Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Haps ma około trzech lat, za sobą porzucenie w lesie, pobyt na stacji kwarantanny w Sierakowie i kilkudniową wizytę w szczecińskim schronisku.

Jest skrajnie wyczerpany, wychudzony, odwodniony. Słabo reagował na bodźce z otoczenia. Nie je, nie ma sił na nic... Olbrzym, który nie ma siły przejść kilku metrów, zdany na człowieka pozwala robić wokół siebie wszystko. Pokornie stał przy podaniu kroplówki, pozwolił podsadzić się do samochodu.

Póki co zachowuje się jak wielkie, pokorne cielę. Jest wspaniały, patrzy tymi swoimi mądrymi oczami, pod koniec dnia merdał już do mnie ogonem jakby dziękował, choć nie miał siły ustać na nogach...

Przebywa w TOZ. Był w osobnym boksie, nasza wolontariuszka wyprowadziła go więc na spacer, tak jak wyprowadza dziesiątki psów. Przyprowadziła go do siedziby, zobaczyłyśmy go i... został u nas, choć kompletnie nie mamy na niego pomysłu.

Rokowania są bardzo ostrożne. Najbliższe dni pokażą czy się z tego podniesie.

Posted

Haps będzie karmiony suchą karmą ? Bo jeśli wet zaleci ze względu na wymioty (tak jak u Trewora) coś lżejszego a nie byłoby chętnych do przywożenia np ryżu z kurczakiem, to ja się postaram przez kilka dni przywozić z rana... Smutny piękny Haps.

Posted

Moje sobotnie boksy schroniskowe. Patrze na te nieudane kojce i mnie trzesie na sama mysl, jak te psy musza tam marznac :( Monia, nie daloby rady obic tych bud styropianem czy cos? Stojacej wody na betonie nie usuniemy ale moze chociaz budy beda cieplejsze? :(

Tutaj widac chyba jego wymioty, a ja glupia zastanawialam sie co to za biala piana :(

Biedny potulny i przerazony baranek...

Posted

Hops jest już w DT! Ale to niestety DT do czas aż wydobrzeje, później kojec. Choć w jego stanie dobre i to.
Dziewczyny nie mogły wyciągnąć go z klatki kenelowej, nie miał siły wejść po schodach, ledwo się wczłapał z pomocą dziewczyn.

Haps będzie karmiony suchą karmą ? Bo jeśli wet zaleci ze względu na wymioty (tak jak u Trewora) coś lżejszego a nie byłoby chętnych do przywożenia np ryżu z kurczakiem, to ja się postaram przez kilka dni przywozić z rana... Smutny piękny Haps.

Dzięki Aga, naprawdę niezwykła propozycja! Ale na szczęście dobrze się ułożyło. :)

Monia, nie daloby rady obic tych bud styropianem czy cos? Stojacej wody na betonie nie usuniemy ale moze chociaz budy beda cieplejsze?

Jutro dam znać co udało mi się ustalić.

Posted

Nie wiem czy nie doszukuję się w nim jakiejś rasy na siłę, ale czy ktoś kto się zna może napisać mi czy on ma w sobie coś z dogo canario? Jako mieszańca czegoś szybciej można będzie go "sprzedać" :razz:

Posted

szczecinianka napisał(a):
Nie wiem czy nie doszukuję się w nim jakiejś rasy na siłę, ale czy ktoś kto się zna może napisać mi czy on ma w sobie coś z dogo canario? Jako mieszańca czegoś szybciej można będzie go "sprzedać" :razz:

Moim skromnym zdaniem można go ogłaszać jako mix canario :)

Może jak nabierze masy to bardziej będzie w typie canario... Kolor by się zgadzał w każdym bądź razie ;P

Posted

Trzymam kciuki za psiaka.Oj żeby dało coś się zrobić z tym hotelem w Sierakowie,żeby poprawiły się tam warunki,tyle psiaków stamtąd wychodzi w tak tragicznym stanie.Według mnie też sporo ma z Dogo Canario,oczywiście te psy są o wiele masywniejsze,z masywną głową,no ale jak on taki wychudzony,to tego nie widać,jak przybierze na wadze to będzie bardzo podobny.

Posted

szczecinianka napisał(a):
Jeśli ten pies przeżyje to będzie cud... :(
Dziś nawet nie podnosi głowy, dostał kroplówkę. Zrobiliśmy test na panleukopenię, na szczęście wyszedł ujemnie.

Oby ten cud sie wydarzyl :modla:

Posted

Niestety Haps nie wygrał walki o życie. W godzinach przedpołudniowych temperatura ciała psa zaczęła spadać, wymioty nie ustępowały, jego stan dramatycznie się pogorszył a zastosowane leczenie nie przynosiło rezultatu. Pies leżał bezwładny, nie był w stanie wstać ani nawet podnieść głowy. Nie reagował na bodźce. Jedynym rozwiązaniem w tej sytuacji było skrócenie mu cierpień. Został poddany humanitarnej eutanazji.