Jump to content
Dogomania

!Airedale i inne (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

Posted

[quote name='zachraniarka']Fajnie masz, że Miśka się tak szybko uczy.[/quote]Wiesz, ja miałam kilka ułatwień. Po pierwsze, Misia dobrze znała komendę "patrz tu" - to znaczy, "patrz mi w oczy" - ale jak dotąd, tylko w statyce. Więc na początku, dałam tę nową komendę chodzenia przy nodze i ruszyłam naprzód powtarzając "patrz tu". Jak już to szło nieźle, to mogłam po tej nowej komendzie przestać patrzeć na nią (czyli teraz ona już nie patrzy mi w oczy, bo ja patrzę naprzód) i przestać powtarzać "patrz tu". Teraz tylko powtarzam pochwały jak długo się na mnie gapi, żeby utrwalić jej, że o to chodzi.

Po drugie, Misia ma teraz wilczy apetyt [size=1]mam nadzieję, że to znaczy już-wiesz-co :wink: [/size], więc szczególnie szybko się uczy. Jeśli idę ze smakołykiem w ustach to nie wiem, czy ona całego tego powyżeszego cyrku potrzebuje, żeby się we mnie wpatrywać. :wink:

No a po trzecie, wbrew pozorom wzrokowym, to chyba jednak mam nienajgorszy z nią kontakt. No ale to Ty z Hugusiem też masz.

• Replies 23.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Flaire

3356

• INA

1370

• borsaf

1264

• zadziorny

1221

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='zachraniarka']Jak się doda słówko "wzrokowy" (bo o tym rozmawialiśmy) to i cudzysłów przy kontakcie nie będzie potrzebny :D[/quote]Ja nie dodałam "wzrokowy", bo regulamin obedience mówi tylko o "kontakcie", nie o "kontakcie wzrokowym". :niewiem: W wydziale Obedience wytłumaczono mi, że to znaczy, że pies ma patrzeć na przewodnika. A przewodnik ma patrzeć przed siebie (to zresztą jest wyszczególnione w regulaminie). Więc właśnie takiego zachowania Misię uczę do tej nowej komendy. Jestem dobrej myśli. :D

Posted

Pasję na piłkę to Luka ma, gorzej z oddawaniem. :wink: Kładzie się z nią pół metra ode mnie, złośnica. :wink:

A Ludwiczek rzeczywiście suuuper koncentruje się na szukaniu! A co mu Pańcia będzie przeszkadzała - on przecież pracuje! :D :lol:

Flaire, jeśli można, z chęcią skorzystam z Twojej wizyty w Oliwie i przyłączę się do jakiegoś spotkania, bo po poznaniu Lordzika erdelki mocno wczepiły się w moje serducho. :D :D :D

Posted

[quote name='Gosia&Luka']Pasję na piłkę to Luka ma, gorzej z oddawaniem. :wink: [/quote]Gosiu, ciesz się i to bardzo. Oddawania można nauczyć; pasji - nie. :wink:

Oczywiście, bardzo chętnie się z Toba spotkam. Zależnie od tego, kiedy to będzie, to może nawet będę już miała dwa serdelki! :D

Posted

[quote name='Flaire'][quote name='zachraniarka']Jak się doda słówko "wzrokowy" (bo o tym rozmawialiśmy) to i cudzysłów przy kontakcie nie będzie potrzebny :D[/quote]Ja nie dodałam "wzrokowy", bo regulamin obedience mówi tylko o "kontakcie", nie o "kontakcie wzrokowym". :niewiem: W wydziale Obedience wytłumaczono mi, że to znaczy, że pies ma patrzeć na przewodnika. A przewodnik ma patrzeć przed siebie (to zresztą jest wyszczególnione w regulaminie). Więc właśnie takiego zachowania Misię uczę do tej nowej komendy. Jestem dobrej myśli. :D[/quote]

[b]Flaire,[/b]

Postepami Misi jestem wrecz zachwycona :D Juz sama nie wiem, kogo mam bardziej chwalic: Ciebie jako szkoleniowca, czy Misie jako wzorowego psa :D
Skoro Wasze postepy taktujemy 20 minutowymi milowymi krokami w kierunku doskonalosci, to pozwol abym mogla pokibicowac Tobie, Misi i Twojej "dobrej mysli" w Poznaniu :D

Jeszcze raz wielkie gratulacje za doskonalosc, nad ktora niektorzy pracuja miesiacami :D :D :D

Posted

[quote name='bos']
Ale trzeba to propagować ,być optymistą ,zachęcać do szkoleń i dalej....i dalej .To efekty przyniesie z czasem. Sprawi że poziom o ktorym mówicie będzie coraz wyższy poprzez wzrost zainteresowania.
[/quote]

A ja jestem przypadkiem takiej osoby, której uczęszczanie z psem na szkolenie PT sprawiało wiele frajdy. Kurs się skończył, odbył się egzamin i koniec… Pamiętam, jak z inną uczestniczką mówiłyśmy, jak uzależniłyśmy się od tego, że weekendowe poranki mamy zajęte . Naprawdę żałowałyśmy, że kurs się kończy. A że nasze psy nie były prymusami, wydało nam się, że nie ma już dla nas żadnych propozycji.
(Dopiero teraz znowu spróbuję pochodzić z Fredzią na szkolenie).
Obiediance bardzo mi się podobało. Nawet myślałam sobie, że fajnie by było coś takiego „trenować”. A teraz wydaje mi się, że nie ma się co wygłupiać - to sport dla zawodowców.

Posted

Wind, przeczytaj raz jeszcze, co napisałam i czym się chwaliłam, bo chyba nie doczytałaś. :wink: Konkretnie może powtórzę większym drugiem, coby łatwiej było odczytać:

[quote name='Flaire'][size=6]Oczywiście do odpowiedniego poziomu jeszcze nam daleko, narazie robimy to w krótkich kawałkach i raczej z pomocą słowną[/size][/quote]

Posted

[quote name='Flaire']Wind, przeczytaj raz jeszcze, co napisałam i czym się chwaliłam, bo chyba nie doczytałaś. :wink: Konkretnie może dodam większym drugiem, coby łatwiej było odczytać: [size=6]Oczywiście do odpowiedniego poziomu jeszcze nam daleko, narazie robimy to w krótkich kawałkach i raczej z pomocą słowną[/size][/quote]

Wierz mi, tez tak myslalam :lol: Ale jednak doczytalam ;) ... do konca Flaire, do konca

[quote]Oczywiście do odpowiedniego poziomu jeszcze nam daleko, narazie robimy to w krótkich kawałkach i raczej z pomocą słowną, ale ja patrzę przed siebie, Misia na mnie i umiemy już skręty i oba zwroty w tył. [/quote]

Posted

[quote name='Wind']Ale jednak doczytalam ;) ... do konca Flaire, do konca

[quote]Oczywiście do odpowiedniego poziomu jeszcze nam daleko, narazie robimy to w krótkich kawałkach i raczej z pomocą słowną, ale ja patrzę przed siebie, Misia na mnie i umiemy już skręty i oba zwroty w tył. [/quote][/quote]

Do końca, oczywiście, nie wiedziałam, że z masz problem z tymi zakrętami, bo Misia zakręty już dawno umiała, i tu chodziło tylko o wykonanie ich z patrzeniem się na mnie. Dla Ciebie jest trudno uwierzyć, że pies, który już umiał nieźle chodzić przy nodze i umiał patrzeć na przewodnika może w bardzo krótkim czasie nauczyć się troszeczkę łączyć te dwie rzeczy????? Może aga_o zrobi te filmiki i one wyjaśnią sprawę, bo nie bardzo rozumiem, gdzie tu się nie rozumiemy. :niewiem:

Jeśli chodzi o Poznań, to chyba nam odpada, bo Misia ma być w ciąży, ale jeśli okaże się, że nie jest zanim zamkną zgłoszenia, to kto wie... Narazie tylko w zerówce, bo do jedynki potrzeba jej ćwiczeń, których zupełnie nie umie.

Posted

Tak obie czytam i czytam i nic madrego na temat obedience napisac nie moge....bo sie nie znam :cry:
Ale costam napisze:

[quote name='niedzwiedzica'] .Prosze obejrzeć kiedyś program z ujeżdzania koni na poziomie Igrzysk:D[/quote]

O ile mi wiadomo ujezdzanie nie doczekalo sie jeszcze rangi sportu olimpijskiego. :lol:

Posted

[quote name='PATIszon']Tak obie czytam i czytam i nic madrego na temat obedience napisac nie moge....bo sie nie znam :cry:
Ale costam napisze:

[quote name='niedzwiedzica'] .Prosze obejrzeć kiedyś program z ujeżdzania koni na poziomie Igrzysk:D[/quote]

O ile mi wiadomo ujezdzanie nie doczekalo sie jeszcze rangi sportu olimpijskiego. :lol:[/quote]

To żle ci wiadomo, bo ujeżdzenie jest sportem olimpijskim od wielu lat :evilbat: tak dokładnie to prawie od 100 lat ...juz na igrzyskach w 1912 roku Szwed Carl Bonde zdobył złoty medal w tej konkurencji...w 1974 Reiner Klimke,w 1978 Christine Stuckelberger...Wymieniać dalej ???? :wink:

Posted

[quote name='Flaire'] Dla Ciebie jest trudno uwierzyć, że pies, który już umiał nieźle chodzić przy nodze i umiał patrzeć na przewodnika może w bardzo krótkim czasie nauczyć się troszeczkę łączyć te dwie rzeczy????? Może aga_o zrobi te filmiki i one wyjaśnią sprawę, bo nie bardzo rozumiem, gdzie tu się nie rozumiemy.
[/quote]

Nie, nie, nie ... nigdzie nie napisalam, ze nie wierze :-) A jedynie, ze gratuluje umiejetnosci Twoich i Misi. Przeczytaj uwaznie :-)
Dlatego filmiki nie sa mi potrzebne. Wierze ... i to bezwarunkowo :D

[quote name='Flaire']Jeśli chodzi o Poznań, to chyba nam odpada, bo Misia ma być w ciąży, ale jeśli okaże się, że nie jest zanim zamkną zgłoszenia, to kto wie... Narazie tylko w zerówce, bo do jedynki potrzeba jej ćwiczeń, których zupełnie nie umie.[/quote]

Jesli zdazycie sa zarejestrowac, to daj znac :-) Bede tam jako kibic :-)

Posted

[quote name='niedzwiedzica'][quote name='PATIszon']Tak obie czytam i czytam i nic madrego na temat obedience napisac nie moge....bo sie nie znam :cry:
Ale costam napisze:

O ile mi wiadomo ujezdzanie nie doczekalo sie jeszcze rangi sportu olimpijskiego. :lol:[/quote]

To żle ci wiadomo, bo ujeżdznie jest sportem olimpijskim od wielu lat :evilbat:[/quote]

Rozumiem, ze celowo zjadlas samogloske? 8) :lol:

Posted

[quote name='PATIszon'][quote name='niedzwiedzica'][quote name='PATIszon']Tak obie czytam i czytam i nic madrego na temat obedience napisac nie moge....bo sie nie znam :cry:
Ale costam napisze:

To żle ci wiadomo, bo ujeżdznie jest sportem olimpijskim od wielu lat :evilbat:[/quote]

Rozumiem, ze celowo zjadlas samogloske? 8) :lol:[/quote]
Nie wiem czemu miałabym ją zdjadac celowo ??? Po prostu często gubie literki, piszac bezwzrokowo..wydawało mi się,ze sens jest jasny,ale zaraz posta poprawię

Posted

Flaire-ujeżdzenie to takie obedience dla koni :wink: tylko biegaja pod właścicelem ( jeźdźcem) a nie obok, wykonując różne figury w różnym tempie i chodach . I tez ważna jest wspólpraca pary i zrozumienie pomiedzy nimi. Ogólnie tak,zeby wygladało,że koń tak sam z siebie to wszystko robi :wink: pomoce jeżdzca maja być niewidoczne.Widzisz analogię ? :D

Posted

[b]Jura[/b] - zrobilo się bardzo poważnie ! :wink:
Ja też jestem tą osobą która chętnie uczęszcza na szkolenia. Nie tylko ja. Moja córa rownież. Egzaminu końcowego jeszcze nie zdawaliśmy bo wydaję się nam ,że jeszcze z Jazonem trzeba popracować. Tym bardziej widząc na szkoleniu owczarki, maliniaki, labradory, chciało by się lepiej. I mamy tą możliwość dalszego kształcenia.

[b]A grupy są ze sobą zgrane [/b]i to jest fajne. Można pogadać , wymienić poglądy,poopowiadać kawały, napić się piwa, a nawet zatańczyć, :D

Jazon brał już udział w zawodach PT i na 17 startujących psów był 10.
Czyli nieżle jak na walijczyka po 5 m-cach kursu /z przerwami ze względu na starty w wystawach/
Tak to mniej więcej wyglądało. Fachowcy którzy tu piszą zaraz rozpoznają:

[URL=http://img9.imageshack.us/my.php?image=obraz0604xx.jpg][img]http://img9.imageshack.us/img9/5030/obraz0604xx.th.jpg[/img][/URL]

Waruj na odległość i komenda <do mnie> przywołanie psa
[URL=http://img9.imageshack.us/my.php?image=obraz0636ld.jpg][img]http://img9.imageshack.us/img9/184/obraz0636ld.th.jpg[/img][/URL]

potem na koniec oczekiwanie przy słupku aż konkurent zakończy swoje ćwiczenie-start w pozycji <siad> i <waruj> wszystko na odległość
Jeszcze w zakres zawodów wchodzą inne komendy ale nie chcę tu przynudzać.

[URL=http://img67.imageshack.us/my.php?image=obraz0612vj.jpg][img]http://img67.imageshack.us/img67/9043/obraz0612vj.th.jpg[/img][/URL]

Na koniec było rozdanie nagród,smakołyków ,smycze,liny,grzebienie itd.dla naszych pupili,tak że nikt nie odszedł bez nagrody
Sedzia wręczyła puchary i dyplomy. A potem było wspólne ognisko i uczta baltazara!!! :D :beerchug:

[URL=http://img153.imageshack.us/my.php?image=obraz0627kl.jpg][img]http://img153.imageshack.us/img153/7531/obraz0627kl.th.jpg[/img][/URL] [URL=http://img153.imageshack.us/my.php?image=obraz0640md.jpg][img]http://img153.imageshack.us/img153/2808/obraz0640md.th.jpg[/img][/URL]

Tak wyglądaly puchary ,pamiątkowe emblematy

[URL=http://img190.imageshack.us/my.php?image=obraz0590no.jpg][img]http://img190.imageshack.us/img190/6620/obraz0590no.th.jpg[/img][/URL] [URL=http://img190.imageshack.us/my.php?image=obraz5xe.jpg][img]http://img190.imageshack.us/img190/6510/obraz5xe.th.jpg[/img][/URL]

Było i jest wśrod nich bardzo fajnie!!!!! :D :wink: :klacz:

Posted

[quote name='niedzwiedzica']Flaire-ujeżdzenie to takie obedience dla koni :wink: tylko biegaja pod właścicelem ( jeźdźcem) a nie obok, wykonując różne figury w różnym tempie i chodach . I tez ważna jest wspólpraca pary i zrozumienie pomiedzy nimi. Ogólnie tak,zeby wygladało,że koń tak sam z siebie to wszystko robi :wink: pomoce jeżdzca maja być niewidoczne.Widzisz analogię ? :D[/quote]

No i [b]ujezdzenie[/b] jest dyscyplina olimpijska w przeciwienstwie do [b]ujezdzania[/b] o ktorym pisala Niedzwiedzica :lol:

Posted

PATI szon -napiszę jeszcze raz-zdarza mi się popełniac błędy pisząc na klawiaturze, zwlaszcza,jesli pisze w pośpiechu, tak jak tego posta o sportach -pisałam w pracy,gdzie internet mam tylko "w pakiecie " .Nie sądze,żeby ten błąd zamiany E na A zmieniał sens mojej wypowiedzi, natomiast twoja wypowiedz,że dyscyplina ta nie jest dyscypliną olimpijska, była juz jawną nieprawdą, która osmieliłam się skorygować, co wyraźnie ci przeszkadza. Na tym kończe ten wątek, bo nie bawi mnie takie przekomarzanie się.
Ps-własnie posta poprawiłam bo zamiast pisałam ,wyszlo mi "piałam" :wink:

Posted

[quote name='niedzwiedzica'] natomiast twoja wypowiedz,że dyscyplina ta nie jest dyscypliną olimpijska, była juz jawną nieprawda[/quote]

O przepraszam. Ujezdzanie nie jest dyscyplina olimpijska. Jest dyscyplina na rodeo li tylko.
Nie chce sie klocic.
Tak sobie wtracilam, dla poddierzania razgawora 8)

Posted

[quote name='Wind']Nie, nie, nie ... nigdzie nie napisalam, ze nie wierze :-) A jedynie, ze gratuluje umiejetnosci Twoich i Misi. Przeczytaj uwaznie :-)
Dlatego filmiki nie sa mi potrzebne. Wierze ... i to bezwarunkowo :D [/quote]Niech Ci będzie. Mnie tam się wydawało, że z tego, co napisałaś gęsto kapie ironią, ale jeśli twierdzisz, że to było w dobrej wierze, to ja też Ci wierzę... i to bezwarunkowo. :niewiem:

[quote name='Wind']Jesli zdazycie sa zarejestrowac, to daj znac :-) Bede tam jako kibic :-)[/quote]Jeśli będziesz jako kobic, to na pewno nas nie przeoczysz. :wink: My będziemy wiedzieć o tej ciąży pewnie za jakieś dwa tygodnie. Nie wiem, kiedy upływa termin zgłoszeń, chociaż podejrzewam, że to już będzie za późno - może w ogóle już upłynął? W każdym razie postaram się dowiedzieć i ewentualnie dam znać.

Posted

[quote name='Flaire']Nie wiem, kiedy upływa termin zgłoszeń, chociaż podejrzewam, że to już będzie za późno - może w ogóle już upłynął? W każdym razie postaram się dowiedzieć i ewentualnie dam znać.[/quote]Sprawdziłam i zgłoszenia przyjmowali tylko do 2.10. Więc w Poznaniu nas nie będzie.

Posted

Wiesz Flaire, a ja Ci gratuluje tak świetnie wyszkolonego psa i myślę, że jeśli ktoś na coś ciężko pracował to nie ma powodu żeby się sukcesami nie chawlić, wręcz przciwnie, trzeba to robić. Lubie historie z happy endem i lubię jak się coś komuś udaje bo motywuje mnie to do pracy [b] w przeciwieństwie do przesadnie udawanej polskiej skromości i odwiecznego kompleksu jednego z państw na zachodzie!!!!!! [/b]

Prowadzicie bardzo cikawą dyskusję, podło pytanie dlaczego ludzie nie szkolą dalej. Czasami nikt im tego nie proponuje, bo praca nad osiągnięciem wyższego poziomu jest dłuższa, trudniejsza i mało osób z założenia się tym zajmie a wiadomo, że większe zyski przyniosą kursy skierowane do właścicieli dorosłych psów z poblemem/problemami czyli nie do potencjalnych mistrzów.

Posted

Martini***, dzięki, ale nie zawstydzaj mnie, bo Misi nie znasz!!! :oops: , Misia owszem, grzeczna, ale do świetności to jej daleko. I to nie fałszywa skromność - po prostu poświęcam jej zbyt mało czasu, jak również jej charakter jest troszkę inny niż to, co się tutaj ceni. Ale mnie się podoba. :D [quote name='Martini***']Prowadzicie bardzo cikawą dyskusję, podło pytanie dlaczego ludzie nie szkolą dalej. Czasami nikt im tego nie proponuje[/quote]Martini***, czy u Was tak właśnie jest? Bo ja właśnie coś sobie przypomniałam (może o tym właśnie pisała już Mokka gdy pisała o Gabrysi i ja nie skojarzyłam - jeśli tak, to przepraszam :oops: ). Mnie się wydaje, że w Białymstoku jest dosyć prężnie działający klub obedience... Gdy Mokka i ja byłyśmy w Białymstoku na obozie tropienia, to powiedziano nam na końcu obozu, że ostatniego dnia będą nieoficjalne zawody obedience i start jest dla nas obowiązkowy. :lol: Myśmy myślały, że to będzie tylko dla nas, obozowiczów, ale okazało się, że zjechała się masa ludzi, właśnie z tego klubu z Białegostoku! Czy Ty wiesz o nich i masz z nimi kontakt?

Posted

:) hehe akutar o skromności było do kogoś innego ....
[quote] czy u Was tak właśnie jest[/quote]
Ciężko mi jest napisać coś na 100%. Mi nie proponują pewnie dlatego, że Dakar się już do niczego nie nadaje ( czasem mam wrażenie że tak myślą ludzie z którymi chodzę na szkolenie :o ) ale ja go baaaardzo kocham i jak każda kochająca "matka" widzę w nim wielki potencjał ;)
Chciałabym popracawać z kimś jeszcze, indywidualnie, tak żeby ktoś mnie nauczył jak uczyć lepiej, inaczej... Jak coś w szkoleniu nie wychodzi to to jest zawsze wina przewodnika a nie psa-przynajmniej ja mam takie podejście- i jeśli Dakar po wyjściu z domu idzie na luźnej smczy ale jest totoanie głuch na równaj to muszę coś z tym zrobić.
Z równaj jest dobrze góra przez 3 merty a i tak mam wrażenie że on nie łapie o co chodzi.
Przywałanie natomiast wychodzi ok, wywiozłam dziś psa na grzyby do dziewiczych lasów podgranicznych i bardzo się pilnował z czego jestem niezmiernie dumna :D .
Flaire, ćwiczę w ALPI i to pewnie jest ten klub o którym piszesz.
Jestem tak zmęczona że ledwie widzę co piszę
Dobranoc :)

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...