Jump to content
Dogomania

!Airedale i inne (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

• Replies 23.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Flaire

3356

• INA

1370

• borsaf

1264

• zadziorny

1221

Top Posters In This Topic

Posted

[quote]Macknyfe z żółtą rączką, fine, ten który polecała Flaire ale ciągle nie jestem pewna czy ten będzie dobry[/quote]. Mam tego Macknyfe'a i jestem w 100% z niego zadowolony :D :D

Posted

Witam :D
Wlasnie przegladalam fotki z Tulln i znalazlam kilka fotek Airedale terrierkow :D
BIS Grup Hodowlanych
[img]http://republika.pl/sznaucerkenzo/images/grupa.JPG[/img]
[img]http://republika.pl/sznaucerkenzo/images/grupaaire.JPG[/img]
i jakis airedale :wink:
[img]http://republika.pl/sznaucerkenzo/images/airtulln.jpg[/img]
[img]http://republika.pl/sznaucerkenzo/images/air.JPG[/img]
jakos zdjec jest bardzo slaba bo na hali to kiepskie zdjecia wychodzily :wink:

Posted

hmmm tak się ostatnio zastanawiałam dlaczego niektóre AT na wystawach mają łapki "w słupek"a inne takie "baryłkowanet", to kwestia gustu właściciela... ?? :fadein: ( ja wolę te w słupek ;) )

Posted

[quote name='Martini***']hmmm tak się ostatnio zastanawiałam dlaczego niektóre AT na wystawach mają łapki "w słupek"a inne takie "baryłkowanet", to kwestia gustu właściciela... ?? :fadein: ( ja wolę te w słupek ;) )[/quote]Powinny być słupki, ale zauważyłam, że na wschodzie zostawiają na łapach więcej włosa i wychodzi rozmaicie, często nawet takie piramidki. :o

Posted

A ja mam inne pytanie.
Spotkałam wczoraj w Warszawie erdelka, pieska, wyglądał na młodego, fajnego i miłego, tylko sierść miał taką jakby wypłowiałą. Zdecydowana większość znanych mi serdelków (Miśka, Api i te, które widuję na wystawach) ma futerko ciemnorude, mocno wybarwione, a ten psiak nawet czarne partie miał mocno przyszarzałe. Widziałam kiedyś takie pieski u pani Erbetowskiej, wtedy ktoś mi powiedział, że taka sierść jest niepożądana i może byc nawet dyskwalifikująca.
Pytam więc znawców i fachowców - czemu niektóre erdele są takie blade i czy faktycznie takie psy mają mniejsze szanse na wystawach, a co za tym idzie - czy należy takie osobniki rozmnażać. :help1:
Mnie osobiście porządne rudzielce bardziej się podobaja, ale może to kwestia przyzwyczajenia. :D

Posted

Mokka, ja nie jestem "specem", ale to chyba nie tylko chodzi o kolor sierści (choć lepsza pigmentacja jest zwykle wyżej oceniana - poza ekstremalnymi przypadkami :evil:). Z tego co zauważyłam często się zdarza, że taka "jasniejsza" sierść jest też zbyt miękka. Widziałam psa z tak aksamitną sierścią, że w ogóle nie mozna go było trymować.

Posted

Mokka, tu chodzi bardziej o rozgraniczenie między jednym kolorem a drugim niż o same kolory, rozgraniczenie powinno być wyraźne, bez zaciemnień, nalotów szaroczarnych itp. Nie wiem czy jeśli pies jest blado wybarwiony to "źle" ale u tych bardzo rudych czasami zostają wyraźne naloty np na udach, tak jakby pies się nie do końca wybarwił i nie wyrósł ze szczenięcego umaszczenia :)
Mój rozumek nowicjusza tak to sobie poukładał :) , a czy dobrze to się zobaczy :D

Posted

[quote name='Mokka'] czemu niektóre erdele są takie blade [/quote]

[b]Mokka[/b] kolor psa zależy od genów, ale również od zwykłej pielęgnacji sierści. Często trymując psa można zauważyć że stary włos, który został wyciągnięty ma czasem nawet w okolo 1/5 swojej dlugosci inny kolor. Czarny przechodzi od szarego (czasem wręcz do brudnobiałego), a rudy zamienia się w żółty. Jeśli takiego psa wytrymujesz to odrośnie znowu na fajnym włosie o porządanym kolorze, natomiast jeśli go zgolisz maszynką czy zetniesz nożyczkami lub czymkolwiek innym zamiast czarnego czapraka masz szary, a zamiast rudych łopatek brudno-żółte. Jeśli w najbliższych dniach spotkam pewną foksterierkę to sfotografuję próbkę takiego wytrymowanego, starego włosa (powinna już być zarośnięta), bo u niej to o czym napisałam widać bardzo dokładnie. W ok 4/5 włos jest czarny i nagle gwałtownie przechodzi właśnie w taki brudnobiały.

Posted

[quote name='swallow'][natomiast jeśli go zgolisz maszynką czy zetniesz nożyczkami lub czymkolwiek innym zamiast czarnego czapraka masz szary, a zamiast rudych łopatek brudno-żółte. [/quote]

To akurat wiem, bo znam kilka golonych erdelków i ich sierść faktycznie niemal po każdej takiej operacji jest coraz jaśniejsza i mniej kontrastowa. Ten piesek jednak, o którym pisałam wyglądał na młodego, był troszkę obrośnięty, więc wyglądało na to, że to mało atrakcyjne ubarwienie miał wrodzone, a nie wypracowane zabiegami pielęgnacyjnymi.

Posted

[quote name='Mokka']Zdecydowana większość znanych mi serdelków (Miśka, Api i te, które widuję na wystawach) ma futerko ciemnorude, mocno wybarwione, a ten psiak nawet czarne partie miał mocno przyszarzałe.[/quote]

Oj Mokka ... tylko uwazaj na te najbardziej i super wybarwione serdelki i walijczyki na wystawach ... i nie podchodzi do nich w jasnych spodniach :nono: :lol: :lol: :lol:

Posted

[quote name='Wind']Oj Mokka ... tylko uwazaj na te najbardziej i super wybarwione serdelki i walijczyki na wystawach ... i nie podchodzi do nich w jasnych spodniach :nono: :lol: :lol: :lol:[/quote]Hejki, wypraszam sobie!!! Moje rudzielce naturanlne som! :evil:

Posted

[quote name='Flaire'][quote name='Wind']Oj Mokka ... tylko uwazaj na te najbardziej i super wybarwione serdelki i walijczyki na wystawach ... i nie podchodzi do nich w jasnych spodniach :nono: :lol: :lol: :lol:[/quote]Hejki, wypraszam sobie!!! Moje rudzielce naturanlne som! :evil:[/quote]

Zlosc pieknosc szkodzi, a to ze sa naturalne to i ja wiem ... :D :D :D
Ma mysl powedrowala w zupelnie innym kierunku ... 8)

Posted

[quote name='Wind'][quote name='Mokka']Zdecydowana większość znanych mi serdelków (Miśka, Api i te, które widuję na wystawach) ma futerko ciemnorude, mocno wybarwione, a ten psiak nawet czarne partie miał mocno przyszarzałe.[/quote]

Oj Mokka ... tylko uwazaj na te najbardziej i super wybarwione serdelki i walijczyki na wystawach ... i nie podchodzi do nich w jasnych spodniach :nono: :lol: :lol: :lol:[/quote]

Gdyby Misia i Api farbowały, na pewno bym o tym wiedziała, gdyż wycieraja się o mnie zawsze i wszędzie. A niektóre farbowane, to na wystawach nawet ja wyczajam - chyba niektórzy troszkę przesadzają z temi kolorkami, aż biją po oczach :D

Posted

[quote name='Mokka'][quote name='Wind'][quote name='Mokka']Zdecydowana większość znanych mi serdelków (Miśka, Api i te, które widuję na wystawach) ma futerko ciemnorude, mocno wybarwione, a ten psiak nawet czarne partie miał mocno przyszarzałe.[/quote]

Oj Mokka ... tylko uwazaj na te najbardziej i super wybarwione serdelki i walijczyki na wystawach ... i nie podchodzi do nich w jasnych spodniach :nono: :lol: :lol: :lol:[/quote]

Gdyby Misia i Api farbowały, na pewno bym o tym wiedziała, gdyż wycieraja się o mnie zawsze i wszędzie. A niektóre farbowane, to na wystawach nawet ja wyczajam - chyba niektórzy troszkę przesadzają z temi kolorkami, aż biją po oczach :D[/quote]

na przyklad ktore??

Posted

[quote name='Wind']Oj Mokka ... tylko uwazaj na te najbardziej i super wybarwione serdelki i walijczyki na wystawach ... i nie podchodzi do nich w jasnych spodniach :nono: :lol: :lol: :lol:[/quote]

I ja tu coś dorzuce :) Wszystkie moje psy tj airedale i welsze mają bardzo piękne umaszczenie. Nie widziałam ładniej wybarwionego welsza niż moja Serena, Czeska tez jest pieknie wybarwiona i u żadnego z moich psów koloru nie poprawiałam. Także Wind to nie reguła

Posted

[quote name='Flaire'][quote name='Wind']Oj Mokka ... tylko uwazaj na te najbardziej i super wybarwione serdelki i walijczyki na wystawach ... i nie podchodzi do nich w jasnych spodniach :nono: :lol: :lol: :lol:[/quote]Hejki, wypraszam sobie!!! Moje rudzielce naturanlne som! :evil:[/quote]
I moje też :evil:

Posted

Kochani,

Alez oczywiscie! :D Wszystkie Wasze pieski sa najsliczniejsze, najbardziej rude i najwspanialsze i w ogole bezsprzecznie najbardziej naturalne :-)
I pisze to absolutnie powaznie, tak jak to ze z takim autorytetem jak Nitencja nawet nie smiem dyskutowac! Jesli Nitencja pisze, ze wsrod AT i lelszy nie ma zadnego farbowanego blondyna, ani farbowanej blondynki to nie ma! I basta! :-)
Definitywnie wycofuje sie wiec z opinii o kredowanych na rudo psach! Brrrrr ... zupelna slepota ze mnie i slepy mam obiektyw :watpliwy:

pozdrawiam serdecznie,

Posted

Wind nie wycofuj sie .. ja bym chciala wiedziec KTORE to takie farbowane ze nie mozna podejsc ?? no i nie tylko w tych dwoch rasach ....... bo do westa lepiej nie podchodzic w czarnych spodniach a do yorka czasem lepiej tez nie :)

Posted

Nitencjo,

Moja Mila nie prowokuj. ;) Doskonale wiesz, ze lepiej na Forum mowic o rzeczach milych, latwych i pozytywnych niz o tych ktore takie nie sa. Jesli jednak wyrazasz taka ochote, to jak tylko przetrzepie archiwum zdjec to wysle Ci na skrzynke zdjatka siersci (roznych) ktore brudzily ...

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...