niedzwiedzica Posted March 16, 2006 Posted March 16, 2006 Oj, czepiacie sie obie ;);)myslę,że angielski Flaire jest niewatpliwie "niepodważalny", podobnie jak nasz polski ;)stąd nieporozumienia w tłumaczeniu , tam, gdzie jest mowa o niuansach.
niedzwiedzica Posted March 16, 2006 Posted March 16, 2006 [B]Wind[/B]-zapraszam do poznania ( i Poznania ) :pmoze cię dobre wiatry na Światówke przywieja, jesli nie wczesniej. A'propos fotografowania koni, to latem tuz koło Warszawy maja byc jakies zawody dla juniorów, może by się moja córka na jakies foty mistrzyni załapała :modla:To będzie jakos w lipcu, więc zaczne ci marudzic i namawiac na wyjazd dopiero za kilka miesięcy,ale wez to pod uwage :loveu:
Flaire Posted March 16, 2006 Posted March 16, 2006 [quote name='niedzwiedzica']myslę,że angielski Flaire jest niewatpliwie "niepodważalny", podobnie jak nasz polski ;)stąd nieporozumienia w tłumaczeniu , tam, gdzie jest mowa o niuansach.[/quote]Tyle że ja jeszcze dodatkowo jestem bardzo kiepska w tłumaczeniu, bo te dwa języki znam niejako w odosobnieniu. Więc zawsze wolę wytłumaczyć (po angielsku, oczywiście!) co dane słowo znaczy niż próbować przetłumaczyć na polski - wiele słów nie ma nawet oczywiście dokładnych odpowiedników. :-(
niedzwiedzica Posted March 16, 2006 Posted March 16, 2006 Flaire-nie tłumacz się, naprawde podziwiam twoją znajomośc obu tych języków, zwłaszcza,ze kiedys pisałaś,że polskiego uczyłas sie niedawno( jesli mnie pamięc nie myli :oops:)
Ali26762 Posted March 16, 2006 Posted March 16, 2006 A ja jestem naprawdę pełna podziwu, że nie robisz żadnych ortów, [b]Flaire[/b], ani innych takich błędów, które wyginają wzrok i powodują zgrzytanie zębów ;) Wielu Polaków, którzy nie wyściubili nosa poza kraj nie może się pochwalić tak piękną i czystą pisownią. Ani w ogóle tak piękną polszczyzną jak Twoja. Bez kitu i wazeliny :)
Flaire Posted March 16, 2006 Posted March 16, 2006 [quote name='niedzwiedzica']zwłaszcza,ze kiedys pisałaś,że polskiego uczyłas sie niedawno( jesli mnie pamięc nie myli :oops:)[/quote]Oj nie, to nie tak :oops: . Taka zdolna to nie jestem. ;-) Polski znam z dzieciństwa - tyle że pozostał na poziomie szkoły podstawowej, bo odkąd wyjechałam z Polski jako dziecko, to po polsku nie pisałam w ogóle, a rozmawiałam właściwie tylko z rodzicami (czyli po opuszczeniu domu rodzinnego w wieku lat 17 z reguły raz na tydzień przez telefon). Tak więc np. błędy ortograficzne - i nie tylko - niestety się zdarzają. Ale mam nadzieję, że jest coraz lepiej. :-) (W ogóle na dogomanii zaczęłam pisać właśnie dlatego, że chciałam się podciągnąć w pisaniu po polsku :-) ).
borsaf Posted March 16, 2006 Posted March 16, 2006 [B]Asher[/B] ja jeszcze nie nauczyłam sie tak ładnie cytowac w tych ramkach ale... czepiam sie serdecznie, tak też można sie czepiać:lol:
Flaire Posted March 16, 2006 Posted March 16, 2006 [quote name='Ali26762']A ja jestem naprawdę pełna podziwu, że nie robisz żadnych ortów, [B]Flaire[/B][/quote]Ali, to bardzo miłe, ale robię, robię. :oops: Na szczęście dzięki wysiłkom (wiele lat temu) Szkoły Podstawowej nr 175 w Warszawie, nie jest tak źle jak mogłoby być. ;-)
borsaf Posted March 16, 2006 Posted March 16, 2006 [B]Flaire[/B] to wielkie brawa dla Ciebie! Z ortografią to jest dosyc śmiesznie. Mamy w Gnieźnie lekarza Haitańczyka. Mówi oczywiście z akcentem kosmicznym, ale pisze bez błędów ortograficznych.
zadziorny Posted March 16, 2006 Posted March 16, 2006 [B]Flaire[/B] już nie przesadzaj :roll:. Piszesz bardzo ładną polszczyzną i z przyjemnością czytam Twoje posty :lol:. Nie zauważyłem w nich również żadnych błędów ortograficznych :shake:
zadziorny Posted March 16, 2006 Posted March 16, 2006 [B]Borsaf[/B] poszłoooo (i nie tylko do [B]Ali ;)[/B]) [B]:evil_lol:[/B] :cool3: :lol:. Swoją drogą, to mnie też się podobało :eviltong:
Ali26762 Posted March 16, 2006 Posted March 16, 2006 Dostałam, wielkie dzięki :) Zwierzaczki po prostu boskie :loveu:
zadziorny Posted March 16, 2006 Posted March 16, 2006 [quote name='Ali26762']Dostałam, wielkie dzięki :) Zwierzaczki po prostu boskie :loveu:[/quote] :crazyeye: Jakie znowu zwierzaczki :hmmmm: :niewiem:
Flaire Posted March 16, 2006 Posted March 16, 2006 OK, to w ramach poprawiania mojej polszczyzny, ja mam jeszcze pytanie na temat czepiania się dla miłośników Byczka Fernando... :-) "Jego mamusia, Krowa, patrzyła na to ze smutkiem - Fernandziu - mówiła - zobacz, ty stajesz sie odludkiem. Myczała bardzo żałośnie - Pomyśl, co z ciebie wyrośnie? Czemu nie hasasz, nie brykasz i towarzystwa unikasz? Czemu rogami nie bodziesz? Popatrz na inną młodzież... I ciągle w kółko to samo." Czy w tym cytacie mamusia Fernandzia "czepia się" w jej mniemaniu zbytnio pokojowo nastawionego synka?
zadziorny Posted March 16, 2006 Posted March 16, 2006 Powiem tak: z punktu widzenia mamy, to ma ona na uwadze tylko i wyłącznie dobro swojego dziecka :lol:. Natomiast Fernando mógłby uważać, że mama się go niepotrzebnie "czepia" :evil_lol: :cool3: ;)
Ali26762 Posted March 16, 2006 Posted March 16, 2006 Tym bardziej, że ma inny charakter, ale jemu z tym dobrze. Mama go postrzega jako odmieńca na tle ogółu, chce dla niego jak najlepiej, więc w pojęciu byczka gdera i marudzi. A jeśli robi to z dużą częstotliwością, na dodatek ostrym tonem, to niewątpliwie się czepia. :D
zadziorny Posted March 16, 2006 Posted March 16, 2006 [B]Ali [/B]dzięki za zwierzaczki :lol: :multi: :loveu:. Już posłałem dalej :cool3: :p :cool1:
Wind Posted March 17, 2006 Posted March 17, 2006 [quote name='niedzwiedzica'][B]Wind[/B]-zapraszam do poznania ( i Poznania ) :pmoze cię dobre wiatry na Światówke przywieja, jesli nie wczesniej. A'propos fotografowania koni, to latem tuz koło Warszawy maja byc jakies zawody dla juniorów, może by się moja córka na jakies foty mistrzyni załapała :modla:To będzie jakos w lipcu, więc zaczne ci marudzic i namawiac na wyjazd dopiero za kilka miesięcy,ale wez to pod uwage :loveu:[/QUOTE] [B]niedzwiedzico,[/B] Pewnie, ze bede na Swiatowce :-) I to pare dni! Hotel juz dawno zarezerwowany, wiec nie ma zmiluj sie ;) A co do tych zawodow juniorow, to przypomnij mi w lipcu, aby nie umknelo :cool3:
niedzwiedzica Posted March 17, 2006 Posted March 17, 2006 [B]WIND[/B]- no to naprawdę nie ma zmiłuj się :evil_lol: z mojej chaty na światówkę jedzie sie 5-10 minut !!!! Trzymam cię za słowo ( BTW-w jakim hotelu masz zarezerwowany pokój ?-ciekawa jestem, w jakiej to części miasta ) Przed zawodami lipcowymi przypomnę ci, na 100 % .W tej chwili nie potrafię nawet podac dokładnej daty-zna ją mój TZ, czyli trener córci , musze go przeegzaminować z tych terminów. [B]FLAIRE[/B]-chciałabym choć w 1/4 pisac tak po angielsku, jak ty po polsku, tyle,że ja nie mam nawet podstawówki angielskiej :-(:-( [B]BORSAF[/B]-doszły te foty ? Coat King czeka w domu na twoja rodzinę :p
Wind Posted March 17, 2006 Posted March 17, 2006 [quote name='niedzwiedzica'][B]WIND[/B]- no to naprawdę nie ma zmiłuj się :evil_lol: z mojej chaty na światówkę jedzie sie 5-10 minut !!!! Trzymam cię za słowo ( BTW-w jakim hotelu masz zarezerwowany pokój ?-ciekawa jestem, w jakiej to części miasta ) Przed zawodami lipcowymi przypomnę ci, na 100 % .W tej chwili nie potrafię nawet podac dokładnej daty-zna ją mój TZ, czyli trener córci , musze go przeegzaminować z tych terminów.[/quote] O Hotelu napisze Ci w przyszlym tygodniu :-) Moj Klub AKI rezerwowal tam miejsca swoim czlonkom ;) i stad wiem, ze pare dni spedzimy w Poznaniu :-) Przyjedzie tez moj TZ, poniewaz skutecznie udalo mi sie Go wciagnac w moje pasje: fotografowanie i psie sporty :multi: Okrutnie sie z tego ciesze! Nie musze przekonywac, ze Swiatowka to WYDARZENIE (przez ogromne "W"), ze na oboz agility z psem powinnismy jechac, ze treningi sa konieczne i ze rownie elementarna potrzeba jest zabranie aportow i nagrodek dla psa, co ciezkiego plecaka ze sprzetem :loveu: Fajnie jest! [B]niedzwiedzico[/B], pewne jak w banku, ze sie spotkamy! Bedzie mi bardzo, bardzo milo Ciebie poznac i pogawedzic face to face :-) A na info o lipcu bede czekac :-) W.
niedzwiedzica Posted March 17, 2006 Posted March 17, 2006 Wind :multi::multi::multi: Fajnie masz z tym spsionym ;)TZ ...Mój świata poza końskim ogonem nie widzi ;),ale u niego to "skrzywienie " i zawodowe i rodzinne, zreszta ,zanim na psy zeszłam, tez w sportach konnych siedziałam i dłuuuugie lata jeździłam. Teraz czasu brakuje na równoczesne spacery z psami, strzyżenie i jazde konną. Ale czasami żal koni :-( Zamiast mnie jeździ córka,a na dodatek ona już lepsza w tym jest, niz ja kiedys byłam :diabloti:
borsaf Posted March 17, 2006 Posted March 17, 2006 [B]Niedzwiedzica[/B] foty doszły, juz mam w osobnym folderze gdzie sobie zbieram erdelki Są fantastyczne.
Flaire Posted March 17, 2006 Posted March 17, 2006 [quote name='niedzwiedzica']Zamiast mnie jeździ córka,a na dodatek ona już lepsza w tym jest, niz ja kiedys byłam :diabloti:[/quote]I to się nazywa postęp hodowlany ;-).
coztego Posted March 17, 2006 Posted March 17, 2006 No to Kreseczka też została przetestowana :evil_lol: Prey = 45 Pack = 55 Defense - Fight = 35 Defense - Flight = 35 :hmmmm: Przy okazji przekonałam się, jak daleko w tyle został mój angielski. :shake: Chyba zacznę się udzielać na jakimś angielskim forum... nauczę się tak jak Flaire po polsku ;)
Recommended Posts