Carolcia Posted July 16, 2007 Posted July 16, 2007 Hej!!! :loveu: Jaki fajny torcik dostal Cerberek :loveu:. swietny :p A prezenciki mu smakowaly???:razz: Quote
Cerber Posted July 16, 2007 Author Posted July 16, 2007 tak lezą sobie na podłoze, bo królewicz takich rzeczy nie jada... ale jak zgłodnieje to moze zje... Quote
:: FiGa :: Posted July 16, 2007 Posted July 16, 2007 Przegladam sobie własnie strone tej hodowli :loveu: [url]http://www.zgangugoldena.yoyo.pl/szczeniaczki/zdjecia/110.jpg[/url] Nie mam słów :loveu: Quote
Cerber Posted July 16, 2007 Author Posted July 16, 2007 mam najświeższe wiadomości... po pierwsze w tej hodowli wszystkie psiaki są juz zarezerwowane więc na pewno szczeniaka teraz mieć stamtąd nie mogłabym mieć, a po drugie p Dorotka, nasza trenerka powiedziała, zebym z goldenem się nie pokazywała na agility no i teraz mam cholerny dylemat :( jest mi bardzo smutno, bo kocham goldeny całym sercem, a wiem, ze one czesto choruja i nie maja zbyt wielkiego zapalu na agility. P Dorota poleciła mi maliniaki, bo one ponoć dobre są, bordery i inne tego tupu nie... no ale ja teraz zaczęłam myśleć o flatach... ciekawa jestem czy one nadają się na agility... jeśli nadawałyby się to kupiłabym flata bo też bardzo mi się podobają i z wyglądu i z charakteru, albo maliniaka, bo ten też bardzo mi się podoba... zobaczymy jak to będzie.. na dzisiejszym bieganiu porozmawiam z p Dorotką na żywo i zobaczymy... Quote
olekg89 Posted July 16, 2007 Posted July 16, 2007 Czemu golden nienadaje się do agility?Właśnie nadaje jak najbardziej.Nie obraź się ,ale z Malinką sobie nie poradzisz.A bordery nic specjalnego .Golden ma cheć do pracy z człowiekiem i przy zdrowych stawach może z powodzeniem skakac i biegac :) Oczywiście jezeli bedziesz pilnować jego wagi:) A goldeny to niezłe żarłoki:) Quote
:: FiGa :: Posted July 16, 2007 Posted July 16, 2007 Maliniaki to bardzo wymagające psy, jedna z moich ulubionych ras :loveu: Jak dla mnie to lepiej nie ryzykowac z goldkiem. Gończaki polskie rulez i kropka :loveu: Quote
Asiaczek Posted July 16, 2007 Posted July 16, 2007 A dlaczego p. Dorota tak kategorycznie odmawia współpracy z goldenem? Pzdr. Quote
Anecioreczek Posted July 16, 2007 Posted July 16, 2007 Lui nie słuchaj!Moze ma złe wspomnienia z Goldenami na agility! Mam koleżanke co ma goldena i ten to ma normlanie rakiete w tyłku;] Wszędzie go pełno.do agility sie nadaje jak żaden inny golden!Myśle że Ty tez trafisz na takiego:) Quote
Asia & Ginger Posted July 16, 2007 Posted July 16, 2007 Ja też zawsze myślałam, że goldki się nadają do agility, bo maja ogromną potrzebę pracy z człowiekiem. Ale może chodzi trochę o budowę, bo goldki są dość masywnymi psami. Ja tam polecam cockerka, małe to, zwinne, żywiołowe i również kocha pracę z człowiekiem. :cool3: :loveu: :loveu: :loveu: ;) Quote
Anecioreczek Posted July 16, 2007 Posted July 16, 2007 ee On-ki przeciez też trenują.. no i Maliniaki... tez masywne,spore. Quote
eria Posted July 16, 2007 Posted July 16, 2007 mnie się też wydaje, że golden doskonale nadaje sie do agility!!! i przy tym nie ma trudnego charakteru, jak malinois na przykład:roll: Co do bordera- to już naprawdę psy cholernie wymagające i nie zdecydowałabym się na takiego, bo bałabym się że nie zaspokoję jego potrzeby pracy, nie ruchu a pracy! a strasznie mi się podobają :loveu: Quote
Cerber Posted July 16, 2007 Author Posted July 16, 2007 Oleg - radę to ja sobie z każdym psem dam... a bynajmniej z tymi, które mam na oku... kochani... p Dorota szkoli psy, sama ma 2 rasowe, zna się na charakterach, wzorcach i w ogóle. Jeździ na zawody i wie jaki pies się nadaje a jaki nie do tego tupy sportu. Rozmawiałam z hodowczynią goldenów i ona powiedziała, że jesli chce z psem trenować dla zabawy to owszem, ale jesli biorę to wszystko na poważnie i chę jeździć na zawody to nie poleca... jeśli hodowczyni nie poleca mi goldena na agility to chyba musi coś w tym być... Więc proszę nie próbujcie mnie pocieszyć, ze golden sie idealnie nadaje na agility, bo sama byłam świadkiem i Marta z resztą też, jak przyszła na nasz trening pewna dziweczyna z goldenką i ta goldenka nic nie kumała... kompletnie... nawet na small potrafiła zrzucić tyczkę... jesli bym tego nie widziała to bym nie uwierzyła, ale widziałam i czuję, ze p Dorota ma rację... Quote
belgunia Posted July 16, 2007 Posted July 16, 2007 [quote name='eria']mnie się też wydaje, że golden doskonale nadaje sie do agility!!! i przy tym nie ma trudnego charakteru, jak malinois na przykład:roll: Co do bordera- to już naprawdę psy cholernie wymagające i nie zdecydowałabym się na takiego, bo bałabym się że nie zaspokoję jego potrzeby pracy, nie ruchu a pracy! a strasznie mi się podobają :loveu:[/quote] Po pierwsze: No więc chyba zapytam o to, bo mnie to bardzo intryguje, kto tak świetnie radzi sobie na zawodach z gioldenem?Po drugie: skad ta informacje, że "golden doskonale nadaje się do agility" ?:)Jak zapewne wiecie, agility to sport dla bardzo sprawnych psów!Nie ma mowy o żadnej nadwadze, kłopotach ze stawami w tym sporcie, czego rasa ta dosć znacznie doświadcza ostatnimi czasy.Nie wiem czy poznaliście Cerbera i jego przewodniczkę, ale ja poznałam osobiście i nie będe nawet tlumaczyła mojej opini Wam, laikom w tej kwestii o tym jakiego psa nasza koleżanka by potrzebowała, bo na pewno nie pięknego, otyłego goldena, który nie przeskoczy hopka na oficjalnych zawodach.Czy zdajecie sobie sprawę ile taki pies powinien sobie najpierw poskakac, aby stanąć na prawdziwym ringu i biegać w zawodach????? Ile razy musi opadać na ziemię po przeskoczeniu tyczki? Każdy kto zajmuje się tym sportem będzie najpierw patrzył na ogolną kondycje psa oraz na jego konstytucję, masę, Nie ma mowy, aby pies z jakąkolwiek nadwagą u mnie trenował na hopkach. Jesli nie potraficie sobie tego wyobrazić, radzę nie informować ludzi o tym, ze goldeny są do tego stworzone, bo robicie krzywdę i psom i ludziom. Są do tego sportu lepsze inne rasy, takie ktore mają z tego radochę a nie ciężką pracę.Pozdrawiam Quote
Cerber Posted July 16, 2007 Author Posted July 16, 2007 jakbyście nie wiedzieli... belgunia to p Dorotka (czyt. nasza trenerka, baaaardzo miła trenerka :) ) Quote
Asia & Ginger Posted July 16, 2007 Posted July 16, 2007 No, nie znacie się, to się nie wypowiadajcie! :diabloti: ;) Belguniu, a jak wygląda sprawa z cockerkami i agility? Nadają się według Ciebie? :cool3: Quote
Cerber Posted July 16, 2007 Author Posted July 16, 2007 [quote name='asia_pie'] Belguniu, a jak wygląda sprawa z cockerkami i agility? Nadają się według Ciebie? :cool3:[/quote] moze ja odp. bo p Doroty nie ma już przy komputerze. Pytałam się p Doroty o spaniele, bo one też mi się przeciez bardzo podobają, ale usłyszałam, ze te psiaki nie nadaja się ponieważ to psy myśliwskie. Wiem coś o tym, bo mamy beagla na torze... on ma instynkt i est już w openkach na zawodach... kiedy wyczuł coś na torze, to za chiny nie chciał ruszyć na tor i trzeba było go ściągać w ogóle z toru... wiem coś o tym, bo miałam Koki... ona jak coś wyczuła to ne było bata, zeby ją czymkolwiek przekupić... sama więc myślę, ze spaniele też nie bardzo się nadają na ten sport. Quote
Asia & Ginger Posted July 16, 2007 Posted July 16, 2007 Na dogo mamy co najmniej 3 cockerki, które trenują agility, a Sunday od Rauni odnosi ogromne sukcesy, wygrała już wiele zawodów. :cool3: Quote
Cerber Posted July 16, 2007 Author Posted July 16, 2007 suuuper :) wiesz, to nie ejst tak, że spaniele nie mogą nie... tylko, że np one sie mniej nadaja niz inne psy np. owczarki czy bordery co nie... jesli tamte psiaki radza sobie dobrze to luzik :) z tego co wiem to beagle tez za bardzo sie nie nadaja, a my mamy takiego rodzyna jednego, ktory radzi sobie zarąbiście na torze :) Quote
eria Posted July 17, 2007 Posted July 17, 2007 [quote]Po pierwsze: No więc chyba zapytam o to, bo mnie to bardzo intryguje, kto tak świetnie radzi sobie na zawodach z gioldenem?[/quote] czytaj ze zrozumieniem, rozpoczęłam swój post od słów "mnie się też wydaje":roll: w każdym razie dziękuję za wyjaśnienie:) Quote
bellatriks Posted July 17, 2007 Posted July 17, 2007 Hej, Luizko, co tam u Ciebie? Wybacz, proszę, tę długą nieobecność, ale byłam w Londynie i nie miałam dostępu do neta. Pozdrawiam, Natalia Quote
Viris Posted July 17, 2007 Posted July 17, 2007 Wiadomo że są rasy których w zasadzie każdy przedstawiciel dałby radę w jakimś tam sporcie. Ale są też wyjątki. Ja właśnie liczę na to że moja Siermięga okaże się takim wyjątkiem ( kilka widziałam buldożków na torach )- jeśli będzie czaiła bazę to ok. A jeśli nie to trudno - jest wiele możliwości spędzania czasu z psem. Jeśli kocham jakąś rasę - a kocham i wiem jakiej rasy będzie kolejny pies któremu dam dom to na pewno nie będę patrzyła na sporty czy inne dziedziny. Luiza - ja nie znam Cie za długo - ale od momentu poznania mówiłaś z serdszkami w oczach o goldenie, a teraz chcesz z tej rasy zrezygnować tylko dlatego że nie nadaje się na agility? Trochę mnie to smuci. Quote
belgunia Posted July 17, 2007 Posted July 17, 2007 [quote name='Viris']Wiadomo że są rasy których w zasadzie każdy przedstawiciel dałby radę w jakimś tam sporcie. Ale są też wyjątki. Ja właśnie liczę na to że moja Siermięga okaże się takim wyjątkiem ( kilka widziałam buldożków na torach )- jeśli będzie czaiła bazę to ok. A jeśli nie to trudno - jest wiele możliwości spędzania czasu z psem. Jeśli kocham jakąś rasę - a kocham i wiem jakiej rasy będzie kolejny pies któremu dam dom to na pewno nie będę patrzyła na sporty czy inne dziedziny. Luiza - ja nie znam Cie za długo - ale od momentu poznania mówiłaś z serdszkami w oczach o goldenie, a teraz chcesz z tej rasy zrezygnować tylko dlatego że nie nadaje się na agility? Trochę mnie to smuci.[/quote] Oczywiście, są chwalebne wyjątki.Lecz są rasy, które nadają sie bardziej do jakiegoś innego sportu aniżeli do agility, Goldenki to wspaniałe psy aportujące, do towarzystwa oraz do wielu spokojniejszych sportów niż agility. Cocerki są słodkie i kochane a Rauni to niesamowity cocerek:) Wyjątkowy!!!!!Z pieskami mysliwskimi jest na początku sporo kłopotów, ponieważ ich zmysł stworzony do pracy na polowaniach jest silniejszy niż chęć do szalonej zabawy z przewodnikiem na torze.Jesli ktoś decyduje się na to, by piękny cocerek sprawiał mu radośc na torze, musi liczyć sie z ogromem pracy na poczatku od szczeniaka, by ten instynkt myśliwski nieco przytłumić. I nie zawsze się do końca udaje :)Ja bym bardzo chciała żeby inne rasy też uprawiały agility, ale od początku, z racji preferencji do innej pracy, stoją na nieco straconej pozycji :(pozdrawiam:) Quote
Viris Posted July 17, 2007 Posted July 17, 2007 A czy miała Pani jakieś doświadczenia z buldożkami francuskimi? Po powrocie do Polski miałam się z Luizą na tor wybrać w celu wywiedzenia się czy mój uszasty stwór cokolwiek załapie :evil_lol: Quote
Cerber Posted July 17, 2007 Author Posted July 17, 2007 Viris kochana... to nie jest tak, ze rezygnuje z goldenów... jeśli miałabym taką możliwość to wziełabym i goldena i jakiegoś psiaka na sport... to jest rzecz oczywista... niestety nie dam sobie rady z 3 psami i to z 2 rasowymi, które chcialabym wystawiać. Goldeny to moja ulubiona rasa i goldena będę miała na przekór wszystkiemu i wszystkim... tylko po prostu nie teraz. Cerber nie ejst długo wieczny... ma już 5 lat i kto wie, za kilka lat mogę przestać z nim trenoiwać, bo będzie stary i być może nie bedzie już chciał biegać, a ja go do biegu nie będę zmuszała nigdy. Dlatego teraz chciałabym sobie wziąć psiaka do sportu tym bardziej, ze z agility juz nie zrezygnuję... jakbym teraz wzięła goldena, a nie daj Boże po śmieci Cerbera psa sportowego to musiałabym cwiczyć z nim znowu wszystko od podstaw, a jak teraz zrobię na odwrót to szczeniak będzie się uczył od Cerbera i w późniejszym czasie kiedy Cerbera zabraknie będę miała powiedzmy maliniaka i przybędzie upragniony golden jako pies towarzyszący :) z resztą zobaczę jak to wszystko wyjdzie... na razie nie kupuję psa... moja decyzja znowu przeszła na rok 2008. Zobaczymy jak to wszystko będzie... Quote
Cerber Posted July 17, 2007 Author Posted July 17, 2007 No teraz z innej beczki, niż upno mojego przyszłego psa... ten temat oddalam na czas nieokreślony... muszę wszystko porządnie przemyśleć... Jak wiecie jedziemy na zawody, do Pęcic pod Warszawą... Cerber będzie brał udział w Agility "0" Jumping "0" i Touch and Go. To na razie nam wystarczy, chociaż będą problemy ze strefkami, bo Cer nie dotyka na kładce i palisadzie strefek... skacze z połowy przeszkody... no ale to nic, chodzi o to, zeby się dobrze bawić :) Quote
Recommended Posts