Minio Posted September 20, 2005 Posted September 20, 2005 [b]Flaire[/b] POszło. Mam nadzieje , że poczta wytrzyma. Jakby co - krzycz. Bedę ciąć :lol:
Darkstorm Posted September 20, 2005 Posted September 20, 2005 [quote]Macknyfe z żółtą rączką, fine, ten który polecała Flaire ale ciągle nie jestem pewna czy ten będzie dobry[/quote]. Mam tego Macknyfe'a i jestem w 100% z niego zadowolony :D :D
Natalia_W Posted September 20, 2005 Posted September 20, 2005 Witam :D Wlasnie przegladalam fotki z Tulln i znalazlam kilka fotek Airedale terrierkow :D BIS Grup Hodowlanych [img]http://republika.pl/sznaucerkenzo/images/grupa.JPG[/img] [img]http://republika.pl/sznaucerkenzo/images/grupaaire.JPG[/img] i jakis airedale :wink: [img]http://republika.pl/sznaucerkenzo/images/airtulln.jpg[/img] [img]http://republika.pl/sznaucerkenzo/images/air.JPG[/img] jakos zdjec jest bardzo slaba bo na hali to kiepskie zdjecia wychodzily :wink:
Martini*** Posted September 20, 2005 Posted September 20, 2005 hmmm tak się ostatnio zastanawiałam dlaczego niektóre AT na wystawach mają łapki "w słupek"a inne takie "baryłkowanet", to kwestia gustu właściciela... ?? :fadein: ( ja wolę te w słupek ;) )
Flaire Posted September 20, 2005 Posted September 20, 2005 [quote name='Martini***']hmmm tak się ostatnio zastanawiałam dlaczego niektóre AT na wystawach mają łapki "w słupek"a inne takie "baryłkowanet", to kwestia gustu właściciela... ?? :fadein: ( ja wolę te w słupek ;) )[/quote]Powinny być słupki, ale zauważyłam, że na wschodzie zostawiają na łapach więcej włosa i wychodzi rozmaicie, często nawet takie piramidki. :o
Mokka Posted September 20, 2005 Posted September 20, 2005 A ja mam inne pytanie. Spotkałam wczoraj w Warszawie erdelka, pieska, wyglądał na młodego, fajnego i miłego, tylko sierść miał taką jakby wypłowiałą. Zdecydowana większość znanych mi serdelków (Miśka, Api i te, które widuję na wystawach) ma futerko ciemnorude, mocno wybarwione, a ten psiak nawet czarne partie miał mocno przyszarzałe. Widziałam kiedyś takie pieski u pani Erbetowskiej, wtedy ktoś mi powiedział, że taka sierść jest niepożądana i może byc nawet dyskwalifikująca. Pytam więc znawców i fachowców - czemu niektóre erdele są takie blade i czy faktycznie takie psy mają mniejsze szanse na wystawach, a co za tym idzie - czy należy takie osobniki rozmnażać. :help1: Mnie osobiście porządne rudzielce bardziej się podobaja, ale może to kwestia przyzwyczajenia. :D
Jura Posted September 20, 2005 Posted September 20, 2005 Mokka, ja nie jestem "specem", ale to chyba nie tylko chodzi o kolor sierści (choć lepsza pigmentacja jest zwykle wyżej oceniana - poza ekstremalnymi przypadkami :evil:). Z tego co zauważyłam często się zdarza, że taka "jasniejsza" sierść jest też zbyt miękka. Widziałam psa z tak aksamitną sierścią, że w ogóle nie mozna go było trymować.
Martini*** Posted September 20, 2005 Posted September 20, 2005 Mokka, tu chodzi bardziej o rozgraniczenie między jednym kolorem a drugim niż o same kolory, rozgraniczenie powinno być wyraźne, bez zaciemnień, nalotów szaroczarnych itp. Nie wiem czy jeśli pies jest blado wybarwiony to "źle" ale u tych bardzo rudych czasami zostają wyraźne naloty np na udach, tak jakby pies się nie do końca wybarwił i nie wyrósł ze szczenięcego umaszczenia :) Mój rozumek nowicjusza tak to sobie poukładał :) , a czy dobrze to się zobaczy :D
Ali26762 Posted September 20, 2005 Posted September 20, 2005 [b]Flaire[/b], [b]Misiu[/b] - szczęśliwej i owocnej podróży !!! Wracajcie szybko, cało, zdrowo i w poszerzonym gronie :)
swallow Posted September 20, 2005 Posted September 20, 2005 [quote name='Mokka'] czemu niektóre erdele są takie blade [/quote] [b]Mokka[/b] kolor psa zależy od genów, ale również od zwykłej pielęgnacji sierści. Często trymując psa można zauważyć że stary włos, który został wyciągnięty ma czasem nawet w okolo 1/5 swojej dlugosci inny kolor. Czarny przechodzi od szarego (czasem wręcz do brudnobiałego), a rudy zamienia się w żółty. Jeśli takiego psa wytrymujesz to odrośnie znowu na fajnym włosie o porządanym kolorze, natomiast jeśli go zgolisz maszynką czy zetniesz nożyczkami lub czymkolwiek innym zamiast czarnego czapraka masz szary, a zamiast rudych łopatek brudno-żółte. Jeśli w najbliższych dniach spotkam pewną foksterierkę to sfotografuję próbkę takiego wytrymowanego, starego włosa (powinna już być zarośnięta), bo u niej to o czym napisałam widać bardzo dokładnie. W ok 4/5 włos jest czarny i nagle gwałtownie przechodzi właśnie w taki brudnobiały.
Mokka Posted September 21, 2005 Posted September 21, 2005 [quote name='swallow'][natomiast jeśli go zgolisz maszynką czy zetniesz nożyczkami lub czymkolwiek innym zamiast czarnego czapraka masz szary, a zamiast rudych łopatek brudno-żółte. [/quote] To akurat wiem, bo znam kilka golonych erdelków i ich sierść faktycznie niemal po każdej takiej operacji jest coraz jaśniejsza i mniej kontrastowa. Ten piesek jednak, o którym pisałam wyglądał na młodego, był troszkę obrośnięty, więc wyglądało na to, że to mało atrakcyjne ubarwienie miał wrodzone, a nie wypracowane zabiegami pielęgnacyjnymi.
Wind Posted September 21, 2005 Posted September 21, 2005 [quote name='Mokka']Zdecydowana większość znanych mi serdelków (Miśka, Api i te, które widuję na wystawach) ma futerko ciemnorude, mocno wybarwione, a ten psiak nawet czarne partie miał mocno przyszarzałe.[/quote] Oj Mokka ... tylko uwazaj na te najbardziej i super wybarwione serdelki i walijczyki na wystawach ... i nie podchodzi do nich w jasnych spodniach :nono: :lol: :lol: :lol:
Flaire Posted September 21, 2005 Posted September 21, 2005 [quote name='Wind']Oj Mokka ... tylko uwazaj na te najbardziej i super wybarwione serdelki i walijczyki na wystawach ... i nie podchodzi do nich w jasnych spodniach :nono: :lol: :lol: :lol:[/quote]Hejki, wypraszam sobie!!! Moje rudzielce naturanlne som! :evil:
aga_ostaszewska Posted September 21, 2005 Posted September 21, 2005 Hania, co Ty o tej porze jeszcze w Warszawie robisz? :o
Wind Posted September 21, 2005 Posted September 21, 2005 [quote name='Flaire'][quote name='Wind']Oj Mokka ... tylko uwazaj na te najbardziej i super wybarwione serdelki i walijczyki na wystawach ... i nie podchodzi do nich w jasnych spodniach :nono: :lol: :lol: :lol:[/quote]Hejki, wypraszam sobie!!! Moje rudzielce naturanlne som! :evil:[/quote] Zlosc pieknosc szkodzi, a to ze sa naturalne to i ja wiem ... :D :D :D Ma mysl powedrowala w zupelnie innym kierunku ... 8)
Mokka Posted September 21, 2005 Posted September 21, 2005 [quote name='Wind'][quote name='Mokka']Zdecydowana większość znanych mi serdelków (Miśka, Api i te, które widuję na wystawach) ma futerko ciemnorude, mocno wybarwione, a ten psiak nawet czarne partie miał mocno przyszarzałe.[/quote] Oj Mokka ... tylko uwazaj na te najbardziej i super wybarwione serdelki i walijczyki na wystawach ... i nie podchodzi do nich w jasnych spodniach :nono: :lol: :lol: :lol:[/quote] Gdyby Misia i Api farbowały, na pewno bym o tym wiedziała, gdyż wycieraja się o mnie zawsze i wszędzie. A niektóre farbowane, to na wystawach nawet ja wyczajam - chyba niektórzy troszkę przesadzają z temi kolorkami, aż biją po oczach :D
Minio Posted September 21, 2005 Posted September 21, 2005 Flaire to z zaskoczenia . Niby wyjeżdza ale rozstać sie z nami nie może :lol:
Nitencja Posted September 21, 2005 Posted September 21, 2005 [quote name='Mokka'][quote name='Wind'][quote name='Mokka']Zdecydowana większość znanych mi serdelków (Miśka, Api i te, które widuję na wystawach) ma futerko ciemnorude, mocno wybarwione, a ten psiak nawet czarne partie miał mocno przyszarzałe.[/quote] Oj Mokka ... tylko uwazaj na te najbardziej i super wybarwione serdelki i walijczyki na wystawach ... i nie podchodzi do nich w jasnych spodniach :nono: :lol: :lol: :lol:[/quote] Gdyby Misia i Api farbowały, na pewno bym o tym wiedziała, gdyż wycieraja się o mnie zawsze i wszędzie. A niektóre farbowane, to na wystawach nawet ja wyczajam - chyba niektórzy troszkę przesadzają z temi kolorkami, aż biją po oczach :D[/quote] na przyklad ktore??
swallow Posted September 21, 2005 Posted September 21, 2005 [quote name='Wind']Oj Mokka ... tylko uwazaj na te najbardziej i super wybarwione serdelki i walijczyki na wystawach ... i nie podchodzi do nich w jasnych spodniach :nono: :lol: :lol: :lol:[/quote] I ja tu coś dorzuce :) Wszystkie moje psy tj airedale i welsze mają bardzo piękne umaszczenie. Nie widziałam ładniej wybarwionego welsza niż moja Serena, Czeska tez jest pieknie wybarwiona i u żadnego z moich psów koloru nie poprawiałam. Także Wind to nie reguła
Nitencja Posted September 21, 2005 Posted September 21, 2005 Swallow moze WInd cos wie o czym my nie wiemy? :wink:
zadziorny Posted September 21, 2005 Posted September 21, 2005 [quote name='Flaire'][quote name='Wind']Oj Mokka ... tylko uwazaj na te najbardziej i super wybarwione serdelki i walijczyki na wystawach ... i nie podchodzi do nich w jasnych spodniach :nono: :lol: :lol: :lol:[/quote]Hejki, wypraszam sobie!!! Moje rudzielce naturanlne som! :evil:[/quote] I moje też :evil:
Wind Posted September 21, 2005 Posted September 21, 2005 Kochani, Alez oczywiscie! :D Wszystkie Wasze pieski sa najsliczniejsze, najbardziej rude i najwspanialsze i w ogole bezsprzecznie najbardziej naturalne :-) I pisze to absolutnie powaznie, tak jak to ze z takim autorytetem jak Nitencja nawet nie smiem dyskutowac! Jesli Nitencja pisze, ze wsrod AT i lelszy nie ma zadnego farbowanego blondyna, ani farbowanej blondynki to nie ma! I basta! :-) Definitywnie wycofuje sie wiec z opinii o kredowanych na rudo psach! Brrrrr ... zupelna slepota ze mnie i slepy mam obiektyw :watpliwy: pozdrawiam serdecznie,
Nitencja Posted September 21, 2005 Posted September 21, 2005 Wind nie wycofuj sie .. ja bym chciala wiedziec KTORE to takie farbowane ze nie mozna podejsc ?? no i nie tylko w tych dwoch rasach ....... bo do westa lepiej nie podchodzic w czarnych spodniach a do yorka czasem lepiej tez nie :)
Wind Posted September 21, 2005 Posted September 21, 2005 Nitencjo, Moja Mila nie prowokuj. ;) Doskonale wiesz, ze lepiej na Forum mowic o rzeczach milych, latwych i pozytywnych niz o tych ktore takie nie sa. Jesli jednak wyrazasz taka ochote, to jak tylko przetrzepie archiwum zdjec to wysle Ci na skrzynke zdjatka siersci (roznych) ktore brudzily ...
Recommended Posts