migotqa Posted June 14, 2006 Posted June 14, 2006 Pisałam jakis czas temu opytajac orade, co robić z psem-demolką. Posluchawszy Waszych rad, kupiłam najpierw kaganiec (taniej :oops: ), taki miekki, nylonowy, troszke luźniejszy, żeby nie siedział w domu taki zakneblowany. Metoda działała miesiąc, aż spryciaż odkrył, że przodem paszczy też można miętolić i drzeć i już nic sobie z kagańca nie robi. Na codzień ma gryzaki, które jednak są mniej atrakcyjne od naszego obuwia, które potrafi przynieść w nocy na pościel (!!!). Jednym słowem, uprawia to swoje obuwnicze hobby i w naszej obecności. Próbowałam odstraszacza, ale on chyba za szybko wyparowuje, bo na krótko go odstrasza. Czy kupno kennel klatki to jedyne rozwiązanie waszym zdaniem? Jak przyłapie delikwenta z butem/pantoflem w motrdce to rzucam wiązankę: zostaw, nie wolno, fe, ale ja widzę, że on wie, że coś źle robi, więc szczerze zaczynam wątpić, czy to w ogóle ma sens, (może najzwyczajniej mysleć: o co się głupio znowu czepia! ;-)). Co radzicie? Pozdrawiam! ps.Czy z takich rzezczy się wyrasta? (ma nie więcej niż. 15 miesięcy) Quote
FigabaS Posted June 14, 2006 Posted June 14, 2006 Wyrasta sie :) Pod warunkiem wszakze, ze pies bedzie mial duzo ciekawych zajec ze swoim przewodnikiem. Szkolenie (moze byc takze we wlasnym zakresie), duzo ruchu i zabawy. Quote
Klaudia:-) Posted June 14, 2006 Posted June 14, 2006 Klatka może być jakimś tam rozwiązaniem,ale nie oduczy psa gryzienia. Lepiej jest go skarcić gdy ma w pysku pantofel,powiedzieć zostaw/puść i jak tylko zostawi dać mu wzamian jakąs zabawke lub smakołyk. Może warto kupić nowe zabawki,zapenwnić psu urozmaicone zajęcia i dużo ruchu. Quote
lizka Posted June 15, 2006 Posted June 15, 2006 A nie mozecie schowac obuwia w takie miejsce zeby nie mogła go dosięgnąć kiedy nie ma Was w domu? Poza tym rzeczywiście mozecie w zamian za oddanie buta dawać jej jakiś smakołyk, wtedy zobaczy ze sie to opłaca i moze z czasem przestanie byc taką amatorką obuwia :cool3: Quote
migotqa Posted June 15, 2006 Author Posted June 15, 2006 Buty trzymamy w otwartych półkach. Kupiliśmy już zestaw pudełek, pochowaliśmy je do nich i dopiero te pudełka trafiły na połki. Zobaczymy, czy to pomoże. Z tm oddawaniem za nagrodę próbuję, jak tylko zdybie delikwenta, ktory kombinuje jak może ,żeby nikt go nie zauważył ;) . Trzymajcie kciuki. Pozdrawiam! Quote
Vince Posted June 15, 2006 Posted June 15, 2006 [quote]Poza tym rzeczywiście mozecie w zamian za oddanie buta dawać jej jakiś smakołyk, wtedy zobaczy ze sie to opłaca i moze z czasem przestanie byc taką amatorką obuwia :cool3:[/quote] albo bedzie tymbardziej brał buty zeby dostac smakołyk hehe.. Quote
lizka Posted June 16, 2006 Posted June 16, 2006 No nie wiem, u szczeniora mojej mamy to pomogło (butów i gazet juz w kazdym razie nie gryzie :evil_lol: ) Quote
coztego Posted June 16, 2006 Posted June 16, 2006 [quote name='migotqa']Buty trzymamy w otwartych półkach. Kupiliśmy już zestaw pudełek, pochowaliśmy je do nich i dopiero te pudełka trafiły na połki. Zobaczymy, czy to pomoże. [/QUOTE] Jeśli nie pomoże to pomyslcie nad innym zabezpieczeniem tych butów, jeśli pies nie będzie miał do nich dostępu przez dłuższy czas, to już nei wróci do tego procederu :razz: Quote
Recommended Posts