Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 89
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='kaja69']podrzucę ,bo dawno nikt tu nie zagląda...a psinka śliczniusia

Witaj!

I dziękuję za odwiedzinki!

Kochani zapraszam Was do wątku Ani, która 'kolekcjonuje' bezdomne pieski. Ma już ich kilkanaście i sama sobie z tym radzi. Długo jednak tak nie pociągnie - potrzebuje pomocy.

Niechciani podopieczni Ani

Posted

I się porobiło...
W nocy sunieczce wyskoczyła na karku jakaś kulka... Pojechaliśmy do weta i okazało się, ze mała musiała być pogryziona - zanim trafiła do nas. A teraz dopiero zrobił jej się ropień. Wet oczyścił i podał antybiotyk. Lek ma brać jeszcze przez 5 dni. Narazie nie może być zaszczepiona.

Posted

[quote name='Monika.D']I się porobiło...
W nocy sunieczce wyskoczyła na karku jakaś kulka... Pojechaliśmy do weta i okazało się, ze mała musiała być pogryziona - zanim trafiła do nas. A teraz dopiero zrobił jej się ropień. Wet oczyścił i podał antybiotyk. Lek ma brać jeszcze przez 5 dni. Narazie nie może być zaszczepiona.[/QUOTE]

Będzie dobrze.
Po antybiotyku powinno szybko zaschnąć :)

Posted

[quote name='Monika.D']Kurcze tylko najgorsze, że ta ropa znowu się zbiera :( Nie znam się, ale wg mnie wet powinien był założyć dren, żeby to ciągle spływało...[/QUOTE]

Hmm w takim razie idź do innego weta i zobaczymy co powie.

Posted

Niestety w tej mojej mieścinie nie ma dobrych wetów. Wszyscy myślą tylko, żeby zarobić. Ten jest najlepszy i najtańszy. Zawsze byłam z niego zadowolona - dzisiaj coś dał plamę. Ale byliśmy o takiej godzinie, że miał wyjazdy akurat i może Mu się śpieszyło i dlatego... Chociaż to Go nie usprawiedliwia. Jutro będzie u mnie na szczepieniach moich tymczasów, więc jeszcze raz obejrzy suniaczka.

Witaj Igiełko! Zapraszam do ponownych odwiedzin.

Posted

Witamy wieczorkiem :)

Dzisiaj suniulkowi odszedł strupeczek i pokazała się duża dziura po ugryzieniu... Ale to dobrze, bo ropa schodzi. Był u Nas wet i powiedział, żebyśmy nie dopuścili do zrobienia strupka. Ranka ma być świeża puki ropa nie przestanie się zbierać. Dostaliśmy antybiotyk na 48h i zastrzyk, żeby podać w niedzielę.

Posted

Monika - czy wet nie mówił, zeby tą rankę po strupie moczyć w rivanolu? wysusza i odkaża - przydałoby się to to szybciej sie zagoi. Jeśli chodzi o szczepienia i sterylkę...jeśli mogę coś wtrącić to albo jedno albo drugie - jeśli szczepienia - to sterylka najwcześniej za miesiąc, jeśli sterylka - to również nie wcześniej szczepimy jak po miesiacu...nigdy jedno i drugie...

Posted

Aniu wet nie mówił o rywanolu, ale tym właśnie jej przemywam po kilka razy dziennie. Jeśli chodzi o szczepienie i sterylkę to wiem, że nie można w jednym czasie. Po antybiotyku mamy odczekać 2 tyg. do szczepienia, ale chyba jednak najpierw zrobimy sterylkę. Mała ma ok. 8-9 miesięcy, więc w każdej chwili może mieć pierwszą cieczkę.

Posted

Fakt, nie dość,ze piękna to jeszcze sprytna...:evil_lol:
A ja takie ropiejace ranki jodyna przemywałam, bo podobno najlepiej wysusza, ale rywanol tez ok.
No to zdrowiej maleńka...:loveu::loveu::loveu:

Posted

Tylko ona nie ma ranki ... Jej się robi taki 'bombel' ropny pod skórą :( W poniedziałek już tego nie miała, a wczoraj znowu jej się nazbierało :( Przebiłam igłą, ale niestety nic nie zeszło :( Dzisiaj po południu znowu podjedziemy do weta. Obawiam się, ze malutka będzie musiała mieć to rozcięte i oczyszczona :(

09.11. wpłynęły mi na konto pieniążki od Aliny.B z facebook'a. Otrzymana kwota to 20 EURO - po przeliczeniu wyszło 76,51 zł. Niestety bank pobrał prowizję 15,00 zł i zostało 71,51 :( Bardzo dziękujemy za pomoc Alinko!

Posted

Wróciliśmy z zabiegu. Malutka nie ma drenu... Ma dwa rozcięcia i wprowadzona specjalną nić, która ma zapobiegać zarastaniu otworku. Rana była czyszczona przez pół godziny - zrobiły jej się zrosty. jutro mamy zajrzeć, bezy sprawdzić jak to wygląda i jak będzie ok. to w poniedziałek wyjmujemy nić. Wizyta łącznie z 4 zastrzykami kosztowała nas 35 zł.