONT]

[FONT=Arial]www.krakvet.pl - na forum[/FONT]

[FONT=Arial]www.kupiepsa.pl[/FONT]

[FONT=Arial]www.kupsprzedaj.pl[/FONT]

[FONT=Arial]www.mammisia.pl[/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.mamoferte.pl[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial]www.mojpupil.pl[/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.morusek.pl[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial]www.najpewniej.pl[/FONT]

[FONT=Arial]www.nasipupile.pl[/FONT]

[FONT=Arial]www.neeon.pl[/FONT]

[FONT=Arial]www.ofertka.pl[/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.offer.pl[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.oglosili.pl[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.oglosze.pl[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.ogloszenia-drobne.com.pl[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial]www.ogloszenia.24polska.pl[/FONT]

[FONT=Arial]www.ogloszenia.aleokazja.pl[/FONT]

[FONT=Arial]www.ogloszenia.moje.pl[/FONT]

[FONT=Arial]www.ogloszenia.szukanie.pl[/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.ogloszenia.web-marketing.pl[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial]www.ojej.pl[/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.ojoj.pl[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial]www.olx.pl[/FONT]

[FONT=Arial]www.owi.pl[/FONT]

[FONT=Arial]www.pajeczyna.pl[/FONT]

[FONT=Arial]www.petworld.pl[/FONT]

[FONT=Arial]www.pineska.pl[/FONT]

[FONT=Arial]www.polskastrefa.eu[/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.portalogloszen.pl[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.przygarnijzwierzaka.pl[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.psiamania.pl[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.psiegrane-marzenia.pl[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial]www.pupile.com[/FONT]

[FONT=Arial]www.rozglos.net[/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.sogl.pl[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.spacerek.net[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial]www.sprzedasz.pl[/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.szerlok.pl[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.tlenek.pl[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.top-ogloszenia.com[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.twojeanonse.com[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.twoje-x.net[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial]www.wegetarianie.pl[/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.wybierzmiska.pl[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial]www.zoonet.pl[/FONT]

[FONT=Arial]www.zwierzaki.org – na forum [/FONT]

[FONT=Arial]www.zwierzeta.5aleja.pl[/FONT]

[FONT=Arial]www.4lapy.info/[/FONT]

[FONT=Arial]www.anonseogloszenia.pl[/FONT]

[FONT=Arial]www.karusek.com.pl[/FONT]

[FONT=Arial]www.kokosy.pl[/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.ogloszenia.jard.pl[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.ogloszenia.tasdj.pl[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.pchlitarg.info.pl[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial]www.proequo.pl/forum - na forum [/FONT]

[FONT=Arial]www.psy.pl[/FONT]

[FONT=Arial]www.tablica.com[/FONT]

[FONT=Arial]www.twoje-ogloszenia.pl[/FONT]

[FONT=Arial]www.vetmozga.com[/FONT]

[FONT=Arial]www.gielda.bai.pl[/FONT]

[FONT=Arial]www.gieldaogloszen.pl[/FONT]

[FONT=Arial]www.ogloszenia.adverts.pl[/FONT]

[FONT=Arial]Warszawa[/FONT]

[FONT=Arial]www.warsza.pl[/FONT]

[FONT=Arial]http://www.psy.warszawa.pl/[/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]www.warszawa.top-ogloszenia.net[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial]www.ogloszeniadrobne.warszawa.pl[/FONT]

Posted

Uważam, że na początek starczy.
Jak będę miała czas, w niedzielę dopiero, na kilka jeszcze mogę go wrzucić.
Dobrze że SBD była, ludzie mając jednego psa, zupełnie mogą nie wiedzieć co robić, gdy pojawia się 2 pies.
Bo i skąd.

Posted

Witam Was wszystkich i dziękuję za wsparcie. Dziękuję za ogłoszenia w necie, za rozlepianie plakatów i za wszelkie inne formy pomocy. Wizyta domowa była bardzo pomocna (przede wszystkim dla ludzi, bo to oni mają najwięcej problemów). Kwestie spięć między psami pomału rozwiązujemy, ale jest nam przykro, że Kosmo (rezydent), spędza nadal większość czasu pod łóżkiem. Obaj są bardzo zazdrośni i zawsze trzeba oferować jedną rękę jednemu i natychmiast drugą ręką głaskać drugiego. Lotus jest uroczy i bardzo przymilny. Bardzo potrzebuje kontaktu z człowiekiem, jednocześnie jest spokojny i nie robi awantur kiedy wychodzimy z domu. Kiedy nie ma nas w domu to wyleguje się na łóżku.
Ogłoszenia, które dajecie do portali wymagających mojej akceptacji zatwierdzam, dzisiaj zatwierdziłem te, które się przeleżały przez sobotę i niedzielę.
Tomek

Posted

dziękujemy za info :) Trzymam kciuki za owocną pracę z chłopcami :kciuki: a w razie jakby potrzebna była jeszcze jakaś pomoc w ułożeniu psiaków to koniecznie się odzywajcie (do sleepingbyday, która u Was była, lub do mnie, albo piszcie tu na wątku). Zawsze postaramy się pomóc.

lotusek napisał(a):

Ogłoszenia, które dajecie do portali wymagających mojej akceptacji zatwierdzam, dzisiaj zatwierdziłem te, które się przeleżały przez sobotę i niedzielę.

Super :)

Posted

z tym glaskaniem wszystkich na raz to jest problem; jak glaszcze kole i vege to podchodzi kot i szybko podrapie go po glowie wiec musze przestac glaskac vege, a wtedy dolacza sie frodzio i juz mam dwie rece za malo ;) i kola zaczyna sie smucic, ze jej pancia juz nie mizia o matko - zglupiec mozna :evil_lol:

Posted

Nowa porcja ogłoszeń dla Lotuska :)

http://portal.animalia.pl/ogloszenia.php?ogloszenie=34144

http://www.argetto.pl/

http://aukcjezwierzat.pl/aukcja12745_niewielki-uroczy-opuszczony-pieszczoch-szuka-domu-.html

http://www.bazarek.biz/index.php?id_pokoj=0&p=ogloszenia&id_kategoria0=6

http://www.cafeanimal.pl/ogloszenia/oddam-zwierzaka-do-adopcji/psy/Lotus,27087

Cafeanimal zrobiłam Lotuskowi jeszcze raz (za Awit), bo mam cichą nadzieję, że może wylosują Lotuska i wydadzą w "Metrze" :eviltong: Wprawdzie po wydaniu w tej gazecie podobno sporo idiotów i dzieci wydzwania :roll:, ale czasem trafi się też jakiś całkiem poważny telefon :) Cóż no... "metro" czytają jak widać wszyscy :D

http://www.darmobranie.pl/oddam_za_darmo/zwierzeta/6856/niewielki_uroczy_opuszczony_pieszczoch.php

http://www.drobne.pl/detail.php?id=31227

Posted

Awit napisał(a):
Ktoś kto go chce na pewno już jest, tylko musi znaleźć Lotuskowe ogłoszenie...

Słusznie :) Dlatego trzeba tych ogłoszeń natrzepać ile tylko wlezie :D Dziś mam nadzieję, że nie zwali się na mnie żadna niespodziewana robota i trochę ogłoszeń Lotuskowi porobię :)

Posted

Z tego co wiem są już pierwsze telefony w sprawie Lotuska :loveu: Nic konkretnego jeszcze, ale jakiś odzew jest :)
No i Państwo z DT zamówili dla niego ogłoszenie w Wyborczej (jeśli dobrze pamiętam). Ukarze się w piątek :)

Trzymajcie kciuki za wspaniały dom dla Lotuska!! :kciuki: