Ali26762 Posted January 5, 2006 Posted January 5, 2006 [quote name='zadziorny']Moja Trudzia wprawdzie kapci ani butów nie konsumuje, ale dla odmiany uwielbia spać na butach :roll:. Kiedy muszę wyjść z domu, to buty mam "nieco" spłaszczone ale za to cieplutkie :lol: :loveu:[/quote] Beruszek robił identycznie :)
r_2005 Posted January 5, 2006 Posted January 5, 2006 [quote name='r_2005']Przepraszam bardzo, mam mało czasu a muszę wiedzieć, czy airdale się strzyże??? Może to głupie pytanie, ale ja po prostu nie wiem:oops:[/quote] Nikt mi nie odpowie?:roll:
Gosia_i_Luka Posted January 5, 2006 Posted January 5, 2006 r_2005 - AT można strzyc, ale powinno się trymować (wyrywać martwą sierść palcami lub specjalnym przyrządem - trymerem). Trymuje się głównie wystawowe AT, bo strzyżenie może powodować zmianę koloru i struktury sierści (staje się bardziej miękka). Na pewno łatwiej ostrzyc, ale trymowany AT wygląda o niebo lepiej. Jest tu mnóstwo profesjonalistów, trymujących i strzyżących. Ja odpowiedziałam z punktu widzenia raczkującego erdelomaniaka, więc o szczegóły pytaj ich. ;-)
r_2005 Posted January 5, 2006 Posted January 5, 2006 [B]Gosia_i_Luka[/B], dzięki że się zlitowałaś;) Chodziło mi o to, czy te psiaki zarastają tak jak np. sznaucery i o to czy linieją.
coztego Posted January 5, 2006 Posted January 5, 2006 [quote name='r_2005'] Chodziło mi o to, czy te psiaki zarastają tak jak np. sznaucery i o to czy linieją.[/QUOTE] Nie lnieją, ale pięknie zarastają :cool1: Poszukaj w Galerii są fotki zarośniętych AT :)
coztego Posted January 5, 2006 Posted January 5, 2006 [quote name='Gosia_i_Luka']A tam obok, w czerwonym szaliku to ja stoję. :cool3: Nawet Luki zadek widać. :lol: [/QUOTE] A rzeczywiście :multi: Ale gdyby nie biały tyłeczek to trudno byłoby Cię rozpoznać ;) [B]Zach[/B] wiedziała jak się ustawić, żeby zaistnieć ;)
r_2005 Posted January 5, 2006 Posted January 5, 2006 [quote name='coztego']Nie lnieją, ale pięknie zarastają :cool1: Poszukaj w Galerii są fotki zarośniętych AT :)[/quote] Dzięki:p Zaraz wpiszę w wyszukiwarkę "zarośnięty AT":eviltong:
Gosia_i_Luka Posted January 5, 2006 Posted January 5, 2006 Kurczę, nie wiem, jak to jest dokładnie z AT, ale od dawna nie trymowany Deryl (welsh terrier) liniał. Szczególnie było to widać w aucie Ali...:roll: ;) Zresztą słyszałam,że również AT linieją właśnie gdy nie są trymowane (w końcu kiedyś ten martwy włos musi wyleźć...). Moja Luka też gubi włosy, jak jej nie szczotkuję regularnie, a teoretycznie jest to rasa "wogóle nie gubiąca włosa".
r_2005 Posted January 5, 2006 Posted January 5, 2006 No ale wyobrażam sobie, że jednak mniej jest sierści po AT niż po innych psach (tych z sierścią). A czy to są trudne psy do ułożenia? Powiem Wam w czym rzecz, otóż znajomy zastanawia się nad tą rasą (niedawno stracił poprzedniego psa) i poprosił mnie, żebym się zorientowała bo mu się AT wizualnie podobają.
Gosia_i_Luka Posted January 5, 2006 Posted January 5, 2006 FAQ ;) [URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=15968"]Chyba się zERDELiłam[/URL] I jak zawsze polecam spotkanie się z właścicielami/hodowcami danej rasy i poznanie psów na żywo. :)
Flaire Posted January 5, 2006 Posted January 5, 2006 r-2005, w moim avatarku masz obecnie dosyc zarosniety leb AT (to Ansel, synek Misi, w wieku 7 miesiecy). A oto dosyc zarosnieta Misia: [IMG]http://www.std.org/~hania/misia/misiawachakwiatki.jpg[/IMG] AT zarastaja jeszcze bardziej, ale u mnie raczej nie. ;-)
INA Posted January 5, 2006 Posted January 5, 2006 Witam Nie Erdele nie linieją ale--- gdy się nieszczesnika nie przetrymuje na czas i zdąży trochę zarosnąć to kłaki można znależć w rożnych częsciach mieszkania:cool1: [B]r -2005[/B] - borsaf - wkleiła taki link w linkowni - terrierowej stronka chyba PlanetAiredale - tam są same Miśkmi A Vigo też zaczyna sie dziwnie zachowywać - zaczyna otwiwerać sobie szafki i grzebać w nich, myszkuje ile wlezie wyciągą przeróżne rzeczy- stare papiloty z łazienki, skarpety, szaliki czapki z pokojowych szafek i gumowe rękawiczki, ścierki, gąbki z szaf kuchennych aż strach zostawaic go samego - co się da to kluczymy lub przystawiamy taborety w torbach też myszkuje żaden zamek błyskawiczny nie jest dla niego tajemnicą:mad: :crazyeye: borsaf - maila dostałam do pracy ale tylko z załącznikiem- nie moge go otworzyć bo nie mam tam w pracy wszytkich potrzebnych programów a w domu komp przeszedł pranie mózgu i z Wn 98 zmienił ubranko na XP ale za to mamy problemy z Outlookiem nie chce wspołpracowac:shake: nie wiem co robić??? żaden mózg nie ma czasu w tym tygodniu....:-( czy dostałaś mój nowy adres mailowy z tlenu?
Ali26762 Posted January 5, 2006 Posted January 5, 2006 [b]INA[/b] - my już dawno nie mamy Outlooka, mamy Bat! i spisuje się doskonale. Była kiedyś darmowa wersja bodaj w Chipie.
coztego Posted January 5, 2006 Posted January 5, 2006 [quote name='r_2005'] A czy to są trudne psy do ułożenia? [/QUOTE] To psy pracujące :) Bardzo inteligentne i samodzielne ;) Jak ktoś potrafi przekonać teriera do tego co ma robić, to fajnie się szkolą :lol:
Ali26762 Posted January 5, 2006 Posted January 5, 2006 [quote name='Gosia_i_Luka']Kurczę, nie wiem, jak to jest dokładnie z AT, ale od dawna nie trymowany Deryl (welsh terrier) liniał. Szczególnie było to widać w aucie Ali...:roll: ;) Zresztą słyszałam,że również AT linieją właśnie gdy nie są trymowane (w końcu kiedyś ten martwy włos musi wyleźć...).[/quote] U Ali w samochodzie to widać było nie tylko owłosienie Deryla, ale i Ludwika i Hugusia :D Deryl faktycznie teraz przypomina niedźwiadka, ale nie linieje tak, jak np owczarek szwajcarski. Gubi włosy, ale nie wypadają mu całymi kępami, tylko jakoś tak pojedyńczo :)
zadziorny Posted January 5, 2006 Posted January 5, 2006 [B]Ali[/B] stąd wniosek, że najwyższy czas na skubanko :roll: :lol: ;)
r_2005 Posted January 5, 2006 Posted January 5, 2006 [quote name='Flaire']r-2005, w moim avatarku masz obecnie dosyc zarosniety leb AT (to Ansel, synek Misi, w wieku 7 miesiecy). A oto dosyc zarosnieta Misia: [IMG]http://www.std.org/~hania/misia/misiawachakwiatki.jpg[/IMG] AT zarastaja jeszcze bardziej, ale u mnie raczej nie. ;-)[/quote] [B]Flaire[/B], a czy Misia będzie miała maluszki niedługo?
INA Posted January 5, 2006 Posted January 5, 2006 Ali - nie znam się na tych rzeczach- zobaczymy co mój Tz wymyśli jeśi łaskawie znajdzie czas Ażeby nie szkalować tak mojego Erdelka :lol:;) muszę się pochwalić, że Vigo to AT - jak najbardziej pracujący :cool3: - Viguś pomaga pani jak może, niech tylko do jego łapek dostanie się jakieś wielkie kartonisko - zaraz pracuś rozdrabnia to- to na malutkie części, żeby Pani roboty z dżwiganiem nie miala, pomaga otwierać wszelkie paczki dla niego i nie dla niego, kartony z kosmetykami dla klientek, zawiniątka i paczuchny--- zeby nie być gołosłowna już szukam fotkę pokazującą ciężko pracującego Vigusia:lol:
Flaire Posted January 5, 2006 Posted January 5, 2006 [quote name='r_2005'][B]Flaire[/B], a czy Misia będzie miała maluszki niedługo?[/QUOTE] r_2005, niestety nie, probowalam dosyc ambitne krycie Misi podczas ostatniej cieczki, ale sie nie udalo. :-( Dalszych planow na krycie jej na razie nie mam, a mozlilwe jest, ze juz jej wiecej kryc nie bede. Jeszcze na temat linienia - ja przez linienie rozumiem sezonowa zmiane siersci, taka, jaka ma miejsce u "normalnych" dlugo lub krotkowlosych psow. I w tym znaczniu teriery szorstkowlose nie linieja - nie zmieniaja sezonowo siersci. Natomiast nietrymowana siersc "trymuje" sie u nich sama, na przyklad podczas glaskania czy ocierania sie o meble (badz siedzenia w samochodzie). Ale to zupelnie inny proces niz sezonowe liniene i calkowicie zapobiegalny poprzez regularne trymowanie.
INA Posted January 5, 2006 Posted January 5, 2006 [URL="http://imageshack.us"][IMG]http://img450.imageshack.us/img450/7819/pict0354dogo3wx.jpg[/IMG][/URL][URL="http://imageshack.us"][IMG]http://img284.imageshack.us/img284/167/pict0353dogo0ey.jpg[/IMG][/URL]
Flaire Posted January 5, 2006 Posted January 5, 2006 [quote name='r_2005']Powiem Wam w czym rzecz, otóż znajomy zastanawia się nad tą rasą (niedawno stracił poprzedniego psa) i poprosił mnie, żebym się zorientowała bo mu się AT wizualnie podobają.[/QUOTE] Napisz, skad znajomy jest - pewnie uda sie go umowic, zeby mogl kilka AT poznac. Tak jak pisze Gosia, to najlepszy sposob. :-) INA, [size=5]CO ON POZERA???[/size] :-o
INA Posted January 5, 2006 Posted January 5, 2006 pożarł to ten topic moje foty:razz: za duże jakoś wyszły Vigo tego nie pożera tylko jak pisałam powyżej otwiera każdą paczką- - u niego trwa to jakieś dwie minutki i kartonik otwarty:lol: - wszystko wypluwa nic nie przełyka tak robił od szceniaczka nigdy nic nie połykał - oprócz kijków:mad: i gumek do włosów
r_2005 Posted January 5, 2006 Posted January 5, 2006 [quote name='Flaire']r_2005, niestety nie, probowalam dosyc ambitne krycie Misi podczas ostatniej cieczki, ale sie nie udalo. :-( Dalszych planow na krycie jej na razie nie mam, a mozlilwe jest, ze juz jej wiecej kryc nie bede.[/quote] Szkoda:-( [quote]Natomiast nietrymowana siersc "trymuje" sie u nich sama, na przyklad podczas glaskania czy ocierania sie o meble (badz siedzenia w samochodzie). Ale to zupelnie inny proces niz sezonowe liniene i calkowicie zapobiegalny poprzez regularne trymowanie.[/quote] Myślę, że znajomy ucieszy się z takich wieści;)
zadziorny Posted January 5, 2006 Posted January 5, 2006 [B]INA[/B] "pracowity" ten Twój piechol :lol: :roll: ;)
r_2005 Posted January 5, 2006 Posted January 5, 2006 [quote name='Flaire']Napisz, skad znajomy jest - pewnie uda sie go umowic, zeby mogl kilka AT poznac. [/quote] [B]Flair[/B], wysłałam Ci priva.
Recommended Posts