Wind Posted February 4, 2006 Posted February 4, 2006 [quote name='Flaire'] Bynajmniej nie wszyscy szkoleniowcy uważają, że jest to odpowiednie w każdej sytuacji i dla każdego psa. ;-)[/QUOTE] Racja! Kazdy szkoleniowiec dopuszcza istnienie przypadkow beznadziejnych, przynajmniej pod katem uzycia pilki jako bodzca. Ale przeciez mozna wtedy dostarczac innych motywatorow :-) Natomiast ja pisalam o tym, ze ludzie uzywaja pilek i robia to ze tak powiem, czasami dosc specyficznie :roll:
Flaire Posted February 4, 2006 Posted February 4, 2006 [quote name='dorotak']Ja też myślałam, że trenują tylko Ci, którzy mają chęć rywalizować w Katowicach. [/quote] [quote name='dorotak'][quote name='Flaire'] [I]No tak jak ja pamiętam, to odpowiedzieliście na zdesperowany apel, że jest za mało psów na drużynę... [/I][/quote] Tak, tak było. [/quote] No więc właśnie. Ja też (do dzisiaj) myślałam, tak jak Ty kiedyś, że treningi sa dla drużyny do Katowic. Ponieważ piszecie, że nie tylko, to postaram się w końcu jakoś dotrzeć, chociaż być może będzie to musiało poczekać aż do treningów na zewnątrz, bo niestety kilka razy w tygodniu muszę wstawać o 5 rano do pracy, a to nie idzie dobrze w parze z treningami w Pruszkowie o 22... :shake: Ale gdy rzuciłaś pomysł z wystawieniem drużyny, konkurującej o najwolniejszą, to coś mi zabłysło w główce... Może by tak drużynę czapraków zorganizować... A ponieważ nie ma dosyć czapraków jak narazie, to może drużynę szorstków ;-) ? Wiec dorotak, jeśli nie przyjmą Was do pierwszej drużyny, to zapraszamy z nami do ostatniej. ;-)
Flaire Posted February 4, 2006 Posted February 4, 2006 [quote name='Wind']Racja! Kazdy szkoleniowiec dopuszcza istnienie przypadkow beznadziejnych, przynajmniej pod katem uzycia pilki jako bodzca.[/quote]Nie tylko o to chodzi. Niektórzy po prostu wolą używać innych bodźców, z rozmaitych powodów. [quote name='Wind']Ale przeciez mozna wtedy dostarczac innych motywatorow :-)[/quote]Dokładnie tak :-). [quote name='Wind']Natomiast ja pisalam o tym, ze ludzie uzywaja pilek i robia to ze tak powiem, czasami dosc specyficznie :roll:[/quote]No tak. Tak naprawdę, to bez względu na to, jaką metodę wybierzesz, sporo osób używa ją, powiedzmy, mało kompetentnie. Czasem po prostu sa to początkujący, czasem osoby nie za bardzo utalentowane ;) , a czasem - źle nauczone. No i w końcu jest jeszcze taka możliwość, że te osoby używają piłeczki "poprawnie", ale w sposób (bardziej lub mniej udany), którego my nie znamy. :roll: A gdy dana metoda dla nas jest obca, to może nam się wydawać, że robiona jest źle, szczególnie gdy rezultaty są mierne. Weźmy konkretny przykład... Rozmawiałam ze specjalistką w Polsce na temat odbierania psu piłeczki, na którą jest nakręcony. Ta osoba mówiła, że należy psu piłeczkę wyrwać, w żadnym wypadku nie uczyć "oddaj". I rzeczywiście sporo osób tak właśnie robi. Natomiast (Szwajcarka) Renate na seminarium w Pradze miała dokładnie odwrotną opinię - była zaskoczona - nie, przerażona - tym, że wszyscy wyrywali psom piłki... Niby prosta, oczywista rzecz - a opinie tak bardzo różne! I to opinie ogólne, nie biorące pod uwagę konkretnych psów. Baaardzo to dla mnie ciekawe. I właśnie dlatego nie wdawałam się w szczegóły ;-) .
Ibolya Posted February 4, 2006 Posted February 4, 2006 [quote name='Flaire']No więc właśnie. Ja też (do dzisiaj) myślałam, tak jak Ty kiedyś, że treningi sa dla drużyny do Katowic. Ponieważ piszecie, że nie tylko, ........... to nie idzie dobrze w parze z treningami w Pruszkowie o 22... :shake: Ale gdy rzuciłaś pomysł z wystawieniem drużyny, konkurującej o najwolniejszą, to coś mi zabłysło w główce... Może by tak drużynę czapraków zorganizować... A ponieważ nie ma dosyć czapraków jak narazie, to może drużynę szorstków ;-) ? Wiec dorotak, jeśli nie przyjmą Was do pierwszej drużyny, to zapraszamy z nami do ostatniej. ;-)[/quote] [COLOR=Blue][FONT=Comic Sans MS]Witam. Temat bardzo mnie zainteresował. Proszę o bliższe informacje, co też się odbywa w Pruszkowie o 22-ej?[/FONT][/COLOR]
Wind Posted February 4, 2006 Posted February 4, 2006 [quote name='Ibolya'][COLOR=Blue][FONT=Comic Sans MS]Witam. Temat bardzo mnie zainteresował. Proszę o bliższe informacje, co też się odbywa w Pruszkowie o 22-ej?[/FONT][/COLOR][/QUOTE] O 22.00 do mniej wiecej 24.00 trenujemy flyball :-)
INA Posted February 4, 2006 Posted February 4, 2006 dla mnie 22.oo a już nie mówię o 24.oo - to zabójcza pora - dziewczyny ukłony - za pasje , poświęcenie i wytrwałość :lol: jeśli chodzi o nakręcanie na piłęczkę to właśnie wydaje mi się, że - coś takiego przerabialam z Vigo na naszym szkolonku... aj ciezko było na początku i siódme poty były i utrata wiary w siebie ale potem coś drgnęło i było coraz lepiej - jednak opinnia trudnego psa i tak przylgnęla do Vigo No a zabieraniem piłki to było tak że - gdy Vigusiowi piłka wypadła i nie zauważył - szybko chowałam do kieszeni..( takie kradzejstwo - złodzejstwo) - to chyba było nakrecanie:roll: Fotki - Lotli - słodzutkie - minka Aniołeczka :loveu: ale - ma coś w oczkach - taki przebiegły, cwany wzrok - szczgólnie na tym eksterierowym:razz:
Flaire Posted February 4, 2006 Posted February 4, 2006 [quote name='INA']gdy Vigusiowi piłka wypadła i nie zauważył [/quote]INA, ja bym pewnie powiedziała, że jeśli stracił zainteresowanie piłeczką na tyle, że mu wypadła i niezauważył, to coś tam było nie tak z tym nakręcaniem... ;-) Ale oczywiście pewności mieć nie mogę, bo nie widziałam. ;-)
Wind Posted February 4, 2006 Posted February 4, 2006 [quote name='INA'] jeśli chodzi o nakręcanie na piłęczkę to właśnie wydaje mi się, że - coś takiego przerabialam z Vigo na naszym szkolonku... aj ciezko było na początku i siódme poty były i utrata wiary w siebie ale potem coś drgnęło i było coraz lepiej - jednak opinnia trudnego psa i tak przylgnęla do Vigo No a zabieraniem piłki to było tak że - gdy Vigusiowi piłka wypadła i nie zauważył - szybko chowałam do kieszeni..( takie kradzejstwo - złodzejstwo) - to chyba było nakrecanie:roll: [/QUOTE] [B]Ineczko,[/B] Raczej nie powinno sie dopuszczac do tego, aby nastapilo wyplucie pilki na skutek braku zainteresowania. Jesli mamy takiego psa, co to raczej za aporcikami nie przepada, to po prostu trzeba wyczuc kiedy "nakrecenie" spada, aby przed zniecheceniem psa odebrac zabawke i jako wciaz godna pozadania, schowac do kieszeni :-) Ostatnio wysluchalam opowiesci o swietnie zapowiadajacym sie szczeniaku, ktory w wieku 10 tygodni natlukl swojej siostrze, ktora smiala mu odebrac aporcik (bylo to podczas testu szczeniat, przy nowych osobach, nowych zabawkach i dosc stresujacej sytuacji). Mam nadzieje, ze pasji mu nie zabraknie, bo reakcje na zabwe, obcych ludzi, psy i pileczki ma zachwycajaca :-) Jestem nim oczarowana :loveu: Ale wiadomo jak to jest ... mimo najszczerszych checi wybrania wlasciwego szczeniaka, zawsze jest margines niepewnosci ... W.
Flaire Posted February 4, 2006 Posted February 4, 2006 [quote name='Wind']Ostatnio wysluchalam opowiesci o swietnie zapowiadajacym sie szczeniaku, ktory w wieku 10 tygodni natlukl swojej siostrze, ktora smiala mu odebrac aporcik (bylo to podczas testu szczeniat[/quote]A możesz napisać coś więcej na temat tego testu? Bardzo mnie ten temat interesuje.
Wind Posted February 4, 2006 Posted February 4, 2006 [quote name='Flaire']A możesz napisać coś więcej na temat tego testu? Bardzo mnie ten temat interesuje.[/QUOTE] Niestety, nic wiecej nie napisze. Nie ja go przeprowadzalam, wiec moje informacje moga byc nierzetelne, bo z drugiej reki :( Tak jak napisalam powyzej "wysluchalam opowiesci", a przy tescie i wyborze malucha nie bylam :(
Flaire Posted February 4, 2006 Posted February 4, 2006 A czy wiesz może, czy to był jeden z "oficjalnych" testów i jeśli tak, to który?
Flaire Posted February 4, 2006 Posted February 4, 2006 Na dobranockę, dwa zdjęcia z dzisiejszych harców przez zaspy podczas bardzo intensywnej choć krótkotrwałaj śnieżycy. Pani woła, więc lecimy: [IMG]http://www.std.org/~hania/szczeniak/zaspy2.JPG[/IMG] i nic nas nie powstrzyma: [IMG]http://www.std.org/~hania/szczeniak/zaspy.JPG[/IMG]
Wind Posted February 4, 2006 Posted February 4, 2006 [quote name='Flaire']A czy wiesz może, czy to był jeden z "oficjalnych" testów i jeśli tak, to który?[/QUOTE] Niestety nie pytalam. Pewnie tak, choc znajac inwencje testujacych to pewnie z modyfikacjami ;) Oczywiscie tak jak napisalam wczesniej, testy sobie a zycie sobie :-)
asher Posted February 4, 2006 Posted February 4, 2006 [quote name='Flaire'][IMG]http://www.std.org/~hania/szczeniak/zaspy2.JPG[/IMG] [IMG]http://www.std.org/~hania/szczeniak/zaspy.JPG[/IMG][/quote] Ło jeżu, jaki królik :loveu: :loveu: :loveu: [B]Borsaf[/B] :eviltong: A propos piłeczki. Nie zgłębiałam tematu, ja nagradzam żarciem, albo pieszczotkami, ale ciekawi mnie, jak technicznie odbywa się nagradzanie psa piłką/aportem... To znaczy wiem, że w nagrodę pies sobie może zaaportować, ale właśnie - co potem? Przychodzi do nas i oddaje? Ganiamy za nim i mu siłą odbieramy? :hmmmm: Czasem rzucam moim psom piłkę w nagrodę, ale kiepsko mi to nagradznie wychodzi, bo one przynoszą mi ją, oddają i... czekają na nagrodę :lol:
Gosia_i_Luka Posted February 4, 2006 Posted February 4, 2006 Asher - to zależy od ćwiczenia. Np. przy chodzeniu przy nodze rzuca się piłkę lobem na lewo. Ale przy warowaniu rzuca się za psa. To trudno objaśnić "pisemnie", najlepiej na żywo i najlepiej, żeby tłumaczącym był szkoleniowiec. ;) Acha, pies powinien oczywiście przynieść piłkę Tobie. Jeśli szkolisz na dwie piłeczki, może rzucić Ci pod nogi tą, którą przyniósł, albo podać do ręki. Nie wiem, skąd biorą się pomysły z wyrywaniem piłki z pycha... :shake: Ja nagradzam smakolem oddanie piłeczki. Flaire- na pierwszym zdjęciu ja nie widzę erdla...tylko jakiegoś krecika z grubiutką doopeczką. :p :loveu:
Wind Posted February 4, 2006 Posted February 4, 2006 [B]zach,[/B] To ja musze na obczyzne sie zapuszczac, aby Twojego precelka obejrzec :roll: Dla tych co jeszcze nie widzieli, Lord Ludwig w chodzeniu przy nodze - CUDOWNY! Takiego AT jeszcze nie widzialam :crazyeye: [SIZE="1"]no nie liczac Ejka [/SIZE];) Fajna ta pracujaca linia, choc ogonki sa dosc specyficzne :loveu: W.
Wind Posted February 4, 2006 Posted February 4, 2006 [quote name='Gosia_i_Luka']Asher - to zależy od ćwiczenia. Np. przy chodzeniu przy nodze rzuca się piłkę lobem na lewo. Ale przy warowaniu rzuca się za psa. To trudno objaśnić "pisemnie", najlepiej na żywo i najlepiej, żeby tłumaczącym był szkoleniowiec. ;) [/quote] Interesujace ;) A co jesli pies przy chodzeniu wyprzedza, albo zwalnia? Albo odchodzi od przewodnika? :evil_lol:
Ibolya Posted February 4, 2006 Posted February 4, 2006 [COLOR=Blue][SIZE=2][FONT=Comic Sans MS]A gdzie i w jakie dni trenujecie w Pruszkowie? Chętnie przyszłabym popatrzeć. [/FONT][/SIZE][/COLOR]
Gosia_i_Luka Posted February 4, 2006 Posted February 4, 2006 Wind - no przecież jest mowa o nagradzaniu piłką! :roll: Nagradzasz Majkę za wyprzedanie albo zwalnianie? ;)
Wind Posted February 4, 2006 Posted February 4, 2006 [quote name='Gosia_i_Luka']Wind - no przecież jest mowa o nagradzaniu piłką! :roll: Nagradzasz Majkę za wyprzedanie albo zwalnianie? ;)[/QUOTE] powiem tak ... pilka nagradzam i koryguje :-) Przy chodzeniu przy nodze nigdy nie nagradzam rzucajac pilke lobem w lewo :evil_lol:
Wind Posted February 4, 2006 Posted February 4, 2006 [quote name='Ibolya'][COLOR=Blue][SIZE=2][FONT=Comic Sans MS]A gdzie i w jakie dni trenujecie w Pruszkowie? Chętnie przyszłabym popatrzeć. [/FONT][/SIZE][/COLOR][/QUOTE] poniedzialki i czwartki :-) serdecznie zapraszamy :-) Miejsce: mala Hala w Pruszkowskim Osrodku MZOS Znicz.
Ibolya Posted February 4, 2006 Posted February 4, 2006 [quote name='Wind']poniedzialki i czwartki :-) serdecznie zapraszamy :-) Miejsce: mala Hala w Pruszkowskim Osrodku MZOS Znicz.[/quote] [COLOR=Blue][FONT=Comic Sans MS]Dzięki za informacje. Postaram się w poniedziałek Was odwiedzić. Do zobaczenia. [/FONT][/COLOR]
Flaire Posted February 4, 2006 Posted February 4, 2006 [quote name='Wind']Takiego AT jeszcze nie widzialam :crazyeye: [SIZE=1]no nie liczac Ejka [/SIZE];)[/quote]Wind, zdradź, gdzie widziałaś Ludwisia i Ejka? [quote name='Gosia_i_Luka']Np. przy chodzeniu przy nodze rzuca się piłkę lobem na lewo.[/quote] [quote name='Wind']Przy chodzeniu przy nodze nigdy nie nagradzam rzucajac pilke lobem w lewo [/quote] :lol: :roflt: :lol: QED - właśnie dlatego ja nie wdawałam się głębiej niz podstawowa teoria. :cool3:
zachraniarka Posted February 4, 2006 Posted February 4, 2006 [B]Flaire[/B] niestety nie będę oryginalna i napiszę tylko tyle, ze Lotka jest cudowna! Czekam na więcej zdjęć i opowieści o tej młodej damie.. Ach kiedy to moje szorstkie, było takie malutkie i słodziutkie.. [quote name='Wind'][B]zach,[/B] To ja musze na obczyzne sie zapuszczac, aby Twojego precelka obejrzec :roll: Dla tych co jeszcze nie widzieli, Lord Ludwig w chodzeniu przy nodze - CUDOWNY! Takiego AT jeszcze nie widzialam :crazyeye: [SIZE="1"]no nie liczac Ejka [/SIZE];) Fajna ta pracujaca linia, choc ogonki sa dosc specyficzne :loveu: W.[/QUOTE] [B]Wind[/B] Dzięki wielkie za słowa uznania, ale też nie przesadzajmy :oops: :oops: ;) Ludwisio na razie chodzi przy nodze przyzwoicie, ale czeka nas jeszcze duuużo pracy. Póki co po 2 miesiącach przerwy to muszę go rozruszać.. Czekam na wiosnę, na razie warunki do treningów beznadziejne.. ale przyjdzie ciepełko, stopnieją śniegi, terrier dorośnie i wtedy ruszymy z koksem.. :D No ale skłamałabym, gdybym napisała, że nie jestem z precla zadowolona.. Ech co tu dużo mówić uwielbiam go, a pracować z nim kocham :loveu: Co do nakręcania na piłkę to Flaire z Wind napisały chyba wsio co potrzeba, trudno opisać, bo metod wiele i podejście musi być zawsze dostosowane indywidualnie do psa.. Druga sprawa- bardzo ważna, którą wspomniała Wind- bez dobrej znajomości "obsługi" piłki nawet super nakręcony pies nie będzie prawidłowo działał.. No ale na pewno łatwiej robić cokolwiek z takim, niż z tym co ma wszystko w nosie.. :lol: Pozdrawiam serdecznie wszystkich! Ja cały czas bardziej czytająca niż pisząca, bo w poniedziałek jeszcze czeka mnie egzamin..
Wind Posted February 4, 2006 Posted February 4, 2006 Flaire, Filmiki z Ejkiem sa na jego stronie. Kiedys zach podawala adres i pewnie jeszcze raz nam przypomni :-) A Ludi jest na psach sportowch :-) Filmik swierzutki jak poranne buleczki, bo dzisiaj dodany :cool3:
Recommended Posts