Evra Posted July 28, 2010 Posted July 28, 2010 Słyszałam, że jest bardzo dobra i stosunkowo tania. Zamówiłam i będę testować na mojej suni rasy bokser. Więcej info na canun.pl Quote
Evra Posted August 14, 2010 Posted August 14, 2010 Jak na razie testy wypadły bardzo pozytywnie ! :loveu: Quote
Biedroneczka Posted August 18, 2010 Posted August 18, 2010 a możesz napisać jak wygląda dawkowanie i jaka jest procentowa zawartość mięsa w tej kamie bo nie mogę tego nigdzie znaleźć :lol: Quote
Biedroneczka Posted August 18, 2010 Posted August 18, 2010 dawkowania dalej nie znalazłam, ale znalazłam skład Digestive Adult Składniki: mięso ([FONT=Verdana][SIZE=1]min. 5% kurczaka i 4% jagnięciny)[/SIZE][/FONT], zboża (ryż min. 5%), zestaw witamin i minerałów, drożdże, ryby i produkty rybne . Niczym się nie różni od Pedigree czy Chappi! Za taką kasę to wolę kupić mojemu psiakowi Brit Adult minimum 35% mięsa Quote
Nati74 Posted August 24, 2010 Posted August 24, 2010 Dawkowanie na opakowaniu jest mniej więcej od 100-600g w zależności od wagi pieska. Co do ilości mięsa w % weterynaż napewno każdego poinformuje że jest różnica między "Mięsem" a "Suchym mięsem". Karmy typu brit, pedigree, chapi zawierają "Mięso" i widać przedział %. (słaba karma = 5% mięsa pedigree) a lepsza karma (35% mięsa - Brit). W przypadku "Suchego mięsa" przedziały % są inne - obliczany % w karmie jest na podstawie jego objętości w produkcie. Tak więc - 1kg świeżego mięsa jest równy kilku kilogramom "suchego mięsa". Podsumowywując: 5-15% - świeżego mięsa to słaba karma 35% - świeżego mięsa to przeciętna karma. 5% - suchego mięsa w karmie to przeciętna karma 7-20% - suchego mięsa to dobra karma. Taka informacja została podana przez specjalistę weterynarii z Kalisza. Dodatkowo informacja ta poparta jest źródłami internetowymi o zawartości mięsa w karmie. Quote
effcyk Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 [quote name='Biedroneczka']dawkowania dalej nie znalazłam, ale znalazłam skład Digestive Adult Składniki: mięso ([FONT=Verdana][SIZE=1]min. 5% kurczaka i 4% jagnięciny)[/SIZE][/FONT], zboża (ryż min. 5%), zestaw witamin i minerałów, drożdże, ryby i produkty rybne . Niczym się nie różni od Pedigree czy Chappi! Za taką kasę to wolę kupić mojemu psiakowi Brit Adult minimum 35% mięsa[/QUOTE] no nie wiem czy się nie różni od pedigree czy chappi - jest kilka rodzajów karmy Canun Dog, ja zamówiłam swojemu psu Canun Dog menu a jej skład to : Białka 25% Surowe oleje i tłuszcze 10% Błonnik 2,8% Surowy popiół 11.5% Wilgotność 10% Wapń 2.8% Fosfor 1,6% Witaminy A. ..................................... 7,000 U.I / kg. Witamina D-3 .................................... 700 U.I / kg. Witamina E (-tokoferol )...................... 40 mg / kg. Miedź .............................................. 7 mg / kg. Canun Dog Sport skład : Białka 32% Tłuszcze 14% Błonnik 2% Surowy popiół 11.5% Wilgotność 10% Wapń 3% Fosfor 1.7% Witaminy A. ..................................... 14,000 U.I / kg. Witamina D-3 .................................... 2.000 U.I / kg. Witamina E (-tokoferol )...................... 80 mg / kg. Miedź .............................................. 8 mg / kg karma jest stosunkowo tania - bo dopiero od maja weszła na polski rynek, więc jej "popularność" w naszym kraju powoli się rozkręca - Canun Dog Menu 20 kg kosztuje 69zł z przesyłką, Canun Dog Sport kosztuje 84 zł z przesyłką również 20 kg. Są też inne rodazje Canun Dog - w zależności od wieku psa, od aktywnosci, jak i ceny są różne - jeden rodzaj - 20kg kosztuje około 100zł a inny rodzaj Canuna 5 kg kosztuje około 100zł. Ja dopiero na karmę czekam, czy posmakuje psu zobaczymy - jeśli tak to na niej zostaniemy i na wiosne przerzucimy się na Canun Dog sport ze względu na jego dużą aktywność w dog frisbee. Quote
Bayoo_Projects Posted November 9, 2010 Posted November 9, 2010 Czy "użytkownicy" Canuna mogliby podać dawkowanie dla 30kg psa ? Najlepiej Canuna sport, chociaż innymi rodzajami też nie pogardzę :) Quote
nerka Posted November 17, 2010 Posted November 17, 2010 Słyszałam,że ta karma nie jest taka zła. Mój znajomy obiecał mi ,ze mi ją kiedyś przywiezie, bo akurat ma nadmiar:) Ja jednak jestem przywiązana do royal canin, to naprawdę dobra karma może nie najtańsza,ale warta swojej ceny( na krakvet.pl można ją kupić taniej) . Zreszta weterynarz do którego chodzę z psem twierdzi,że nie powinno się często zmieniać karm Quote
effcyk Posted November 27, 2010 Posted November 27, 2010 u nas Canun dog menu sprawdził sie, ba zostało nam jej jeszcze ok. 10 kg ( pies oprocz suchej je mokre wiec u nas karmy ogolnie są wydajne ) . Teraz wzięłam psu canun dog sport, czekamy bo przyjdzie za pare dni ( przed samymi świętami nie wezme, bo zamawiamy na allergo więc tam okres przed i świąteczny to są przeważnie przerwy w dostawie) i zaczniemy jak tylko menu nam się skończy .W każdym bądz razie nie było problemów po tej karmie, siersć zrobiła się bardzo mięciutka, kupale ok, i nareszcie nie musze psu karmy dosmaczać - jedyna karma którą wcina z apetytem bez dosmaczania. Quote
annber Posted November 30, 2010 Posted November 30, 2010 canun oj.... raczej odradzam , choc moze to mniejsze zło od chappika ale karma 20 kg za 80 zł pozostawia wiele do zyczenia sa tez drozsze wersje tej karmy , skład troszke lepszy ale i tak bez szału jak za 170 zł za wersje baby Quote
GATUSO Posted December 3, 2010 Posted December 3, 2010 Canun naszpikowany chemią,w Hiszpani nie istnieje(nie liczy się zupełnie) Współwłaścicielem firmy jest pan China i z tego co wiem to komponenty(większośc pochodzi z Chin)Fuj i tyle odradzam.Lepiej kupic Brita(dla tych co słabo z kasą stoją) przynajmniej bez konserwantów i małe dawkowanie. Quote
Sandra&ABC Posted December 7, 2010 Posted December 7, 2010 My z Josery przeszliśmy na Canun, Zamówiłam 20kg na spróbowanie , na razie sprawdza się świetnie , smakuje,kupy ok i obyło się bez sensacji żołądkowych. Zobaczymy jak się będzie sprawdzała w połowie worka. Nie powiem - przekonała mnie cena i w miarę dobry skład w porównaniu np. do chappi , pedigree itp. A przerabialiśmy już dość sporo karm i ta chyba została najbardziej entuzjastycznie przyjęta :) Quote
Crazy@ Posted December 11, 2010 Posted December 11, 2010 My już po drugim worku Dog Sporta - napisze tak karma jak na taką cene super, kupale małe i zwarte, psiaki nie piją hektolitrów wody jak przy bricie czy innych karmach z tej półki cenowej. jak narazie pozostajemy przy tej karmie aż suką się nie znudzi ;) Quote
Sandra&ABC Posted December 13, 2010 Posted December 13, 2010 no więc już trochę się karmimy i obserwacje takie : Idzie jej więcej niż poprzedniej Josery ( Ale też warunki pogodowe są cięższe więc wybaczam) i Amon pije zdecydowanie więcej wody... No i jak dla nas mogłyby być ciut większe granulki,ale może w innych rodzajach takie są. Na razie jednak karma na dużym plusie. Quote
mam psa Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 [quote name='Biedroneczka']dawkowania dalej nie znalazłam, ale znalazłam skład Digestive Adult Składniki: mięso ([FONT=Verdana][SIZE=1]min. 5% kurczaka i 4% jagnięciny)[/SIZE][/FONT], zboża (ryż min. 5%), zestaw witamin i minerałów, drożdże, ryby i produkty rybne . Niczym się nie różni od Pedigree czy Chappi! Za taką kasę to wolę kupić mojemu psiakowi Brit Adult minimum 35% mięsa[/QUOTE] mysle podobnie. Quote
timon100 Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 moze ktoś zna dawkowanie dla dorosłej suki doga niemieckiego?? chodzi mi o canun supremus. Quote
mam psa Posted January 12, 2011 Posted January 12, 2011 zaletą jest tylko cena (jeśli to zaleta ) ... Quote
effcyk Posted February 15, 2011 Posted February 15, 2011 [quote name='GATUSO']Canun naszpikowany chemią,w Hiszpani nie istnieje(nie liczy się zupełnie) Współwłaścicielem firmy jest pan China i z tego co wiem to komponenty(większośc pochodzi z Chin)Fuj i tyle odradzam.Lepiej kupic Brita(dla tych co słabo z kasą stoją) przynajmniej bez konserwantów i małe dawkowanie.[/QUOTE] można prosić o dowód, ze współwłaścicielem są Chiny ? Bo to że canun działa na rynkach poza granicami Hiszpani to wiem : w m.in : Eastern Europe Africa Eastern Asia Western Europe Central America Northern Europe Southern Europe zresztą sami napisali , że : "Unzue feed is located in Navarra ( Spain), but we with a heavy national and international distribution. Unzue feed in an effort to meet the needs and demands of our customers, we created a new line of animal feed Companies that marketed under the brand Canun." Karma eksportowana z Navarry w Hiszpani - natomiast na stronie karmy nie wspomniano nic o tym, aby Chiny miały coś szczególnie wspólnego z tą karmą. Owszem Chiny to najprawdopodobniej jeden z krajów, gdzie karma jest rozprowadzana, tak samo jak w Ameryce , Polsce itp. są DYSTRYBUTORAMI "Dystrybutor -osoba uprawniona do kupowania, sprzedaży i rozprowadzania na danym obszarze towarów wytworzonych przez inną osobę." [URL]http://www.piensoscanun.com/en/index.htm[/URL] Właścicielem jest - Legal Representative/ Buisness Owner : Juan Louis Unzue Labiano, żadnego co-ownera czyli współwłaściciela nie znalazłam. [URL]http://www.alibaba.com/member/es102512591/aboutus.html[/URL] Pozatym proszę mi w dzisiejszych czasach znależć karmę dla psów, bez jakichkolwiek konserwantów :) btw. i czekam na wspomniany wyżej dowód tego 'bliskiego' powiązania z Chinami, z góry dziękuje. pzdr. Quote
mam psa Posted February 17, 2011 Posted February 17, 2011 Na stronie producent określa segment karmy jako ekonomiczna więc jej konkurencją jest u nas np. Pedegree lub Dog Chow, a to, że wystawiają się na chińskim portalu Alibaba.com moim zdaniem jest słabą referencją. Quote
sisay Posted February 27, 2011 Posted February 27, 2011 Własnie poszperałam za ta karmą, myślałam ze to coś ciekawego... i co znalazłam - Ta karma ma taką ilość BHT, że w przypadku mojego 40-kilowego psa dawałabym mu dziennie SZEŚCIOKROTNĄ bezpieczną dawkę tego swiństwa !!! [url]http://www.food-info.net/pl/e/e321.htm[/url] Quote
Sandra&ABC Posted February 27, 2011 Posted February 27, 2011 Mój pies po 20kg worku Canuna zaczął kaszleć,charczeć nie wiem jak to nazwać - jakby drapało go w gardle i próbował to wykrztusić , wróciliśmy do brita i po połowie worka już jest o niebo lepiej i kaszel się skończył...nigdy więcej wątpliwych zamianek ... szczerze wam powiem,że gdybym jeszcze raz musiała z niezależnych ode mnie przyczyn przejść na coś tańszego to już wolałabym jakieś pedigree albo boscha economy kupić niż Canun ... Quote
Recommended Posts