Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,

Wiem że labrador nie jest zbyt wymagającym psem jeżeli chodzi o przygotowania do wystawy, ale mam pytania, kiedy najlepiej go kąpać by sierśc nie była matowa, co zrobic by była jeszcze bardziej błyszcząca?

U czarnych labów widać pięknie jak sierśc się błyszczy, gorzej z jasnymi.

A jak to jest z trymowaniem? Jak i gdzie?

Dzięki za pomoc,

pozdrawiamy,

Posted

trymowanie laba pewnie nie jest niezbednym zabiegiem, ale nie wiem, czy nie pomaga w czasie linienia, a pomagac moze baardzo wydatnie. Natomiast jesli chodzi o trymowanie labka, ktory bedzie wystawiany to pojecia nie mam, najlepiej zapytac tych z forum labkowego.

Trymery do tego typu siersci istnieja, sprawdzaja sie swietnie, jesli ktos nie chce, zeby mu futro fruwalo wszedzie po mieszkaniu, mozna je ogladnac i zamowic tutaj:

http://republika.pl/grot01/TRYMERY%20MARS%20-%20COAT%20KING.htm

ja mam trymer do cockera, ostatnio wytrymowalam nim kundelka znajomej, ktory linial na potege, a siersc typu labradorowatego- i efekt doskonaly.

Zapytaj jednak na forum labradorow.

Posted

Labradora sie nie trymuje!

Czarne laby maja nieco inna strukture wlasa niz biszkopty dlatego ich siersc błyszczy.

Mozna uzywac nabłyszczaczy w sprayu ale to troche smieszne.

Labrador powinien miec obciete włosy na koncu ogona na okragło tak by ogon przypominał ogon wydry. Jesli pies ma za długie "portki" tez nalezy je skrocic.

I tyle. Nie ma wiec wiele roboty ;-)

Posted

Witam,

dzięki za odzew.

Też myslałam że labradora sie nie trymuje, jednak na ostatniej wystawie szanowna p. Chwalibóg wręcz miała pretensja (akurat nie mówiła o moim psie, tylko o tym co zdobł I lokatę !!!) że jest nie wytrymowany, napewno chodziło jej o trymowanie i dlatego pytałam.

Tak więc nie mam zamiaru trymować swojego psiaka, tylko może podetne te włosy na nogach, bo sie małe piórka zrobiły.

Nie mam zamiau go nabłyszczać, faktycznie to jest troche śmieszne, a co do innej struktury włosa to nie miałam pojęcia.

A co do ogona, ogon mojego psa bez podcięcia jest zaokrąglony i podcięty nie wyglądał by chyba naturalnie.

Pozdrawiamy,

Posted

No ja na którejs z wystaw zobaczyłam .....szminki dla psów!!!!!

Jak pies ma przebarwienia pigmentu na wargach i lamówkach oczu to się je koloruje na czarno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nieźle...czytośc rasy, tralalila.......

Pozdrawiamy

Posted

Katarzynka!

Chodzi o koniuszek ogona. On nigdy sam z siebie nie jest zaokrąglony bo włosy układaja sie tak, ze koncowka jest coraz wezsza. Zobacz gdzie kończy sie ogon ( kosc) i tak z centymetr dalej wlosy na ogonie nalezy podciac na okragło.

• 2 weeks later...
Posted

Krystynah,

Oczywiście zdaje sobie sprawę że chodzi o sierść na koniuszku ogona.

Dzięki za rady, następna wystawa najprawdopodobniej dopiero w kwietniu, więc mamy sporo czasu.

Pozdrawiamy,

• 5 years later...
Posted

wykąpac psa dwa tygodnie przed wystawą ,żeby nie był za puszysty .
Obciać końcówkę ogona - chodzi mi oczywiście o zaokraglenie włosa na końcu ogona na pólokragło ,jezeli to konieczne z tyłu na nogach czasami wystają włosy -tak jak Krystyna napisała "portki" jezeli pies jest za długi może to opycznie go skrócic i wsio !!:loveu:

• 2 weeks later...