Jump to content
Dogomania

Krowa - Figa i koza - Marcel zapraszają do nakrapianej galerii

Recommended Posts

Posted

Ej, ja jestem na etapie powtarzania lektur. Niektóre tak zaje... omówiliśmy w liceum, że nie musiałam czytać, wiem wszystko. Niestety zmienili nam nauczycielkę i lektury przypadające na pozytywizm i dalej mam nieogarnięte...ale do matury jeszcze 2 tygodnie, chyba dam radę :-P

Tymczasem głowa mi paruje od przybytku wiedzy, więc musiałam tu wejść i odpocząć :diabloti:

• Replies 17k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Mój przyjaciel zawsze przychodzi i mnie wyciąga na spacer z psem, żebym cały dzień nie siedziała nad książkami. Mam sfiksowany mózg i wychodzą tylko takie fotki :evil_lol::evil_lol::evil_lol::

Posted

Tylko gdzie ten pies ma nogi ? :evil_lol::evil_lol:

No wiadomo...! Streszczenia, zeszyty braci sprzed lat, dam radę :smile: Mam przeczucie, że będize jakieś Wesele albo inne dziadostwo :roll: Mogłaby być Lalka :evil_lol:

Też myślę o Weselu, ewentualnie Dżuma albo Nad Niemnem.
O nie, tylko nie Lalka xd i nie Chłopi i Konrad Wallenrod. A na rozszerzeniu nie Szewcy i nie Schulz. Tak to wszystko zdzierżę xd

Posted

[quote name='Avaloth']Tylko gdzie ten pies ma nogi ? :evil_lol::evil_lol: nie wiem :stupid: :evil_lol:

Też myślę o Weselu, ewentualnie Dżuma albo Nad Niemnem.
Dziś mnie polonistka uspokoiła, mówiła, że Wesele jest dość trudne, za dużo postaci, motywów itd. więc raczej go nie będzie. Maturę z polaka z założenia mają zdać wszyscy. Oby miała racje. Dobrze, że są 2 tematy zawsze ;-)

O nie, tylko nie Lalka xd i nie Chłopi i Konrad Wallenrod. A na rozszerzeniu nie Szewcy i nie Schulz. Tak to wszystko zdzierżę xd
Lalka :loveu: Mam to w prezentacji ustnej, więc opanowaną mam konkretnie :evil_lol: Też zdajesz rozszerzenie? Przyznam szczerze, że niespecjalnie się do niego przygotowałam, już nie zdążę... Będę improwizowała, pewnie dadzą jakieś nieznane teksty, tak jak w latach ubiegłych (np. Tokarczuk w ubiegłym roku). Tzn taką mam nadzieję, będą równe szanse :evil_lol:

Posted

:: FiGa :: napisał(a):

Uwierzycie ze przeczytalam te ksiazke jeszcze raz po maturze? :diabloti:?

ja po maturze we wrześniu czytałam "Ogniem i Mieczem" :lol: ale mi wtedy odbiło :)

Posted

:: FiGa :: napisał(a):
:megagrin: Dobre :lol:

Lalka :loveu:
Uwierzycie ze przeczytalam te ksiazke jeszcze raz po maturze? :diabloti:?

Wierzę! To jest naprawdę fajna książka! Tylko... trochę za długa :evil_lol:

Posted

kalyna napisał(a):
ja po maturze we wrześniu czytałam "Ogniem i Mieczem" :lol: ale mi wtedy odbiło :)
Oooo za Ogniem i Mieczem to masz szacun :lol:

Onomato-Peja napisał(a):
Mogłabyś już wyprać te obroże. :D
A po co :grins:

nicnasile napisał(a):
Wierzę! To jest naprawdę fajna książka! Tylko... trochę za długa :evil_lol:
Chcesz dluga ksiazke? :diabloti: Przyczytaj sobie cykl "Miecz prawdy" :diabloti: Siedze na 7 tomie i nie pamietam co bylo w I :megagrin:

kamilka91 napisał(a):
Lalka to jedna z książek z liceum, które najlepiej wspominam
Przeczytałam kilka razy :)
Ja tez :loveu:

Posted

Co prawda jakosciowo doopa, kadr tez nie ten, ale mina Marcela bezcenna :lol:

Czy mozecie mi podpowiedziec jakie ustawienia najlepiej miec przy ostrym sloncu? Bo mi sie fotki przepalaja :placz:
Czas 1/4000, 8f kurcze a fotki przepalone.......

:splat: Teraz dopiero pomyslalam ze moglam ISO mniejsze dac :splat: :wallbash: :evilbat: Ale z drugiej strony - jak mala czulosc mozna ustawic i nie ryzykowac rozmazywaniem fotek? :hmmmm: Widzicie ja calkiem zielona jestem :lol:

Posted

[quote name=':: FiGa ::']Co prawda jakosciowo doopa, kadr tez nie ten, ale mina Marcela bezcenna :lol:

Czy mozecie mi podpowiedziec jakie ustawienia najlepiej miec przy ostrym sloncu? Bo mi sie fotki przepalaja :placz:
Czas 1/4000, 8f kurcze a fotki przepalone.......

:splat: Teraz dopiero pomyslalam ze moglam ISO mniejsze dac :splat: :wallbash: :evilbat: Ale z drugiej strony - jak mala czulosc mozna ustawic i nie ryzykowac rozmazywaniem fotek? :hmmmm: Widzicie ja calkiem zielona jestem :lol:

Jeżeli jest mocne słońce to najmniejszą. ;)

Posted

A iso ma cos do ostrosci (czy tam rozmazywania jak mowisz) w ogóle? :roll: Mnie to się zawsze uczyli, że im wyższe iso, tym większe szumy itd, a ostrość to przysłona m.in. I daje zawsze najniższe iso, no chyba, że robie grupowe i daję wyższą przysłonę, to wtedy iso w górę.