marra Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 Trzymam kciuki za Alpusia i za powodzenie całej akcji z nowym domkiem :) Quote
AgusiaP Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 Cudowne wiadomości. Alpenku trzymam kciuki. Czy moja deklaracja doszła? Quote
BeaBono Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 [B]1. SYTUACJA RODZINNA:[/B] a) Ilość osób w gospodarstwie domowym [COLOR=DarkGreen][B]2 - Pan i Pani[/B][/COLOR] b) W jaki sposób spędzają Państwo czas wolny? (sporty, wyjazdy, spacery, rekreacja inne)[B][COLOR=DarkGreen] .................[/COLOR][/B] c) Czy w ciągu dnia jest ktoś stale obecny w domu, kto będzie opiekował się psem? [COLOR=DarkGreen][B]Państwo są nieobecni popołudniami ...[/B][/COLOR] [COLOR=red]d) Maksymalny czas, przez jaki będzie pozostawał pies sam w domu?[/COLOR] [COLOR=DarkGreen][B]... przez ok. 4 godziny pies byłby sam[/B][/COLOR] e) Czy posiadają Państwo inne zwierzęta w rodzinie – jakie, ile? [COLOR=DarkGreen][B]Pan i Pani nie mają zwierąt. W rodzinie - rodzice Pana mają psa, w rodzinie pani też prawdopodobnie są zwierzęta, jakie, ile, nie dopytałam, Pani mówiła, że wychowywała się na wsi (gospodarstwo)[/B][/COLOR] [COLOR=red]f) Czy posiadali Państwo wcześniej psy? Proszę opisać: jakie to były psy (rasa, kundelki), ich historię, jak długo żyły, co się z nimi[/COLOR] [COLOR=red]stało...[/COLOR] [COLOR=DarkGreen][B]Pan miał w dzieciństwie psa, który został oddany dalszej rodzinie na wsi (miał mieć tam lepsze warunki), Pan opowiadał o leczeniu kotka... Pani - jak powyżej[/B][/COLOR]... [B]2. SYTUACJA MIESZKANIOWA[/B] a) Proszę opisać w jakich warunkach Państwo mieszkają - dom jednorodzinny /mieszkanie/ inne [COLOR=DarkGreen][B]mieszkanie w bloku[/B][/COLOR] [B]3. PAŃSTWA OCZEKIWANIA[/B] a)Dlaczego decyduje się Pani/Pan na adopcje jamnika? [COLOR=DarkGreen][B]...........[/B][/COLOR] b) Jakie cechy ceni Pan/Pani najbardziej u tej rasy? [COLOR=DarkGreen][B].............. [/B] [/COLOR] c) Jakie cechy uważa Pan/Pani za niepożądane? [COLOR=DarkGreen][B]..............[/B][/COLOR] d)Czy będzie to Państwa pierwszy jamnik? [COLOR=DarkGreen][B] tak (jeśli nie liczyć jamnika rodziców Pana)[/B] [/COLOR] e) Czy zgadzają się państwo opiekować psem przez całe życie? [COLOR=DarkGreen][B]................[/B] [/COLOR] F) Czy kiedykolwiek Państwo oddali psa, jeśli tak to dlaczego? [COLOR=DarkGreen][B] Państwo nie, poza tym patrz 1f[/B][/COLOR] g) Czy kiedykolwiek Państwo uśpili psa, jeśli tak to dlaczego?[COLOR=DarkGreen][B]...............[/B][/COLOR] [B]4. SZCZEGÓŁY DOTYCZĄCE ADOPTOWANEGO PSA [/B]a) Czy podjęlibyście się Państwo ewentualnego leczenia psa? [COLOR=DarkGreen][B]tak[/B][/COLOR] [COLOR=DarkGreen][B](Pan opowiadał, że woził kotka do lecznicy w Poznaniu)[/B][/COLOR] b) Czy zgadzają się Państwo na sterylizację / kastrację zwierzęcia? Jeśli nie to dlaczego? Czy jeśli nie zgadzają się państwo na sterylizacje to obiecują nie dopuszczać psa do suk (w przypadku suk nie pokrywać ich)? [COLOR=DarkGreen][B]Pan -tak, Pani zapytała czy to konieczne, potem powiedziała "tak"[/B][/COLOR] c) Czy są Państwo gotowi przyjąć do siebie psa z problemami behawioralnymi, brakiem w socjalizacji, nieprawidłowo ułożonego, wymagającego zwiększonej ilości pracy? Jeśli tak to jakie środki i działania zamierzają Państwo podjąć w przypadku takiego psa? [COLOR=DarkGreen][B] Pan zdaje sobie sprawę z tego, jakie problemy może stwarzać Alpen (spokojne zostawanie), wie, że Al dopiero rozpoczął naukę... Nie zadałam pytania, o to w jaki sposób Pan będzie uczył Alpena. Pan powiedział, że jeśli Alpen będzie ciężko znosił rozłąkę i zostawanie w domu, to jest gotów zawozić Ala do rodziców, by pies nie był sam. Nie zapytałam, co na to starsi Państwo...[/B][/COLOR] [COLOR=DarkGreen][B]I czy zawożenie psa dzień w dzień też wchodzi w rachubę...[/B][/COLOR] d) Gdzie pies będzie przebywał w ciągu dnia? [COLOR=DarkGreen][B]............[/B][/COLOR] g) Gdzie pies będzie przebywał w ciągu nocy? [COLOR=DarkGreen][B].............[/B][/COLOR] [B]PYTANIA KOŃCOWE[/B] Czy wyrażają Państwo zgodę na podpisanie umowy adopcyjnej? [COLOR=DarkGreen][B] tak (dałam Państwu umowę do obejrzenia)[/B][/COLOR] Czy wyrażają Państwo zgodę na utrzymywanie stałego kontaktu z Koordynatorem Adopcji, informowanie o ewentualnej zmianie adresu i danych kontaktowych? [COLOR=DarkGreen][B]tak....ale pytanie brzmiało trochę inaczej, pytałam, czy Państwo pozostaną w kontakcie i będą skłonni informować o tym, jak sobie radzi Alpen, czy mogliby przesłać fotki z nowego domu[/B][/COLOR] Czy wyrażają Państwo zgodę na kontrolę przedadopcyjną oraz poadopcyjną przeprowadzoną przez wyznaczoną osobę? [COLOR=DarkGreen][B]tak [COLOR=Blue]Jak widzicie na powyższym, ta pierwsza rozmowa przedadopcyjna udała mi się średnio. Nie jestem do końca zadowolona, powinnam bardziej drążyć pewne kwestie. Wolałabym, żeby ewentualną wizytę u Państwa, przeprowadziła inna osoba, bardziej doświadczona. Termin wizyty nie został ustalony. Wysłałam do Pani na maila link do wątku Alpena, mam potwierdzenie przeczytania, wciąż liczę na to,że Państwo odezwą się na wątku.[/COLOR] [/B][/COLOR] Quote
Mika31 Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 a państwo planują dzieci? co wtedy z psem?będą z nim pracować jak by była kwestia np.zazdrości psa?to takie moje pytanie na marginesie bo nie wiem jaki Alpen ma stosunek do dzieci Quote
BeaBono Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 Państwo planują, nie wiem czy w bliższej czy dalszej przyszłości, Pani wszakże pytała o stosunek Ala do dzieci. Z tego, co mi wiadomo, to Alpen jest raczej dzieciolubny, a na pewno "dziecionieszkodliwy" (przeczytalam na stronie Uciechowa bodajże). U nas raczej nie ma możliwości sprawdzenia, bo w domu szkrabów brak. Na dworze Al nie reaguje na latające, rozwrzeszczane dzieciaki, nie piszczy, nie szczeka, nie ciągnie do nich. Jak mi się napatoczy dziecię zainteresowane pieskiem i chcące np pogłaskać, to oczywiście skorzystam z okazji. [quote name='Mika31']co wtedy z psem?będą z nim pracować jak by była kwestia np.zazdrości psa?[/QUOTE] do dopytania, pytania ważne... jestem do d..y :-( Quote
Mika31 Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 ja pisze dla tego że spotkałam się już z adopcją 6 letniego jamnika po 2 latach państwo mieli baby a pies wylądował na ulicy to tak ku przestrodze.jak nie reaguje na dzieci na spacerze to nie powinno być problemu Quote
Ingrid44 Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 Alpus to juz nie szczeniak wiec powinien sie dobrze zachowywac a pozatym mozna go nauczyc jak ma zachowywac w nowych sytuacjach. :) Przeczytalam ze Alpus mialby zosrawas sam na 4 godziny. To jest nieduzo bo wiekszosc psow musi byc sama 8 godzin jak domownicy pracuja. Pewnie sobie pospi bo bedzie cicho. Quote
Mika31 Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 BeaBono nie jesteś do ...tylko się uczysz jak my każdy z nas ja od przypadku z jamnikiem jestem uczulona na punkcie dzieci ja mam łatwiej bo mieszkam w małej dziurze i znam ludzi lub znam ich znajomych wtedy jest prościej. Quote
rotek_ Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 alpen kompletnie dziecionieszkodliwy, Ogonek wywracała psa do góry nogami, przytulając go i tarmosząc..alpen znosił to jakimś cudem:) w całej swojej pracy bywało że ludzie, którzy nawet wywarli na mnie ogromne wrażenie, wydawało się że są ludzmi wrażliwymi i kochającymi zwierzęta oddawali potem psa z błachego i często chyba nieprawdziwego powodu. Nie można przeprowadzić wizyty tak żeby mieć pewność na całe życie psa. Ale kontrola pozwala to ryzyko zminimaliziować do minimum. Beato, jeszcze pomyślę że masz niską samoocenę:D pw napiszę i wszystko przedyskutujemy Quote
_ogonek_ Posted September 15, 2010 Author Posted September 15, 2010 [quote name='rotek_'][...]alpen znosił to jakimś cudem:)[..][/QUOTE] ja bardzo przepraszam, ale to ma być jakaś sugestia?:diabloti: Quote
Ingrid44 Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 Czy wiadomo juz kiedy ma byc wizyta przedadopcyjna ? Quote
haccord Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 Zgodnie z obietnicą zalogowałem się i chętnie odpowiem na pytania. Po spotkaniu z Alpenem nadal jesteśmy zainteresowani jego adopcja. Oczywiście zdajemy sobie sprawę że psiak ma problemy i pewnie minie sporo czasu, bedzie trzeba z nim pracować, jednakże jesteśmy gotowi :) Quote
Ingrid44 Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 [quote name='haccord']Zgodnie z obietnicą zalogowałem się i chętnie odpowiem na pytania. Po spotkaniu z Alpenem nadal jesteśmy zainteresowani jego adopcja. Oczywiście zdajemy sobie sprawę że psiak ma problemy i pewnie minie sporo czasu, bedzie trzeba z nim pracować, jednakże jesteśmy gotowi :)[/QUOTE] Witamy Serdecznie na Watku Alpusia :) :) :) Quote
BeaBono Posted September 16, 2010 Posted September 16, 2010 Cioteczki w dniu dzisiejszym przelałam na konto Uciechowa pieniądze z bazarku dla Alpenka : [URL]http://img215.imageshack.us/img215/7628/dochdzbazarkudlaalpenka.pdf[/URL] Byłabym ogromnie wdzięczna za wpis na bazarku, gdy pieniądze zostaną zaksięgowane; link do bazarku: [URL]http://www.dogomania.pl/threads/191969-ZAKO%C5%83CZONY-Bazarek-dla-Alpenka-do-08-09-10-do-godz.22.00-Zapraszam[/URL] Rotek, ogonek, ponieważ ostateczna decyzja w sprawie Alpena należy do was, ślicznie proszę o zadawanie Panu pytań Quote
protzlav Posted September 16, 2010 Posted September 16, 2010 [B]Powodzenia, Alpenku !!! Wujaszek też o Tobie pamięta :)[/B] [B]<D.>[/B] Quote
Wiwi Posted September 16, 2010 Posted September 16, 2010 byłoby cudownie gdyby malec znalazł domek, on jest taki kochany! Quote
Ingrid44 Posted September 16, 2010 Posted September 16, 2010 [quote name='Wiwi']byłoby cudownie gdyby malec znalazł domek, on jest taki kochany![/QUOTE] Tak ,to naprawde pocieszny psiaczek :) Quote
__Lara Posted September 16, 2010 Posted September 16, 2010 [quote name='haccord']Zgodnie z obietnicą zalogowałem się i chętnie odpowiem na pytania. Po spotkaniu z Alpenem nadal jesteśmy zainteresowani jego adopcja. Oczywiście zdajemy sobie sprawę że psiak ma problemy i pewnie minie sporo czasu, bedzie trzeba z nim pracować, jednakże jesteśmy gotowi :)[/QUOTE] Ja również serdecznie witam :) to miło, że Państwo nie rezygnują mimo niełatwego charakteru - jak na niejednego jamnika przystało - Alpena ;) Quote
rotek_ Posted September 16, 2010 Posted September 16, 2010 alpen jedzie do nowego domu zaraz po zakoczeniu rekonwalestencji po kastracji. To jest zabieg najmniej iwazyjny i często z sali operacyjnej odbierałam psy, które same na własnych nogach szły do samochodu:evil_lol: deklaracji jest sporo i myślę ze chyba więszość ciotek utrzymałaby deklarację na jakąś inną bidę; w uciechowie takiej praktycznie nie ma więc na siłę nie będę wypychać moich skarbów. Ale na dogo aż roi się od potrzebujących psów haccord, witamy:loveu: powiem Wam, że Alpen to chodzące złoto. Takiego psa życzyłabym każdemu. Wybraliście sobie rewelacyjnego zwierzaka. BeaBono dzisiaj zrobię rozliczenie od początku pobytu psa Quote
Recommended Posts