Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jak DOKŁADNIE mają wyglądać poszczególne zmiany pozycji?

wiem że:
- waruj ze stania - pies "składa się" od przodu, żadna łapa nie zmienia swojego położenia na podłożu. Stanie z warowania tak samo tylko w drugą stronę ;)
- waruj z siadu - pies robi "pac" przednimi łapami na ziemie, nie zmieniając pozycji tylnych.
- siad z warowania - pies podsuwa pod siebie przednie łapy, nie ruszając tylnych.

ale co z:
- stój z siadu - tylne łapy w tył czy przednie w przód?
- siad ze stania - ten sam problem: tylne w przód czy przednie w tył?

Ponadto podobno zmiany pozycji mają być wykonywane w ten sposób, żeby po dowolnej ilości zmian, pies był w nadal w tym samym miejscu. Jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić...
Mam nadzieję, że nie zagmatwałam i wiadomo o co chodzi :) Czy ktoś mógłby pomóc?

Posted

'Wiem, że' zmień na 'może być tak, że' :)
Są psy, które pracują przodem (np. z waruj w siad z podciągnięciem przednich łap), ale są i takie, które pracują tyłem(np. z waruj w siad z podciągnięciem zadu).

Generalnie ma być jak najszybciej, jak najdokładniej i faktycznie przesunięcia = cięcie po punktach, ale do niezaliczenia ćwiczenia to są konkretne odległości, więc spokojnie :)

Która klasa Cię interesuje?

Posted

Aktualnie pracuję ze szczeniakiem i jeżeli już czegoś go uczę to chcę nauczyć dobrze od początku do końca. A nie żeby potem przeuczać, bo w zerówce coś było ok, a w jedynce już tną za to punkty itp...

Czyli nie ważne w jaki sposób wykonywane są ćwiczenia, byle tylko pies pozostał w tym samym miejscu?

Posted

Oczywiscie, że jest ważne, w jaki sposób pies wykonuje ćwiczenie! Pies, który przedstawi wykonanie pozycji raczej amebicznie, slimaczo i lunatycznie nie powinien zostać wysoko oceniony.
Mozesz sobie obejrzeć i porównać dwa występy przedstawicieli róznych ras (w przypadku goldena na cwwczenie zmiany pozycji trzeba poczekać do końca występu - ale warto, border wykonuje to na początku):

golden - http://www.youtube.com/watch?v=LTZxpH6tKH0

bc - http://www.youtube.com/watch?v=WQT6vivza0A

Posted

Jasne, że ma być szybko i "z życiem". To dość oczywiste. :)

Chyba jednak nie wyraziłam się w temacie dośc jasno. Filmik z borderem jest dobrym punktem zaczepienia. Jeżeli przyjrzycie się w jaki sposób wykonuje stój z warowania i waruj ze stania zauważycie, że gdyby wykonał serię stój, waruj, stój, waruj i tak jeszcze kilka razy, znalazł by się parę metrów w przodzie. Hmm... czy to co mówię jest jakoś zrozumiałe? :razz: No więc nurtujące mnie pytanie można sformułować też tak: Czy to co robi border jest poprawne? Dostał max punktów?

Posted

Agnisia =) napisał(a):
Jak DOKŁADNIE mają wyglądać poszczególne zmiany pozycji?

wiem że:
- waruj ze stania - pies "składa się" od przodu, żadna łapa nie zmienia swojego położenia na podłożu. Stanie z warowania tak samo tylko w drugą stronę ;)
- waruj z siadu - pies robi "pac" przednimi łapami na ziemie, nie zmieniając pozycji tylnych.
- siad z warowania - pies podsuwa pod siebie przednie łapy, nie ruszając tylnych.

ale co z:
- stój z siadu - tylne łapy w tył czy przednie w przód?
- siad ze stania - ten sam problem: tylne w przód czy przednie w tył?

Ponadto podobno zmiany pozycji mają być wykonywane w ten sposób, żeby po dowolnej ilości zmian, pies był w nadal w tym samym miejscu. Jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić...
Mam nadzieję, że nie zagmatwałam i wiadomo o co chodzi :) Czy ktoś mógłby pomóc?

konsekwentnie zad w tym samym miejscu, czyli
- stój z siadu -przednie w przód
- siad ze stania - przednie w tył
jeśli w każdej konfiguracji tył pozostaje w tym samym miejscu to nie ma opcji by się przesunął nawet po 100 zmianach (oczywiscie pomijam zwykłe podchodzenie psa)

jeśli odwrotnie to konsekwentnie we wszystkich zmianach pracuje tył, a przód w jednym miejscu-ja tak uczę, bo mój szczeniak miał taką naturalną skłonność. Karzę stać przednimi nogami na małej desce i mam nadzieję, że wejdzie jej w krew trzymanie przodu w jednym miejscu.

powyższa wypowiedź pochodzi od amatora/szczypiorka w dziedzinie obi ;)