Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Oskarowa- tak ale nie podoba mi się amerykańskie podejście do psów ;) W naszym kraju hodowcy także się kształcą ,idą na studia czy wszelakie kursy aby wiedza szła w potęgę. Burdel hodowlany jest taki sam jak w każdym innym kraju 

Pchełka jeżeli mówimy o pseudo to tak każdy pies jest inny a to dlatego że nikt nie przykłada wagi do charakteru, dobierania partnerów tak aby miot miał "tuszowaną" np dopuszczalną wadę matki .. czemu niektóre psy w typie potrafią być wielkościowo molosami? Bo suka duża to i samca  dadzą wysokiego ...bo muszą być wieeelkie ;) Jak czytam ogłoszenia pitbull xxl (pseudo) to płakać mi się chce :( a ktoś głupi poleci na takie ogłoszenie bo chce mieć wielkiego pita ze strzelonymi stawami czy wadą serca .

Ale nie wszystkie hodowle Pitbulla w Ameryce są złe,te ze "środka"S Z są całkiem fajne,mają fajne charakterki i wygląd :)

Pracują w Policji,w ochronie oraz z dziećmi chorymi co w Polsce było by nie do pomyślenia ze względu na rasę.

A pseudo hodowle,to już inna sprawa,powinny wejść w życie takie przepisy gdzie nikomu by nie przyszło na myśl coś takiego zakładać,powinien być całkowity zakaz z niezłą karą za złamanie go.

A jeszcze co do wzorca Pitbulla,nie jest to ten sam z końca XIX w ,tylko na nowo stworzony,inny jest w ADBA a inny w UKC,tego nie rozumiem,bo dla mnie powinien być jeden wzorzec rasy.

Ile tu nagadane , ja powiem tylko cześć ;)

Hej Agunia :)

Posted

Hejka,

Tak czytam co piszecie o hodowlach i niestety jest to gorzka prawda. Kasa, chore ambicje, dowartościowanie siebie - to jest na pierwszym miejscu, pies jest mało ważny. Patrząc co się dzieje w mojej rasie to na chwilę obecną też bym miała kłopot z kupnem psa - niestety za dużo wiem o polskich psach (i nie tylko polskich) i ich hodowlach / hodowcach. :(

Miłego weekendu życzę.

Pzdr

Posted

najgorsze jest to że jakby ktoś chciał "odnowić rasę" to nie może bo psy lepiej wyglądające odbiegają od wzorca a co za tym idzie? brak hodowlanki :/ 

Jeżeli chodzi o moją rasę czyli bulki to patrząc jak się wyglądowo zepsuły ... hmm brak słów :/ 

miłego dnia ;)

Posted

Hej Wam :)

Z roku na rok większość ras psów cierpi, zamiast starać się hodować co raz to lepsze osobniki to hodowcy na odwrót. Najgorzej jest jak jakaś rasa jest modna, albo jak na wystawie rasę nie sedziuje jej znawca tylko ktoś kto nie ma bladego pojęcia. A potem takie miernoty tytuły zdobywają i są rozmnażanie.
Kiedyś było mówione że tylko wybitne osobniki powinny być rozmnażanie, a obecnie niech suka tylko Ml.CH.PL zdobędzie a już matką zostaje.A gdzie tu mowa o jakimś planie hodowlannym, a gdzie sprawdzenie psychiki psów jakim jest test BH albo próby pracy ?
Wygląd i charakter też często pozostawia dużo do życzenia.

Posted

wystarczy spojrzeć na wzorzec Onków kiedyś i dziś ;(

Nie rozumiem po co wzorzec zmieniać, skoro jest dobry, , przecież to głupi bezsens.Kiedys Onki służyły głównie do pracy a dzisiaj oddzielili i zrobili jedne na wystawy a inne do pracy.Nie rozumiem po co, , przecież pracujące Onki są wartościowe, muszą być w pełni zdrowe i mieć świetny charakter a te cechy wystawowe nie raz nie mają.

Zakuwalam na egzaminy, Synek tak mi pomagał że zasnol, ostatnio zwmiast tv zaczęłam czytać książki, mam już 18 przeczytanych w tym roku.Wczoraj w końcu sezon grillowy rozpoczęłam.
Posted

Jakoś tak same złe wieści Nam się sypią :(

Braciszek nie ma prawie jednej Nerki,ma problemy z kręgosłupem znowu no i duże zapalenie zatok,ma złe wyniki ale nie od wątroby tylko właśnie od nerek :(

Posted

a co z jego nerkami? to wada genetyczna czy co się stało ?

Urolog mu nerki badał i powiedział że prawdopodobnie Brat nie ma lewej nerki,musi jeszcze sobie Misiek zrobić USG aby się przekonać co i jak.

Guest TyŚka
Posted

Agutka mądrze gada, lepiej dmuchać na zimne.

Posted

Cytuj" zaś niedziała

Nie raz tak jakoś w życiu jest ciężko,ale jak pisałam Misiek będzie miał USG nerek,dostał już dietę co może jeść a co nie,jak nie złapie jakiejś infekcji,to nie będzie źle,może w miarę normalnie żyć.

Siostra od maja ma praktyki a Ja ze swoimi mam problem,teraz czekam do piątku na odpowiedź z UM czy się zgodzą mi ją dać,a jak się zgodzą,to muszę jeszcze prosić o zgodę dyrektorkę mojej szkoły<chore to>.

Posted

U Nas zimno i deszczowo zaś,jesteśmy po spacerku a Księciunio koło mnie śpi,ale lenia mam nic mi się nie chce  :P  :P

Czeka Nas malowanie,brat jak dostanie urlop ma malować,dobrze że jest chętny :)

Posted

I u mnie deszcz... :(

widzę że w całej Polsce pogoda się zepsuła :(

Dowiedziałam się że tylko o psy wystawowe i pracujące(jak obedience,IPO,agility itp)dba się ,maj mieć to co najlepsze ale jak wygrywają !!!!

A o inne nie,bo jak to robisz jesteś głupia i się srasz :angry:  :angry:  :angry:  :angry:  :angry:

Takiego debilizmu jeszcze nie słyszałam tak samo Ja skoro 20 lat siedzę w psach,mam przedpotopową wiedzę,na niczym się nie znam i nie powinnam nikomu doradzać,bo dinozaury dawno wymarły.A moją wiedzą tylko innym psom szkodzę !

Guest TyŚka
Posted

Za bardzo wszystko bierzesz do siebie ;) nie ma co się przejmować takimi ludźmi.

Posted

Nie rozumiem po co wzorzec zmieniać, skoro jest dobry, , przecież to głupi bezsens.Kiedys Onki służyły głównie do pracy a dzisiaj oddzielili i zrobili jedne na wystawy a inne do pracy.Nie rozumiem po co, , przecież pracujące Onki są wartościowe, muszą być w pełni zdrowe i mieć świetny charakter a te cechy wystawowe nie raz nie mają.

Zakuwalam na egzaminy, Synek tak mi pomagał że zasnol, ostatnio zwmiast tv zaczęłam czytać książki, mam już 18 przeczytanych w tym roku.Wczoraj w końcu sezon grillowy rozpoczęłam.

Wzorzec się zmienia, bo jak głupie hodowcy swoją działalnością zmieniają wygląd rasy (często na gorszy), to łatwiej napisać nowy wzorzec niż odtworzyć hodowlę. Taka jest chora prawda. ;( 

Ja właśnie jestem w trakcie czytania 28 książki, ale zbliża się lato to nie będę tak tyle czytać (co innego będę robić). Dopiero na jesieni-zimie wpadnę znowu w trans czytania :) .

Jakoś tak same złe wieści Nam się sypią :(

Braciszek nie ma prawie jednej Nerki,ma problemy z kręgosłupem znowu no i duże zapalenie zatok,ma złe wyniki ale nie od wątroby tylko właśnie od nerek :(

Współczuję bratu i zdrowia życzę. Nerki nieciekawa sprawa, a i kręgosłup do tego. Sama cierpię czasem z powodu tego drugiego. 

widzę że w całej Polsce pogoda się zepsuła :(

Dowiedziałam się że tylko o psy wystawowe i pracujące(jak obedience,IPO,agility itp)dba się ,maj mieć to co najlepsze ale jak wygrywają !!!!

A o inne nie,bo jak to robisz jesteś głupia i się srasz :angry:  :angry:  :angry:  :angry:  :angry:

Takiego debilizmu jeszcze nie słyszałam tak samo Ja skoro 20 lat siedzę w psach,mam przedpotopową wiedzę,na niczym się nie znam i nie powinnam nikomu doradzać,bo dinozaury dawno wymarły.A moją wiedzą tylko innym psom szkodzę !

Ha ha ha skąd ja to znam, nie przejmuj się życie im zweryfikuje poglądy i to bardzo szybko.

Pzdr

Posted

Dziewczyny macie :)
Mama też mówi mi abym się idiotami nie przejmowała, jestem dobrym opiekunem Oscarka i dbam o niego jak najlepiej.
Boję się moich egzaminów, bardzo bym chciała je zdać, jutro do szkoły, a od poniedziałku zaś idę szukać praktyk, moze tym razem mi się poszczesci.