eria Posted January 20, 2010 Author Posted January 20, 2010 zaraz zrobię zdjęcie lęgi normalnie :D Quote
ariss Posted January 20, 2010 Posted January 20, 2010 [quote name='eria']zaraz zrobię zdjęcie lęgi normalnie :D[/QUOTE] trzymamy za słowo:diabloti: Quote
eria Posted January 20, 2010 Author Posted January 20, 2010 a proszę bardzo, jedna trzecia z prawej została zjedzona, więc w oryginale lęga jest dłuższa [IMG]http://i49.tinypic.com/2ngfvc0.jpg[/IMG] Quote
zuzolandia Posted January 20, 2010 Posted January 20, 2010 [quote name='malawaszka']a to nie jest to samo co francuz?[/QUOTE] [B][I]nieee to nie bagietka ;-) to normalna bulka tylee ze nieco wydłuzona ..;-) mialas zrobic foty w robocie ![/I][/B] Quote
eria Posted January 20, 2010 Author Posted January 20, 2010 Inka jo w robocie to się głównie ucza hihihi więc fot z roboty to nie będzie :) Quote
Vectra Posted January 20, 2010 Posted January 20, 2010 we warszawie , to się zwie BUŁKA PARYSKA :diabloti: Quote
eria Posted January 20, 2010 Author Posted January 20, 2010 W Warszawie to są tylko bułki. Nie zapomnę jak pierwszy raz wysiadłam na centralnym, w drodze do szkoły chciałam kupić kołoczka z dżemem. No to mówię do ekspedientki, że kołoczka z dżemem poproszę :D a ona duże oczka zrobiła hihihi, no a tam wszystko było podpisane jako bułka.... W ogóle to mnie tam chyba niewiele rozumieli :evil_lol: Quote
Vectra Posted January 20, 2010 Posted January 20, 2010 [quote name='eria']W Warszawie to są tylko bułki. Nie zapomnę jak pierwszy raz wysiadłam na centralnym, w drodze do szkoły chciałam kupić kołoczka z dżemem. No to mówię do ekspedientki, że kołoczka z dżemem poproszę :D a ona duże oczka zrobiła hihihi, no a tam wszystko było podpisane jako bułka....[/QUOTE] bo warszawa , to taki dziwny kraj :diabloti: Quote
Alicja Posted January 20, 2010 Posted January 20, 2010 [quote name='eria']W Warszawie to są tylko bułki. Nie zapomnę jak pierwszy raz wysiadłam na centralnym, w drodze do szkoły chciałam kupić kołoczka z dżemem. No to mówię do ekspedientki, że kołoczka z dżemem poproszę :D a ona duże oczka zrobiła hihihi, no a tam wszystko było podpisane jako bułka.... W ogóle to mnie tam chyba niewiele rozumieli :evil_lol:[/QUOTE] [B] jak wiele lat temu moje kuzynki z Chwałowic pojechały do naszego wujka do Modlina to na podwórku były nie lada atrakcją bo okoliczne dzieciaki poleciały do domów powiedzieć że u Joasi są dziewczynki co mówią Jak Gustlik z 4 pancernych ( były to te czasy .... lat temu nazad ok 30 ;) )[/B] [B] Moja teściowa pochodzi z Mazur , jak przyprowadziła sie na Ślask w 1960 roku to pracując w sklepie notowała sobie jak co się nazywa ...a pracowała w sklepiku wiejskim gdzie nie było przybyszy z Polski [/B] Quote
eria Posted January 21, 2010 Author Posted January 21, 2010 Się dziś w sklepie wyjaśniło ,że lęga to bułka paryska :D Wyjaśniło się jak pani sprawdzała na kasie czy wszystko policzyła i wymieniła produkty hihihi a ja śmiechem parsknęłam,że to jednak bułka paryska się nazywa :) Quote
weszka Posted January 21, 2010 Posted January 21, 2010 Fajne są te nasze regionalne słówka :) eria bardzo smakowite to zdjęcie weki ;) Quote
Tekla64 Posted January 21, 2010 Posted January 21, 2010 a kaszebow ni ma tu wcale i zadnych fajnych slowek z ichniego regionu?! tyz maja zagadki w swojej gwarze Quote
Rudzia-Bianca Posted January 21, 2010 Posted January 21, 2010 A u mnie weka jest większa a to na zdjęciu to bagietka ;) Quote
eria Posted January 22, 2010 Author Posted January 22, 2010 u nas bagietka to takie cuś dłuuuuuuuuugie i cienkie :) a to jest jak duża bułka tylko przedłużona ciutkę hihiih Quote
Alicja Posted January 22, 2010 Posted January 22, 2010 ha ha ha ....regionalno-piekarniczy blogasek bagietka to francuska buła długaśna i cienka a nasza lęga krótka i papuśna ;) oprócz nazwy bułka paryska można ją spotkać jako bułka kanapkowa :roll: [url]http://pl.wikipedia.org/wiki/Bu%C5%82ka_paryska[/url] [url]http://pl.wikipedia.org/wiki/Bagietka_%28pieczywo%29[/url] :roflt: Quote
eria Posted January 22, 2010 Author Posted January 22, 2010 to Foksik na dobry początek dnia :) [IMG]http://i47.tinypic.com/2lxgpat.jpg[/IMG] Foksik [B]udaje[/B] poważną, 8-letnią panią :evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
weszka Posted January 22, 2010 Posted January 22, 2010 Foxik na tej focie wygląda na złośliwca ;) Jakiś ma taki zacięty wyraz pycholca hihi Quote
mimi_91 Posted January 22, 2010 Posted January 22, 2010 [url]http://i47.tinypic.com/2lxgpat.jpg[/url] piękny półprofil :loveu: :loveu: Quote
Paulina. Posted January 22, 2010 Posted January 22, 2010 ja na tą 'lęgę', tudzież 'bułkę paryską' mówię 'bułka wrocławska' i wydaje mi się, że u mnie w sklepach też jest tak podpisane. to tak jak ja miałam kiedyś problem z parowańcami, trafiłam już na kilka nazw - parowańce, parzaki, pampuchy, bułki parowane itp :) Quote
Vectra Posted January 22, 2010 Posted January 22, 2010 wrocławska buła a paryska , są trochę insze , paryska jest taka jakby to nazwać , ponacinana , a wrocławka - gładka bagietka , to znowu taka długa i chuda - jak na zapiekanki ;) ale to też co piekarnia , to sobie nazywa ;) Quote
Unbelievable Posted January 22, 2010 Posted January 22, 2010 [quote name='Paulina.']ja na tą 'lęgę', tudzież 'bułkę paryską' mówię 'bułka wrocławska' i wydaje mi się, że u mnie w sklepach też jest tak podpisane. to tak jak ja miałam kiedyś problem z parowańcami, trafiłam już na kilka nazw - parowańce, parzaki, pampuchy, bułki parowane itp :)[/QUOTE] u mnie są parzaki, i nigdy innej nazwy nie słyszałam ;) Quote
Infortune. Posted January 22, 2010 Posted January 22, 2010 [quote name='Unbelievable']u mnie są parzaki, i nigdy innej nazwy nie słyszałam ;)[/QUOTE] Ach ta Polska... Z tego co pokazał wujek Google to Wasze parzaki to poznańskie pyzy.:evil_lol: Swoją drogą nigdy nie słyszałam nazwy parzaki... :hmmmm: ;) Quote
eria Posted January 22, 2010 Author Posted January 22, 2010 eeeeeeee parzaki ??? :crazyeye: o buchtach mówicie ?????? :evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
Recommended Posts